JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundets landsmøte:

Erna Hagensen fikk bok-overraskelse på sin siste dag som forbundsleder

«Tolv menn og ei kvinne» heter historien om Arbeidsmandsforbundets ledere.
I løpet av fire måneder skrev Harald Berntsen boka pm Norsk Arbeidsmandsforbunds tretten ledere. «Tolv menn og ei kvinne» kom som en overraskelse på forbundsleder Erna Hagensen. Det er bilde av Hagensen på forsida av boka.

I løpet av fire måneder skrev Harald Berntsen boka pm Norsk Arbeidsmandsforbunds tretten ledere. «Tolv menn og ei kvinne» kom som en overraskelse på forbundsleder Erna Hagensen. Det er bilde av Hagensen på forsida av boka.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Som en overraskelse på Erna Hagensens siste dag som forbundsleder, kom boka «Tolv menn og ei kvinne». Historikeren Harald Berntsen hadde fått i oppdrag av forbundsstyret i Norsk Arbeidsmandsforbund å skrive en bok om alle lederne i forbundet.

p

Tårer rant

Det vil si at det var forbundsstyret, minus forbundslederen, som ga Berntsen oppdraget. Det ble derfor en stor overraskelse for Hagensen da hun ble kalt opp til talerstolen for å få overrakt boka av forfatteren. Tårer rant da hun fikk boka med bildet av henne selv på forsida.

– Og jeg som ikke liker overraskelser, utbryter den avtroppende forbundslederen.

– Jeg pleier å få med meg alt som skjer, men dette har jeg ikke hatt den minste anelse om.

Harald Berntsen fikk oppdraget i september, og klarte å levere boka på fire måneder.

Tre forbundshistorier

Berntsen har skrevet tre forbundshistorier, i tillegg til biografier om blant annet Johan Nygaardsvold og Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm.

– Du har ikke skrevet om Arbeidsmandsforbundet før?

– Nei, men jeg har plan om skrive en biografi om Hans Berntsen, og det har gitt meg mye stoff om forbundets første tid, sier Harald Berntsen til FriFagbevegelse.

Hans Berntsen er kanskje arbeiderbevegelsens gjennom tidenes fremste agitator og organisator. Han ble født i 1870 i Langvassgrend ved Mo i Rana. I løpet av sin tid var han med å starte 400 fagforeninger, og gjorde at Arbeidsmandsforbundet raskt vokste til LOs største forbund.

Harald Berntsen understreker at det ikke er noen familiebånd, tross felles etternavn.

Organiserte ufaglærte

Forbundet er stiftet i 1895, og første leder var Olav Strøm. Da arbeiderbevegelsen vokste fram i i Norge på 1880-tallet var bevegelsen preget av håndverkssvenner i Kristiania. Det som gjorde Strøm til en viktig person i fagbevegelsen var at han startet arbeidet med å organisere de ufaglærte.

Erna Hagensen er ikke bare den første kvinnelige lederen i forbundet. Hun har også sin bakgrunn fra renhold. Renhold er en av de viktigste bransjene Arbeidsmandsforbundet organiserer. Andre viktige bransjer er anlegg, bergverk og vekterbransjen.

p

Ny kvinnelig leder

Også Erna Hagensens forgjenger Arnfinn Nilsen som var forbundsleder fra 1991 til 2003 ble kalt opp på scenen og fikk en bok med dedikasjon fra forfatteren.

I dag, lørdag, får forbundet nok en kvinnelig leder når Anita Johansen blir valgt til leder.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse