JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Baardsen/yayimages.com

Fire av ti som er drept i arbeidslivet i Norge i 2017 er østeuropeere

34 mennesker omkom mens de var på arbeid i fjor. 33 var menn, en eneste kvinne ble drept.02.01.2018
14:05
05.01.2018 13:52

torgny@lomedia.no

34 mennesker ble drept mens de var på arbeidet i løpet av 2017. Ulykken som tok flest menneskeliv var helikopterulykken på Svalbard 26. oktober da åtte personer omkom. Med et unntak var alle de omkomne menn. Kvinnen som ble drept var den 17 år gamle Marie Skurdal som ble drept med kniv mens hun var sommervikar på Coop Obs på Sørlandssenteret.

Østeuropeiske arbeidstakere er sterkt overrepresentert i ulykkesstatistikken. Av de omkomne er 18 norske statsborgere så langt frifagbevegelse.no har kjennskap til. 16 av de omkomne var utenlandske statsborgere etter det som har blitt oppgitt i forbindelse med ulykkene. 11 var fra Russland, 1 Slovakia, 1 fra Litauen, 1 fra Ungarn, 1 fra Bulgaria. Det var også en svensk statsborger som omkom.

Rogaland farligst

Hvis en ser bort fra helikopterulykken, så er det bygg-anleggsbransjen som skiller seg ut som farlig. Sju ulykker skjedde innenfor bygg- og anlegg. Det kan se ut som om Rogaland er fylket som det er farligst å arbeide i, fire av dødsfallene skjedde der. I seks fylker er det ikke registrert dødsulykker. Det er Oslo, Telemark, Sogn og Fjordane, Nordland og Finnmark.

I 2016 omkom 39 personer. Også da var det luftfartsulykker som dro opp tallet.

Tallene som frifagbevegelse presenterer avviker fra Arbeidstilsynets tall fordi vi regner også med luftfartsulykker, ulykker i forbindelse med sjøfart og oljevirksomheten.

Det foregår en diskusjon om underrapportering av dødsfall i arbeidslivet. De tre forskerne Ebba Wergeland, Finn Gjertsen og Johan Lund viste i en artikkel i 2016 at Arbeidstilsynet bare hadde registrert 70 prosent av dødsfallene i arbeidslivet.

Vår oversikt baserer seg på fortløpende overvåking av aviser og nettsider gjennom hele året. Spesielt er det vanskelig å få oversikt over ulykker i veitrafikken da trafikkulykker som skjer i jobbsammenheng ikke alltid blir rapportert som arbeidsulykker.

• 75 dødsulykker i arbeidslivet ble oversett av Arbeidstilsynet

Slik skjedde dødsulykkene:

Akershus

Fredag 13. februar Drept av kornsekker 65 år gammel Birger Weydahl fra Kråkstad omkom da han fikk flere 500 kilo tunge kornsekker over seg. Ulykken skjedde 13. februar på Felleskjøpets lager på Holstad i Ås kommune i Akershus. Den omkomne var, ifølge Østlandets blad, i gang med å kjøre ut og stable kornsekker. Stabelen ble ustabil, fem-seks sekker raste ut, og et par av sekkene kom over mannen som omkom.

Buskerud

Torsdag 22. desember Mann klemt i hjel på fyllplass En mann døde av skadene han fikk da han kom i klem i en maskin på Lindum fyllplass i Skoger i Buskerud fredag 22. desember Administrerende direktør Pål Smits ved Lindum, der mannen har jobbet i flere år, sier til Drammens Tidende at hendelsen berører dem sterkt. Politiet fikk melding om ulykken ved 12.30-tiden fredag. Nødetatene ankom Lindum klokken 12.50. Klokken 13.40 meldte politiet at mannen døde som følge av skadene. 1

Fredag 29. mars Kom i klem under lastebil En 37 år gammel ungarsk statsborger omkom 29. mars. Han arbeidet på en lastebil tilhørende firmaet han var ansatt i, da ulykken skjedde. Arbeidet skjedde i Hallingdal Lastebilservice' lokaler på Gol. Mannen kom i klem under lastebilen. Han var alene i lokalet da ulykken skjedde.

Mandag 15. august Bonde stanget i hjel av okse En bonde i slutten av 60-åra ble tirsdag 15. august stanget i hjel av en okse på Drevsjø i Engerdal kommune i Hedmark. Bonden hadde tatt seg en tur for å se hvordan det gikk med buskapen da ulykken skjedde. Det var ingen øyenvitner på stedet, men da ulykken ble oppdaget, kom det raskt lege til stedet som kunne konstatere at mannen var død.

Slik skjedde dødsulykkene i arbeidslivet i 2016

Hedmark

Torsdag 22. februar Fikk gravemaskin over seg Onsdag 22. februar ble Svein Haugom (64) drept. Han arbeidet i en kabelgrøft i forbindelse med legging av fiberkabel til et bolighus i Skriverskogen i Kongsvinger. Haugom var i grøfta da gravemaskinen som grov grøfta skled og kom over Haugum.

Hordaland

Mandag 16. oktober Bussjåfør omkom i kollisjon med lastebil Mandag 16. oktober kolliderte rett før klokka 15.00 kolliderte en buss og en lastebil ved utløpet av Nakkaglestunnelen. Føreren av bussen fra busselskapet Nettbuss omkom i kollisjonen. Bussen var på vei fra fra Sogndal til Bergen. 13 personer ble sendt til Haukeland sykehus for behandling, tre personer ble sendt til sykehuset på Voss.

Slik skjedde dødsulykkene i arbeidslivet i 2015

Møre og Romsdal

Torsdag 30. oktober Fisker falt over bord og druknet 30. oktober 2017 klokken 1355 kom det inn melding til politiet om at en stor sjark var observert liggende inn mot land på Kringstadbukta i Molde. Det var da ingen ombord i båten og det ble igangsatt søk. Det ble gjort funn i sjøen klokken 1615 i området Nerås og kort tid etter ble den forulykkede hentet opp av sjøen og bekreftet omkommet.

1

Søndag 25. august Klemt under steinknuser Den 53 år gamle Roy Austad omkom under anleggsarbeid på ny E39 ved Stokkjølen i Halsa kommune. Ulykken skjedde fredag 25. august. Austad kom i klem under jobbing med en steinknusemaskin, og skal ha vært alene da ulykken skjedde, opplyste lensmann i Halsa, Helge Berg, til Adresseavisen.

Fredag 3. mai Falt 20 meter og døde En bulgarsk statsborger omkom 31. mai på Myklebust verft på Gursken i Sande kommune i Møre og Romsdal. Han arbeidet med utvendig vask og klargjøring av en båt, da han falt 20 meter. Det var klart at mannen var omkommet allerede før ambulansen ankom verftet.

Nordsjøen

Onsdag 7. desember Falt over bord fra oljeplattform Torsdag 7. desember omkom den 43 år gamle Freddy Olsen fra Arendal da han falt over bord fra på boreriggen Maersk Interceptor på Tambarfeltet.Tambarfeltet ligger i den sørlig delen av Nordsjøen nord for Ekofiskfeltet.Ulykken skjedde under vedlikeholdsarbeid på riggen, og Olsen ble plukket opp av et standby fartøy og fraktet til Haukeland universitetssykehus.Olsen var ansatt i Maersk Drilling. Også en annen ansatt i det samme firmaet ble skadd i hendelsen. Han ble fraktet til Stavanger. Ulykken ble meldt klokka 12.10.

Nord-Trøndelag

Tirsdag 30. april Matros falt ned i steinfylling Om formiddagen den 30. april lå ferga Ytterøy fortøyd ved kai i Levanger i påvente av vaktskifte. Matros Olav Brattreit (59) holdt på å spyle vinduene til passasjersalongen da han skrittet bakover og snublet i en lav rørrekke/rullestopper på kaikanten. Brattreit falt baklengs ned fra kaien med hodet først og ble liggende livløs etter å ha truffet en steinfylling nedenfor kaien. Fallet var på om lag tre meter, og på grunn av lavvann traff han steinfyllingen i stedet for å falle på sjøen. Brattreit fikk kritiske hodeskader i sammenstøtet og ble erklært død neste dag.

Oppland

Onsdag 17. november To drept da smelteovn eksploderte 6.20 fredag 17. november eksploderte en smelteovn på bedriften Metallco på Eina. 50 år gamle Sverre Aandahl og 39 år gamle Amrit Adhikari omkom i eksplosjonen. I alt var fire mann på jobb. To kom seg raskt ut og ble tatt med til sykehus med ikke-livstruende skader. Eksplosjonen skjedde da nattskiftet var i ferd med å avslutte nattas arbeid. Hadde eksplosjonen skjedd en time seinere, ville det vært 12 ansatte på jobb. Metallco Aluminium produserer aluminium støpelegeringer av resirkulert aluminium.

Slik skjedde dødulykkene i 2014

Rogaland

Fredag 5. oktober Klemt i hjel på en fiskeforedlingsbedrift Virginijus Tikuisis (41) døde på Stavanger Universitetssykehus 7.oktober som følge av skader han pådro seg under en arbeidsulykke ved fiskeforedlingsbedriften Global Egersund. Ulykken skjedde ved oppstart av nattens produksjon torsdag 5. oktober. Politiet fikk melding om ulykken litt før kl. 21.00. Den omkomne skulle klargjøre en palleteringsmaskinen da ulykken inntraff, skriver Stavanger Aftenblad.

Fredag 28. juni Omkom da dumper veltet 22 år gamle Stig Atle Øgreid omkom da han kom i klem under dumperen han kjørte. Da dumperen veltet, falt Øgreid ut og kom under den. Ulykken skjedd på formiddagen 28. juni. Han ble fraktet til Stavanger universitetssykehus. Der ble han erklært død. Arbeidet skjedde under bygging av et nytt boligfelt i Sofie Steinnes veg på Klepp.

Onsdag 16. mai Drept av løs gravemaskinskuffe En 59 år gammel svensk mann ble drept 16. mai da en skuffe falt fra en gravemaskin. Ulykken skjedde fire kilometer inne i Ryfast-tunnelen mellom Solbakk og Hundvåg nærmest Strand. Mannen jobbet for det svenske firmaet VSM, en underentreprenør til hovedentreprenøren Marti lav Solbakk. Dette er en av seks entrepriser i Ryfast-prosjektet.

Mandag 21. april Fikk en stålbjelke over seg Den 40 år gamle Vaidas Gedmintas fra Litauen omkom fredag 21. april. Under montasje av takkonstruksjoner hos Hydros nye pilotprosjekt på Karmøy fikk han en stålbjelke over seg. Gedmintas var ansatt hos Ruukki Construction en underentreprenør til Veidekke. Ruuki Construction er et finsk konsern. Gedmintas hadde vært ansatt i Ruuki i 15 år.

Slik skjedde dødulykkene i 2013

Svalbard

Torsdag 26. oktober Åtte omkom da helikopter styrtet Torsdag 26. oktober ved 15.30 forsvant et russisk helikopter av typen MI-8.Ombord i helikopteret var det åtte russiske statsborgere, fem av dem skal være besetningsmedlmmer, tre var forskere på vei fra forskningsstasjonen i Pyramiden til Barentsburg.

Sør-Trøndelag

Tirsdag 8. juni Falt åtte meter 46 år gamle Peter Janosik fra Slovakia døde etter at han falt mellom åtte og ti meter under arbeidet på Ikeas nye varehus på Leangen utenfor Trondheim. Ulykken skjedde torsdag 8. juni. Janosik deltok i arbeidet med å montere reolsystemer i det nye lageret, og døde av hodeskadene han pådro seg i fallet. Peter Janosik var ansatt i det slovenske monteringsfirmaet Axes S.R.O.

Torsdag 4. mai Rørlegger klemt i hjel Den 55 år gamle rørleggeren Geir Aage Hassel fra Hitra omkom i en arbeidsulykke hos Storvask i Fossegrenda i Trondheim torsdag 4. mai. Rørleggeren skal ha kommet i klem mens han holdt på med vedlikeholdsarbeid på gassrør i vaskeriet. Hassel var ansatt i rørleggerfirmaet Hagnes VVS hvor han også var styreleder. Han var kjent som en dyktig fagmann og ekspert på gassrør.

Til sjøs

Onsdag 14. juli Mann over bord utenfor Helgeland En russisk statsborger ble savnet fra et kypriotisk skip utenfor Helgeland fredag 14. juli. Mannskapet på båten oppdaget at en mann var savnet fredag morgen. Antagelig har mannen falt over bord.

Søndag 12. juni Arbeidsulykke på fiskebåt 36 år gamle Evgeny Doronin mistet livet ombord på fiskebåten «Fugløyfjord» fra Tromsø onsdag 12. juli. Doronin var russisk statsborger og bosatt i Lyngen. Han kom i klem med en vinsj under arbeid på dekk. En kollega som jobbet sammen med ham, kom straks til og fikk startet livredning, men livet sto ikke til å redde.

Troms

Torsdag 27. august Sersjant døde under demonstrasjon av mineryddingsutstyr 21 år gamle Hågen Skattum fra Voss døde momentant fredag 27. oktober kvart over fem. Ulykken skjedde på Mauken skytefelt ved Skjold leir i Målselv i Indre Troms, skriver Aftenposten. Ulykken skjedde da Skattum skulle demonstrere mineryddingsutstyr for 19 soldater i ingeninørbataljonen. Utstyret som Skattum brukte består av en rakett som skytes ut med en hale av 248 eksplosive ladninger som går av og sprenger eventuelle miner. De lager da en minefri vei.

Fredag 16. august Mistet kontroll over skogsmaskin Den 59 år gamle Per Arne Hansen omkom onsdag 16. august da han fikk skogsmaskinen over seg under arbeid på Storneset utenfor Harstad. Ulykken ble oppdaget da det kom andre folk til stedet. Hansen jobbet alene i skogen. Antagelig har han mistet kontroll over den store skogsmaskinen. Den stanset 70 meter fra der arbeidet foregikk og stoppet på toppen av et 15 til 20 meter høyt stup, skriver Harstad Tidende.

Vest-Agder

Onsdag 26. juli Sommervikar drept med kniv Den 17 år gamle Marie Skurdal ble drept med kniv mens hun var på jobb som sommervikar på Coop Obs på Sørlandssenteret. En kunde i butikken ble også hardt skadet av den 15 år gamle jenta som drepte Skurdal. Drapet skjedde onsdag 26. juli.

Vestfold

Onsdag 14. juli Dekk eksploderte Kristian Moen Skjøtt (29) fra Re utenfor Tønsberg døde i en arbeidsulykke ved Langangen fredag 14.juli. Ulykken skjedde i Rocks of Norways anlegg i Langangen da Skjøtt skulle fylle luft i et dekk på en truck. Dekket eksploderte og drepte Skjøtt.

Østfold

Mandag 27. april TV-montør falt fra stige 27. april døde TV-montør Pål Skoglund (59) fra Skiptvedt. Han sto på en stige og skulle skifte en parabolantenne da han falt. Ulykken skjedde i Idrettsveien på Skiptvedt, og det var ingen vitner til ulykken. Skoglund jobbet uten sikring, og ble funnet med en skiftenøkkel ved siden av seg, melder Smaalenenes avis. Skoglund drev et enkeltpersonforetak og var dermed sin egen arbeidsgiver.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

02.01.2018
14:05
05.01.2018 13:52Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).

– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).

André Kjernsli

Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.

– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.

Jan-Erik Østlie

Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Kommentar

Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere

Konsernsjefen i SAS, Anko van der Werff, har utført en lignende operasjon som den han nå gjør i SAS, i det colombianske flyselskapet han ledet tidligere

Chris Anderson/AFP/NTB

«Denne konflikten handler om hva slags arbeidsliv vi ønsker oss»

Martin Guttormsen Slørdal

Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Skifttilleggene betaler regningene, sier Joakim Magnusson.

Martin Guttormsen Slørdal

Joakim har jobbet mange nattskift som baker. Det vil han ikke gjøre igjen

Ole Palmstrøm

Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.

Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.

Erlend Angelo

Skjebnenatt for SAS: Dette er konflikten som kan knuse flyselskapet

Generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, mener at arbeidere er i frontlinjen av flere og ekstraordinære kriser.

Generalsekretær i ITUC, Sharan Burrow, mener at arbeidere er i frontlinjen av flere og ekstraordinære kriser.

Torgny Hasås

Åtte av ti land nekter etablering av fagforeninger. Krisetall for verdens arbeidere

FANGET: Leder NFF Bredtveit fengsel Petter Rolf Lajord-Stilén (51) er oppgitt over at de ikke lenger har mulighet til å sende utagerende innsatte til avlastning på andre kvinnefengsler.

FANGET: Leder NFF Bredtveit fengsel Petter Rolf Lajord-Stilén (51) er oppgitt over at de ikke lenger har mulighet til å sende utagerende innsatte til avlastning på andre kvinnefengsler.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Fengsels-Norge frykter for sikkerheten til sine kollegaer og de innsatte

TRIVST: Martin Jerner (16) har sin første sommarjobb på bakeriet Onkel Svanhild i Trondheim. Til LOs sommarpatrulje fortalte han at han trivst i jobben, og at lønns- og arbeidsvilkår er på stell.

TRIVST: Martin Jerner (16) har sin første sommarjobb på bakeriet Onkel Svanhild i Trondheim. Til LOs sommarpatrulje fortalte han at han trivst i jobben, og at lønns- og arbeidsvilkår er på stell.

Tormod Ytrehus

Sommarvikar Martin (16) var den første som fekk besøk: – Var litt skummelt

KONFLIKT: Kan legen sykemelde meg på grunn av konflikt på jobben?

KONFLIKT: Kan legen sykemelde meg på grunn av konflikt på jobben?

Colourbox

Kan jeg sykmelde meg på grunn av arbeidskonflikt?

Må vi ha «tykkere hud» siden vi har valgt disse yrkene? Eksperten svarer.

Må vi ha «tykkere hud» siden vi har valgt disse yrkene? Eksperten svarer.

Martin Guttormsen Slørdal

Må vi tåle å bli skjelt ut på jobb?


Flere saker