JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Monica Hauge, hovedtillitsvalgt i Toma.

Monica Hauge, hovedtillitsvalgt i Toma.

Øyvind Hjelmen

Vaktmestere i Oslo-skolen:

Over 40 ansatte i Toma Eiendomsdrift kan miste jobben når Oslo kommune tar tilbake skolevaktmesterne

I november sendte hovedtillitsvalgt i Toma krav om at vaktmestrene ved Oslo-skolene skal få beholde jobbene sine når Oslo kommune overtar vaktmestertjenestene. Hun har ikke fått noe svar, men kommunen utlyser stadig flere av disse stillingene.04.02.2019
11:55
10.04.2019 20:37

ane.borrud@lomedia.no

Monica Hauge, hovedtillitsvalgt i Toma, er oppgitt over Oslo kommunes håndtering av vaktmester-saken.

– Vi krevde virksomhetsoverdragelse i november, og har ennå ikke fått svar. Prosessen har tatt veldig lang tid. Vi blir veldig usikre når vi ikke har fått avklaring på hvorvidt de aksepterer kravet vårt eller ikke, og vi har ikke fått noe mer informasjon enn det som ligger i utlysningstekstene, sier Hauge.

For kommunen er i full gang med å utlyse og ansatte folk i vaktmesterstillingene som Toma-ansatte i dag har.

Tillitsvalgte forteller: Møt noen av dem som holder hjula i gang i fagbevegelsen!

Brudd på arbeidsmiljøloven?

Arbeidsmiljølovens paragraf 16 skal verne ansatte mot oppsigelse når en bedrift eller deler av en bedrift får nye arbeidsgivere. Dette kalles virksomhetsoverdragelse. Det betyr at de ansatte beholder jobben med en ny arbeidsgiver, og at de også beholder de avtalene de har med den gamle arbeidsgiveren, for eksempel lønn og ansiennitet.

Det er visse kriterier som skal oppfylles for at det skal være en virksomhetsoverdragelse. Blant annet at det er «overføring av en selvstendig enhet som beholder sin identitet etter overføringen.»

Hovedtillitsvalgt i Toma mener kravene til virksomhetsoverdragelse er innfridd for Toma-vaktmesterne i Oslo-skolen. Men kommunen lar vente på seg med å svare på kravet.

– Vi vil sikre de ansatte faste trygge arbeidsplasser videre, også etter at kommunen har tatt over. Det er viktig for oss at vaktmesterne kan beholde arbeidsplassene sine, sier Hauge.

Hun understreker at dersom vaktmesterne ikke får bli med over til kommunen, vil det bli en nedbemanningsprosess i Toma Eiendomsdrift.

– Toma ikke har 40 ledige vaktmesterstillinger som skolevaktmesterne kan tre inn i. Det kommer til å bli nedbemanninger, og mange vil nok helt klart miste jobben, slår hun fast.

– Ingen grunn til å slå seg på brystet

Hauge er ikke imponert over Oslo kommune sin håndtering av denne saken.

– Det er provoserende når kommunen går ut og slår seg på brystet og får kredit for å ta inn vaktmesterne igjen. Men det er ingen som snakker om at over 40 vaktmester i Toma kan miste jobben, slår hun fast.

Vaktmesterne som dag er ansatt i den private bedriften kan søke på egne stilinger på linje med alle andre. Men de har ingen sikkerhet for at de blir ansatt.

– På denne måten kan kommunen velge dem de vil ha, og la være å velge dem de av forskjellige grunner ikke vil ha, påpeker Hauge.

Hun ble aldri kontaktet for å komme med innspill til hvordan overgangen av vaktmesterne burde organiseres.

– Bedriften og de ansatte ble informert via pressen om at tjenesten skulle insourches til Utdanningsetaten våren 2018, og vedtaket ble fattet i juni 2018. Slik er det dessverre ofte. Vi blir ikke hørt før det er for sent, avslutter hun.

Vurderte ikke virksomhetsoverdragelse

Da byrådet i Oslo gjorde sitt vedtak i juni 2018, ble det ikke diskutert hvorvidt en virksomhetsoverdragelse skulle gjelde.

– Dette ble ikke vurdert i forbindelse med beslutningen om avkomerisalisere vaktmestertjenesten. Imidlertid ble et forslag fra partiet Rødt om å direkteansette vaktmesterne fra daværende NEAS forkastet, siden kommunens vurdering var at dette ville være i strid med kommunens egne regler om ansettelser, sier byrådssekretær i byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, Tarjei Helland, i en e-post til Arbeidsmanden.

Han svarer dette på Monica Hauges kritikk av Oslo kommune sin håndtering av saken:

– Jeg er svært glad for at Oslo kommune har sørget for at skolevaktmesterne igjen er kommunens egne ansatte og en viktig person på hver enkelt skole. Dette er god politikk både for vaktmesterne som sikres gode arbeidsforhold og for skolene og elvene. Når det gjelder spørsmålet om virksomhetsoverdragelse, må vi avvente den juridiske vurderingen av det spørsmålet, svarer Helland.

Kravet er til juridisk vurdering

Kravet om virksomhetsoverdragelse er fortsatt til juridisk vurdering.

– Det er ikke avklart hvorvidt det blir vurdert å være en virksomhetsoverdragelse eller ikke. Forut for en juridisk vurdering har det vært nødvendig å innhente fakta som vil være relevante for en slik vurdering. Dette har tatt noe tid, skriver ass. direktør i Utdanningsetaten, Dag Hovdhaugen, i samme e-post.

Han forteller at Oslo kommune har valgt å gjennomføre ansettelsesprosessen som angitt, vel vitende om at en eventuell virksomhetsoverdragelse vil kunne resultere i at Osloskolen må organisere disse ressursene på en litt annen måte.

– Er det et hint om at kravet kommer til å bli avvist?

– Nei. Nå er spørsmålet til juridisk vurdering, og vi avventer konklusjonen fra den, skriver Hovdhaugen.

Han ser heller ikke at hovedtillitsvalgt i Toma burde bli kontaktet for å komme med innspill til hvordan overgangen av vaktmesterne burde organiseres.

– Undervisningsbygg hadde en kontrakt med NEAS om kjøp av vaktmestertjenester. Når kontrakten ikke ble fornyet, hadde fremdeles de ansatte et arbeidsforhold til NEAS. Det er ingen automatikk i at kommunen kontakter tillitsvalgt i private selskaper de ikke forlenger en kontrakt med, avslutter han.

Lurer du på noe om virksomhetsoverdragelse? Les disse sakene:

Hva er virksomhetsoverdragelse? Og hvorfor kan det være bra for de ansatte?

– Det offentlige må sette krav til virksomhetsoverdragelse i sine anbud

Dette er vaktmester-saken

• I 2014 vedtok daværende byrådet med Høyre, Venstre og KrF en ny modell for organisering av vaktmestertjenesten i Oslo-skolen.

• Undervisningsbygg overtok ansvaret for vaktmestertjenesten i Oslo-skolen fra Utdanningsetaten.

• Det ble vedtatt overgangsordninger slik at vaktmestere som allerede var tilsatt fortsatte sitt ansettelsesforhold i Utdanningsetaten frem til de gikk av med pensjon, eller sluttet i sin stilling.

• Ordningen åpnet for at Undervisningsbygg kunne leie inn vaktmestertjeneste fra 3. partsleverandør utenfor kommunen eller ansette i egen regi.

• Undervisningsbygg sendte vaktmestertjenesten på anbud, og Neas AS, som nå er blitt Toma Eiendomsdrift, vant.

• Hvert nytt eller rehabilitert skolebygg, samt skoler der vaktmester sluttet, ble overført til Neas - senere Toma Eiendomsdrift.

• I dag har Toma Eiendomsdrift i overkant av 40 vaktmestere i sving på om lag 40 skoler i Oslo.

• I 2018 bestemte det byrådet med Arbeiderpartiet, SV og MDG at vaktmestertjenestene ved Oslo-skolene skal tilbake i kommunal regi, og viderefører ikke kontrakten med Toma Eiendomsdrift, som går ut i april i år.

• Arbeidsgiveransvaret for vaktmesterne i Oslo-skolen tilbakeføres til Utdanningsetaten i Oslo.

• Toma har mellom 40 og 50 vaktmestere som jobber ved Oslo-skoler. De må søke på sine egne jobber, men har ingen garanti for at de får fortsette i egne stillinger.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2019
11:55
10.04.2019 20:37Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning


Flere saker