JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye helseråd

For skipskokk Gustav er det viktigst at maten smaker godt

Mer frukt og grønt og mindre kjøtt, er rådene fra Helsedirektoratet. Skipskokken gir tommel opp, men innrømmer at smaken ofte blir det viktigste på jobb.
 – Det viktigste er at maten smaker godt. Jeg tenker mer på det enn kostholdsrådene der og da, sier skipskokk Gustav Landsverk.

 – Det viktigste er at maten smaker godt. Jeg tenker mer på det enn kostholdsrådene der og da, sier skipskokk Gustav Landsverk.

Tri Nguyen Dinh

camilla.yndestad@lomedia.no 

– Det er kjempegode råd, sier Gustav Landsverk.

Han er skipskokk på oljevern-fartøyet Utvær, og har akkurat fått med seg Helsedirektoratets nye råd for hva vi bør spise mer og mindre av.

Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet presenterte rådene på Arendalsuka, og de er som følger:

1. Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede

2. Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider

3. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av minst to måltider hver dag

4. Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt

5. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett

6. Godteri, snacks og søte bakervarer bør begrenses

7. Drikk vann når du er tørst, til måltider og ved fysisk aktivitet

Har troa på grovt brød

De nye kostrådene har vært på høring siden mars, og Helsedirektoratet har fått inn 235 innspill, tilbakemeldinger og forbedringsforslag – inkludert over 100 forslag fra privatpersoner.

Gustav Landsverk forteller at som kokk, så er dette med kosthold noe han tenker en del på.

– Jeg liker å bruke fisk – og det står det nevnt at man skal spise mer av i rådene, sier Landsverk.

– Og så må jeg jo si at jeg får litt vann på mølla når det gjelder grovt brød. Folk skal ikke være så redde for brød. Jeg tror grovt brød er sunt for oss, selv med litt hvetemel i.

Tror noe var bedre før

Landsverk jobber i Kystverket, og om bord i båten er sjøens anleggsarbeidere.

De er alltid i beredskap ved oljeutslipp. Men de daglige oppgavene er å vedlikeholde sjømerkene langs kysten. 

Det er hardt fysisk arbeid, og skipskokken har ansvar for å mette 10-11 mager flere ganger om dagen. 

Han forteller at det varierer hva de liker å få servert.

De eldre liker bedre fisk enn de som er yngre, og de unge liker mer moderne mat – altså mat som ikke er husmannskost. 

– De unge er ikke oppvokst med fårikål og lettsalta torsk. Jeg lagde en gang fårikål til en person på mange og tjue år som aldri hadde smakt det før. Han hadde hørt om fårikål, men aldri smakt det. Da tenker jeg at foreldrene burde miste omsorgsretten, altså, ler Landsverk. 

Han tror at selv om de kanskje ikke visste så mye om kosthold før, så var de gode på variert mat – og om det var lettsalta torsk til middag, så var det den man spiste.

– Det var ingen som slengte en Grandiosa i ovnen om maten ikke falt i smak, sier han.

– Energidrikk er djevelens verk

Landsverk har også lagt spesielt merke til at det i kostholdsrådene står anbefalt å drikke vann når man er tørst. Det synes han er fantastisk.

– Vi drikker for mye juice og brus. Energidrikk er djevelens verk. Det er en av mine kjepphester, på lik linje med godteri. Det hjelper ikke å spise fullkornpasta om du spiser en 50 grams firkløver etterpå – da kan du like godt drite i alt, sier han på brei vestlandsdialekt.

Skipskokken legger heller ikke skul på hva han mener er det viktigste for ham som kokk.

– Det viktigste er at maten smaker godt. Så ærlig må jeg være, jeg tenker mer på det enn kostholdsrådene der og da.

– Hiver du oppi en skvett med fløyte, så tenker du «faen, det blir jo veldig godt, da». Der røk det kostholdsrådet, liksom! Det er lett å glemme det, ler han.

Bestiller kjøtt framfor fisk

Selv mener Landsverk at når myndighetene kommer med nye kostråd, så burde de også fulgt opp med avgifter på brus og godteri. Og frukt og grønt burde bli billigere, mener han.

– Det burde ikke være billigere å kjøpe en sekspakning med brus enn to blomkål. Det er steike feil, sier kokken.

Han forteller videre at han helst bestiller kjøtt framfor fisk når han skal kose seg på restaurant, og legger ikke skjul på hva som er det beste måltidet han selv serverer på båten.

– Det er kanskje et lørdagsmåltid med biff, eller en helstekt indrefilet. Det er noe de aller fleste liker godt, og noe de ikke spiser så ofte. 

Han legger til:

– Jeg er jo en halvgammel mann, og vi liker ikke så godt at vi skal spise mindre kjøtt – det er jo det vi liker. Men kjøtt i riktige mengder, det tror jeg ikke er usunt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse