JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Felicia McGill

Felicia McGill

Bjørn A. Grimstad

Hun tror ikke vi får se noen med innvandrerbakgrunn i LO-ledelsen før i 2050

LO kan få flere personer med minoritetsbakgrunn i ledende posisjoner rett og slett ved å spørre. Og selvsagt: vike plassen. Det sier fire av veldig få delegater med minoritetsbakgrunn på LO-kongressen.16.05.2017
10:23
18.05.2017 14:28

bjorna@lomedia.no

– Jeg ønsker å se flere minoriteter i LOs ledelse, sa Kadra Yusuf da hun vant LOs likestillingspris under årets LO-kongress.

Det finnes ingen statistikk på hvor mange delegater med minoritetsbakgrunn som deltar på LO-kongressene. Men etter et raskt sveip over delegatlista satt Frifagbevegelse igjen med under ti navn. Vi oppsøkte noen av dem for å finne ut om de tror Kadra Yusufs ønske kan oppfylles.

Hvem: Felicia McGill

Forbund: Norsk Arbeidsmandsforbund

Hva: Klubbleder og tidligere tillitsvalgt i Insider Renholdsklubb

Jobb: Renholder og teamleder hos Insider Facility Service AS.

Bakgrunn: Er fra Liberia, har bodd i Norge siden 2003

Hvordan kan LO organisere flere med minoritetsbakgrunn?

Det å være fysisk til stede er viktig. Det er mange som vil ta opp ting, men ikke alle er like flinke til å skrive. Det som fungerer er å møte dem der de er. For oss er det utfordrende, da renholderne alltid er spredt overalt på oppdrag.

Hva er det LO gjør feil?

LO har mange medlemmer i renholdsbransjen. Men ser du deg rundt i kongressalen, er det veldig få. Representantskapet er dårlige til å få minoriteter til å ta del i de ulike LO-organene og ledelsen. Det kunne blitt gjort plass til det, for eksempel ved kvotering.

Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon

Finnes det noen misforståelser eller fordommer om LO og fagorganisering blant innvandrere?

Ja, det gjør det. Mange innvandrere kommer fra land hvor de må være forsiktig med å organisere seg. Da blir man veldig skeptisk. Til og med jeg var det. En på arbeidsplassen min ville organisere meg, men jeg svarte jeg nei. Det skulle være nyttig i tilfelle en konflikt. Jeg hadde da jobbet tre år i Norge og visste ingenting om hvordan fagbevegelsen fungerte. Hvorfor skulle jeg bli misbrukt av arbeidsgiveren min? spurte jeg.

Når får vi en i LO-ledelsen med minoritetsbakgrunn?

I 2050, kanskje? Vi er et stykke fra å kunne tenke på ledelsen. Først må vi være representert her på kongressen. Og det var ikke enkelt for meg å hoppe inn i dette. Hvis vi lærer ungdommen fra en tidlig fase hvordan fagbevegelsen fungerer, vil de kunne ta den plassen de fortjener. For eksempel er Framfylkingen en veldig god rekrutteringsplass.

Hvordan kom du inn i fagbevegelsen?

Da jeg flyttet til Trondheim fikk jeg meg en ny jobb. Der måtte vi kjempe for hver lønnsslipp og for å få timelister. En bekjent ba meg organisere meg. Så jeg meldte meg inn i LO og snakket med de andre ansatte om organisering. Alle 13 meldte seg inn, vi dannet en klubb og de valgte meg som tillitsvalgt. I begynnelsen var det litt vanskelig å sette seg inn i alle reglene. Men jeg deltok på kurs og lærte om hovedavtalen og overenskomsten. Siden har jeg vært veldig på.

• Les mer om Felicia her: Vasker med visjoner

Hva er det største hinderet for at folk med minoritetsbakgrunn skal ta på seg verv?

Språket. Mange har lyst til å engasjere seg, men kan ikke skrive og lese norsk godt. Og voksne innvandrere har ofte lite utdannelse fra hjemlandet. Jeg foreslår at man holder norskkurs på arbeidsplassene. Og så må man lære om fagbevegelsen på introduksjonskurset for innvandrere.

Her har fire av 11 styremedlemmer minoritetsbakgrunn

– Jeg er den eneste svarte personen i salen

Michal Jan Warecki

Michal Jan Warecki

Bjørn A. Grimstad

Hvem: Michal Jan Warecki

Forbund: Industri Energi

Hva: Leder i Studentutvalget

Jobb: Permisjon fra studier i kybernetikk og robotikk ved NTNU

Bakgrunn: Født i Polen, flyttet til Norge med familien som 15-åring

Hvordan kan vi organisere flere med minoritetsbakgrunn?

Det gjelder først og fremst å spørre. Både når det gjelder å melde seg inn og ta på seg verv. Blir man ikke spurt, skjer det ikke.

Hva er det LO gjør feil?

Det er veldig få delegater med minoritetsbakgrunn på kongressen. Men det er forbundene som avgjør hvem som kan dra. Så endringene må komme der. Vi må be innvandrere om å ta på seg verv. En endring nedenfra og opp blir en varig løsning. Jeg har ikke tro på kvotering. Det jeg derimot mener er en god ide er et nettverk for folk med minoritetsbakgrunn i LO.

Kadra Yusuf fikk likestillingsprisen

Finnes det noen misforståelser eller fordommer om LO og fagorganisering blant innvandrere?

Definitivt. Vi må ta hensyn til at de har et helt annet forhold til fagbevegelsen. I Øst-Europa fantes det ikke noen fri fagbevegelse før ut på 80-tallet og i Polen var samarbeidet med sosialdemokratene dårlig langt utover 90-tallet. Fagbevegelsen i Norge er ganske unik ved at den favner så bredt og at alle kan være med. Slik er det ikke i alle land. Det er nok ganske vanskelig å forklare trepartssamarbeidet for innvandrere, at det er fagforbund som forhandler avtalene i arbeidslivet.

Når får vi en i LO-ledelsen med minoritetsbakgrunn?

Så snart som mulig. Men det er kun de mest erfarne som får sitte i LO-ledelsen. Jeg vil tippe om åtte år, altså to kongressperioder.

Hvordan kom du inn i fagbevegelsen?

Jeg har vært politisk aktiv siden jeg var 16, først gjennom Sosialistisk Ungdom. Under studiene møtte jeg studentlederen i Industri Energi på en stand og meldte meg inn. På studenkonferansen i 2015 stilte jeg selv til valg. Da Jan Godfrey gikk av som studentleder i fjor fikk jeg spørsmålet om å ta over.

Hva er det største hinderet for at folk med minoritetsbakgrunn skal ta på seg verv?

Blant de vi organiserer er det språklige barrierer. Enkeltforeninger oppretter språkkurs, AOF har også kurs for folk fra ulike land. Det vet jeg har gitt gode resultater i flere av våre bedrifter.

• Følg oss på Facebook

Sahar Azari

Sahar Azari

Bjørn A. Grimstad

Hvem: Sahar Azari

Forbund: Norsk Tjenestemannslag (NTL)

Hva: Leder i NTL Ung

Jobb: Permisjon fra jobben som organisasjonsrådgiver i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Bakgrunn: Født i Iran, flyttet til Norge som fireåring

Hvordan kan vi organisere flere med minoritetsbakgrunn?

Det første man må gjøre er å spørre om de vil bli medlem eller tillitsvalgt. Det er viktig med gode rollefigurer i fagbevegelsen, slik at de kan se at dette er et sted for de.

Hva er det LO gjør feil?

De har for lite fokus på dette. Man må ha en kultur hvor man oppfordrer personer med minoritetsbakgrunn til å ta verv. Det er mange stemmer der ute som det er viktig at blir hørt. Vi har nesten ingen saker rundt diskriminering og rasisme som blir løftet opp juridisk i LO. Det er nok fordi det fortsatt er litt tabu å ta opp de sakene.

Slik svindler de kriminelle nettverkene staten

Finnes det noen misforståelser eller fordommer om LO og fagorganisering blant innvandrere?

Innvandrere kan komme fra land hvor fagforeningsfolk blir forfulgt. Når jeg fortalte de av mine familiemedlemmer som bor i Iran at jeg skal engasjere meg i fagbevegelsen, spurte de om det var en slags selvmordsaksjon jeg bega meg ut på. Men jeg måtte fortelle at i Norge er det ikke slik at de som engasjerer seg i fagforeninger ikke blir forfulgt.

Når får vi en i LO-ledelsen med minoritetsbakgrunn?

Tydeligvis ikke nå, siden det er blendahvitt i valgkomiteens innstilling. Men kanskje neste kongress. Håper Kadras ønske blir oppfylt.

Hvordan kom du inn i fagbevegelsen?

Jeg er jo fra Notodden, hvor fagbevegelsens har dype røtter. Da jeg var nestleder i Solidaritetsungdommen i studietiden holdt jeg en innledning for NTL. Jeg kom i prat med flere der og ble medlem. Noen måneder senere var jeg med på starte opp studentutvalget i forbundet. Jeg startet også en klubb på arbeidsplassen min.

Hva er det største hinderet for at folk med minoritetsbakgrunn skal ta på seg verv?

Det handler om å bli stilt spørsmålet. Vi må ha en kulturendring. For at noen skal komme inn, må noen andre ut. Og det er et stort og vanskelig steg for mange. Vi må ha flere topptillitsvalgte med minoritetsbakgrunn. Og man må faktisk gjøre noe med det, ikke bare snakke om det i festtalene.

Richard Martin Storevik

Richard Martin Storevik

Bjørn A. Grimstad

Hvem: Richard Martin Storevik

Forbund: Fellesforbundet

Hva: Leder av Fellesforbundets sentrale ungdomsutvalg, klubbleder i Apply Leirvik, medlem av forbundsstyret

Jobb: Aluminiumskonstruktør i Apply Leirvik

Bakgrunn: Mor fra Trinidad og Tobago og far fra Norge, født i Norge

Hvordan kan vi organisere flere med minoritetsbakgrunn?

Vi må vise at det er rom for de og slutte å sitte på tuene så lenge. Og det har en synergieffekt: det du ser, det tror du på. Når LO og Fellesforbundet sier at det er så viktig å få inn minoriteter, blir det lite troverdig med en helt hvit ledelse.

Hva er det LO gjør feil?

Hvem er det som fronter sakene som angår folk med minoritetsbakgrunn? Det burde være minoritetene selv. Det er ikke så troverdig når det blir Hans-Christian Gabrielsen. Og det gjelder alle forbundene. Av 300 delegater så sender vi en svart delegat? Det er latterlig med bare ti personer på hele kongressen med minoritetsbakgrunn.

Finnes det noen misforståelser eller fordommer om LO og fagorganisering blant innvandrere?

Jeg tror mange tenker det er vanskelig å ta sin plass og påvirke i LO om man ikke gjør det riktig. Mange er nok redd for å si noe feil. Vi er nok for dårlig til å vise hvor god denne organisasjonen kan bli på en god dag. Vi må vise at det ikke er «farlig» å ta sin del av arbeidet.

Når får vi en i LO-ledelsen med minoritetsbakgrunn?

Så fort som mulig, håper på neste kongress. Men sannsynlig så er det nok når jeg selv må slippe folk inn bak meg. Delegatene sitter og tviholder på plassen sin for å få lov til å reise på neste kongress. For å si det slik, jeg har et håp om 2021, men jeg tror ikke det skjer før i 2050.

Hvordan kom du inn i fagbevegelsen?

Jeg fikk jobb i leverandørindustrien. Arbeidsplassen har en stolt arbeiderhistorie, så jeg ble geleidet rett til fagforeningskontoret. Det var Mohammed Kallel som rekrutterte meg som klubbleder i 2014. Han lot meg slippe til. Jeg har stor respekt for det.

Hva er det største hinderet for at folk med minoritetsbakgrunn skal ta på seg verv?

Samfunnet sliter med mye fremmedfrykt. Jeg er halvt om halvt, men blir likevel satt i bås. Jeg er ikke norsk nok til å være norsk, eller nok utlending til å være utlending. Det var ikke sånn år jeg var barn. Det er en endring i samfunnet som har kommet i det siste. Det andre hinderet er at vi står for mye i veien for de med minoritetsbakgrunn. Det er for viktig for folk å beholde posisjonene.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.05.2017
10:23
18.05.2017 14:28Mest lest

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Anne Linn Lernes er en av mange kunder som nå boikotter både Postnord og netthandelgigantene som benytter transportøren.

Stein Inge Stølen / Privat

Kunder boikotter Postnord og Zalando etter avsløringer: – Det er skammelig

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Ifølge påtalemyndigheten har de tre direktørene mottatt millionverdier i penger, oppussing av bolig, dyre biler og fri bruk av luksusbåt.

Colourbox

Tidligere velferdsdirektører tiltalt for grov korrupsjon: – Fikk penger, biler og båter, sier aktor

Tri Nguyen Dinh

Dramatisk måling: Støre og Vedum straffes knallhardt av velgerne

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i hjertelig samtale med eder av DEFS, europeisk fagbevegelse, Luca Vincentini. De to er enige om at det er behov for et misntelønnsdirektiv i EU. Det er de nordiske landene sterkt i mot.

Etienne Ansotte, EC - Audiovisual Service

Nå kommer EUs minstelønn: Her er alt du må vite

Kim André og Jøran Aleksandersen driver familiefirmaet Aleksandersen lyd og lys. De har vært uten oppdrag i over en måned.

Kim André og Jøran Aleksandersen driver familiefirmaet Aleksandersen lyd og lys. De har vært uten oppdrag i over en måned.

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

Kommentar

Helseminister Ingvild Kjerkol vil avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg fra 2023.

Helseminister Ingvild Kjerkol vil avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg fra 2023.

Nanna Aanes Wolden

«Det er positivt at Høyres prestisjeprosjekt blir skrotet»

Bygningsarbeiderne i Oslo-orådet får støtte fra regjeringa i kravt om å forby bemanningsbransjen i Oslo-området.

Bygningsarbeiderne i Oslo-orådet får støtte fra regjeringa i kravt om å forby bemanningsbransjen i Oslo-området.

Leif Martin Kirknes

Nå kommer det et forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området


Flere saker