JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Bedre betalt for jobb med blodskader: Frode øker årslønna med 20.000 kroner

10,50 mer i timen og større tillegg for jobb med blodskader og smittefarlig utstyr. Dette er noen av resultatene fra forhandlingene for vaktmestere, skadesanerere og skadedyrbekjempere.
Frode Georg Pedersen går opp fra i underkant av 430.000 kroner til nærmere 450.000 i årslønn.

Frode Georg Pedersen går opp fra i underkant av 430.000 kroner til nærmere 450.000 i årslønn.

Jan-Erik Østlie

camilla.yndestad@lomedia.no 

– Det var på tide med et løft, men om 10,50 monner over tid – alt har jo blitt dyrere – det gjenstår å se, sier Frode Georg Pedersen.

Han har jobbet som skadesanerer i over 20 år, og har en arbeidshverdag der han rykker inn der det har vært brann-, vann-, eller kloakkskader, selvmord, eller hærverk.

I går kveld ble LO og Norsk Arbeidsmandsforbund på den ene siden og NHO Service og Handel på den andre enige i forhandlingene på Service- og vedlikeholdsoverenskomsten. 

Det er i hovedsak tre yrkesgrupper som er omfattet av denne avtalen: Vaktmestere, skadesanerere og skadedyrbekjempere.

Alle som er på denne overenskomsten får et generelt tillegg på 10,50 mer i timen.

For Pedersen sin del, betyr det at han går opp fra i underkant av 430.000 kroner til nærmere 450.000 i årslønn.

Tillegg for blodjobb

I tillegg til det generelle tillegget på 10,50, heves også minstelønnssatsene for alle på overenskomsten med kr 10,50, og matpengesatsen heves til henholdsvis 107 og 214 kroner.

Under Billag B Skadedyr og skadedyrbekjempelse, har det også kommet inn en endring, som Pedersen ønsker velkommen:

Der det tidligere stod at «Likskader godtgjøres med timelønn tillagt 100 %», har setningen nå blitt endret til følgende: «Sanering av likskader, blodskader etter mennesker og smittefarlig bruksutstyr godgjøres med timelønn tillagt 100 %».

– Det var på tide! Jeg vet ikke hvor mange sånne jobber jeg har vært på der du går rundt med vanlig flat lønn, eller du har nesten ingenting ekstra for det – og det er jo surt. Det er bra at vi får ekstra betalt for det nå, sier Pedersen.

Savner en setning

Selv om Pedersen er fornøyd med nevnte tekstendring, mener han også at det burde ha kommet inn en setning om at det alltid burde være minimum to ute på de ekstra krevende oppdragene der det er både lik- og blodskader inkludert.

– Det er noen drittjobber, det der. Det er ikke kjekt å være der et menneske har dødd og du skal rydde opp etter det. Det er ikke akkurat noe man har så lyst til å gjøre, så det må belønnes på en måte, sier Pedersen og fortsetter:

– Jeg har lang erfaring i bransjen og har vært borti mye sånt. På slike oppdrag bør det være to uansett. Du vet ikke hva som møter deg, og så er det den ubehagelige lufta. Det er ikke noe kjekt, sier skadesanereren.

Frist til 24. mai

Et annen resultat av forhandlingene, er at NHO Service og Handel og NAF vil gjennomføre et utvalgsarbeid for å vurdere hvilke faktiske behov og utfordringer både bedrifter og arbeiderne innenfor bransjen står overfor. 

Utvalget skal se på hvordan regjeringens varslede kompetansereform kan tilpasses ulike behov. Utvalget skal gjennomgå relevante tariffbestemmelser om kompetanseutvikling i Overenskomsten for Service og Vedlikehold og vurdere nye og eventuelt endrede bestemmelser.

Nå sendes forslag til revidert Service- og vedlikeholdsoverenskomst ut på uravstemning, og medlemmene i Arbeidsmandsforbundet på overenskomsten har frist på seg til 24. mai med å svare.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse