JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Øyvind Aukrust

Anleggsarbeideren som ble avdelingsleder

Arne Presterud anser seg selv som en ganske rolig person. Men om lag hvert femte år blir han rastløs. Derfor passet det bra at Arbeidsmandsforbundet grep fatt i ham da han hadde jobbet fem år i Veidekke.03.01.2017
13:15
03.01.2017 13:47

ane.borrud@lomedia.no

Da Arne Presterud begynte å jobbe i Veidekke ble han organisert for første gang i sitt liv.

– Fagbevegelsen vekket nok noe som lå og ulmet i meg, slår Arne Presterud fast.

Raddis i Høyre-familie

Fotballlaget Presterud spilt på i 80-årene, hadde en del radikale folk, som han selv kaller dem. De dro ham med på demonstrasjoner og aksjoner.

– I en aksjon mot apartheid sperret vi av Torgalmenningen og ba dem med mørkt hår går en omvei, mens de med lyst hår fikk går forbi. Og vi demonstrerte mot Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan, forteller han.

Han kommer fra en politisk aktiv familie. Det var alltid diskusjoner hjemme.

– Men de tok jo feil da, ler han.

Moren er en profilert Høyre-politiker i Vestlandsbyen. Faren stemte også Høyre. Selv er han på venstre-siden, men uten partimedlemskap.

– Jeg tror det er litt den følelsen av å låse seg til standpunkter. «Dette skal du stå for». Men partiene får min stemme ved valget. Selvfølgelig. Alle må jo stemme! Det er det viktigste av alt.

Han tenker seg litt om og smiler.

– Og så kan man jo drive med politikk i Arbeidsmandsforbundet.

Øyvind AukrustBroket bakgrunn

Med en far som var revisor ble det Handelsskole på den unge Presterud. Uten at han egentlig hadde noen plan. Etter tre år på skolebenken hadde han forskjellige yrker. Han jobbet i en trelast- og byggevareforretning; et par år fast på heltid, og flere år på deltid mens han studerte. Han tok en cand.mag på Universitetet i Bergen i religionshistorie og sosiologi. Han reiste rundt i Asia et halvt år i løpet av studietiden.

– Det er noe jeg synes alle skal gjør før de begynner å jobbe. Så man får se hvordan verden er utenfor vår lille navle, slår han fast.

Etter studiene startet han en butikk som importerte varer fra India og Indonesia. Kjøpte en bil og reiste rundt på festivaler og solgte produktene sine.

– Det hanglet og gikk i fem år. Jeg ble ikke rik på det, men det var heller ikke meningen, sier Presterud.

Deretter drev han et pensjonat halvannet år, før han endte opp som kokk på en kinarestaurant.

– Er du rastløs?

Han smiler

– Fruen mener jeg er ganske rastløs. Men jeg er ganske rolig også. Det går i femårssykluser.

Anleggsarbeider

I 2007 spurte en kamerat som jobbet på Kårstø om ikke han ville prøve seg som forskalingssnekker. Siden kokkeyrket i kinarestaurantbransjen innebar lav lønn og lange dager, lot han seg lett overtale.

– Dette var på slutten av de gode tider. Veidekke trengte folk, og jeg fikk prøve meg. Det viste seg å være midt i blinken, slår han fast.

– Du har vært ni år i Veidekke nå. Det er jo lenge til deg å være. Hvorfor har du blitt så lenge?

– Det lurer jeg også på. Men det er morsomt å være anleggsarbeider. Pendlingen, samholdet, laget. Man tar vare på hverandre. Det er veldig fascinerende!

Tillitsvalgt

Organisert har Presterud vært siden dag én hos Veidekke.

– Tillitsvalgt Terje Krossøy kom og pikka meg på skulderen. I Veidekke blir du organisert. Det er frivillig, men for meg var det en selvfølge å si ja. Selvfølgelig!

Så gikk det noen år. Han betalte kontingenten og var fornøyd med det. Men han er jo en engasjert fyr med meninger.

– Da jeg jobbet på Hardangerbroen i 2011 hørte Terje meg prate. Og han spurte om jeg kunne tenkte meg å stille som landsmøtedelegat.

Det var manko på anleggsfolk i avdelingens landsmøtedelegasjon.

– Anleggsfolk er utrolig vanskelig å få med på ting. Må de ha fri fra jobben, taper de penger. Og er det på friuka, så spiser det av den lille tiden de har med familien.

Da Presterud ble spurt, derimot, tenkte han ikke på tapte penger. Han tenkte: Spennende!

Året etter ble han valgt som vara til styret i avdelingen. I 2014 ble han nestleder, og da lederen trakk seg i fjor høst fungerte han som leder fram til årsmøtet i våres– der han ble valgt som leder.

– De fant en interessert anleggsarbeider, og grep fatt i meg.

– Hva er det som driver deg?

– Rettferdighet. Solidaritet. Alle de begrepene som ligger i fagforeningsarbeid. At arbeiderne må stå sammen. Fagforeningen gir en mulighet til å jobbe for det.

I tillegg er Presterud veldig fascinert av fagbevegelsens historie.

– Og dette har jeg en mulighet til å være en del av. Det er spennende!

Så ler han.

– Dessuten hadde jeg vært i Veidekke i om lag fem år da jeg ble engasjert i forbundet. Jeg fikk noe nytt å bryne meg på!

Ting tar tid

Etter ett år som avdelingsleder er hovedkonklusjonen til anleggsarbeideren:

– Ting tar tid!

– Det er flere måneder mellom styremøtene. Jeg er borte på jobb i 14 dager om gangen. Det er litt vanskelig å lede en avdeling når man pendler.

Som avdelingsleder skal han ikke bare ha oversikt over anleggsbransjen, men også alle de andre bransjene Arbeidsmandsforbundet organiserer. Men han er ikke alene. Han har et styre i ryggen han ikke kan få rost nok.

– Det er et helt fantastisk styre! Og ansatte! Og så har jeg et rutinert arbeidsutvalg, med Hilde Thue og Said Hassen. De kan dette, roser han.

Øyvind Aukrust


Menneskelige ressurser

Avdelingen har mange aktive bransjegrupper, både innen vakt, renhold, anlegg (som også innbefatter maskin og asfalt- og veivedlikehold), samt et fagligpolitisk utvalg.

– Målet mer fagligpolitisk utvalg er at avdelingen skal ha en politisk stemme utad.

Håpet hans er at gruppene skal trekke til seg flere enn dem som allerede er aktive i styret.

– Det blir mye på dem som allerede sitter i styret, slår han fast.

Han trekker også fram tillitsvalgtsforum. Tre-fire ganger i året inviteres 15 – 20 tillitsvalgte fra bedriftene til en samling over to-tre dager.

– Det er lettere for oss å ha kontakt med de tillitsvalgte på denne måten. Og det at de er samlet over flere dager gjør at de tillitsvalgte også får mye igjen for å være med. De møter andre, blir kjent med flere, får diskutert sine utfordringer og får faglig påfyll.

Målet er å få mer tid og ressurser til å være ute blant medlemmene og potensielle medlemmer.

– Det står ikke på pengene eller vilje, men det er de menneskelige ressursene vi mangler. Vi må få med oss flere folk, så vi kommer oss mer ut. Folk ute er ofte ikke engang spurt om de vil organisere seg. Det er utrolig viktig!

Han legger til.

– Avdeling 6 er veldig bra. Vi mangler bare den lille prikken over i´en. Flere folk.

Hytta, en Guinness – og familien

Hva gjør så avdelingslederen på fritiden?

– Det er jo ikke så veldig mye fritid igjen etter jobb og tillitsvalgtsarbeid. Men jeg har en hytte på Kvamskogen som jeg liker å dra på.

Han liker også å møte gamle kompiser og løse verdensproblemer over en Guinness.

– Det blir mindre av det for tiden, og færre verdensproblemer som blir løst. Det er litt trist.

Men viktigst av alt er familien.

– Jeg skulle ikke ha noen barn. Men så møtte jeg fruen for syv år siden, og hun hadde en datter på to år. Jeg har en helt fantastisk familie, sier han stolt.

Og det er nok ikke bare fagbevegelsens verdier som gjør at han engasjerer seg i samfunnspolitikk.

– Datteren min er ni år nå. Verdenssituasjonen er ikke akkurat lys. Det er viktig å jobbe for at hun får en bra framtid, avslutter Presterud.

Arne Presterud

Hvorfor: Anleggsarbeider i Veidekke og leder i avdeling 6 Vest; Hordaland og Sogn og Fjordane.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.01.2017
13:15
03.01.2017 13:47Mest lest

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Yngvil Mortensen

16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape gullkantet pensjon

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

PAPIRLØS: «Amir» har verken papirer på hvem han er, eller opphold i Norge. Dermed får han ikke lov til å jobbe.

Cathrine Kahrs

«Amir» vil jobbe, men får ikke lov

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Illustrasjonsfoto: Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Strømsjokket: 15 ansatte blir sagt opp på gartneri på grunn av høy strømpris

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

colourbox

Her ser du hvor mye feriepenger du kan få sommeren 2022 hvis du har vært permittert eller arbeidsløs i år


Flere saker