JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Arbeidsfolk på LO-kongress: Bak fra venstre ser vi gruvearbeider Frank Toks, renholder Trine W. Hagen, veiarbeider Jens-Petter Hermansen, vekter Christian Heinecke og nestleder i Arbeidsmandsforbundet Helge Haukeland. Foran fra venstre: Renholder Felicia McGill Cephas, vekter Janita Blomvik, forbundssekretær Anita Johansen, anleggsarbeider Arne Presterud og til slutt maskinfører Jhonny Bakken.

Arbeidsfolk på LO-kongress: Bak fra venstre ser vi gruvearbeider Frank Toks, renholder Trine W. Hagen, veiarbeider Jens-Petter Hermansen, vekter Christian Heinecke og nestleder i Arbeidsmandsforbundet Helge Haukeland. Foran fra venstre: Renholder Felicia McGill Cephas, vekter Janita Blomvik, forbundssekretær Anita Johansen, anleggsarbeider Arne Presterud og til slutt maskinfører Jhonny Bakken.

Bjørn A. Grimstad

LO-kongressen

Ja til mineralselskap men nei til dobling av fagforeningsfradraget

Arbeidsmandsforbundet frontet mange saker under LO-kongressen. Her er en oppsummering på hvordan det gikk under behandlingen av sakene.15.05.2017
12:39
01.06.2017 15:39

Fikk gjennom statlig mineralselskap

Arbeidsmandsforbundet mener man burde gjøre med mineralindustrien slik som det ble gjort med oljen i sin tid.

– Dette kan være vår nye oljerikdom, og den bør forvaltes og gjerne drives av staten. Alle mener det var veldig fornuftig at staten gjorde det med oljen. Det gjelder samme prinsipp her. Vi må jobbe for å etablere et statlig selskap som skal kartlegge, forvalte og utvinne disse verdiene, sa Frank Toks til LO-kongressen.

Gruvearbeider Frank Toks

Gruvearbeider Frank Toks

Tri Nguyen Dinh

I LOs forslag til handlingsprogram sto det: «Det er særlig viktig at selskaper som forvalter naturressurser, sentral infrastruktur eller sentrale tjenester eies og styres av fellesskapet». I det vedtatte handlingsprogrammet står det: «Det må jobbes for at det etableres et statlig mineralselskap som skal ha som oppgave å forvalte store verdier som finnes på norsk territorium».

Både forbundssekretær Anita Johansen, som har ansvar for bergverk, og Frank Toks, er kjempefornøyde med vedtaket.

– Dette er noe vi har ment lenge, forteller Johansen, som forteller at hun var skeptisk optimist før stemmerunden.

Forbundssekretær Anita Johansen

Forbundssekretær Anita Johansen

Ole Palmstrøm

– I slike dokumenter ender det ofte opp med runde formuleringer. Nå fikk vi inn spesifikt at LO skal jobbe for et det etableres et statlig mineralselskap, smiler Toks.

Han peker på skjønnheten i den politiske prosessen. Det startet med avdeling 5 Innlandet som sendte inn forslaget til forbundet, som stilte seg bak og sendte forslaget videre til kongressen, og til slutt med at kongressens delegater vedtok det.

– Det er alltid artig når man ser at det går an å få gjennomslag, slår han fast.

Men kampen for mineralselskapet er ennå ikke vunnet.

– Vi er langt opp i trappen, men det er noen få skritt igjen. Først må vi ha en ny regjering til høsten. Jeg har ikke noe tro på at en borgerlig regjering vil gå med på å opprette et nytt statlig selskap, avslutter han.

Kjempet for fritiden - fornøyd med resultatet

– Vi opplever at vår fritid sammen med familie ikke lenger er en selvfølge. Vår sittende regjering tror at lengre arbeidsdager skal øke effektiviteten på arbeidsplassen, sa Jhonny Bakken fra talerstolen.

Maskinfører Jhonny Bakken.

Maskinfører Jhonny Bakken.

Tri Nguyen Dinh

Han oppfordret kongressen til å stemme på Arbeidsmandsforbundets forslag om å presisere handlingsprogrammets tekst om arbeidstid, ved å legge til: «Normalarbeidsdagen er under stadig angrep, og skillet mellom arbeid og fritid blir mer og mer uklart. Begreper som fleksibilitet og tilgjengelighet brukes av sterke markedsaktører som ønsker størst mulig styringsrett over arbeidstakerne som ressurs. Skillet mellom arbeidstid og fritid skal være klart definert. Kampen om fritida er kampen for et fullverdig arbeidsliv.»

Forslaget ble ikke ordrett vedtatt, men hovedpoenget var med.

– Personlig er jeg fornøyd med tekstjusteringene, og jeg tror også at forbundet lever godt med endringene, sier Bakken i en kommentar.

Pensjon ikke inn i tariffavtalene

Janita Blomvik benyttet sine tilmålte tre minutter under debatten om LOs handlingsprogram til å snakke om tre forslag Arbeidsmandsforbundet hadde fremmet.

– Vi vil ha tariff-festet pensjon. Det må jo være knallenkelt å få det inn i handlingsprogrammet. Det bør være enighet i denne salen om at pensjon tariffestes. Vi ansatte skal ha handa på rattet når det gjelder pensjon. Det er bare å sende over forslaget og få det inn i handlingsprogrammet. Verre er det ikke, mente Janita Blomvik.

Vekter Janita Blomvik.

Vekter Janita Blomvik.

Tri Nguyen Dinh

Men så enkelt var det ikke. Kongressen stemte ikke for å få inn i handlingsprogrammet at pensjon skal tariff-festes.

Prosjekt på servicearenaer

Blomvik argumenterte også for forbundets forslag om hvordan LO skal få til en fastere felles organisering på arbeidssteder med flere tariffavtaler, som for eksempel kjøpesentre og flyplasser.

– Innad i LO har vi hatt et prosjekt som heter LO Luftfart. Vi ønsker å sende over et forslag til sekretariatet om at en starter et likelydende prosjekt på servicearenaer der vi har flere tariffer under samme tak, sa hun.

Det fikk hun kongressen med seg på .

Nei til utredning om kollektiv pensjonssparing

Det tredje forslaget fra Arbeidsmandsforbundet Janita Blomvik tok opp, var å be sekretariatet starte en utredning om det er mulig å få til en kollektiv pensjonssparing eller pensjonsforsikring gjennom LO-medlemskapet.

– Kan vi utfordre LOfavør til å levere noe slikt? Noe som er unikt, kun for våre medlemmer? Vi forventer ikke en voldsom pott å hente ut som pensjonister. Men for dem med lavest pensjon vil det være noen ekstra kroner i måneden. Sekretariatet kan starte en utredning for å se om det er mulig, og så komme tilbake til representantskapet ved en senere anledning, avsluttet hun innlegget.

Ei heller dette fikk forbundet kongressen med seg på.

– Men vi gir oss ikke, og kommer til å fortsette å jobbe for sakene våre, kommenterer Blomvik.

Fikk ikke doblet fagforeningsfradraget

I LOs forslag til handlingsprogram gikk organisasjonen inn for å øke fagforeningsfradraget. Ikke godt nok, mente Arbeidsmandsforbundet, som ville ha LO-kongressen med på å vedta det samme som Arbeidspartiet nylig vedtok i sitt partiprogram: Å doble fagforeningsfradraget.

– Sterke og slagkraftige arbeidstagerorganisasjoner er viktige for å skape et godt og trygt arbeidsliv, argumenterte Christian Heinecke da han la fram forslag om et nytt kulepunkt i LOs handlingsprogram: «LO vil jobbe for å doble fagforeningsfradraget».

Vekter Christian Heinecke.

Vekter Christian Heinecke.

Ole Palmstrøm

Redaksjonskomiteen støttet ikke forslaget, ei heller salen.

– Det er relativt uforståelig når Arbeiderpartiet har vedtatt et helt identisk forslag. Det ser ikke ut som om kongressen ser koblingen og ei heller ønsker å klart fastelegge et mål. Skuffende og svak tale fra kongressen er min mening, oppsummerer Heinecke.

HMS-krav i offentlige kontrakter oversendt LO-sekretariatet

– I dag er det få og for svake HMS-krav til innkjøper eller tilbyder ved offentlige anbud, åpnet Arne Presterud fra Arbeidsmandsforbundet sitt innlegg på kongressen.

Anleggsarbeider Arne Presterud.

Anleggsarbeider Arne Presterud.

Ole Palmstrøm

Han påpekte at HMS koster penger.

– Men seriøse bedrifter vet at mangelfull HMS er det som virkelig koster penger. De har allerede strenge interne krav og planer for godt HMS arbeid. Konkrete krav til HMS i offentlige anbud og kontrakter vil gi et viktig konkurransefortrinn for seriøsitet og et ordentlig arbeidsliv.

Presterud roste utkast til handlingsprogrammet for mange gode forslag for å hindre at arbeidslivskriminalitet og sosial dumping skal få lov til å vokse.

– Men noe mangler allikevel. Skal vi få bukt med arbeidslivskriminalitet, hvor sosial dumping, svart arbeid og annen kriminalitet går hånd i hånd, må vi ta alle midler i bruk. Også helse, miljø og sikkerhet.

Presterud mente LO må være klar på at det må utarbeides ufravikelige krav til HMS i offentlige anbud og kontrakter.

– Jeg håper salen er med på å støtte Arbeidsmandsforbundets forslag om nytt kulepunkt under kapitel 3.3: «HMS må bli et krav i offentlige anbud og kontrakter», avsluttet han.

Under voteringen besluttet kongressen at saken skulle sendes over til LO-sekretariatet, som skal jobbe videre med saken

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.05.2017
12:39
01.06.2017 15:39Mest lest

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å overbevise Nav

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran fikk 35 avlysninger på to dager i desember. Siden har de ikke hatt noe å gjøre

Colourbox.com

Rekordhøye bonuser i 2021, samtidig som Norge var i krise

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Kommentar

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Det gjenstår å se om Erna Solberg virkelig har som ambisjon å ta tilbake statsministerjobben etter Jonas Gahr Støre ved neste korsvei.

Håvard Sæbø

«Ernas mulige vei tilbake»

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

– Vi krever rett og slett nasjonal politisk kontroll over strømprisene. Det er handlingskraft for det i dag, sier Remy Penev.

Petter Pettersen

Hvis strømkrisa fortsetter, vil konsekvensene ramme hele samfunnet, mener aksjonsleder

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Statens Vegvesen, Region Vest (illustrasjonsfoto)

Utenlandske sjåfører har lenge jobbet ulovlig på norske veier. Nå krever partene at regjeringen blir tøffere

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

– Mye av det jeg predikerer nå er basert på det jeg skulle ønske jeg hadde gjort annerledes den gangen jeg jobbet som mellomleder i en stor barnevernstjeneste, sier Svein Helland Sivertsen.

Andreas Winter/KSK

Barnevernet trenger ikke flere ansatte, det trenger bedre ledere, mener tidligere leder


Flere saker