JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORFATTERNE: Journalistene Maria Amelie og Dag Yngve Dahle har skrevet en tankevekkende bok om muligetene for kritiske ytringer på jobben.

FORFATTERNE: Journalistene Maria Amelie og Dag Yngve Dahle har skrevet en tankevekkende bok om muligetene for kritiske ytringer på jobben.

Jan-Erik Østlie

Ny bok om ytringsfrihet på arbeidsplassen

Mange ansatte får munnkurv på jobben

Ytringer fra ansatte kan kollidere med arbeidsgivernes krav om − og forståelse av − lojalitet. Konsekvensene for arbeidstakerne kan bli alvorlige og oppfattes ofte som psykisk vold viser en ny bok om ansattes ytringsfrihet i dagens Norge.19.01.2016
13:13
19.01.2016 13:13

jan.erik@lomedia.no

Tror du ansatte har full ytringsfrihet i dagens norske arbeidsliv? Boka «Moderne munnkurv» av journalistene Maria Amelie og Dag Yngve Dahle dokumenterer at du i så fall må tro om igjen.

Evig aktuelt tema

Under lanseringen av boka i Oslo sa forlagssjef Arne Bernhardsen i Gyldendal Arbeidsliv at den kom til å være mer aktuell enn han hadde forutsett. Samme dag hadde både Aftenposten og Dagsavisen et oppslag om varsling på to forskjellige arbeidsplasser. Ytringsfrihet finner tydeligvis ikke sted. Å kunne si hva man mener som arbeidstaker er ikke sjølsagt.

Amelies og Dahles bok inneholder ni ulike saker fra mange felt der ansatte har kommet med upopulære ytringer. Ingen av sakene er fra mat- eller næringsmiddelindustrien, men mye taler for at dette er helt tilfeldig. At det skulle være mer ytringsfrihet her, er lite trolig. Boka presenterer også en undersøkelse blant ledere og ingeniører på ulike stillingsnivå og sammenligner den med aktuell forskning på ytring og varsling. Dette er ikke lystig lesning for de som mener at det står bra til på innsiden av norsk arbeidsliv.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Angår mange

Hvorfor har de to journalistene skrevet denne boka?

− Fordi temaet angår mange. Det handler om menneskeskjebner, og konsekvensene er ganske alvorlige. Dessuten har det vært viktig for oss å finne ut av hvilke ytringer som tillates, hvilke som utløser straff og hva straffen fra arbeidsgiverne består i, sier Dahle til NNN-arbeideren.

− Hvis folk ikke kan si hva de ønsker, betyr det også mye for samfunnet. Å bli trakassert av arbeidsgiver fordi du ytrer noe han eller henne ikke liker, fungerer ofte som ren psykisk vold, mener Amelie som også veit godt hva det vil si å ytre seg i offentligheten. Hun fikk mye oppmerksomhet og skapte stor debatt om norsk asylpolitikk da hun i 2011 ga ut boka «Ulovlig norsk». Amelie og Dahle har tidligere jobbet sammen i Teknisk Ukeblad med særlig fokus på arbeidsliv.

Få nyhetsbrevet vårt her:

Hard HR

Boka er imidlertid ikke den eneste på markedet om temaet. Det har de siste årene vært skrevet en del om flere enkeltsaker, både i aviser og i bøker. Ytringsfrihet og varsling er et tema med en del offentlig oppmerksomhet. Etter å ha lest «Moderne munnkurv» sitter vi likevel igjen med inntrykk av at problemet er større enn noensinne.

− Hvorfor er det sånn?

− Det skyldes nok at utviklingen i arbeidslivet går i motsatt retning av det mange av oss ønsker. Det blir mer og mer hard HR, og det skjer en brutalisering av de ansattes arbeidsmiljø. Også relativt harmløse ytringer kan fort føre til bråk og elendighet. I boka forteller vi om en Statoil-ansatt som ble beskyldt for å være illojal etter fire uskyldige ord i en e-post, sier Dahle. Mens hans medforfatter supplerer:

− Den voldsomme utbredelsen av sosiale medier har også åpnet opp for et utall av muligheter til å komme med ytringer din arbeidsgiver kanskje ikke liker så godt.

TEMA: Er det ytringsfrihet i arbeidslivet

Tillitsvalgte svikter

Arbeidsmiljøloven hjemler at konflikter mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som hovedregel skal løses tjenestevei. Det betyr at verneombud eller tillitsvalgte som oftest involveres i sakene. Det forventes nok av de fleste arbeidstakerne, og spesielt av de fagorganiserte, at tillitsvalgte som et minimum stiller støttende opp for dem i tilfeller der arbeidsgiver kommer med sanksjoner. «Moderne munnkurv» gir ikke tillitsvalgte spesielt gode karakterer, det hender rett som det er at de verken vil ta i problemene eller stille seg på arbeidstakers side.

− Hvordan kan tillitsvalgte bli bedre?

− Mer åpen dialog om dette og mer kunnskap. For det er viktig å løse sakene internt. Det fins eksempler på arbeidsplasser som holder kurs om konfliktløsning og med godt resultat. Samtidig kan det være smart av den som ytrer seg om kontroversielle ting og tenke litt strategisk. Og det er veldig viktig å skille mellom budskapet og eget ego. Du ytrer deg ikke for sjøl å komme i fokus, men for å belyse en viktig sak, sier Maria Amelie.

− De tillitsvalgte burde nettopp være de som tar initiativet til kurs om problemløsning. Tillitsvalgte bør ikke være bremseklossene her, sier Dag Yngve Dahle.

Kronikk: Varslere trenger tillitsvalgte

Straffen

Når det gjelder sanksjoner mot ansatte som ytrer seg på en måte arbeidsgiver reagerer mot, er det flest som straffes for ytringer knyttet til arbeidsgiver og arbeidslivet generelt. Ytringer om politikk og religion straffes sjelden. Halvparten av de som irettesettes får kritikk av leder på tomannshånd, en av fire får kritikk fra leder i plenum, en av fem blir frosset ut, en av fem blir fratatt arbeidsoppgaver og 15 prosent får dårlige karakterer der et karaktersystem er etablert.

Halvparten fortsetter på kort sikt å jobbe som før, men med langt mindre glød og motivasjon. Fem prosent sier opp jobben der og da, mens 21 prosent sier opp etter hvert. Syv prosent blir sjukmeldt og tre prosent får sparken. Forfatterne av «Moderne munnkurv» mener det ser ut til at helse- og kommunesektoren har lavest terskel for ytringer som medfører arbeidsgivers vrede.

Kulturendring

− Det er viktig å merke seg at ytringsfriheten ikke reguleres av arbeidsmiljøloven. Men det er da heller ikke jussen som må endres, men kulturen på arbeidsplassene, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Han ytrer seg også i boka, var invitert til boklanseringen og trakk blant annet fram den store enigheten man mener det er mellom NHO og LO på dette feltet.

− Hvorfor står ikke LO i fremste rekke for et forsterket varslingsvern? Heller ikke fagforeningene ute på arbeidsplassene synes det er behagelig med disse bråkmakerne, sier Arne Jensen.

Boka avsluttes sånn: «Å legge til rette for et godt diskusjonsklima virker å være i takt med tida, mens å legge bånd på ansattes ytringsfrihet i lojalitetens navn kan ses på som et kaldt pust fra fortida. Den moderne munnkurven ser ikke ut til å være så moderne.»

Les vår omtale av boka her:

Arbeidsmiljøloven, § 3-6

Plikt til å legge forholdene til rette for varsling

«Arbeidsgiver skal, i tilknytning til det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, utarbeide rutiner for intern varsling eller sette i verk andre tiltak som legger forholdene til rette for intern varsling om kritikkverdige forhold i virksomheten i samsvar med § 2-4 (Varslerparagrafen), dersom forholdene i virksomheten tilsier det.»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.01.2016
13:13
19.01.2016 13:13Mest lest

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

Privat

Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet


Flere saker