JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlem

Arbeidsmandsforbundet har åpna kontor på Stathelle

E18 i Telemark oppgraderes, og det er hektisk anleggsaktivitet. En drøy kilometer fra brakkeriggen som huser nesten 500 arbeidsfolk, har NAF avdeling 1 Øst åpna et nytt kontor.
FORNØYDE: Fra venstre står distriktssekretær Lars Moholdt, anlegssekretær Kjell Ivar Slettmoen og hovedtillisvalgt  i Eiffage, Jonathan Libakken.

FORNØYDE: Fra venstre står distriktssekretær Lars Moholdt, anlegssekretær Kjell Ivar Slettmoen og hovedtillisvalgt i Eiffage, Jonathan Libakken.

Ane Børrud

ane.borrud@lomedia.no 

Det er stor anleggsaktivitet langs E18 i nabokommunene Bamble og Porsgrunn. Mellom Rugtvedt og Langangen skal det bygges ut 17 kilometer firefelts vei, flere nye tunneler og bruer, inkludert ny Grenlandsbru.

Nye Veier er byggherre, og det franske selskapet Eiffage er hovedentreprenør på hele strekningen. Ny E18 Rugtvedt-Langangen er planlagt helt ferdigstilt i 2026.

Før den tid, er det mange anleggsarbeidere som skal sørge for at veien, tunnelene og bruene kommer på plass. Det er disse anleggsarbeiderne NAF avdeling 1 Øst vil nå. 

Kontor på Stathelle

Et lite stykke fra E18, langs riksvei 354 på Stathelle, ligger 4Service Camp Rugtvedt. Det er en svær brakkerigg med 11 fulle 44-mannsrigger.

Her bor mange av anleggsarbeiderne som jobber på prosjektet. 

En drøy kilometer unna har NAF avdeling 1 Øst åpna et nytt kontor, i lokalene til Nye Veier. Her møter vi hovedtillitsvalgt i Eiffage, Jonathan Libakken, anleggssekretær Kjell Ivar Slettmoen og distriktssekretær i avdelingen, Lars Moholdt. 

– Det er viktig for oss at det er enkelt for anleggsarbeiderne å komme seg til oss fra brakkeriggen, slår Moholdt fast. 

Og iler til med å understreke:

Det nye kontoret er hovedsakelig for anleggsarbeiderne som jobber på E18, men ansatte hos underentreprenører er også velkomne til å stikke innom på en prat, kaffe eller få hjelp til fagforeningssaker.

Og er du en renholder som jobber i forbindelse med anlegget? Stikk innom! 

Men merk en ting; kontoret er ikke bemannet til enhver tid. 

Selv om avdelingen har åpna et nytt kontor, er det ikke ansatt nye folk. Derfor har avdelingen sendt ut en flyer til medlemmene, der dato og klokkeslett for når forbundet er til stede. 

Om kontoret - åpningstider og adresse

Adresse: Stokkevannveien 19, 3962 Stathelle

Bemanning av kontoret fram til sommeren:

21.05 kl. 15.00 – 19.00 

22.05 ute på anlegget 

30.05 09.00 – 13.00 

11.06 kl. 15.00 – 19.00 

26.06 kl. 09.00 – 13.00

Medlemspleie

Alle tre vi møter på det nye kontoret er veldig fornøyde med å ha fått på plass et eget kontor for Arbeidsmandsforbundet, og er glade for at Nye Veier stiller et rom til disposisjon i deres lokaler.

I tillegg til at det franske selskapet Eiffage er hovedentreprenør, er det tsjekkiske selskapet Metrostav underentreprenør, sammen med blant annet Bertelsen & Garpestad, T. Engene og Veidekke Asfalt. 

På veianlegget er det arbeidsfolk fra hele Europa, og Moholdt anslår at rundt 90 prosent er utenlandske.

Forbundet har organisert rundt 100 medlemmer i Eiffage, og jobber på spreng for å få flere til å melde seg inn. 

Lars Moholdt merker at utenlandske anleggsarbeidere som har vært på andre prosjekter i Norge før de kom hit, er mer interessert i forbundet og tar mer kontakt enn dem som er i Norge på sitt første prosjekt.  

– Det er mange som ikke er vant til en sterk fagbevegelse hjemmefra, og heller ikke snakker norsk. Derfor er det viktig for oss å være mest mulig til stede så vi får snakka med medlemmene og dem vi vil verve, sier han.  

– Herfra får vi mulighet til å følge opp medlemmene våre, og også bedriftene, supplerer Kjell Ivar Slettmoen. 

Et av målene er å ha introduksjonskurs for medlemmer i det nye lokalet. Og de tillitsvalgte i de forskjellige bedriftene er hjertelig velkomne til å låne kontoret når det måtte være behov for det. 

– Om vi på sikt klarer å få tillitsvalgte til å bemanne kontoret, er jo dette intensjonen sier Moholdt. 

Fornøyd hovedtillitsvalgt

Bergsprengeren Jonathan Libakken er hovedtillitsvalgt i Eiffage. Han er fra Kirkenes, og begynte i Sydvaranger Gruve i 2014.

Året etter gikk gruva konkurs, og han måtte se seg om etter ny jobb. Turen gikk til den lokale entreprenøren Sprengeservice Nord As, og etter hvert begynte han å jobbe som bergsprenger for det italienske selskapet SapiNor, som gjorde grunnarbeid for Bane Nor på nytt dobbeltspor på Vestfoldbanen.

Hovedtillitsvalgt Jonathan Libakken setter pris på hjelp fra avdeling 1 Øst på veiprosjektet langs E 18.

Hovedtillitsvalgt Jonathan Libakken setter pris på hjelp fra avdeling 1 Øst på veiprosjektet langs E 18.

Ane Børrud

Deretter gikk turen til Helltunnelen i Trøndelag, før han i desember 2022 satt nesa mot veianlegget langs E18 i Telemark, som ansatt i Eiffage. 

Der ble Libakken raskt hovedtillitsvalgt. Og siden dette er hans første erfaring med å være tillitsvalgt, setter han stor pris på at forbundet nå har åpna kontor i forbindelse med veiprosjektet. 

– Dette prosjektet er så stort, at det er vanskelig å holde oversikt. Det hjelper veldig at forbundet er til stede her med jevne mellomrom, sier han. 

Og at prosjektet blir prioritert av avdeling 1 Øst er det ingen tvil om. 

– Det er ikke noe anlegg jeg er så mye på som her, slår anleggssekretær Slettmoen fast. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse