JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erlend Angelo

Nye tiltak mot sosial dumping i byggebransjen:

Disse 11 kravene skal sikre seriøs byggebransje

Bygge for det offentlige? Da må bedriften følge 11 strenge krav som skal sikre at alt går ordentlig for seg. – Denne pakka er et kjempeløft, sier Fellesforbundets Per Skau.19.11.2015
13:04
19.11.2015 13:20

eline@lomedia.no

– Dette er et nasjonalt løft, at det offentlige som byggherre skal ta ansvar for seriøsiteten. For seriøse aktører i byggebransjen er det rene gavepakka.

Det slår forbundssekretær Per Skau i Fellesforbundet fast.

Og dette er førjulsgaven til arbeidere og seriøse firmaer innenfor byggebransjen: Den består av elleve helt konkrete krav for en mer seriøs bransje (se egen sak lenger nede). Til sammen setter de en standard Fellesforbundet mener vil heve bransjen og sikre folk som jobber innen bygg og anlegg en bedre framtid. Både med tanke på fagarbeidernes rolle, fagopplæring, lønn og arbeidsvilkår.

– Dette kan bli en milepæl i kampen mot sosial dumping, sier Skau.

De elleve kravene legges fram etter av Fellesforbundet og Byggenæringens landsforening sammen med kommunenes organisasjon KS og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi). Disse fire har samlet seg om et sett felles anbefalte krav for bygg og anlegg i kommunal regi.

Følg oss på Facebook og Twitter

Definisjonsmakt

Forbundssekretær Per Skau er glad for at 428 kommuner nå får press på seg for å bli mer seriøse.

Forbundssekretær Per Skau er glad for at 428 kommuner nå får press på seg for å bli mer seriøse.

Erlend Angelo

Nå får alle landets 428 kommuner og 19 fylker en sterk anbefaling fra sin egen organisasjon, KS, om å forholde seg til disse kravene når de inngår kontrakter for å få bygget noe. Det gjør jobben lettere både for kommunene og tillitsvalgte ute i felten: å sikre at det ikke foregår sosial dumping på offentlige byggeplasser. 40 prosent av alle bygg- og anleggskontrakter i Norge skjer i offentlig regi, til en verdi av rundt 200 milliarder kroner årlig.

– Det offentlige er så viktig fordi de har en definisjonsmakt i forhold til entreprenørene. Det har vært mye frustrasjon tidligere over at offentlige innkjøp bare har hatt fokus på billigste anbud og på å presse prisene, sier Per Skau.

Han mener det store vannskillet i debatten kom da store entreprenører etter hvert måtte konstatere at de var i ferd med å bli utkonkurrert av kriminelle.

– Arbeidslivskriminalitet i byggebransjen har fått stemninga til å snu. Mange innså at kriminelle miljøer har etablert seg i bransjen, at svart arbeid og ulovlig arbeidskraft florerte – og at de kriminelle sjelden ble tatt eller straffet, sier Skau.

Telemarksmodellen

Fellesforbundet i Telemark jobbet fram det som er blitt betegna som et gjennombrudd i arbeidet mot sosial dumping i byggebransjen.

Les mer om Telemarksmodellen her.

Så kjørte forbundet det som sin viktigste valgkampsak å få innført denne modellen i flest mulig kommuner.

– Telemarksmodellen brøytet vei, og mange kommuner var positive. Men det har vært vanskelig å få til noe nasjonalt, sier Per Skau.

Her bestiller du nyhetsbrevet vårt:

Kompetanse er nøkkelen

Selv om anbefalingene fra firkløveret ikke kan tvinges på noen, mener han det nå er realistisk å tro at alle landets kommuner vil forholde seg til dem.

– Det er litt vanskelig å være uenig i et sett regler som har som mål å øke tettheten av fagarbeidere og lærlinger, samt å sikre seriøsitet. Alle som står bak dette er enige om at kompetanse i bransjen sikrer seriøsitet. Og nå sørger vi for at leverandørene tvinges til å ta ansvar for sin egen bransje og framtidas kompetente og produktive fagarbeidere.

Ris bak speilet

Men hjelper det noe å anbefale hvordan entreprenører skal opptre når det ikke får noen konsekvenser om de bryter anbefalingene? Her mener Per Skau at de nye seriøsitetskravene leverer, fordi det slås fast at det skal inn i kontraktene at kommunen kan heve kontrakten eller stanse arbeidet på byggeplassen ved alvorlige brudd. Avsløres det at arbeidere ikke har fått den lønna de har krav på kan kommunen kreve at dette rettes opp – og holde tilbake penger til så er gjort.

Dette er de 11 kravene:

1. HMS-kort

Alle som jobber på en byggeplass skal ha HMS-kort fra Arbeidstilsynet. Folk uten slikt kort vil bli vist bort.

2. Inn i register

Leverandører skal inn i et sentralt register som fungerer som et hjelpemiddel for å overvåke at de forholder seg til skatter og avgifter etc.

3. Krav om faglærte håndverkere

Minst 40 prosent av arbeidede timer på byggeplassen skal utføres av fagfolk med fagbrev, svennebrev eller tilsvarende.

4. Krav om lærlinger

Minst 7 prosent av arbeidede timer på byggeplassen skal utføres av lærlinger.

5. Skatterapport

Er leverandøren ikke norsk skal det rapporteres til Sentralskattekontoret for utenlandssaker.

6. Internkontroll og HMS

I tillegg til strenge HMS-krav slås det fast at språket som brukes forstås av alle på byggeplassen. Alle på byggeplassen skal kunne forstå HMS-planen fullt ut uavhengig av norskkunnskaper.

7. Lønn og arbeidsvilkår

Alle ansatte skal lønnes etter allmenngjort tariff og dette skal kunne dokumenteres. Skjer det alvorlige brudd kan kommunen (byggherren) heve kontrakten.

8. Underleverandører

Det er ikke lov med mer enn to ledd underentreprenører under leverandør. Byggherren kan nekte bruk av bemanningsbyrå dersom det er saklig grunn til det.

9. Penger på konto

Lønn skal betales til en konto i bank.

10. Konsekvenser

Brudd på vilkårene skal nedtegnes og kan få betydning for seinere konkurranser.

11. Revisjon

Byggherren kan når som helst gjennomføre revisjon hos leverandøren, inkludert kontrakter og dokumentasjon hos underleverandører.

– Ingen menneskerett å vinne anbud

BNL-direktør Jon Sandnes er veldig fornøyd og glad for at BNL og Fellesforbundet er blitt enige om anbefalinger til KS og Difi.

– Det er 428 kommuner her i landet, og derfor er det avgjørende at KS er med på dette. Med de nye seriøsitetskravene blir ambisjonen om å gjøre kontraktskrav likere og mer enhetlige i kommunene mer oppnåelig. Nå kan alle ta utgangspunkt i de samme minimumskravene, sier Sandnes.

Han peker på at den kanskje aller største utfordringen for bransjen nå er mangelen på fagfolk. Det er altfor få lærlinger på offentlige byggejobber i forhold til volumet av bygging. Derfor vil han særlig trekke fram de to kravene som går på andelen fagfolk og lærlinger på byggeprosjekter.

– Minst 40 prosent av de arbeidede timene skal utføres av fagfolk og minst 7 prosent av lærlinger. Bedrifter skal føle seg peset av disse kravene. Det er ingen menneskerettighet å vinne offentlige anbud, så det er bare å brette opp ermene, sier Sandnes.

Han peker også på kravene om at leverandører må registrere seg i et sentralt register når kontrakter inngås som viktig.

– Videre er det viktig at det ikke aksepteres mer enn to ledd under hovedentreprenør.

Sandnes understreker at seriøsitetskravene ikke er hogd i stein. De skal vurderes fortløpende, og justeres om nødvendig.

– Et viktig instrument her er at partene skal møtes ofte og ha tett kontakt om hva som fungerer og hva som bør forbedres, sier han.

19.11.2015
13:04
19.11.2015 13:20Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.

I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.

Brian Cliff Olguin

I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Roy Ervin Solstad

Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).

Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).

Colourbox

Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Som AUF-leder talte Ina Ap-ledelsen midt imot. Nå er det krise i partiet

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Kommentar

Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.

Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.

Berit Roald / NTB

«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

Geir Ove Kulseth fikk ni stemmer flere enn motkandidat Eystein Garberg.

Geir Ove Kulseth fikk ni stemmer flere enn motkandidat Eystein Garberg.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp i EL og IT Forbundet

Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.

Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.

Fellesforbundet avd. 23

500 streika mot høye strømpriser på Raufoss

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.

Anders Tøsse

Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp


Flere saker