JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Erna Hagensen hedret med LOs høyeste utmerkelse

Tidligere forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, har fått LOs hederspris Pioneren.
Erna Hagensen, tidligere leder  i Arbeidsmandsforbundet, synes det er stor heder å få Pioneren. Det er veldig godt å få anerkjent den jobben du har gjort, og at også andre også har satt pris på det, sier hun.

Erna Hagensen, tidligere leder i Arbeidsmandsforbundet, synes det er stor heder å få Pioneren. Det er veldig godt å få anerkjent den jobben du har gjort, og at også andre også har satt pris på det, sier hun.

Jan-Erik Østlie

ane.borrud@lomedia.no

– Jeg er veldig takknemlig og veldig glad. Å være forbilde for noen; hvem skulle tro at jeg som en vanlig renholder skulle bli det, lissom.

Det var under forbundsstyrets julebord på The Hub i Oslo 7. desember at Erna Hagensen fikk utdelt hedersprisen.

Forbundsleder Anita Johansen, som tok over stafettpinnen etter Hagensen på forrige landsmøte i 2019, sto for utdelingen.

– Forbundsstyret har gjort mange vedtak det siste året. I høst gjorde vi et viktig vedtak. Vi skal vi dele ut Pioneren.

Johansen fortalte at hedersprisen skulle gå til ei som ble dratt med på sitt første kurs i Arbeidsmandsforbundet i 1987. Åtte år senere ble hun valgt inn i forbundets ledelse. På 1990-tallet ble hun ansvarlig for prosjektet Ren Utvikling, der renholdsbedriftene skulle dokumenterte at de drev lovlig virksomhet. I 1999 ble hun valgt som nestleder av et samstemt landsmøte. Og i 2003 ble hun forbundsleder.

– Hun var den første kvinnelige lederen i forbundet. Hun stilte tydelige krav til sine medarbeidere, oppmuntret og utfordret. Og hun glemte aldri hvordan det var å ha dårlig råd. Noen av de viktigste seirene hun har fått igjennom er trepartssamarbeidet for renhold, godkjenningsordning, ID-kort og RVO-ordningen innen renhold, sa Anita Johansen.

Forbundsleder Anita Johansen (til høyre) overrekker LOs høyeste utmerkelse til Erna Hagensen.

Forbundsleder Anita Johansen (til høyre) overrekker LOs høyeste utmerkelse til Erna Hagensen.

Jan-Erik Østlie

– Ingen fortjener Pioneren mer enn deg

Siden Hagensen ikke visste noe om hedersprisen hun skulle motta før julebordet, var det ikke invitert noen ekstra gjester til arrangementet. Men via film var det mange som hedret jubilanten.

– Gratulerer så mye, dette er så vel fortjent. Tusen takk for alt du har gjort for forbundet og fagbevegelsen, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Tidligere forbundsleder i Transportarbeiderforbundet, Roger Hansen, kom med følgende hilsen:

– Dette er på tide. Det er deg vel unt med det du har gjort for norsk fagbevegelse. Det du har gjort for dine medlemmer står det stor respekt av. Gratulerer!

Ifølge tidligere leder i Industri Energi, Leif Sande, er det ingen som fortjener Pioneren mer enn Erna Hagensen. Han fokuserte på at Hagensen var den første kvinnelige lederen i det han kalte et mannsforbund.

– Det er ingen forbund som kan betegnes mer som et mannsforbund enn Arbeidsmandsforbundet. Det har vært dominert av anleggsslusker, og har «mand» i navnet sitt. Jeg er overbevist om at hadde ikke forbundet satset på kvinnelig ledere, hadde dere fått likestillingsombudet på nakken på grunn av navnet, sa han med et glimt i øyet.

– Et stort forbilde

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, mente at Hagensen har vært en veldig god pioner.

– Du har betydd veldig mye for meg i mitt faglige virke. Du har vært symbolet på de evig tak og utfordringer. Pioner betyr nybygger. For mange av oss som har gått i dine fotspor, har du vært en veldig god pioner. Jeg er utrolig glad for at jeg har fått mulighet til å bli kjent med deg, sa han.

Også leder i Norsk Jernbaneforbund, Jane B. Sæthre, la vekt på at Hagensen har vært et stort forbilde.

– Du sloss for et yrke du sjøl hadde. Du fikk løfta det fra «vaskekjærringer» til renholdere med fagbrev. Jeg har så stor respekt for måten du løftet renholderne på. Og i LO talte du makta midt imot. Du hadde mange gode argumenter for et forbundsløst LO, sa hun.

– Hjertelig takk

Mottakeren av hedersprisen ble helt satt ut da hun skjønte at hun skulle få Pioneren.

– Jeg hadde ikke en anelse i det hele tatt. Men jeg skjønte det etter hvert under Anitas innledning. Det var så uvirkelig for det kom så overraskende på. Jeg ble helt satt ut, og visste ikke hva jeg skulle si engang, forteller Hagensen.

Den tidligere forbundslederen satte stor pris på å få tildelt Pioneren, og hilsningene fra de andre forbundene.

– Å være forbilde for noen; hvem skulle tro at jeg som en vanlig renholder skulle bli det, lissom!

For Hagensen er Pioneren en heder å få.

– Jeg er veldig takknemlig og veldig glad. Det er veldig godt å få anerkjent den jobben du har gjort, og at også andre har satt pris på det. En stor hjertelig takk til forbundsstyret som ga meg den prisen: Det satte jeg utrolig stor pris på!

Pioneren

En utmerkelse som har blitt delt ut i norsk LO fra 1977. Den er LOs høyeste utmerkelse og gis til fagforeningsfolk som «har gjort en betydelig innsats i/for fagbevegelsen i minst 25 år sammenhengende».

LO står bak prisen, mens de enkelte LO-forbund står for betaling og tildeling. Utmerkelsen deles ut i form av en 25 cm høy kopi av den kjente statuen ved LO-bygget på Youngstorget, «Pioneren».

Kunstneren bak skulpturen er Per Palle Storm, som har tilkjent LO alle rettigheter til kopiering av figuren.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Pioneren

En utmerkelse som har blitt delt ut i norsk LO fra 1977. Den er LOs høyeste utmerkelse og gis til fagforeningsfolk som «har gjort en betydelig innsats i/for fagbevegelsen i minst 25 år sammenhengende».

LO står bak prisen, mens de enkelte LO-forbund står for betaling og tildeling. Utmerkelsen deles ut i form av en 25 cm høy kopi av den kjente statuen ved LO-bygget på Youngstorget, «Pioneren».

Kunstneren bak skulpturen er Per Palle Storm, som har tilkjent LO alle rettigheter til kopiering av figuren.