JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Arbeidsfolk på LO-kongress: Bak fra venstre ser vi gruvearbeider Frank Toks, renholder Trine W. Hagen, veiarbeider Jens-Petter Hermansen, vekter Christian Heinecke og nestleder i Arbeidsmandsforbundet Helge Haukeland. Foran fra venstre: Renholder Felicia McGill Cephas, vekter Janita Blomvik, forbundssekretær Anita Johansen, anleggsarbeider Arne Presterud og til slutt maskinfører Jhonny Bakken.

Arbeidsfolk på LO-kongress: Bak fra venstre ser vi gruvearbeider Frank Toks, renholder Trine W. Hagen, veiarbeider Jens-Petter Hermansen, vekter Christian Heinecke og nestleder i Arbeidsmandsforbundet Helge Haukeland. Foran fra venstre: Renholder Felicia McGill Cephas, vekter Janita Blomvik, forbundssekretær Anita Johansen, anleggsarbeider Arne Presterud og til slutt maskinfører Jhonny Bakken.

Bjørn A. Grimstad

LO-kongressen

Ja til mineralselskap men nei til dobling av fagforeningsfradraget

Arbeidsmandsforbundet frontet mange saker under LO-kongressen. Her er en oppsummering på hvordan det gikk under behandlingen av sakene.15.05.2017
12:39
01.06.2017 15:39

Fikk gjennom statlig mineralselskap

Arbeidsmandsforbundet mener man burde gjøre med mineralindustrien slik som det ble gjort med oljen i sin tid.

– Dette kan være vår nye oljerikdom, og den bør forvaltes og gjerne drives av staten. Alle mener det var veldig fornuftig at staten gjorde det med oljen. Det gjelder samme prinsipp her. Vi må jobbe for å etablere et statlig selskap som skal kartlegge, forvalte og utvinne disse verdiene, sa Frank Toks til LO-kongressen.

Gruvearbeider Frank Toks

Gruvearbeider Frank Toks

Tri Nguyen Dinh

I LOs forslag til handlingsprogram sto det: «Det er særlig viktig at selskaper som forvalter naturressurser, sentral infrastruktur eller sentrale tjenester eies og styres av fellesskapet». I det vedtatte handlingsprogrammet står det: «Det må jobbes for at det etableres et statlig mineralselskap som skal ha som oppgave å forvalte store verdier som finnes på norsk territorium».

Både forbundssekretær Anita Johansen, som har ansvar for bergverk, og Frank Toks, er kjempefornøyde med vedtaket.

– Dette er noe vi har ment lenge, forteller Johansen, som forteller at hun var skeptisk optimist før stemmerunden.

Forbundssekretær Anita Johansen

Forbundssekretær Anita Johansen

Ole Palmstrøm

– I slike dokumenter ender det ofte opp med runde formuleringer. Nå fikk vi inn spesifikt at LO skal jobbe for et det etableres et statlig mineralselskap, smiler Toks.

Han peker på skjønnheten i den politiske prosessen. Det startet med avdeling 5 Innlandet som sendte inn forslaget til forbundet, som stilte seg bak og sendte forslaget videre til kongressen, og til slutt med at kongressens delegater vedtok det.

– Det er alltid artig når man ser at det går an å få gjennomslag, slår han fast.

Men kampen for mineralselskapet er ennå ikke vunnet.

– Vi er langt opp i trappen, men det er noen få skritt igjen. Først må vi ha en ny regjering til høsten. Jeg har ikke noe tro på at en borgerlig regjering vil gå med på å opprette et nytt statlig selskap, avslutter han.

Kjempet for fritiden - fornøyd med resultatet

– Vi opplever at vår fritid sammen med familie ikke lenger er en selvfølge. Vår sittende regjering tror at lengre arbeidsdager skal øke effektiviteten på arbeidsplassen, sa Jhonny Bakken fra talerstolen.

Maskinfører Jhonny Bakken.

Maskinfører Jhonny Bakken.

Tri Nguyen Dinh

Han oppfordret kongressen til å stemme på Arbeidsmandsforbundets forslag om å presisere handlingsprogrammets tekst om arbeidstid, ved å legge til: «Normalarbeidsdagen er under stadig angrep, og skillet mellom arbeid og fritid blir mer og mer uklart. Begreper som fleksibilitet og tilgjengelighet brukes av sterke markedsaktører som ønsker størst mulig styringsrett over arbeidstakerne som ressurs. Skillet mellom arbeidstid og fritid skal være klart definert. Kampen om fritida er kampen for et fullverdig arbeidsliv.»

Forslaget ble ikke ordrett vedtatt, men hovedpoenget var med.

– Personlig er jeg fornøyd med tekstjusteringene, og jeg tror også at forbundet lever godt med endringene, sier Bakken i en kommentar.

Pensjon ikke inn i tariffavtalene

Janita Blomvik benyttet sine tilmålte tre minutter under debatten om LOs handlingsprogram til å snakke om tre forslag Arbeidsmandsforbundet hadde fremmet.

– Vi vil ha tariff-festet pensjon. Det må jo være knallenkelt å få det inn i handlingsprogrammet. Det bør være enighet i denne salen om at pensjon tariffestes. Vi ansatte skal ha handa på rattet når det gjelder pensjon. Det er bare å sende over forslaget og få det inn i handlingsprogrammet. Verre er det ikke, mente Janita Blomvik.

Vekter Janita Blomvik.

Vekter Janita Blomvik.

Tri Nguyen Dinh

Men så enkelt var det ikke. Kongressen stemte ikke for å få inn i handlingsprogrammet at pensjon skal tariff-festes.

Prosjekt på servicearenaer

Blomvik argumenterte også for forbundets forslag om hvordan LO skal få til en fastere felles organisering på arbeidssteder med flere tariffavtaler, som for eksempel kjøpesentre og flyplasser.

– Innad i LO har vi hatt et prosjekt som heter LO Luftfart. Vi ønsker å sende over et forslag til sekretariatet om at en starter et likelydende prosjekt på servicearenaer der vi har flere tariffer under samme tak, sa hun.

Det fikk hun kongressen med seg på .

Nei til utredning om kollektiv pensjonssparing

Det tredje forslaget fra Arbeidsmandsforbundet Janita Blomvik tok opp, var å be sekretariatet starte en utredning om det er mulig å få til en kollektiv pensjonssparing eller pensjonsforsikring gjennom LO-medlemskapet.

– Kan vi utfordre LOfavør til å levere noe slikt? Noe som er unikt, kun for våre medlemmer? Vi forventer ikke en voldsom pott å hente ut som pensjonister. Men for dem med lavest pensjon vil det være noen ekstra kroner i måneden. Sekretariatet kan starte en utredning for å se om det er mulig, og så komme tilbake til representantskapet ved en senere anledning, avsluttet hun innlegget.

Ei heller dette fikk forbundet kongressen med seg på.

– Men vi gir oss ikke, og kommer til å fortsette å jobbe for sakene våre, kommenterer Blomvik.

Fikk ikke doblet fagforeningsfradraget

I LOs forslag til handlingsprogram gikk organisasjonen inn for å øke fagforeningsfradraget. Ikke godt nok, mente Arbeidsmandsforbundet, som ville ha LO-kongressen med på å vedta det samme som Arbeidspartiet nylig vedtok i sitt partiprogram: Å doble fagforeningsfradraget.

– Sterke og slagkraftige arbeidstagerorganisasjoner er viktige for å skape et godt og trygt arbeidsliv, argumenterte Christian Heinecke da han la fram forslag om et nytt kulepunkt i LOs handlingsprogram: «LO vil jobbe for å doble fagforeningsfradraget».

Vekter Christian Heinecke.

Vekter Christian Heinecke.

Ole Palmstrøm

Redaksjonskomiteen støttet ikke forslaget, ei heller salen.

– Det er relativt uforståelig når Arbeiderpartiet har vedtatt et helt identisk forslag. Det ser ikke ut som om kongressen ser koblingen og ei heller ønsker å klart fastelegge et mål. Skuffende og svak tale fra kongressen er min mening, oppsummerer Heinecke.

HMS-krav i offentlige kontrakter oversendt LO-sekretariatet

– I dag er det få og for svake HMS-krav til innkjøper eller tilbyder ved offentlige anbud, åpnet Arne Presterud fra Arbeidsmandsforbundet sitt innlegg på kongressen.

Anleggsarbeider Arne Presterud.

Anleggsarbeider Arne Presterud.

Ole Palmstrøm

Han påpekte at HMS koster penger.

– Men seriøse bedrifter vet at mangelfull HMS er det som virkelig koster penger. De har allerede strenge interne krav og planer for godt HMS arbeid. Konkrete krav til HMS i offentlige anbud og kontrakter vil gi et viktig konkurransefortrinn for seriøsitet og et ordentlig arbeidsliv.

Presterud roste utkast til handlingsprogrammet for mange gode forslag for å hindre at arbeidslivskriminalitet og sosial dumping skal få lov til å vokse.

– Men noe mangler allikevel. Skal vi få bukt med arbeidslivskriminalitet, hvor sosial dumping, svart arbeid og annen kriminalitet går hånd i hånd, må vi ta alle midler i bruk. Også helse, miljø og sikkerhet.

Presterud mente LO må være klar på at det må utarbeides ufravikelige krav til HMS i offentlige anbud og kontrakter.

– Jeg håper salen er med på å støtte Arbeidsmandsforbundets forslag om nytt kulepunkt under kapitel 3.3: «HMS må bli et krav i offentlige anbud og kontrakter», avsluttet han.

Under voteringen besluttet kongressen at saken skulle sendes over til LO-sekretariatet, som skal jobbe videre med saken

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.05.2017
12:39
01.06.2017 15:39Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Sjekk lista: Dette vedtok Frp på landsmøtet

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

OPP I LØNN IGJEN: De ansatte i Spar Kjøp og andre butikker omfattet av Handeloverenskomsten mellom HK og NHO går opp i lønn for andre gang i år.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte går opp i lønn for andre gang i år

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår


Flere saker