JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det første steget for tillitsvalgte og verneombud er å finne ut av hva saken dreier seg om. (Illustrasjonsfoto)

Det første steget for tillitsvalgte og verneombud er å finne ut av hva saken dreier seg om. (Illustrasjonsfoto)

Jens Sølvberg

Varsling:

Hva gjør du som tillitsvalgt når du får et varsel i fanget?

En kollega sier ifra om noe som ikke er greit. Hva gjør du som tillitsvalgt eller verneombud da? Her er ekspertenes råd.22.03.2019
10:34
10.04.2019 20:37

oystein.windstad@fagbladet.no

Det er ikke alltid lett å vite hva som er et varsel, hvordan du skal tolke det og hva du skal gjøre når en kollega kommer og forteller om noe som ikke er greit.

Fagbladet har intervjuet to av landets fremste eksperter på varsling:

Rolv Mohn er organisasjonspsykolog og leder av selskapet Moment Consulting. Mohn jobber til daglig med varslingssaker og gir råd til ledere, ansatte, tillitsvalgte og verneombud.

Birthe Eriksen har skrevet doktorgrad om arbeidstakeres rett til å varsle. Hun jobber hos Guide advokater og har sittet i varslerutvalget som kom med råd til regjeringen om hvordan loven kan sikre varslere bedre.

ph

Lytt bevisst og uten fordommer

Det første steget er å finne ut av hva saken dreier seg om.

Mohn mener det er avgjørende å lytte bevisst og uten fordommer:

– Du må lytte godt og få tak i det saklige. Er det forhold som har en alvorsgrad som krever at de bør granskes? Det er fort gjort å miste blikket for det saklige, og det er fort gjort å miste blikket for det følelsesmessige. Det er viktig å ha roet seg ned og å lytte til begge frekvensene, sier Mohn.

Saken fortsetter under bildet.

RÅD: Rolv Mohn er organisasjonspsykolog og leder en bedrift med 22 ansatte. Han gir til daglig råd til ledere, tillitsvalgte og verneombud i varslingssaker.

RÅD: Rolv Mohn er organisasjonspsykolog og leder en bedrift med 22 ansatte. Han gir til daglig råd til ledere, tillitsvalgte og verneombud i varslingssaker.

Hans Fredrik Asbjørnsen

Er det et varsel?

Birthe Eriksen forklarer hva som skal til for at noe er et varsel:

– Det må handle om et kritikkverdig forhold etter arbeidsmiljøloven. Et kritikkverdig forhold er typisk en mistanke om et straffbart forhold eller annet rettsbrudd. Det omfatter også brudd på virksomhetens interne etiske regelverk, eller brudd på andre etiske normer i samfunnet, sier Eriksen.

ph

Hva gjør du om det er et varsel?

Psykolog Mohn understreker at det er en forutsetning at ombud og tillitsvalgte kan lover og interne retningslinjer. En vesentlig oppgave er å gi råd:

– Gitt at du får inntrykk av at dette er en drøy situasjon, er oppgaven å støtte medlemmet og kollegaen i å si ifra. Vær med og tenk høyt om hva som er en god måte å si ifra på. Da sier en ofte fra til en leder som har påvirkningskraft. En viktig rolle er å hjelpe kollegaene å manøvrere godt i systemet, sier Mohn. Han mener også det er lurt at tillitsvalgte søker råd hos fagforeningen sentralt:

– De har ofte tilgang til jurister som kan gi innspill på om spilleregler er brutt eller ikke. På samme måte kan du som verneombud får god veiledning ved å kontakte hovedverneombud.

Forskjell i rollene til ombud og tillitsvalgt

Varsling-ekspert Eriksen forklarer forskjellen på rollene til et verneombud og en tillitsvalgt når det varsles:

– Et verneombud har en lovbestemt plikt til å ta imot og gå videre til arbeidsgiver med et varsel om brudd på arbeidsmiljølovens regler. En tillitsvalgt må få mandat fra sitt medlem til å bistå eller varsle videre på vegne av sitt medlem. Er det flere medlemmer som har varslet om det samme, kan vedkommende for eksempel utarbeidet et kollektivt varsel på vegne av alle.

ph

Hva gjør du om det ikke er et varsel?

Noen ganger har noen det vondt på jobben, men det er ikke brudd på lover og regler:

– Da har du en omsorgsoppgave. Du skal ta vare på ditt medlem og kollega, uansett grad av hva som har skjedd. Vær en god støtte, uten at du sier ja til alt personen har opplevd. Du må vurdere hvor langt en omsorgsfunksjon kan gå. Det kan dreie seg om en kollega du er lei av, og det kan være at den tillitsvalgte ikke vil være i en omsorgsrolle. Da kan du fort bli irritabel og være med på utstøting av vedkommende. Noen kan være sårbare og henge seg opp i ting som gjør at de er sårbare og blir lett krenket, sier organisasjonspsykologen. Han viser til at du i slike situasjoner kan vise til bedriftshelsetjeneste.

Saken fortsetter under bildet.

Birthe Eriksen er forsker, advokat og har skrevet doktorgrad om varsling.

Birthe Eriksen er forsker, advokat og har skrevet doktorgrad om varsling.

Øystein Windstad

Hva gjør du om det blir gransking av varselet?

Ved varsling kan arbeidsgivere gjennomføre egne granskinger. I tillegg bruker arbeidsgivere selskaper som Moment Consulting som Mohn leder, til å gjøre eksterne granskinger. Mohn mener tillitsvalgte kan bidra med å roe ned:

– Det handler om å prøve å sette ned tempo og prøve å forstå situasjonen. Mange ganger kan du støtte virksomheten med å gjøre en god undersøkelse og sjekke hva dette handler om. En støtter opp rundt en saklig behandling av hva som har hendt, sier han og understreker:

– Du skal ikke konkludere med hva det her er. Det er det arbeidsgiver som skal gjøre. Du er en støtteperson for medlemmet ditt. Ofte kan arbeidsplasser som undersøker varsler bli paralyserte. En viktig oppgave for ombud og tillitsvalgte er å være nøytrale og hjelpe med å holde fokus på arbeidsoppgavene og å holde hjula i gang.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

– Jobb for at begge sider høres

Eriksen mener det er avgjørende at tillitsvalgte jobber bidrar til at undersøkelsen blir balansert:

– Tillitsvalgte bør stå på for å få utarbeidet et mandat for undersøkelse som er forankret på begge sider i saken. Det er den eneste måten å gi undersøkelsen legitimitet på. Bare slik kan en undersøkelse bidra til konflikthåndtering. For øvrig må tillitsvalgte bidra til å sikre at medlemmet – som både kan være varsler og/eller omvarslet – får sitt rettsvern og personvern ivaretatt under prosessen.

Følg oss på Facebook

Hva gjør du etter en undersøkelse av et varsel?

Organisasjonspsykolog Mohn mener tillitsvalgte spiller en vesentlig rolle i å få mannskapet til å se fremover:

– Fokuser på hva du skal få til på jobben. Det kan bli leirer, dype sår og spill i et arbeidsmiljø. Av og til må du leve med at vonde ting har skjedd mellom folk. Det handler ikke om å feie noe under teppet. Men man bør prøve å unngå at det er førstesidestoff hele tiden og blir hengende igjen i det. Dette forutsetter at det har vært en god prosess, sier Mohn. Jurist Eriksen mener granskinger bør peke på hva som kan bli bedre i organisasjonen:

– Er det en skikkelig granskning, så skal det være fokus på systemfeil og svakheter. En granskning kan således føre til relevante tiltak som tillitsvalgte skal medvirke til å implementere.

ph

– Vær kritisk til konklusjonene

Etter en gransking er ferdig, mener Eriksen tillitsvalgte må se nøye på konklusjonen:

– Mener du at undersøkelsen er feil, så må du vurdere grunnlag for rettslige skritt eller ha dialog med arbeidsgiver om situasjonen. Arbeidsgiver må aldri godta konklusjonene i en undersøkelse ukritisk! Det er arbeidsgiver som har det endelige ansvaret, ikke granskerne, sier Eriksen. Hun understreker at det er vesentlig å ha god dialog med arbeidsgiver, og at det ikke alltid er nødvendig med omfattende granskinger. Forskeren mener det bør kommet et nasjonalt varslerombud for å sikre rettsvernet og rettene til arbeidstakere som sier ifra.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.03.2019
10:34
10.04.2019 20:37Mest lest

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

Leif Martin Kirknes

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Øyvind Aukrust

4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

Sissel M. Rasmussen

Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen

Hanna Skotheim

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

Eirik Dahl Viggen

Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

Håvard Sæbø

Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

Riksmekler Mats Ruland må være klar til å mekle helt til sola står opp. Det skal fortsatt være stor avstand mellom partene.

Riksmekler Mats Ruland må være klar til å mekle helt til sola står opp. Det skal fortsatt være stor avstand mellom partene.

Jan-Erik Østlie

Kl. 06.00: Streikestarten er utsatt. Meklingen i lønnsoppgjøret fortsetter. De som skulle ha startet streiken i dag, har fått beskjed om å gå på jobb.

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

Leif Martin Kirknes

Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Sissel M. Rasmussen

Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet

Kommentar

Ihne Pedersen

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Dorthe Karlsen

2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Hanna Skotheim

Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

Anita Arntzen

Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede

Debatt

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»


Flere saker