JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Allmenngjøring

Jubel på Svalbard: Regjeringen vil gi alle garantert minstelønn

Etter år med venting fikk LO Svalbard beskjeden: Regjeringen vil gjøre allmenngjøringsloven gjeldende på øygruppen.
Svein Jonny Albrigtsen har jobbet for bedre lønnsvilkår for de utenlandske arbeidstakerne på Svalbard i flere år.

Svein Jonny Albrigtsen har jobbet for bedre lønnsvilkår for de utenlandske arbeidstakerne på Svalbard i flere år.

Katharina Dale Håkonsen

camilla.yndestad@lomedia.no 

– Det er en gledens dag for arbeidslivet i Longyearbyen, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Han er leder av LO Svalbard, og har god grunn til å juble: I dag fikk han nemlig en telefon fra arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna med beskjed om at regjeringen vil gjøre allmenngjøringsloven gjeldende på øygruppen.

Forslaget er en del av regjeringens Svalbardmelding, som legges fram fredag 31. mai. 

Albrigtsen har i flere år jobbet for bedre lønnsvilkår for de utenlandske arbeidstakerne på Svalbard. Blant de utsatte bransjene er renhold, hvor arbeidstakerne er organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund.

– Endelig, tenkte jeg da jeg fikk beskjeden. Dette vil jo bety at alle arbeidstakerne her vil få en garantert minstelønn etter loven, sier Albrigtsen.

Lønn inn i loven

I utgangspunktet er lønningene i Norge bestemt gjennom tariffavtaler, og ikke lovverket.

Hvis du jobber i en bedrift uten tariffavtale, og får lønn under lønnsnivået i tariffavtalen, så er ikke det forbudt.

Men når deler av en tariffavtale – deriblant lønn – blir allmenngjort, betyr det at bestemmelsene blir gjort om til lov. Denne loven gjelder da for alle, uansett om de har tariffavtale eller ikke.

Dersom du er ansatt i en bedrift uten tariffavtale og står i fare for å bli utnyttet av arbeidsgiver, kan allmenngjøringsloven derfor være til god hjelp.

I Norge er renhold en av ni overenskomster hvor tariffavtalen er allmenngjort.

Blant de andre bransjene som vil nyte godt av dette på Svalbard, er byggebransjen og reiseliv.

Forslaget om å gjøre loven gjeldende på Svalbard ble sendt ut på høring med frist 18. mars 2021.

I fjor fikk Svein Jonny Albrigtsen beskjed om at arbeidet var satt på vent på grunn av sikkerhetspolitikken som rår – utover det har det vært stille.

– Men jeg har hatt det litt på følelsen at den gode nyheten kom til å komme, og at det kanskje ville være i forbindelse med Svalbardmeldingen, sier han. 

Annet lovverk på Svalbard

Man skulle tro at Svalbard har det samme lovverket som Norge, men slik er det ikke.

Allmenngjøringsloven er en av de lovene som så langt ikke gjelder på øygruppen. Det er dette Albrigtsen, som i tillegg til å lede LO Svalbard også er ansatt i kullselskapet Store Norske, har jobbet for å gjøre noe med.

Nå får han en stor del av æren for at loven også skal kunne gjelde her.

Man skulle tro at Svalbard har det samme lovverket som Norge, men slik er det ikke.

Man skulle tro at Svalbard har det samme lovverket som Norge, men slik er det ikke.

Einar Lohne Bjøru

– Svein Jonny, sammen LO på Svalbard og Longyearbyen lokalstyre, skal ha brorparten av æren for at dette nå blir gjennomført. De har vært veldig gode til å vise hvorfor det er behov for denne lovendringen, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Ministeren håper lovendringen vil få betydning for mange arbeidstakere:

– Jeg håper at arbeidsgiverne tenker at her følger noen med, så nå må vi drive til det beste for dem som jobber for oss også. Jeg tror dette vil bidra til et bedre organisert arbeidsliv og at flere kan ha det trygt og godt på jobb, sier hun.

Longyearbyen og Ny-Ålesund

Regjeringens forslag innebærer at allmenngjøringsloven skal gjøres gjeldende i Longyearbyen og Ny-Ålesund.

Grunnen til det er, ifølge Brenna, at det er her man finner de bransjene som er mest utsatte for sosial dumping, som bygg, hotell- og restaurant og renhold.

– Vi vet at de er særlig utsatte bransjer. Derfor begynner vi her. Dette er uansett et veldig sterkt signal om at vi er opptatt av arbeidsvilkår på Svalbard, sier hun.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er også godt fornøyd beskjeden fra regjeringen:

– Her har våre folk på Svalbard stått på i åresvis. Jeg kan ikke få rost innsatsen til Heidi Dovrebo og Svein Jonny Albrigtsen i LO Svalbard nok. Den grove utnyttinga av utenlandske arbeidsfolk er så hårreisende at det nesten ikke er til å tro. Dette viser også hvor viktig demokratiet i LO-familien er. sier hun.

 

– Svein Jonny, sammen LO på Svalbard og Longyearbyen lokalstyre, skal ha brorparten av æren for at dette nå blir gjennomført, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

– Svein Jonny, sammen LO på Svalbard og Longyearbyen lokalstyre, skal ha brorparten av æren for at dette nå blir gjennomført, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Jan-Erik Østlie

– Skal ha det trygt og godt på jobb

Tonje Brenna forteller at prosessen for allmenngjøring vil være den samme for Svalbard som på fastlandet. 

Med andre ord må Arbeidsmandsforbundet kunne dokumentere at utenlandske renholdere på Svalbard har lønn- og arbeidsvilkår under tariff.

Denne dokumentasjonen sendes til tariffnemnda sammen med en begjæring om å allmenngjøre deler av overenskomsten.

– Dette er regjeringens bidrag til forslag til lovendring, og så er det partene som på vanlig vis må be tariffnemnda om å få lønns- og arbeidsvilkår allmenngjort, sier Brenna, og legger til:

– Folk skal ha det trygt og godt på jobb – også om de jobber på Svalbard. 

Lovforslaget skal legges fram for Stortinget i løpet av 2024.

Har mast på mange statsråder

Svein Jonny Albrigtsen forteller at det betyr mye å endelig få allmenngjøringsloven på plass, spesielt for de utenlandske arbeidstakerne.

– De norske arbeidstakerne godtar ikke dårlige betingelser. Vi har vanskeligheter med å få de utenlandske organisert, så nå har de i alle fall en minstelønn etter loven der tariffen er allmenngjort, sier han. 

– Hva tenker du om at Brenna gir deg en stor del av æren for dette?

– Det kan nok stemme. Jeg begynte å mase om det allerede i 2015. Da tok jeg det opp med LO sentralt, og sendte inn til partiene. Siden har jeg mast på enhver statsråd som har hatt noe med det å gjøre – og det har jo virket!

– Hvordan skal du feire, da?

– Det er nesten så man må ha en liten middag i kveld – på restaurant. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse