JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UANMELDTE BESØK: Tanita Grønnli Kristiansen og Helle Eriksson patruljerer for Arbeidsmandsforbundet og LO på treningssentre i Oslo sentrum denne uka. Her snakker de med en ung  treningsinstruktør og resepsjonist.

UANMELDTE BESØK: Tanita Grønnli Kristiansen og Helle Eriksson patruljerer for Arbeidsmandsforbundet og LO på treningssentre i Oslo sentrum denne uka. Her snakker de med en ung treningsinstruktør og resepsjonist.

Merete Holtan

LO-ungdommene får arbeidsgiverne til å svette

Tanita (25) og Helle (21) patruljerer Oslos treningssentre med arbeidsmiljøloven i hånd, og spør unge arbeidstakere om de har det bra på jobb.27.08.2015
12:00
26.06.2015 13:11

merete.holtan@lomedia.no

– Hei, vi kommer fra LOs sommerpatrulje. Har du noen unge ansatte vi kan snakke med?

– LOs sommerpatrulje?

– Ja, vi er rundt for å sjekke om dine ansatte har det bra på jobb, og om de får det de har krav på. Vi kommer fra Norsk Arbeidsmandsforbund.

– Norsk Arbeidsmandsforbund?

– Ja, det er det fagforbundet for instruktørene og resepsjonistene dine. Det ligger under LO. Har du noen unge på jobb som vi kan stille noen spørsmål?

Vokt dem for hunden

Omtrent slik starter Tanita Grønnli Kristansen og Helle Eriksson sine besøk ute hos treningssentrene i Oslo sentrum denne uka. Med kontrollskjemaer, informasjonshåndbøker og røde hettegensere trasker de rundt på jakt etter sommervikarer eller andre unge ansatte de kan hjelpe.

«Vokt dem for hunden. LOs sommerpatrulje 30» ropes det fra gensere og t-skjorter. Det levnes ingen tvil om at Tanita og Helle er vaktbikkjer for landsorganisasjonen.

Sammen med flere hundre andre tillitsvalgte skal de i løpet av tre sommeruker vokte arbeidsmiljølov og tariffavtaler, og sørge for at alle unge på jobb får sånt som arbeidskontrakt og feriepenger, opplæring og pauser på jobb.

– Vi er ungdom som går rundt og snakker med annen ungdom på jobb, og forteller dem hva de har krav på, forklarer Tanita og Helle.

Patruljen kommer uanmeldt

LOs vaktbikkje har logra og bjeffa hver eneste sommer i 30 år. I år besøker rundt 600 ungdommer fra LOs mange fagforbund over 5000 virksomheter landet over, og det uanmeldt.

Tanita og Helle er i tjeneste for Norsk Arbeidsmandsforbund, og valgte denne uka å se nærmere på treningssentrene. Der er mange ennå ikke organisert, og flere jobber spredte timer på utradisjonelle kontrakter, for eksempel med ulik lønn som resepsjonist og instruktør.

For de to jentene er Oslos arbeidsliv upløyd mark, etter somre med patrulje i hjemfylket Finnmark. Og for Tanita er det ekstra spesielt i år. Som nyvalgt ungdomssekretær i Arbeidsmandsforbundet føler hun et ekstra press.

– Det forventes at jeg burde kunne mye mer enn jeg kan, sier hun og ler.

– Men får jeg spørsmål jeg ikke kan svare på, sier jeg bare: «Det er jeg ikke sikker på, men jeg kan sjekke det opp for deg»”.

– Du har vel fått feriepenger?

Og det gjør den ferske ungdomssekretæren. På det første treningssenteret Tanita og Helle oppsøker, er det ingen unge på jobb. På det andre, derimot, stiller 23 år gamle Alexander til intervju.

Han er nysgjerrig og interessert.

– Hvor lenge har du jobba her? spør Tanita og Helle.

– Siden august i fjor.

– Så du har fått feriepenger i år, da?

– Ja.

– 10, 2 prosent eller 12, prosent?

– 10, 2, tror jeg. Eller var det 12?

– Hvis bedriften har tariffavtale, er det 12 prosent. Hvis ikke, er det 10,2, forklarer jentene, og tar fram en håndbok som lister opp fordelene ved å ha tariff.

Ingen kjærlighet på pinne

LOs vaktbikkjer spør også om den personlige treneren og resepsjonisten er fast ansatt, hva det står i stillingsbeskrivelsen hans, om han får ta pauser, har vaktlister med to ukers forutsigbarhet og hvor lange arbeidsdager han har.

– Du jobber vel ikke over ni timer om dagen, vel? Da har du krav på overtidsbetaling.

– Har jeg det? Selv om jeg går fra resepsjonen til en time som PT? Jeg har to forskjellige kontrakter, sier 23-åringen, og patruljen blir svar skyldig.

– Vil du at vi skal sjekke det opp for deg? Det er sånt vi kan gjøre om du er organisert i forbundet. Har du et problem på jobben, kan vi stå bak og hjelpe deg! sier Tanita og Helle, og lister opp medlemsfordeler som rause forsikringer, fri advokathjelp («helt opp til Høyesterett!») og dagpenger ved streik.

Til slutt gir jentene Alexander et skjema for innmelding i forbundet, og tar fram flere godsaker fra LO: En kjærlighet på pinne, et strandsett med racketer og en frisbee.

– Er det en klubbe? Jeg er såpass helsefreak at jeg tror jeg står over den, sier PT-en, og takker ja til strandsettet.

Vekker nysgjerrighet

På neste treningssenter møter patruljen 25 år gamle Pia som nettopp er blitt verneombud. Hun har sakene på stell, men er ikke medlem i Arbeidsmandsforbundet.

– Som verneombud er det spesielt viktig å være medlem. Du får tilbud om kurs, og lærer masse, opplyser Tanita og Helle.

Etterpå er de to godt fornøyd med ukas første visitter.

– Det er kjempegøy! Det er fantastisk å se nysgjerrigheta som blafrer opp i ansiktene deres når vi forteller. Og det er ekstra moro når vi kjenner at vi kan hjelpe folk.

Gjemte vekk de ansatte

I fjor besøkte LOs sommerpatrulje nærmere 6000 bedrifter over hele landet. Én av tre hadde enten mangelfulle kontrakter eller ingen i det hele tatt.

I Finnmark oppdaget Tanita og Helle flere brudd på arbeidsmiljøloven. En bedrift valgte å stue arbeidere uten kontrakt inn i et lukket rom før LO-ungdommene fikk slippe inn, mens et utested nektet en av sine ansatt kontrakt.

På en annen arbeidsplass møtte Tanita ei ung jente som ble grovt mobba.

– Både av kolleger og arbeidsgiver, sier ungdomssekretæren.

– Hva gjorde du?

– Jeg snakka med henne, og gjorde det jeg kunne der og da. Og så meldte jeg saken inn til forbundet.

– Vi ordner opp!

Tanita og Helle har selv hatt sommerjobber hvor de har jobba etter klokka ni om kvelden før de var fylt 18 år. Helle ble til og med satt til å selge alkohol.

– I dag vet vi jo at det er brudd på loven.

De smiler over naiviteten den gang da, men får stadig bekrefta at LOs sommerpatrulje fremdeles trengs.

– Så lenge det ikke er opplæring i arbeidsrettigheter i skolesystemet, vil det alltid være behov for oss, sier Helle.

– LOs patruljesjef Kent Rune Pedersen mener at dagens ungdom er «flinke og lite opprørske». Er dere enige i det?

De to drar på det.

– Altså, ungdom må ikke nødvendigvis lage opprør, men de må tørre å si ifra hvis de ikke får det de har krav på, begynner Tanita, mens Helle slår fast:

– Ja! Ungdom bør begynne å snakke litt høyere og bruke albuene mer. Få stiller spørsmål ved ting, og tror at ingen i Norge ¬– hvor vi har det så bra – vil utnytte dem.

– Og så tør de ikke si ifra i frykt for å få sparken, supplerer Tanita.

– I så tilfelle kommer vi og ordner opp!

Se frifagbevegelses temaside for flere saker om jobb-sommeren

LOs sommerpatrulje

•Skal overvåke og spre informasjon om rettigheter og plikter i arbeidslivet til unge arbeidstakere.

•Rundt 600 unge tillitsvalgte fra LOs fagforbund oppsøker over 5000 arbeidsplasser over hele landet i løpet av tre sommeruker.

•Fra 15. juni til 15. august kan du ringe LOs patruljetelefon på 8 100 1999 eller sende sms med kodeord SP til 2030 for tips eller spørsmål.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.08.2015
12:00
26.06.2015 13:11Mest lest

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Paul S. Amundsen

Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

Tri Nguyen Dinh

Alenemoren ble sagt opp og sto uten inntekt. Nå kan hun få fast jobb og 300.000 i erstatning

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Ole Palmstrøm

Innleide Øyvind krever samme bonuser som fast ansatte i bedriften

Imagebroker/Martin Siepmann

Full ordkrig: Wizz Air-sjefen kaller fagbevegelsen barnslig

Håvard Sæbø

Bussjåførene vant folkets støtte: – På 13 år har vi mistet 40.000 i årslønn. Det ser vi på som et tyveri

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om


Flere saker