JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kartlegging: Regionale verneombud (RVO) i hotell, restaurant og renhold har vært på plass siden 2013. Nå vil arbeids- og sosialdepartementet kartlegge både denne RVO-ordningen og RVO-ordningen innen bygg og anlegg, og vurdere om det er aktuelt å gjøre endringer.

Kartlegging: Regionale verneombud (RVO) i hotell, restaurant og renhold har vært på plass siden 2013. Nå vil arbeids- og sosialdepartementet kartlegge både denne RVO-ordningen og RVO-ordningen innen bygg og anlegg, og vurdere om det er aktuelt å gjøre endringer.

Erlend Angelo

Ordningene med regionale verneombud skal kartlegges

Bygge- og anleggsbransjen har hatt regionale verneombud i 34 år. I renhold, hotell- og restaurantbransjen har ordningen fungert i to år. Nå har arbeids- og sosialdepartementet bedt om innspill på hvordan ordningene fungerer.24.09.2015
15:57
24.09.2015 15:57

ane.borrud@lomedia.no

Arbeids- og sosialdepartementet har bedt de åtte hovedorganisasjonene, de relevante bransjeorganisasjonene, fondsstyrene og Arbeidstilsynet om innspill på hvordan ordningene med regionale verneombudene (RVO) i bygge- og anleggsbransjen, hotell- og restaurantbransjen og renholdsbransjen fungerer.

Departementet vil ha svar på seks spørsmål om RVO-ordningene. «Svarene skal danne grunnlag for en vurdering av hvordan ordningen fungerer, sett i lys av sitt formål og underliggende syn, og om det eventuelt er aktuelt å gjøre endringer», står det i brevet departementet har sendt ut.

LO og Arbeidsmandsforbundet vil videreføre ordningene

– Vi ser ingen grunn til å ha noen større justeringer på noen av ordningene, sier nestleder i Arbeidsmandsforbundet, Helge Haukeland.

Både LO og Arbeidsmandsforbundet gir helhjertet støtte til ordningene i sine svar.

– De regionale verneombudene er særdeles viktige der ute. I bygg og anlegg hadde de over 7.000 bedriftsbesøk i fjor. Det var over 2.000 stans av arbeid på grunn av øyeblikkelig fare for liv og helse. Det er mange dødsulykker i bransjen, og RVOene gjør en viktig jobb for å få ned antall ulykker, sier Haukeland.

Når det gjelder renholdsbransjen mener Arbeidsmandsforbundet at selv om det er lite erfaringsgrunnlag fra ordningen, så gir de besøkene som har blitt gjennomført grunnlag for å mene at ordningen skal fortsette.

– 59 prosent av besøkende var i bedrifter uten fungerende vernetjeneste, påpeker Haukeland.

Han mener at ordningen må få virke lenger før departementet drar noen konklusjoner om det er aktuelt å gjøre noen endringer.

NHO Service vil at RVO-ordningen i renhold legges ned

NHO Service var imot å innføre ordningen om regionale verneombud innenfor renhold, og har ikke snudd i dette spørsmålet.

– I forarbeidet til forskriftene mener NHO Service mener det blir grunnleggende feil at tilsynsoppgaver er lagt utenfor Arbeidstilsynet. I tillegg har vi påpekt at det urimelige i at bedrifter som har verneombud på plass også skal finansiere stillingene til regionale verneombud, skriver arbeidsgiverorganisasjonen i sitt brev til departementet.

Hovedkonklusjonen til NHO Service er at ordningen bør avvikles og at arbeidet med ordinært tilsyn, godkjennelsesordningen og allmenngjøringsinstituttet bør utvikles videre.

BNL vil endre ordningen, ikke avvikle

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), sier at de ikke vil at ordningen avvikles, men justere den slik at den vil virke mer i retning av hva som var intensjonene da ordningene ble etablert.

– For det første så vil vi ha enda mer intensivering av besøk på bedrifter der det ikke er hovedverneombud. For det andre er vi kritiske til at det over tid er bygget opp en så høy egenkapital i fondet. Vi vil være med å sikre en god finansiering av ordningen, men thats it.

I tillegg mener BNL at det er viktig å diskutere muligheter for samordning av RVO- ordningene i bygg og anlegg.

– Det er vanskelig å se at det ikke skal kunne være en større grad av samordning mellom RVOene i bygg og anlegg. Selv om det er to forskjellige markeder, er det mye av de samme problemstillingene, mener direktøren.

BNL kommer ikke til å sitte å vente på svar fra departementets kartlegging.

– Vi ønsker å få mer ut av ordningen, enda mer kraft i det HMS-arbeidet vi skal jobbe med. Vi kommer til å ta initiativ til samtale med MEF, Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet. Sånn at vi i fellesskap kan ha litt høye tanker på hvordan vi kan få justert dette, avslutter Sandnes.

Regionale verneombud

• Det finnes to ordninger for regionale verneombud. En for bygge- og anleggsbransjen, og en for hotell- og restaurant og renholdsbransjen.

• Ordningene finansieres ved at det kreves inn en avgift fra bedriftene i bransjene tilknyttet ordningene.

• For enmannsbedrift/enkeltpersonforetak uten ansatte er avgiften kr 250. Minimumsbeløpet å innbetale er også kr 250.

• I bygge- og anleggsnæringen betaler bedriftene 0,03 prosent av bruttolønnen for ansatte som har jobbet på en bygge- eller anleggsplass.

• I Hotell- og restaurant og renholdsbransjen beregnes avgiften av 0,065 prosent av bruttolønnen for alle eller deler av de ansatte. Hvem av de ansatte i bedriften som skal regnes med kommer om på om virksomheten har bransjen som primær- eller sekundær næringskode.

• RVOene i anlegg er ansatt hos Arbeidsmandsforbundet

• RVOene i bygg er ansatt hos Fellesforbundet

• RVOene i hotell- og restaurant og renhold er ansatt hos Arbeidstilsynet

RVO-ordningene

FOR HVEM: Det er bygge- og anleggsbransjen og hotell og restaurant- og renholdsbransjen som er omfattet av dagens ordning med regionale verneombud. Formålet er å styrke vernearbeidet og bidra til å sikre helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet og for å hindre sosial dumping i disse bransjene.

HVORDAN: De regionale verneombudene besøker virksomheter og arbeidsplasser innen de nevnte bransjene og skal bidra til å styrke virksomhetens vernearbeid. Der det ikke er verneombud eller vernetjeneste skal de regionale verneombud bidra til at det opprettes vernetjeneste. Ved behov, skal de regionale verneombud, tre inn i rollen som verneombud og fungerer på arbeidsplasser som ikke har valgt verneombud, eller opprettet arbeidsmiljøutvalg (AMU), i henhold til arbeidsmiljøloven. De regionale verneombudene har myndighet som ordinære verneombud, inntil bedriftens eget verneombud er på plass. Forskriften gjelder også om virksomheten har verneombud eller annen vernetjeneste. Der det er verneombud eller vernetjeneste, skal de regionale verneombud gjøre seg kjent med om virksomhetens vernetjeneste fungerer etter intensjonen. De regionale verneombud skal gi råd og veiledning til verneombudet og virksomheten om verne- og miljøarbeid.

HVORFOR: Regionale verneombud skal fungere som pådrivere og bidra til å styrke virksomhetenes vernearbeidet, særlig overfor små og mellomstore bedrifter. Ordningen er et av daværende regjerings tiltak i arbeidet mot sosial dumping. Det er avdekket uryddige forhold i deler av disse bransjene i form av brudd på helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet og Arbeidstilsynet rapporterer om manglende vernetjeneste og lite fokus og kunnskap om dette arbeidet.

Kilde: rvofond.no

24.09.2015
15:57
24.09.2015 15:57Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NTB

Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne


Flere saker