JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Bare én gang har Silje hatt tilgang på eget dametoalett i jobben. Neste år kan hun forlange det

Silje har måttet låne toalett på butikker og hoteller nær anleggsplassen. Etter årets lønnsoppgjør kan hun kreve eget toalett og garderobe.
BEDRE LØSNING: Fra juli neste år kan Silje Sanden kreve egen damegarderobe på anleggsplassene hun jobber på.

BEDRE LØSNING: Fra juli neste år kan Silje Sanden kreve egen damegarderobe på anleggsplassene hun jobber på.

Paul S. Amundsen

merete.holtan@lomedia.no

I årets tariffoppgjør fikk anleggsarbeidere på maskinoverenskomsten gjennomslag for et viktig krav for bransjen – og spesielt for kvinnene i denne.

Ved forrige hovedoppgjør, i 2022, kom det inn i overenskomsten at det skal legges til rette for separate garderober og toaletter for damer og menn, men teksten ga rom for å gjøre unntak:

«På rigg med mindre enheter for inntil 10 personer kan det avtales med bedriftstillitsvalgte at separate garderobe og toalett sløyfes, når dette likevel ikke vil bli benyttet» het det.

Denne formuleringen ville Arbeidsmandsforbundet ha fjernet.

Forbundet mente at alle rigger skal ha separate garderober, uansett størrelse, og i år fikk de kravet gjennom.

Fra og med 1. juli 2025 skal det dermed være tilgjengelige damegarderober uansett størrelse på brakkeriggen.

Ikke alltid toalett

For Silje Sanden er dette gode nyheter. Hun jobber for Løvaas Maskin i Bergen, og blir sendt ut på dagsjobber på ulike anlegg i og utenfor Bergen sentrum.

Noen oppdrag strekker seg over to-tre dager, andre over flere måneder. For Silje og kollegaene har det vært fast praksis å møte opp på kontoret til Løvaas og skifte til arbeidsantrekk i garderoben der hver morgen, før de kjører til anleggsplassen for dagens oppdrag.

På selve anleggsplassen stiller bedriften med en mobil brakke. Denne inneholder en spiseplass, noe oppbevaringsplass og et toalett, som er felles for menn og damer.

Er anleggsarbeidet lagt til Bergen sentrum, har Silje og kollegaene måttet bruke toaletter i butikker, på bensinstasjoner eller hoteller.

– Jeg har full forståelse for at det er utfordrende for bedriften å stille med toalett og garderobe på oppdrag som bare varer en dag, hvor det også er liten plass til å sette opp en brakke. Men det er litt flaut å komme i skittent arbeidsantrekk til en butikk eller et hotell og spørre om å få låne toalettet, sier hun.

Lærlingen legger til at Løvaas har en avtale om at anleggsarbeiderne kan låne toalettet på skoler og barnehager hvis arbeidet er lagt dit. Ellers kan løsningen være å sette seg i bilen og kjøre til en bensinstasjon – eller kontoret.

– Den største utfordringen er at det gjerne går bort en del tid til å finne en do.

Brakker på hjul – med delt plass

Silje sier at ordningen med å skifte på kontoret har gått greit og at bedriften aldri har stilt noe krav om at arbeiderne skal stille rett på anlegget på morgenkvisten.

Hun opplever likevel at Løvaas gjerne vil at hun og kollegaene stiller direkte på oppdragsstedet dersom det lar seg gjøre.

Forbundssekretær Frode Engen sier at den nye teksten i overenskomsten betyr at jenter har krav på egen garderobe og toalett ute på anleggene, så lenge bedriften pålegger arbeiderne å møte der.

Han sier også at arbeidstakerne uansett har krav på eget toalett når de er ute på jobb.

– Bedriftene må legge til rette enten ved å kjøpe brakker som er delt for gutter og jenter, eller sende to mobile brakker.

Frode Engen har forståelse for at det tar litt tid å få disse fasilitetene på plass.

– Det er derfor vi er blitt enige om at kravet skal gjelde først fra juli 2025, sier forbundssekretæren.

I dialog med arbeidsgiver

Silje Sanden er klar for å gå til Løvaas Maskin og sette fram kravet.

– Jeg har allerede snakket litt med bedriften om det, og opplever at dialogen er god.

Hun har jobbet tre år i bedriften, men bare én gang opplevd å ha tilgang til å skifte for seg selv ute på arbeid.

Oppdraget varte i en uke, og anleggsplassen var på en avstengt vei med god plass til separate brakker.

– Jeg hadde egen brakke med toalett, og kunne møte der hver morgen klokka sju.

Lærlingen har ikke noe ønske om å kritisere bedriften.

– Jeg er kjempefornøyd med å jobbe i Løvaas Maskin, understreker hun.

– Sikre at jenter ikke blir skremt vekk

Silje er vara i tariffrådet for maskin, og var selv med på å forme kravene Arbeidsmandsforbundet tok med seg til motparten MEF (Maskinentreprenørenes Forbund). Hun er også med i forbundets kvinnenettverk Erna, som har fått navn etter tidligere forbundsleder Erna Hagensen.

Lærlingen mener at tariffkravet om separate garderober ikke bare er viktig for henne og andre jenter, men for bransjen som helhet.

– Vi jobber jo for å få flere jenter inn i bransjen vår, og da må vi sikre at de ikke blir skremt vekk. Sånn teksten var før, var det lettere for arbeidsgivere å fraskrive seg ansvaret for å skaffe egne garderober.

– Lettere å rekruttere jenter

Linda M. Vassdal er også maskinfører, og var med i delegasjonen som forhandlet fram den nye overenskomsten med MEF. Hun har selv hatt tilgang til egen garderobe på jobb for LNS Spitsbergen på Svalbard, men synes kravet er viktig for bransjen.

– Det gjøre det lettere å rekruttere og holde på jentene. Det er ikke så artig å stå med rumpa bar og skifte foran guttene, eller måtte snike seg inn i et hjørne. De skal heller ikke måtte kjøre hjem med skitne arbeidsklær og skifte der, sier maskinføreren, og konkluderer:

– Damene skal ikke ha noe dårligere vilkår på jobb enn gutta.

Linda M. Vassdal er maskinfører på Svalbard, og glad for endringen i maskinoverenskomsten.

Linda M. Vassdal er maskinfører på Svalbard, og glad for endringen i maskinoverenskomsten.

Jan-Erik Østlie

Løvaas Maskin: – Vi imøtekommer nye krav

Daglig leder i Løvaas Maskin, Eirik Løvaas, skriver i en e-post at bedriften er innforstått med nytt regelverk og vil imøtekomme de nye kravene.

Vi har spurt om bedriften vil tilby egen garderobe for Silje og andre jenter utover den på bedriftens adresse.

«Ja, vi vil selvsagt gjøre nødvendige endringer og tilpasninger for å imøtekomme nytt regelverk», skriver Eirik Løvaas.

Han bekrefter at bedriften ikke krever at de ansatte skal møte direkte på anlegg.

«Det er grei praksis slik vi har, med oppmøte på bedriftens adresse før de drar ut på anlegg.»

Daglig leder sier at arbeidere i Bergen sentrum har hatt tilgang til toalett.

«Avtaler rundt den løsningen vi har hatt som bedrift, har vært innenfor gjeldende regelverk. Vi vil selvsagt imøtekomme nye krav fra juli 2025.»

Eirik Løvaas understreker at Silje Sanden og kollegaene har hatt skiftemuligheter ved arbeidets start og slutt.

«Vi har praksis i forhold til egen garderobe eller skiftemuligheter for menn og kvinner med oppstart og avslutning her på bedriftens adresse. Dette har vi hatt i alle år Silje har vært ansatt i bedriften. Utover dette kan vi kommentere at mye av arbeidet vårt er beredskapsarbeid. Det er få faste arbeidssteder over lengre tid og dermed ikke alltid mulig med riggplasser for garderobe og skifteløsninger. Vi skal selvsagt sikre oss at vi imøtekommer nye krav fra 1. juli 2025.»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse