JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

privat/Claus Jørstad/Ane Børrud

Nytt om navn

Fire nye avdelingsledere i Arbeidsmandsforbundet

Maskinfører Jarle Røksund, asfaltarbeider Morten Dahl, maskinfører Jon-Vidar Rydland og bergverksarbeider Stian Ollila er alle nye ledere for hver sin avdeling i Arbeidsmandsforbundet.21.04.2022
14:48
21.04.2022 15:10

merete.holtan@lomedia.no

Han startet som tillitsvalgt i Statens vegvesen, der fagforeningen sto sterkt og han erfarte at det nyttet å kjempe for rettigheter. Nå er Jarle Røksund blitt leder for avdeling 5 Innlandet i Arbeidsmandsforbundet.

Røksund er maskinfører og kom inn i yrket for 37 år siden. Han ble raskt tillitsvalgt i Statens vegvesen, og fikk oppleve av fagforeningen hadde en reell makt – de tillitsvalgte ble lyttet til.

I 2003 ble produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen skilt ut som et eget statlig aksjeselskap, Mesta. I dag er Jarle Røksund hovedtillitsvalgt for mellom 700 og 800 arbeidstakere innenfor drift og vedlikehold i Mesta og sitter i Arbeidsmandsforbundets landsstyre. I tillegg har han sittet i avdelingsstyret i snart 30 år og som nestleder de siste 15.

TAR ANSVARET: Jarle Røksund er en erfaren fagforeningsmann. Nå blir han leder for avdeling 5 Innlandet i Arbeidsmandsforbundet.

TAR ANSVARET: Jarle Røksund er en erfaren fagforeningsmann. Nå blir han leder for avdeling 5 Innlandet i Arbeidsmandsforbundet.

Privat

Da Frode Engen fikk jobb som distriktssekretær og sluttet som leder i avdeling 5 i november 2021, tok Røksund over Engens oppgaver. Nå er maskinføreren formelt valgt som leder for avdeling 5, som dekker fylkene Hedmark og Oppland.

Bekymret for streik

– Jeg måtte steppe inn. Det var ingen andre som ville ta vervet, og jeg måtte jo ta ansvar, sier 61-åringen.

Det er omtrent sånn det har vært opp gjennom: Røksund vet knapt hvorfor han er blitt tillitsvalgt og fagforeningsmann, han har bare følt at noen må ta oppgavene.

Nå har han en ganske grei oversikt over hva som venter ham som leder. I første omgang er han spent på lønnsoppgjøret.

– Blir det streik, blir det mye arbeid på meg, sier han, og legger til:

– Det er ikke sikkert at det blir streik i vår bransje, men jeg er redd for at det kan bli et knippe streiker generelt i dette oppgjøret. Folk forventer mye og kan komme til å svare nei i uravstemningene.

Opptatt av heltid

Spør du maskinføreren og fagforeningsmannen hva han gleder seg til å ta fatt på som leder for avdeling 5, så er det å hanke inn flere medlemmer.

– Men altså – vi har så flinke folk i avdelingen min at det føles som om mye går av seg selv. Distriktssekretær Hilde Støen Kvam, organisasjonsarbeider Siv Storlien og anleggssekretær Kjell Ivar Slettmoen gjør en fantastisk jobb.

– Hvordan føles det å etterfølge Frode Engen som leder?

– Frode var en fenomenalt dyktig avdelingsleder, og jeg har store sko å fylle. Men jeg må jo bare.

– Har du en sak du er spesielt opptatt av?

– Det må være at alle skal ha det bra på arbeidsplassen og at alle skal ha ei lønn å leve av. Jeg har engasjert meg veldig i seriøsitetskravene ved offentlige anbud, sier Jarle Røksund.

Asfaltarbeider Morten Dahl er ny leder i avdeling 8 Midt-Norge

Som nyvalgt leder for Arbeidsmandsforbundets avdeling 8 Midt-Norge må Morten Dahl sette seg inn i andre bransjer enn anlegg og asfalt.

Han har jobbet som maskinfører innenfor steinknusing i bedriften SR Knusing og sitter nå i produksjonen i Veidekke Asfalt. I tillegg er han plasstillitsvalgt på Fosen og klubbleder for Steinkjer, Fosen og omegn – alt innenfor Veidekke Asfalt.

Privat

Morten Dahl har i tillegg sittet i styret i avdeling 8 Midt-Norge siden 2014, avdelingen som yter service til medlemmer i Trøndelag. Dahl har vært innom forbundets bransjeråd for maskin og er vara for bransjerådet for samferdsel. Vervene gir en god pekepinn på hva maskinføreren og asfaltarbeideren er opptatt av:

– Jeg brenner for saker innenfor samferdsel og maskin. Men som avdelingsleder får jeg ansvar for andre bransjer også, som vakt og renhold. Så nå har jeg litt å sette meg inn i, sier Morten Dahl.

– Flinke folk rundt meg

Han tror det skal gå helt fint – fordi han har så mange gode folk rundt seg.

– Det sitter jo flere i styret, og de er veldig flinke, sier Dahl.

– Hva tenker du om å etterfølge Robert Valslag som leder?

– Det blir jo som å hoppe etter Bjørn Wirkola, det. Robert er kjempeflink – han kan alt.

Tariff hele veien

Morten Dahl har foreløpig ingen klar formening om hva han gleder eller gruer seg mest til som leder, men synes det er nok av interessante oppgaver å gå løs på.

Hjertesaken plukker han fra samferdsel.

– Jeg er opptatt av at det skal stilles krav om å ha tariffavtale også for underleverandører på en kontrakt, sier Dahl.

Maskinfører Jon-Vidar Rydland er ny leder i avdeling 9 Nord

Han synes det er stor overgang fra å sitte i en gravemaskin til å stå på en talerstol. – Men jeg liker å hoppe inn i nye ting med hele meg, sier Jon-Vidar Rydland.

Han startet som lastebilsjåfør i 2005, og har siden har mange ulike jobber. Fore fire år siden startet han som maskinfører hos entreprenøren Jan Opgård AS, som blant har kontrakt på det omstridte gruveprosjektet Nussir i Repparfjorden i Finnmark.

Jon-Vidar Rydland ble hovedtillitsvalgt i bedriften for halvannet år siden, og gikk samtidig inn i styret i avdeling 9 Nord i Arbeidsmandsforbundet, som dekker fylkene Troms og Finnmark.

Claus Jørstad

For et halvt år siden gikk han inn som nestleder, og det har ligget i kortene at han skal ta over ledervervet.

Blitt lært opp

– Det blir ikke så veldig enkelt – jeg har jo aldri prøvd meg i en sånn lederstilling, sier Rydland.

Han tar over etter Jørn Finnmarking Haga, som har vært tillitsvalgt i en årrekke og dessuten er engasjert i de fleste samfunnsspørsmål lokalt.

– Jørn har mye kunnskap og er engasjert i samfunnet generelt. Heldigvis har han vært flink til å lære meg opp – han har vært en god støttespiller.

Verving viktigst

Maskinføreren har som hovedtillitsvalgt i egen bedrift vært opptatt av å verve nye medlemmer. Det samme har han vært som styremedlem i avdeling 9.

– Jeg vil engasjere folk til å være med i fagbevegelsen. Det skal jeg fortsette med som leder, og det gleder jeg meg til.

– Må følge tariff

– Er det noe du gruer deg til?

– Nei, jeg liker å hoppe inn i ting med hele meg. Det eneste må være det å stå på en talerstol – det er ikke akkurat det samme som å sitte i en lastebil eller en maskin. Men det skal nok gå, sier Jon-Vidar Rydland.

Som så mange andre som jobber i maskinbedrifter, er han opptatt av samferdsel.

– Hjertesaken er nok å sørge for at alle leverandører i bransjen har tariffavtale – og også følger tariffbestemmelsene, sier Rydland.

Bergverksarbeider Stian Ollila er ny leder i avdeling 7 Sør-Vest

Avdeling 7 Sør-Vest i Norsk Arbeidsmandsforbund favner bygd og by. Den ferske lederen Stian Ollila vil legge flere samlinger til distriktene.

Han er selv vokst opp i Bergen, men bor nå i vesle Suldal i Ryfylke nordvest i Rogaland. Det betyr at han vet forskjellen på å bo i en travel by og på en mer stille plass – og han synes at Arbeidsmandsforbundet skal ta vare på medlemmer på begge steder.

– Jeg har litt peiling på hvordan det er å bo i distriktet. Det er ofte der verdiene skapes, mens vi som forbund gjerne legger samlingene til de store byene, sier Stian Ollila.

Ane Børrud

Han er nyvalgt leder for en avdeling som strekker seg fra Agder i sør til Rogaland lenger nord og nesten helt inn i Telemark.

– Vi må legge flere samlinger «der ute». Vi må gjøre oss synlige også på de små plassene, både som avdeling og forbund, sier 44-åringen.

Kommer fra Jern og Metall

Ollila har bakgrunn fra Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund, som nå er en del av Fellesforbundet. Som fagarbeider er han industrimekaniker, sveiser og platearbeider, men for omtrent ti år siden tok han jobb i Norsk Stein og byttet bransje til bergverk.

Dermed byttet han også forbund, til Arbeidsmandsforbundet.

– Er det forskjell på kulturene i de to forbundene?

– Ja. I Jern og Metall var mye klubbstyrt, mens det i Arbeidsmandsforbundet jobbes mer utfra avdelingene, sier Ollila.

Han vil bruke innflytelsen til å gjøre avdeling 7 mer politisk. En hjertesak er å sikre et seriøst arbeidsliv gjennom den såkalte Norgesmodellen.

– Vi må få innført modellen i alle ledd, og ikke minst sørge for at regelverket blir praktisert.

Overtar etter Ramsdal

Ollila har vært hovedtillitsvalgt i Norsk Stein i fem år, og har sittet i styret i avdeling 7 i omtrent fire år – det siste året som nestleder under Inge Ramsdal.

– Inge er veldig flink. Han er den som tar ordet – du merker at han er i rommet. Det er ting jeg også ønsker å bli god på.

Ellers vil bergverksarbeideren fortsette arbeidet med å øke medlemstallet, og ikke minst knytte den geografisk spredte avdelingen sammen.

– Vi skal synes der ute, gjentar Stian Ollila.

21.04.2022
14:48
21.04.2022 15:10Mest lest

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

– Jeg syns det var vanskelig å slutte. Jeg savnet det sosiale ved jobben i mange år. Jeg måtte til slutt godta at sånn var det, forteller Kari-Mette Nymark fra Oslo. Etter å ha prøvd ut mange ulike attføringstiltak for å få fortsette i jobben som hjelpepleier, ga hun til slutt opp.

Yngvil Mortensen

Kari-Mette mistet pensjonstillegg: – Et ran

Aker Brygge (arkivfoto)

Aker Brygge (arkivfoto)

Simen Aker Grimsrud

Han ville date en kollega, men fikk nei. Saken endte i retten

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

I dag stopper Bybanen i Byparken i Bergen, men det er planer om ny trase til Åsane. Brandsrud-Rise vil gjerne at den skal gå over Bryggen. - Det er jo finere å kjøre der enn i tunnel, sier han.

Erlend Tro Klette

– Lønnsmessig er jo dette som å jobbe i Nordsjøen sammenlignet med å kjøre drosje

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Ringnes-arbeiderne stemte ja til politisk streik mot den økende makta til dagligvarekjedene. Klubbleder Erik Torkelsen får derimot nei til å gjennomføre streiken fra andre hold.

Erlend Angelo

Frustrerte Ringnes-arbeidere varslet ukelang streik. Da satte LO foten ned

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Sist den norske timelønna var på et så lavt nivå, sammenlignet med konkurrentlandene, var helt tilbake i 2004.

Illustrasjonsfoto: Brian Cliff Olguin / Ole Palmstrøm / Håvard Sæbø

To grunner til at årets lønnsøkning blir høy

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

Dette er LOs viktigste krav foran lønnsoppgjøret

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

I et rettsforlik går det fram at Ole André Egges arbeidsgiver trekker oppsigelsen.

Leif Martin Kirknes

Ole André fikk sparken etter Facebook-ytringer. Nå får han jobben tilbake

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

ORGANISATOR: Salgskonsulent i BCP Norway, Arne J. Aarum, fikk med seg de fleste av kollegene sine og søkte om tariffavtale.

Brian Cliff Olguin

Arne fikk et tips av en kollega. Det var verdt over en million kroner i pensjon

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

– Russland har en egen evne til å gå de mest uventede veiene når det gjelder. I det øyeblikket krigen er over må vi, i samarbeid med våre allierte, finne ut hvordan vi vil nærme oss dette. Vi kan ikke ha noen alenegang, sier Rune Rafaelsen.

Helge Rønning Birkelund

Han kjempet for et godt naboskap med Russland. Nå er Rune (69) bare fortvilet

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

– Først tenkte jeg bare «hva er det du snakker om». En Tesla i vannet er jo ikke noe man hører om hver dag, sier Nicholay Nordahl. 1. februar reddet han to personer fra en synkende Tesla i Oslofjorden.

Brian Cliff Olguin

Nicholay ble redningsmann da Teslaen havna i fjorden

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Overgangsalderen kan være slitsomt. Likevel gjøres det ikke mye for å tilrettelegge for kvinnene i den.

Brian Cliff Olguin

Anne var på toppen av karrieren. Så kom overgangsalderen

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

– Vi har råd til å la være å ta innover oss hva energi faktisk koster, sa Statnett-direktør Hilde Tonne i podkasten Stavrum & Eikeland.

Leif Martin Kirknes

Hvis Statnett-sjefen fikk velge, hadde strømstøtten blitt fjernet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik peker mener det er rom for et solid lønnsoppgjør også i år.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen er klar for ny storstreik

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

SLOSSING PÅ JOBB: Har man lyst til å miste jobben, er slossing i arbeidstida en vei å gå. Bortsett fra om du spiller hockey. Som oftest ender dette bare med utestengelse resten av kampen. I noen tilfeller kan man bli utestengt flere kamper, men man havner ikke i NAV-køen. De holder på til de deiser i isen. Eller til en gir seg. Det siste skjer aldri. Her er det Jørgen Karterud (VIF) og Alexander Bonsaksen (Frisk) som gjør opp. Bonsaksen er forøvrig tidligere VIF-spiller.

André Kjernsli

Vålerenga-spiller og tillitsvalgte Thomas: – Jeg får betalt for å leke

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

NTL-leder Kjersti Barsok mener de statsansatte må ha like tariffavtaler framover.

Leif Martin Kirknes

Staten har ikke kontroll på lønnsutgiftene sine, mener forbundsleder

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Magne Brekken og Wirginia Laszcych jobber som overinspektører i Arbeidstilsynet. Det er en trygghet å være to når de er ute på tilsyn.

Martin Guttormsen Slørdal

Magne og Wirginia bruker kunstig intelligens for å avsløre skurker

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

UT AV VESTBREDDEN: UNI Global Union-leder Christy Hoffman vil ha Oljefondet ut av okkuperte områder.

Brian Cliff Olguin

20 millioner arbeidere fra 150 land med Palestina-krav til Oljefondet

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

«Mange slitere i arbeidslivet må vente til 2024 med å få ekstrapensjonen AFP», skrev vi i Arbeidsmanden i 2022. Nå er det høyst uklart når hullene i AFP-ordningen skal tettes, sånn at arbeidsfolk ikke mister AFP.

Erlend Angelo

Heller ikke i 2024 blir ny AFP en del av lønnsoppgjøret

BLENDET: Da Emil Kjærvik var seks år så han et uforklarlig, blendende lys på den lyse sommerhimmelen. Siden har han vært fascinert av UFOer og det uforklarlige.

BLENDET: Da Emil Kjærvik var seks år så han et uforklarlig, blendende lys på den lyse sommerhimmelen. Siden har han vært fascinert av UFOer og det uforklarlige.

Håvard Sæbø

Hva var det blennende lyset Emil så? Hittil har ingen kunnet forklare

Erling Slyngstad-Hægeland

Badeklubb på jobb: – Gøy at vi kan møtes uten klær


Flere saker