JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO fornøyd: Fra i dag får bedrifter mulighet til å permittere i inntil ett år

Bedrifter som kan permittere ansatte i stedet for å si dem opp får nå ytterligere 19 uker dekket. – Positivt, men langt på overtid, sier Fellesforbundet.
POSITIVT: Det er bra at bedriftene kan permittere i nye 19 uker. Men dette kommer seint, mener Fellesforbundets Knut Øygard.

POSITIVT: Det er bra at bedriftene kan permittere i nye 19 uker. Men dette kommer seint, mener Fellesforbundets Knut Øygard.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Fra fredag 1. juli trer de nye reglene for permittering i kraft. Det var i forbindelse med frontfagsforhandlingene i tariffoppgjøret i vår at regjeringen gikk med på å forlenge perioden med permittering som dekkes av Nav.

52 uker

De nye reglene vil virke slik at etter 30 uker permittering får arbeidsgiver en femdagersperiode med lønnsplikt. Etter det dekker Nav nye 19 uker med permittering. Dermed er den samlede perioden med lønn eller dagpenger i permittering nå oppe i 52 uker.

– Endringene gir bedrifter som står overfor midlertidige problemer, mulighet til å holde på kompetent arbeidskraft, samtidig som det vil stimulere bedriftene til å gjøre en ny vurdering av behovet for å permittere, skriver Arbeidsdepartementet.

Du finner mer informasjon om permitteringsregelverket på Navs nettsted.

Kommer seint

En bedre permitteringsordning for å møte den voksende ledigheten har vært et sterkt og unisont krav fra fagbevegelsen. Også arbeidsgiversiden ved Norsk Industri støttet kravet om at regjeringen måtte åpne for lengre permitteringer for å unngå at bedrifter mister avgjørende kompetanse.

– Vi er fornøyde med at dette endelig er på plass, selv om det kommer langt på overtid.

Det sier Fellesforbundets forbundssekretær Knut Øygard. Han peker på at de ekstra fem dagene med lønnsplikt for arbeidsgiverne burde vært unngått.

– Men dette vil klart virke i forhold til trusselen om økt ledighet. For bedrifter som ser en lysning tidlig i 2017 vil det nå bli mulig å permittere og ikke si opp de ansatte, sier Øygard.

Slik unngår du AFP-smellen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse