JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Helge Haukeland hedret med LOs høyeste utmerkelse

Tidligere nestleder i Arbeidsmandsforbundet har fått LOs hederspris Pioneren.
Helge Haukeland fikk utdelt Pioneren under landsmøtefesten til Norsk Arbeidsmandsforbund.

Helge Haukeland fikk utdelt Pioneren under landsmøtefesten til Norsk Arbeidsmandsforbund.

Ane Børrud

camilla.yndestad@lomedia.no

– Det var veldig overraskende, og en stor æresbevisning. Man tenker jo at hvorfor i all verden skal jeg få den, sier Helge Haukeland på telefon fra Masfjorden.

Det var under landsmøtefesten til Norsk Arbeidsmandsforbund 13. mai at Haukeland fikk utdelt den gjeve prisen.

Tidligere forbundsleder, Anita Johansen, stod for utdelingen og la i talen vekt på at det er få som kan vise til en fartstid i arbeiderbevegelsen slik som Haukeland – både som faglig tillitsvalgt, politiker og ordfører.

– Han var tillitsvalgt i Norsk Arbeidsmandsforbund i over 40 år, og hans innsats og nedlagte timer har betydd mye for forbundet og for folks lønns- og arbeidsvilkår. Han var leder i avdeling 6 Vest, og i 2006 ble han valgt til nestleder i forbundet, et verv han hadde til han gikk av med pensjon i 2017, sa Johansen.

Stor overraskelse

Hovedpersonen selv, Helge Haukeland, hadde ingen anelse om at kvelden skulle ende med pris. Han forteller at det var veldig stas å være på landsmøtet og treffe igjen mange av de tillitsvalgte som han hadde mye å gjøre med, samt valgte og ansatte i forbundet.

Den første overraskelsen han fikk, var da han oppdaget hvilken plass han hadde fått under festmiddagen: Med LO-leder Peggy Hessen Følsvik som borddame, lå det kanskje i kortene at noe ville komme til å skje.

– Da det ble lest opp at vedkommende hadde vært avdelingsleder i avdeling 6 og var tidligere ordfører, forstod jeg det, sier Haukeland.

– Er det noen som virkelig fortjener denne prisen, så er det deg, Helge, sa Anita Johansen i talen.

– Er det noen som virkelig fortjener denne prisen, så er det deg, Helge, sa Anita Johansen i talen.

Camilla Yndestad

Virkelig fortjent

Haukeland startet sin reise i arbeidslivet som 18-åring i 1971. Han jobbet da med å få på plass kraftkabler under ombyggingen av Haukeland sykehus. Deretter gikk veien videre til Masfjorden for mer kraftarbeid, og senere til militærtjeneste i flyvåpenet i Bodø.

Fra 1976 til 1999 jobbet han i Statens vegvesen. Via fotballaget i hjemkommunen Masfjorden kom Haukeland inn i lokalpolitikken, der han ble værende i 24 år, i fire av dem som ordfører for Arbeiderpartiet.

– Pioneren tildeles som et synlig bevis på at vi setter stor pris på det du har gjort for fellesskapet og Norsk Arbeidsmandsforbund. Er det noen som virkelig fortjener denne prisen, så er det deg, Helge, sa Anita Johansen fra scenen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse