JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det første steget for tillitsvalgte og verneombud er å finne ut av hva saken dreier seg om. (Illustrasjonsfoto)

Det første steget for tillitsvalgte og verneombud er å finne ut av hva saken dreier seg om. (Illustrasjonsfoto)

Jens Sølvberg

Varsling:

Hva gjør du som tillitsvalgt når du får et varsel i fanget?

En kollega sier ifra om noe som ikke er greit. Hva gjør du som tillitsvalgt eller verneombud da? Her er ekspertenes råd.22.03.2019
10:34
10.04.2019 20:37

oystein.windstad@fagbladet.no

Det er ikke alltid lett å vite hva som er et varsel, hvordan du skal tolke det og hva du skal gjøre når en kollega kommer og forteller om noe som ikke er greit.

Fagbladet har intervjuet to av landets fremste eksperter på varsling:

Rolv Mohn er organisasjonspsykolog og leder av selskapet Moment Consulting. Mohn jobber til daglig med varslingssaker og gir råd til ledere, ansatte, tillitsvalgte og verneombud.

Birthe Eriksen har skrevet doktorgrad om arbeidstakeres rett til å varsle. Hun jobber hos Guide advokater og har sittet i varslerutvalget som kom med råd til regjeringen om hvordan loven kan sikre varslere bedre.

ph

Lytt bevisst og uten fordommer

Det første steget er å finne ut av hva saken dreier seg om.

Mohn mener det er avgjørende å lytte bevisst og uten fordommer:

– Du må lytte godt og få tak i det saklige. Er det forhold som har en alvorsgrad som krever at de bør granskes? Det er fort gjort å miste blikket for det saklige, og det er fort gjort å miste blikket for det følelsesmessige. Det er viktig å ha roet seg ned og å lytte til begge frekvensene, sier Mohn.

Saken fortsetter under bildet.

RÅD: Rolv Mohn er organisasjonspsykolog og leder en bedrift med 22 ansatte. Han gir til daglig råd til ledere, tillitsvalgte og verneombud i varslingssaker.

RÅD: Rolv Mohn er organisasjonspsykolog og leder en bedrift med 22 ansatte. Han gir til daglig råd til ledere, tillitsvalgte og verneombud i varslingssaker.

Hans Fredrik Asbjørnsen

Er det et varsel?

Birthe Eriksen forklarer hva som skal til for at noe er et varsel:

– Det må handle om et kritikkverdig forhold etter arbeidsmiljøloven. Et kritikkverdig forhold er typisk en mistanke om et straffbart forhold eller annet rettsbrudd. Det omfatter også brudd på virksomhetens interne etiske regelverk, eller brudd på andre etiske normer i samfunnet, sier Eriksen.

ph

Hva gjør du om det er et varsel?

Psykolog Mohn understreker at det er en forutsetning at ombud og tillitsvalgte kan lover og interne retningslinjer. En vesentlig oppgave er å gi råd:

– Gitt at du får inntrykk av at dette er en drøy situasjon, er oppgaven å støtte medlemmet og kollegaen i å si ifra. Vær med og tenk høyt om hva som er en god måte å si ifra på. Da sier en ofte fra til en leder som har påvirkningskraft. En viktig rolle er å hjelpe kollegaene å manøvrere godt i systemet, sier Mohn. Han mener også det er lurt at tillitsvalgte søker råd hos fagforeningen sentralt:

– De har ofte tilgang til jurister som kan gi innspill på om spilleregler er brutt eller ikke. På samme måte kan du som verneombud får god veiledning ved å kontakte hovedverneombud.

Forskjell i rollene til ombud og tillitsvalgt

Varsling-ekspert Eriksen forklarer forskjellen på rollene til et verneombud og en tillitsvalgt når det varsles:

– Et verneombud har en lovbestemt plikt til å ta imot og gå videre til arbeidsgiver med et varsel om brudd på arbeidsmiljølovens regler. En tillitsvalgt må få mandat fra sitt medlem til å bistå eller varsle videre på vegne av sitt medlem. Er det flere medlemmer som har varslet om det samme, kan vedkommende for eksempel utarbeidet et kollektivt varsel på vegne av alle.

ph

Hva gjør du om det ikke er et varsel?

Noen ganger har noen det vondt på jobben, men det er ikke brudd på lover og regler:

– Da har du en omsorgsoppgave. Du skal ta vare på ditt medlem og kollega, uansett grad av hva som har skjedd. Vær en god støtte, uten at du sier ja til alt personen har opplevd. Du må vurdere hvor langt en omsorgsfunksjon kan gå. Det kan dreie seg om en kollega du er lei av, og det kan være at den tillitsvalgte ikke vil være i en omsorgsrolle. Da kan du fort bli irritabel og være med på utstøting av vedkommende. Noen kan være sårbare og henge seg opp i ting som gjør at de er sårbare og blir lett krenket, sier organisasjonspsykologen. Han viser til at du i slike situasjoner kan vise til bedriftshelsetjeneste.

Saken fortsetter under bildet.

Birthe Eriksen er forsker, advokat og har skrevet doktorgrad om varsling.

Birthe Eriksen er forsker, advokat og har skrevet doktorgrad om varsling.

Øystein Windstad

Hva gjør du om det blir gransking av varselet?

Ved varsling kan arbeidsgivere gjennomføre egne granskinger. I tillegg bruker arbeidsgivere selskaper som Moment Consulting som Mohn leder, til å gjøre eksterne granskinger. Mohn mener tillitsvalgte kan bidra med å roe ned:

– Det handler om å prøve å sette ned tempo og prøve å forstå situasjonen. Mange ganger kan du støtte virksomheten med å gjøre en god undersøkelse og sjekke hva dette handler om. En støtter opp rundt en saklig behandling av hva som har hendt, sier han og understreker:

– Du skal ikke konkludere med hva det her er. Det er det arbeidsgiver som skal gjøre. Du er en støtteperson for medlemmet ditt. Ofte kan arbeidsplasser som undersøker varsler bli paralyserte. En viktig oppgave for ombud og tillitsvalgte er å være nøytrale og hjelpe med å holde fokus på arbeidsoppgavene og å holde hjula i gang.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

– Jobb for at begge sider høres

Eriksen mener det er avgjørende at tillitsvalgte jobber bidrar til at undersøkelsen blir balansert:

– Tillitsvalgte bør stå på for å få utarbeidet et mandat for undersøkelse som er forankret på begge sider i saken. Det er den eneste måten å gi undersøkelsen legitimitet på. Bare slik kan en undersøkelse bidra til konflikthåndtering. For øvrig må tillitsvalgte bidra til å sikre at medlemmet – som både kan være varsler og/eller omvarslet – får sitt rettsvern og personvern ivaretatt under prosessen.

Følg oss på Facebook

Hva gjør du etter en undersøkelse av et varsel?

Organisasjonspsykolog Mohn mener tillitsvalgte spiller en vesentlig rolle i å få mannskapet til å se fremover:

– Fokuser på hva du skal få til på jobben. Det kan bli leirer, dype sår og spill i et arbeidsmiljø. Av og til må du leve med at vonde ting har skjedd mellom folk. Det handler ikke om å feie noe under teppet. Men man bør prøve å unngå at det er førstesidestoff hele tiden og blir hengende igjen i det. Dette forutsetter at det har vært en god prosess, sier Mohn. Jurist Eriksen mener granskinger bør peke på hva som kan bli bedre i organisasjonen:

– Er det en skikkelig granskning, så skal det være fokus på systemfeil og svakheter. En granskning kan således føre til relevante tiltak som tillitsvalgte skal medvirke til å implementere.

ph

– Vær kritisk til konklusjonene

Etter en gransking er ferdig, mener Eriksen tillitsvalgte må se nøye på konklusjonen:

– Mener du at undersøkelsen er feil, så må du vurdere grunnlag for rettslige skritt eller ha dialog med arbeidsgiver om situasjonen. Arbeidsgiver må aldri godta konklusjonene i en undersøkelse ukritisk! Det er arbeidsgiver som har det endelige ansvaret, ikke granskerne, sier Eriksen. Hun understreker at det er vesentlig å ha god dialog med arbeidsgiver, og at det ikke alltid er nødvendig med omfattende granskinger. Forskeren mener det bør kommet et nasjonalt varslerombud for å sikre rettsvernet og rettene til arbeidstakere som sier ifra.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.03.2019
10:34
10.04.2019 20:37Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen


Flere saker