JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Mange tør ikke åpne kjeften sin, bokstavelig talt

Arbeidsmandsforbundet skal utrede muligheten for kollektiv tannhelseforsikring i medlemskontingenten. – En stor seier, sier vekteren Ann-Kristin Henriksen.
Vekter og tillitsvalgt, Ann-Kristin Henriksen.

Vekter og tillitsvalgt, Ann-Kristin Henriksen.

Ylva Seiff Berge

camilla.yndestad@lomedia.no

Ann-Kristin Henriksen er vekter og tillitsvalgt i Avarn Security Trøndelag. Hun har en tannkjøttsykdom som gjør at tannkjøttet beveger seg, i tillegg til en annen sykdom som gjør at kjevebein og muskulatur endrer seg hele tiden. Sykdommen gjør også at tennene løsner.

Henriksen begynte med tannbehandling før den blå regjeringen tok over i 2013.

Da Solberg-regjeringen valgte å fjerne støtteordningene og refusjonsordningene for sjeldne diagnoser, tilfredsstilte ikke Henriksens diagnose-kravene til støtte. Hun fikk ikke fullført behandlingen hun hadde startet på.

– Prislappen på behandlingsbeløpet var satt til 400.000 kroner. Jeg var kommet halvveis, så det vil si at det gjenstår rundt 200.000 for å gjøre ferdig arbeidet i munnen min. Siden vi har mistet støtteordningene, så skulle jeg egentlig ordne dette selv, sier Henriksen.

Ikke helt smil i overmunnen

Henriksen forteller at hun måtte gå for billigere løsninger siden hun ikke hadde råd til å betale regningen på 200.000 kroner. Da hun begynte med behandlingen, fikk hun beskjed om at hun hadde for mange tenner igjen i nedre del av munnen – dermed kunne hun ikke få hjelp med resten.

For Henriksen betyr det det at hun står med en halvveis fullført behandling som hun ikke har råd til å fullføre.

 – Støtteordningen finnes ikke lenger, og i tillegg er det et system der de rett og slett teller tennene dine for å finne ut om du har krav på et helt gebiss. For min del så har jeg for mange tenner i underkjeven til å få et helt smil i overmunnen, sier hun.

Lys i tunellen

Henriksen tok med seg historien på talerstolen under Arbeidsmandsforbundets landsmøte. Henvendt til leder av Sosialistisk Venstreparti (SV), Kirsti Bergstø, gav hun klar beskjed:

– La tenner være en del av kroppen. Få tilbake gode støtteordninger, sa hun.

Det endte med en god klem fra partilederen, med løfte om at hun ikke skulle gi seg før Henriksen hadde fått tilbake full tanngarde.

 – Nå venter jeg spent for å se hvor mange år dette vil ta. Jeg vet at det er et betent område. Mange vil få til reformen, men det vil koste masse, sier Henriksen, som fikk en gladnyhet ikke lenge etterpå:

Forslaget om å utrede kollektiv tannhelseforsikring i medlemskontingenten, gikk igjennom hos landsmøtet.

 – Jeg ser et lys langt fram i tunnelen. Det kommer til å ta tid, men er et steg i riktig retning. Nå når vi har fått igjennom dette har vi en enorm medlemsfordel. Vi er et forbund som bryr oss om medlemmene på alle nivå, også på folkehelsenivå. Det er en stor seier, sier hun.

Ann-Kristin Henriksen fikk god klem fra partileder Kirsti Bergstø (SV) med løfte om at hun ikke skulle gi seg før Henriksen hadde fått tilbake full tanngarde.

Ann-Kristin Henriksen fikk god klem fra partileder Kirsti Bergstø (SV) med løfte om at hun ikke skulle gi seg før Henriksen hadde fått tilbake full tanngarde.

Ylva Seiff Berge

Henriksen fikk også støtte av delegat Stian Ollila, leder i avdeling 7 Sør-vest og hovedtillitsvalgt i Norsk Stein. Ollila var også oppe på talerstolen og fremmet forslaget om at Arbeidsmandsforbundet må utrede muligheten for kollektiv tannhelseforsikring:

 – Det betyr mye. Mange i forbundet er ikke i høylønnsyrker, mange av mine medlemmer har problemer med å gå til tannlegen fordi det koster for mye. Tannlegen er gjerne dyrere ute i distriktene der vi har mange medlemmer, da er det viktig med en god tannhelseforsikring, sier han.

Stian Ollila

Stian Ollila

Ylva Seiff BEege

Vil gå i bresjen

Ann-Kristin Henriksen forteller at det å ha tannhelseproblemer ofte blir stemplet som stigmatiserende, at det er forbeholdt de sosiale taperne i samfunnet.

 – Den stigmatiseringa blir så feil. Jeg har et vanlig yrke, jeg jobber som vekter, jeg har barn, og et normalt sosialt liv – men har likevel store problemer. Det er så mange som bokstavelig talt ikke tør å åpne kjeften sin. Folk lider i det skjulte, de tørr ikke å si noe om det, sier hun.

Som vekterstår Henriksen til daglig oppi mye stress. Hun forteller at når hun i tillegg vet at hun har en underliggende sykdom som ved betennelse kan gå utover hjertet, så er det ikke alltid så lett.

 – Jeg har snakket med flere kamerater her på landsmøtet som har fortalt meg at de ikke tør å smile, at de har vondt hver dag. De er redde for å bli dømt, å bli sett ned på. Vi er så mange som sliter med det, det er vanvittig tøft å stå fram og fortelle at man mangler tenner. Du blir stemplet, sier hun.

Nå vi hun gå i bresjen for en bedre tannhelseordninger, og inviterer gjerne politikerne til en prat:

 – De må ikke glemme dette lenger, de må prate med den vanlige mannen i gata og kartlegge hvor stort problemet faktisk er, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse