JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

privat/Claus Jørstad/Ane Børrud

Nytt om navn

Fire nye avdelingsledere i Arbeidsmandsforbundet

Maskinfører Jarle Røksund, asfaltarbeider Morten Dahl, maskinfører Jon-Vidar Rydland og bergverksarbeider Stian Ollila er alle nye ledere for hver sin avdeling i Arbeidsmandsforbundet.21.04.2022
14:48
21.04.2022 15:10

merete.holtan@lomedia.no

Han startet som tillitsvalgt i Statens vegvesen, der fagforeningen sto sterkt og han erfarte at det nyttet å kjempe for rettigheter. Nå er Jarle Røksund blitt leder for avdeling 5 Innlandet i Arbeidsmandsforbundet.

Røksund er maskinfører og kom inn i yrket for 37 år siden. Han ble raskt tillitsvalgt i Statens vegvesen, og fikk oppleve av fagforeningen hadde en reell makt – de tillitsvalgte ble lyttet til.

I 2003 ble produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen skilt ut som et eget statlig aksjeselskap, Mesta. I dag er Jarle Røksund hovedtillitsvalgt for mellom 700 og 800 arbeidstakere innenfor drift og vedlikehold i Mesta og sitter i Arbeidsmandsforbundets landsstyre. I tillegg har han sittet i avdelingsstyret i snart 30 år og som nestleder de siste 15.

TAR ANSVARET: Jarle Røksund er en erfaren fagforeningsmann. Nå blir han leder for avdeling 5 Innlandet i Arbeidsmandsforbundet.

TAR ANSVARET: Jarle Røksund er en erfaren fagforeningsmann. Nå blir han leder for avdeling 5 Innlandet i Arbeidsmandsforbundet.

Privat

Da Frode Engen fikk jobb som distriktssekretær og sluttet som leder i avdeling 5 i november 2021, tok Røksund over Engens oppgaver. Nå er maskinføreren formelt valgt som leder for avdeling 5, som dekker fylkene Hedmark og Oppland.

Bekymret for streik

– Jeg måtte steppe inn. Det var ingen andre som ville ta vervet, og jeg måtte jo ta ansvar, sier 61-åringen.

Det er omtrent sånn det har vært opp gjennom: Røksund vet knapt hvorfor han er blitt tillitsvalgt og fagforeningsmann, han har bare følt at noen må ta oppgavene.

Nå har han en ganske grei oversikt over hva som venter ham som leder. I første omgang er han spent på lønnsoppgjøret.

– Blir det streik, blir det mye arbeid på meg, sier han, og legger til:

– Det er ikke sikkert at det blir streik i vår bransje, men jeg er redd for at det kan bli et knippe streiker generelt i dette oppgjøret. Folk forventer mye og kan komme til å svare nei i uravstemningene.

Opptatt av heltid

Spør du maskinføreren og fagforeningsmannen hva han gleder seg til å ta fatt på som leder for avdeling 5, så er det å hanke inn flere medlemmer.

– Men altså – vi har så flinke folk i avdelingen min at det føles som om mye går av seg selv. Distriktssekretær Hilde Støen Kvam, organisasjonsarbeider Siv Storlien og anleggssekretær Kjell Ivar Slettmoen gjør en fantastisk jobb.

– Hvordan føles det å etterfølge Frode Engen som leder?

– Frode var en fenomenalt dyktig avdelingsleder, og jeg har store sko å fylle. Men jeg må jo bare.

– Har du en sak du er spesielt opptatt av?

– Det må være at alle skal ha det bra på arbeidsplassen og at alle skal ha ei lønn å leve av. Jeg har engasjert meg veldig i seriøsitetskravene ved offentlige anbud, sier Jarle Røksund.

Asfaltarbeider Morten Dahl er ny leder i avdeling 8 Midt-Norge

Som nyvalgt leder for Arbeidsmandsforbundets avdeling 8 Midt-Norge må Morten Dahl sette seg inn i andre bransjer enn anlegg og asfalt.

Han har jobbet som maskinfører innenfor steinknusing i bedriften SR Knusing og sitter nå i produksjonen i Veidekke Asfalt. I tillegg er han plasstillitsvalgt på Fosen og klubbleder for Steinkjer, Fosen og omegn – alt innenfor Veidekke Asfalt.

Privat

Morten Dahl har i tillegg sittet i styret i avdeling 8 Midt-Norge siden 2014, avdelingen som yter service til medlemmer i Trøndelag. Dahl har vært innom forbundets bransjeråd for maskin og er vara for bransjerådet for samferdsel. Vervene gir en god pekepinn på hva maskinføreren og asfaltarbeideren er opptatt av:

– Jeg brenner for saker innenfor samferdsel og maskin. Men som avdelingsleder får jeg ansvar for andre bransjer også, som vakt og renhold. Så nå har jeg litt å sette meg inn i, sier Morten Dahl.

– Flinke folk rundt meg

Han tror det skal gå helt fint – fordi han har så mange gode folk rundt seg.

– Det sitter jo flere i styret, og de er veldig flinke, sier Dahl.

– Hva tenker du om å etterfølge Robert Valslag som leder?

– Det blir jo som å hoppe etter Bjørn Wirkola, det. Robert er kjempeflink – han kan alt.

Tariff hele veien

Morten Dahl har foreløpig ingen klar formening om hva han gleder eller gruer seg mest til som leder, men synes det er nok av interessante oppgaver å gå løs på.

Hjertesaken plukker han fra samferdsel.

– Jeg er opptatt av at det skal stilles krav om å ha tariffavtale også for underleverandører på en kontrakt, sier Dahl.

Maskinfører Jon-Vidar Rydland er ny leder i avdeling 9 Nord

Han synes det er stor overgang fra å sitte i en gravemaskin til å stå på en talerstol. – Men jeg liker å hoppe inn i nye ting med hele meg, sier Jon-Vidar Rydland.

Han startet som lastebilsjåfør i 2005, og har siden har mange ulike jobber. Fore fire år siden startet han som maskinfører hos entreprenøren Jan Opgård AS, som blant har kontrakt på det omstridte gruveprosjektet Nussir i Repparfjorden i Finnmark.

Jon-Vidar Rydland ble hovedtillitsvalgt i bedriften for halvannet år siden, og gikk samtidig inn i styret i avdeling 9 Nord i Arbeidsmandsforbundet, som dekker fylkene Troms og Finnmark.

Claus Jørstad

For et halvt år siden gikk han inn som nestleder, og det har ligget i kortene at han skal ta over ledervervet.

Blitt lært opp

– Det blir ikke så veldig enkelt – jeg har jo aldri prøvd meg i en sånn lederstilling, sier Rydland.

Han tar over etter Jørn Finnmarking Haga, som har vært tillitsvalgt i en årrekke og dessuten er engasjert i de fleste samfunnsspørsmål lokalt.

– Jørn har mye kunnskap og er engasjert i samfunnet generelt. Heldigvis har han vært flink til å lære meg opp – han har vært en god støttespiller.

Verving viktigst

Maskinføreren har som hovedtillitsvalgt i egen bedrift vært opptatt av å verve nye medlemmer. Det samme har han vært som styremedlem i avdeling 9.

– Jeg vil engasjere folk til å være med i fagbevegelsen. Det skal jeg fortsette med som leder, og det gleder jeg meg til.

– Må følge tariff

– Er det noe du gruer deg til?

– Nei, jeg liker å hoppe inn i ting med hele meg. Det eneste må være det å stå på en talerstol – det er ikke akkurat det samme som å sitte i en lastebil eller en maskin. Men det skal nok gå, sier Jon-Vidar Rydland.

Som så mange andre som jobber i maskinbedrifter, er han opptatt av samferdsel.

– Hjertesaken er nok å sørge for at alle leverandører i bransjen har tariffavtale – og også følger tariffbestemmelsene, sier Rydland.

Bergverksarbeider Stian Ollila er ny leder i avdeling 7 Sør-Vest

Avdeling 7 Sør-Vest i Norsk Arbeidsmandsforbund favner bygd og by. Den ferske lederen Stian Ollila vil legge flere samlinger til distriktene.

Han er selv vokst opp i Bergen, men bor nå i vesle Suldal i Ryfylke nordvest i Rogaland. Det betyr at han vet forskjellen på å bo i en travel by og på en mer stille plass – og han synes at Arbeidsmandsforbundet skal ta vare på medlemmer på begge steder.

– Jeg har litt peiling på hvordan det er å bo i distriktet. Det er ofte der verdiene skapes, mens vi som forbund gjerne legger samlingene til de store byene, sier Stian Ollila.

Ane Børrud

Han er nyvalgt leder for en avdeling som strekker seg fra Agder i sør til Rogaland lenger nord og nesten helt inn i Telemark.

– Vi må legge flere samlinger «der ute». Vi må gjøre oss synlige også på de små plassene, både som avdeling og forbund, sier 44-åringen.

Kommer fra Jern og Metall

Ollila har bakgrunn fra Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund, som nå er en del av Fellesforbundet. Som fagarbeider er han industrimekaniker, sveiser og platearbeider, men for omtrent ti år siden tok han jobb i Norsk Stein og byttet bransje til bergverk.

Dermed byttet han også forbund, til Arbeidsmandsforbundet.

– Er det forskjell på kulturene i de to forbundene?

– Ja. I Jern og Metall var mye klubbstyrt, mens det i Arbeidsmandsforbundet jobbes mer utfra avdelingene, sier Ollila.

Han vil bruke innflytelsen til å gjøre avdeling 7 mer politisk. En hjertesak er å sikre et seriøst arbeidsliv gjennom den såkalte Norgesmodellen.

– Vi må få innført modellen i alle ledd, og ikke minst sørge for at regelverket blir praktisert.

Overtar etter Ramsdal

Ollila har vært hovedtillitsvalgt i Norsk Stein i fem år, og har sittet i styret i avdeling 7 i omtrent fire år – det siste året som nestleder under Inge Ramsdal.

– Inge er veldig flink. Han er den som tar ordet – du merker at han er i rommet. Det er ting jeg også ønsker å bli god på.

Ellers vil bergverksarbeideren fortsette arbeidet med å øke medlemstallet, og ikke minst knytte den geografisk spredte avdelingen sammen.

– Vi skal synes der ute, gjentar Stian Ollila.

21.04.2022
14:48
21.04.2022 15:10Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.

Tormod Ytrehus

Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes


Flere saker