JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Forbundssekretær Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund er sterkt bekymret over at antall tilsyn fra Arbeidstilsynet i renholdsbransjen har stupt.

Forbundssekretær Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund er sterkt bekymret over at antall tilsyn fra Arbeidstilsynet i renholdsbransjen har stupt.

Øyvind Aukrust

Nesten ingen tilsyn i renholdsbransjen: – Det kan gjøre at tiår med arbeid for å gjøre bransjen seriøs, er bortkastet

Arbeidstilsynet har nesten stoppet opp med å føre tilsyn med renholdsbransjen. Arbeidsmandsforbundet mener dette kan bringe bransjen tiår tilbake, og skylder på arbeidsgiverne09.05.2019
07:38
21.08.2023 17:14

torgny@lomedia.no

I første kvartal i år har Arbeidstilsynet utført bare fem grundige tilsyn i renholdsbransjen. Til sammenligning utførte tilsynet 119 slike tilsyn i fjor. I 2014 og 2015 var tallet for hele året over 300 tilsyn.

– Dette er svært alvorlig og kan gjøre at tiår med arbeid for å gjøre bransjen seriøs, er bortkastet, sier Brede Edvardsen forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund. Arbeidsmandsforbundet organiserer ansatte i renholdsbedriftene.

p

Arbeidstilsynet forklarer nedgangen i tilsyn med at «satsingen på renhold er over akkurat nå» (se utdypende svar lenger ned i saken).

Renholdsbransjen har vært preget av sosial dumping, uverdige arbeidsforhold og arbeidslivskriminalitet. Et viktig middel for å skape orden i bransjen har vært å allmenngjøre tariffavtalen. Allmenngjøring innebærer at det blir innført en minstelønn i bransjen, basert på lønnsnivået i tariffavtalen.

Skrekkscenariet

– Skrekkscenariet er at hvis ikke Arbeidstilsynet gjennomfører tilsyn, kan det undergrave hele allmenngjøringsordningen, sier Edvardsen.

For at det skal fattes vedtak om allmenngjøring må det dokumenteres «at utenlandske arbeidstakere utfører eller kan komme til å utføre arbeid på vilkår som samlet sett er dårligere enn det som gjelder etter landsomfattende tariffavtaler for vedkommende fag eller bransje».

– Vi bruker blant annet dokumentasjon fra Arbeidstilsynet for å dokumentere sosial dumping. Hvis ikke Arbeidstilsynet gjennomfører kontroller har vi mindre dokumentasjon å legge fram, sier Edvardsen.

Så å si slutt i renholdsbransjen

Arbeidstilsynet gjennomfører fire ulike former for tilsyn. Den enkleste er postalt tilsyn, der de bare sender e-post og spør etter opplysninger. De gjennomfører også tilsyn på bakgrunn av tips og meldinger. I tillegg kommer de på uanmeldte tilsyn med svært begrenset tema. Den fjerde form for tilsyn er ordinære tilsyn hvor det kan gjennomføres intervjuer med en eller flere, befaring og dokumentgjennomgang. Det er denne typen tilsyn som Arbeidstilsynet har færre av i renholdsbransjen i første kvartal av 2019.

Edvardsen mener at en viktig grunn til at Arbeidstilsynet har trappet ned tilsyn i renholdsbransjen er en tvist om tolkning av allmenngjøringsforskriften. Direktoratet for Arbeidstilsynet fattet i fjor et vedtak om at allmenngjøringsordningen bare skulle gjelde for uorganiserte bedrifter. En viktig del av Arbeidstilsynets tilsyn går ut på å kontrollere lønns- og arbeidsvilkår i bedriftene. Tolkningen av forskriften betyr at tilsynet ikke skal kontrollere lønns- og arbeidsvilkår i bedrifter med tariffavtale.

Tilsyn i renhold

Ikke for tariffbedrifter

I allmenngjøringsforskriften heter det at «forskriften gjelder ikke for ansatte i bedrifter som er omfattet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett.» Denne bestemmelsen kom inn i forskriften etter striden om hotellrenhold. Da hotellene begynte å skille ut renholdet til eksterne rengjøringsbyrå oppsto det en uenighet om hvilken tariffavtale som skulle gjelde.

For å tydeliggjøre at Riksavtalen for hotell og restaurant mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet fortsatt skulle gjelde på hotellene, ble denne teksten tatt inn.

Etter en kontroll av en renholdsbedrift i Trondheim som var organisert i NHO Service og Handel, hevdet arbeidsgiverne at allmenngjøringsforskriften ikke omfattet deres medlemmer.

Arbeidsmand protesterte

Direktoratet for Arbeidstilsynet ga arbeidsgiverne medhold. Norsk Arbeidsmandsforbund protesterte. De mente at det var en saksbehandlingsfeil når direktoratet tolket en tariffavtale uten å forhøre seg med arbeidstakersida.

Etter lønnsoppgjøret skal renholdsoverenskomsten opp til ny behandling i Tariffnemnda. Norsk Arbeidsmandsforbund mener at denne bestemmelsen skal ut av forskriften slik at Arbeidstilsynet også kan føre tilsyn med at NHO Service og Handels medlemsbedrifter overholder lønnsbestemmelsene.

– Vi er enig med Arbeidsmandsforbundet i at dette er en drastisk nedgang i antall tilsyn i bransjen, og vi mener fortsatt at allmenngjøring har hatt en viktig effekt i bransjen, sier direktør i arbeidsgiverforeningen NHO Service og Handel, Anne Cecilie Kaltenborn.

Saken fortsetter under bildet.

Kun renholdsoverenskomsten

– Derimot er NHO Service imot å fjerne denne bestemmelsen i allmenngjøringsforskriften. Det vil føre til at Arbeidstilsynet overtar de tillitsvalgtes jobb. Men vi håper at Arbeidstilsynet fortsatt vil prioritere renholdsbransjen, og vi er glade for at vi ser en økning i risikobaserte tilsyn, som er svært viktig for både renholdsbransjen og andre bransjer

Det er til sammen ni tariffavtaler som er allmenngjort i Norge, men det er bare allmenngjøringen av renholdsoverenskomsten som inneholder bestemmelser om at forskriften ikke «gjelder (…) for ansatte i bedrifter som er omfattet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett».

Jobber risikobasert

– Hvorfor har antall tilsyn i renholdsbransjen gått ned?

– Arbeidstilsynet har noen nærings- og temasatsinger vi prioriterer. Disse kan variere fra år til år, etter hvor risikoen er størst. Det er sånn vi jobber, sier juridisk direktør i Arbeidstilsynet Gry Singsaas til FriFagbevegelse.

– Vi har satsing i en periode og så går vi over på et annet område. Det betyr likevel ikke at vi har droppet tilsyn i renhold. Vi går fortsatt på tilsyn som følge av tips, og vi gjennomfører tilsyn per post med renholdsbedrifter som ikke er godkjente. Satsingen på renhold er over akkurat nå. Men nå satser vi på andre bransjer og tema, for å kunne nå de mest risikoutsatte av de rundt over alle 250 000 bedriftene, sier Singsaas

– Så det har ingen sammenheng med problemene knyttet til allmenngjøringen av renholdsoverenskomsten?

– Nei, det har ingen direkte sammenheng med det, men vi har problemer med å håndheve deler av regelverket innen renholdsbransjen, medgir Singsaas.

Edvardsen uenig

Brede Edvardsen i Arbeidsmandsforbundet mener at å være fritatt for lover og regler alle i bransjen må forholde seg til, fordi man har inngått tariffavtale, er helt useriøst.

Han går heller ikke god for forklaringen som Singsaas kommer med. I et brev til NHO Service og Handel skriver Edvardsen: «På direkte forespørsel oppgir Arbeidstilsynet at årsaken til deres nedprioritering av bransjen er at allmenngjøringsforskriftens ordlyd slik den (er ) i dag».

Edvardsen viser også til referatet fra møte i trepartsbransjeprogram for renhold fra oktober i fjor. I det møtet orienterte regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet om utfordringer med allmenngjøringsforskriften. I referatet heter det at «Virksomheter som er omfattet av en landsomfattende tariffavtale er unntatt. Slik forskriften er utformet har ikke Arbeidstilsynet hjemmel til å føre tilsyn med denne i virksomheter omfattet av landsdekkende tariffavtaler.»

Ifølge Arbeidsmandsforbundet betyr det at forskriften om allmenngjøring av renholdsbransjen fører til det kraftige fallet i tilsyn.

09.05.2019
07:38
21.08.2023 17:14Mest lest

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.

Brian Cliff Olguin

Forvirret av pensjon? Her er en oversikt

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.

Anita Arntzen

Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)

Linn Cathrin Olsen / NTB

Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet

Brian Cliff Olguin

14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.

Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum

Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.

Jan-Erik Østlie

Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.

Tormod Ytrehus

Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.

Leif Martin Kirknes

Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.

Egil Brandsøy/ Industri Energi

Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.

Evan Vucci / AP / NTB

For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende

Debatt

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.

Kai Hovden

Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel

Glade folk i 2022: Fra venstre Johnny Hansen (Norsk Sjømannsforbund), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, stortingrepresentant Geir Pollestad og Hans Sande (Norsk Sjøoffisersforbund).

Glade folk i 2022: Fra venstre Johnny Hansen (Norsk Sjømannsforbund), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, stortingrepresentant Geir Pollestad og Hans Sande (Norsk Sjøoffisersforbund).

Tri Nguyen Dinh

Norsk lønn i norske farvann, lovet regjeringen. Så ble det stille


Flere saker