JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debattinnlegg

Alle vektere trenger et lønnsløft

Knut-Johannes Berg, hovedtillitsvalgt i Avarn Security AS, og medlem av tariffrådet for vekterne i Arbeidsmandsforbundet. Arkivfoto: Jan-Erik Østlie

Knut-Johannes Berg, hovedtillitsvalgt i Avarn Security AS, og medlem av tariffrådet for vekterne i Arbeidsmandsforbundet. Arkivfoto: Jan-Erik Østlie

Hvorfor finnes det vektere som tror de er bedre en andre vektere? Hvorfor finnes det vektere som tror de er viktigere enn andre vektere? Hvorfor finnes det vektere som synes så synd på seg selv at det er mye mer synd på dem enn på andre vektere? Hva skal til for at man skal kunne se vekteren og bare vekteren? 

Jeg kommer til å gjøre meg upopulær med dette, men det får stå sin prøve. Jeg understreker at dette er min egen subjektive mening og jeg står for den alene.

Vi har nettopp kommet ut av et lønnsoppgjør hvor vi har fått det høyeste kronetillegget som er gitt. Vi hadde marsjordre på å heve grunnlønn og kjøpekraft. Så sitter jeg og leser om nattarbeideren som ble så forbanna fordi han ikke fikk mer enn de andre, at han skal stemme nei. 

Jeg er enig i utsagnet om at nattarbeid er helsemessig uforsvarlig. Like fullt legger han til at det er en livsstil å jobbe natt. Hvis det er slik at det å jobbe natt er en livsstil, har vi større utfordringer enn at han ikke fikk mer penger enn kollegaen på dag. Fordi nattarbeidere, om de skal bevare sin livsstil, må snart finne seg nye jobber. Det blir mindre og mindre nattarbeid. Nattarbeidere byttes mer og mer ut med teknologiske løsninger.

Så er det pengene. Mange nattarbeidere føler seg for lite kompensert. Det er for en nattarbeider som går fullt natt gjennom året, et tillegg på årslønnen på over 40 000 kroner. Det er før helgetillegget øker avstanden enda mer til dagarbeideren. Det er mulig med fullt ut natt og helgetillegg å nærme seg 70 000 kroner mer enn en dagarbeider i årslønn. Og dette er bare en tilleggskompensasjon. Dette kommer på toppen av at man jobber 2/3-dels måned mindre i året enn dagarbeideren.

Dagarbeidere jobber altså 2/3-dels måned mer i året for opptil 70 000 kroner mindre i året. Hva mener dere med at dere ikke er kompensert? Hva mener dere med at dere ikke settes pris på? 

I 2019 vedtok landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet forbundet skal jobbe for at de som hovedsakelig jobber nattarbeid skal sidestilles med helkontinuerlig skiftarbeid, med 33,6 timers arbeidstid i snitt per uke. De vedtok ikke at nattarbeiderne trenger mer penger. Fordi penger ikke gjør deg friskere. Fordi penger ikke fikser ditt sosiale liv om du ikke har det fra før. Redusert arbeidstid ville hjulpet på begge deler. 

I et år hvor dyrtiden er over oss, kjøpekraften har gått ned og lånerenten er høyere enn på lenge, så er det altså noen som mener de er verdt mer enn andre. Jeg er sterkt uenig. Jeg mener at vi i år må ha et felles løft for alle, slik at vi får et reelt løft for bransjen.

Vi må først gjøre noe med grunnlønnen slik at de som blir syke av nattarbeid, faktisk har råd til å gå over på dag. Slik det er nå har vi nattarbeidere som har blitt syke, og som ikke kan jobbe natt lenger, som velger å ikke si fra fordi de ikke har råd til å si fra seg 70 000 i året. Det vil man altså gjøre verre. 

Alt henger sammen med alt, og det er en illusjon at vi hadde fått noe i tillegg til de 13,50 + 2 kronene. Vi hadde måttet ofre noe av det for å sette på andre ting som eksempelvis natt og helg. Det hadde betydd at nattarbeidere hadde fått mer eller kanskje i sum det samme som det de fikk, mens deres kolleger hadde fått mindre enn i dag.

Nattarbeid er ikke en livsstil. Det er kun et nødvendig onde som man bør gjøre minst mulig av. Slutt og syt og legg heller energien i å få ned nattetimene i sum. Da vil vi alle være like mye verd og mye friskere. Kanskje vi til og med kan få til å ha et liv ved siden av jobb.

Knut-Johannes Berg

Hovedtillitsvalgt i Avarn Security AS, og medlem av tariffrådet for vekterne i Arbeidsmandsforbundet

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse