JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kobbergruve i Kvalsund:

Nussir har tomta til oppredningsverket klar

Mineralselskapet Nussir tar nye skritt mot å åpne kobbergruve i Kvalsund i Finnmark. Nå har selskapet skaffet seg tomt for å bygge oppredningsverk.
NY INDUSTRI: Finansdirektør Alexander Krogh (til venstre) og administrerende direktør Øystein Rushfeldt fotografert på arealet hvor Nussir skal plassere oppredningsverket.

NY INDUSTRI: Finansdirektør Alexander Krogh (til venstre) og administrerende direktør Øystein Rushfeldt fotografert på arealet hvor Nussir skal plassere oppredningsverket.

Privat

Merete.holtan.garte@lomedia.no

Prosessindustrianlegg er det presise ordet for verket som skal bygges på arealet du ser på bildet.

Tomta er på 80.000 kvadratmeter og en del av et helt nytt industriområde på Markopneset i Hammerfest kommune, en kilometer unna Repparfjorden i Kvalsund.

Langsmed Repparfjorden ligger fjellene Nussir og Ulveryggen, og det er herfra Nussir skal hente ut kobber i det som skal bli en av Europas største kobbergruve.

Det blir også den første nye gruva i Norge i moderne tid.

Første spadetak sommeren 2021?

I august 2020 skrev Arbeidsmanden at Nussir hadde rykket flere skritt nærmere realisering av gruva. I februar kom driftskonsesjonen fra Nærings– og fiskeridepartementet på plass, og på ettersommeren skrev Nussir kontrakt med både kjøper og entreprenør:

Det tyske selskapet Aurubis har forpliktet seg til å kjøpe kobber av Nussir de neste ti årene, og den nordnorske entreprenøren Leonard Nilsen & Sønner (LNS) skal bygge ut og drive gruve under jord i samme periode.

Les mer: To skritt nærmere ny gruve i Kvalsund

Nå er også tomt til oppredningsverket på plass, der kobberet som tas ut fra fjellet skal bearbeides. Nussir forbereder en leieavtale med Hammerfest kommune som strekker seg over 100 år.

Administrerende direktør Øystein Rushfeldt håper og tror at første spadetak, både over og under jord, kan tas til sommeren.

Trenger en milliard kroner

– Nå er aktiviteten høy, sier Rushfeldt, og sikter til befaring på industritomta og tekniske studier for å gjøre klart for det som skal bli en fullt ut elektrifisert gruve – uten utslipp av CO2.

Når de tekniske studiene er godkjent av Nussirs engelske gruvekonsulent, kan administrerende direktør gå ut i kapitalmarkedet og hente penger for å starte opp driften. Nussir har fra før hentet egenkapital på knappe 100 millioner fra Troms og Finnmark.

– De resterende 900 millionene vil i større grad hentes lenger sør og utenlands. Vi trenger en milliard kroner for å finansiere full utbygging, sier Øystein Rushfeldt.

– Hvor realistisk er det at dere greier å hente inn denne kapitalen?

– Med dagens kolossale fokus på klimautfordringene og markedets vilje til å være med på både elektrifisering og metallbehovet som hører til, så ser jeg ingen grunn til at vi ikke skal bli fullfinansiert. Kobberprisen har gått opp 70 prosent siden april og er på det høyeste på åtte år.

Gruvedirektør: – Nussir har ambisjoner om å bli en av de mest miljøvennlige gruvene i verden

200 til 300 arbeidsplasser

– Hvor mange arbeidsplasser vil Nussir kunne tilby fra oppstart?

– Vi regner med at det vil være 200 til 300 personer i arbeid både under utbygging og videre inn i driftsfasen. I tillegg kommer alle de som skal yte service til nye innbyggere innenfor helse, skole, boligbygging og så videre. Det blir et veldig stort og viktig løft i statistikken for Finnmark – siden Nord–Norge har mistet innbyggere i tusentall de siste årene, sier Nussir–direktør Øystein Rushfeldt.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse