JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Da Pål mistet førerkortet, kunne han også mistet jobben

– En helt annen konsekvens for en yrkessjåfør enn en vanlig person å miste sertifikatet i tre måneder.
– Jeg har vært yrkessjåfør siden 1992 og har samboer og tre barn å brødfø. Hele inntekstgrunnlaget er knyttet til førerkortet mitt, sier Pål Båtnes. 

– Jeg har vært yrkessjåfør siden 1992 og har samboer og tre barn å brødfø. Hele inntekstgrunnlaget er knyttet til førerkortet mitt, sier Pål Båtnes. 

Privat

camilla.yndestad@lomedia.no

15. januar i år er yrkessjåfør og tillitsvalgt Pål Christoffer Båtnes på vei til jobb i privatbilen sin. Det er mørkt og glatt, og utenfor bilen snør det tett. 

Da han skal til å svinge ut på hovedveien, ser han ikke bilen som kommer kjørende. 

Han klarer ikke å stoppe før han er en halvmeter ut i veien – og da smeller det.

Heldigvis går det bra med både Båtnes og føreren av den andre bilen. De får varslet politiet, og begynner å rydde bort vrakdeler fra veien.

Da politiet ankommer, beslaglegges førerkortet til Båtnes på stedet.

– Jeg har vært yrkessjåfør siden 1992 og har samboer og tre barn å brødfø. Hele inntekstgrunnlaget er knyttet til førerkortet mitt, sier Båtnes. 

Fikk 8000 kroner i bot

Etter fem dager får Båtnes tilbakemelding fra politiadvokaten om at førerkortet har blitt beslaglagt i tre måneder. I tillegg får han også 8000 kroner i bot.

Siden han er medlem i Norsk Arbeidsmandsforbund har han HELP Advokatforsikring.

Han får tildelt advokat, men vedkommende er nøytral til om Båtnes går videre med saken eller ikke.

Yrkessjåføren stusser litt på det siste. Han sitter selv i styret til Avdeling 3 Møre og Romsdal i Norsk Arbeidsmandsforbund, og forteller organisasjonsmedarbeider Janita Blomvik om hva som har skjedd.

Med hennes hjelp, blir LO juridisk koblet på saken. 

Etter noen dager ringer LO-advokat Jan Arild Vikan. Båtnes legger fram saken, og Vikan synes de ta den videre til tingretten. 

– Jeg tror du har en sak, sa han.

– Det ble full jubel

Saken kommer opp for tingretten i februar.

Retten opprettholder dommen fra politiadvokaten på beslag i tre måneder, og begrunner det med uaktsom kjøring og fare for gjentagelse. 

– Jeg spurte Vikan om hva vi skulle gjøre. Han ville ikke legge noen føringer, jeg skulle få bestemme selv, men han sa at dommen ikke kunne bli verre. Den kunne bare bli bedre eller opprettholdes. Jeg sa at jeg ville anke, og Vikan støttet meg på det, forteller Båtnes.

Saken går da videre til lagmannsretten, og resultatet?

Lagmannsretten støtter ikke politiets avgjørelse om beslag av førerkort.

– Retten mente at det ikke var overhengende fare for gjentakelse siden jeg har kjørt skadefritt siden jeg fikk førerkort, og ikke har andre dommer. Etter deres skjønn, var det feil vurdert av politiadvokaten. Da fikk jeg igjen sertifikatet. 

– Hvordan reagerte du da?

– Det ble vill jubel! Når man er yrkessjåfør med samboer og tre unger boende hjemme, så er førerkortet avgjørende for familiens økonomi. Den er allerede presset, med høye renter og priser, sier Båtnes.

Tok en måned og 15 dager

Båtnes forteller at han etter ulykken ble sykmeldt med nakketrøbbel, og fikk ytelser fra Nav i perioden han var borte fra jobben hos Volda Maskin. 

– Det var ikke helt krise, men hadde jeg ikke blitt sykmeldt, ville jeg slitt veldig. Jeg hadde risikert å miste både hus og hjem. Jeg synes at politiet tar alt for lett på saker som gjelder førerkort – spesielt for en som er avhengig av førerkort i jobben sin, sier Båtnes.

Yrkessjåføren hadde trodd det skulle ta lengre tid enn hva det faktisk gjorde. Til sammen gikk han uten sertifikat i en måned og 15 dager. 

– Det gikk fantastisk bra, sier han.

– Han kunne mistet jobben

Organisasjonsmedarbeider Blomvik synes saken til Båtnes endte helt riktig.

Hun forteller at det var hun som i første instans sendte han til HELP, men at hun – da Båtnes fikk råd om ikke å ta saken videre – fikk en innskytelse:

– Det slo meg at herlighet, han er jo yrkessjåfør. Det har en helt annen konsekvens for han enn en vanlig person å miste sertifikatet i tre måneder. Jeg sendte ham til LO juridiske fordi han rett og slett kunne mistet jobben ved å være uten sertifikat i tre måneder, sier Blomvik.

Hun fortsetter:

– Dette er sunn fornuft. Hvem som helst kan være uheldig på glatta vinterstid. Sørpeføre på Sunnmøre er veldig glatt. Om det skal få så store konsekvenser at du risikerer å miste jobben for et uhell, så tenker jeg at det er dobbelt så viktig å ha en LO-advokat i ryggen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse