JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Anita Johansen har blitt LOs spesialrådgiver for Nordområdene

4. desember begynte den tidligere lederen i Arbeidsmandsforbundet i ny jobb.
Fra LOs distriktskontor i Bodø skal Anita Johansen jobbe med næringsutvikling i de tre nordligste fylkene.

Fra LOs distriktskontor i Bodø skal Anita Johansen jobbe med næringsutvikling i de tre nordligste fylkene.

Ole Palmstrøm

ane.borrud@lomedia.no

LO har en egen næringspolitisk nordområdestrategi. I jobben som spesialrådgiver for Nordområdene, skal Johansen arbeide for at denne strategien oppfylles.

Dermed skal hun jobbe for at myndigheter og næringsliv skaper arbeidsplasser i nord, og drive med saksbehandling, utredning og analyse av næringspolitiske spørsmål. Hun skal også være rådgiver og ha sekretærfunksjonen for LOs Nordområdeutvalg, og koordinere saksfeltet mellom LO og medlemsforbundene.

–  Det er en kjempespennende jobb, slår den nye spesialrådgiveren fast.

Hun er ansatt i næringspolitisk avdeling i LO sentralt, mens kontoret er hos LO i Nordland i Bodø.

Må ha nok energi

For å omdanne eksiterende og utvikle ny industri i de tre nordligste fylkene, trengs det energi. Og det er en fremtidig mangelvare.

–  Det er mange som har meldt interesse for å starte opp med grønne prosjekter, som ofte er energikrevende. Behovet for energi er dobbelt så stort som det som kan levers. Mangelen på energi er en av hovedutfordringene nordpå, sier Johansen.

Ifølge henne er løsningen både energieffektivisering, at man bruker mindre strøm, men det må også bygges ut mer.

–  Dette jobber LO sammen med NHO og regjeringen om, i kraftløftet.

Svalbard

Johansen kom inn i fagbevegelsen da hun begynte som gruvearbeider på Svalbard som 21-åring. Etter 12 år i gruvene flyttet hun inn på kontor som hovedtillitsvalgt for arbeiderne i Store Norske Spitsbergen Kullkompani.

Allerede i januar skal hun tilbake til Svalbard, denne gangen som LOs spesialrådgiver.

–  Svalbard er viktig i nordområdestrategien. Også der er energi et stort spørsmål, slår Johansen fast.

Kraftverket på Svalbard har blitt fyrt med kull fra Gruve 7 på øya. I høst ble kullet byttet ut med diesel. Det er ment å være en midlertidig løsning, for Svalbard skal bli grønt. Store Norske drømmer om at bedriften kan bli en spydspiss i omstilling fra fossile brennstoff til mer bærekraftige energiløsninger i Arktis.

Hovedformålet med driften av Gruve 7 var å sørge for kullforsyningen til Longyear Energiverk. Nå som kullkraftverket er stengt, vil Store Norske stoppe produksjonen i Gruve 7 og avslutte den norske gruvedriften på Svalbard neste sommer.

Inhabil i Arbeidsretten

I slutten av oktober skrev FriFagbevegelse at Anita Johansen hadde blitt dommer i Arbeidsretten.

Der ble karrieren kort.

–  Jeg møtte bare på de sakene som LO hadde i Arbeidsretten. Nå som jeg er ansatt i LO, er jeg inhabil i alle saker som angår LO. Dermed vil jeg ikke bli kalt inn som dommer i Arbeidsretten lenger, forklarer hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse