JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renhold på anbud

Renholdere ved UiB kan stå uten jobb og inntekt fra 1. desember

Neste uke får rundt 100 renholdere ved Universitetet i Bergen vite hvilket firma som vinner anbudet om renholdskontrakten på deres arbeidsplass.
SPENNING: Anbudsutsatte renholdere ved UiB frykter at et nytt renholdsselskap ikke ønsker å beholde dagens ansatte, men tar med seg nye folk.

SPENNING: Anbudsutsatte renholdere ved UiB frykter at et nytt renholdsselskap ikke ønsker å beholde dagens ansatte, men tar med seg nye folk.

Nina Hanssen

Nina.hanssen@lomedia.no

Tillitsvalgte i Arbeidsmandsforbundet er bekymret.

Det er få av renholderne ved Universitetet i Bergen (UiB) som er ansatt av universitetet. De fleste av de rundt 100 renholderne jobber i to eksterne private selskaper - Toma og Ren Pluss. Nå går snart kontrakten med selskapene ut og universitetsledelsen vil gi renholdskontrakten til et stort firma.

Akkurat nå er det helt i det blå hvem som får anbudet.

Sylvias jobb ble reddet da Høyre og Frp tapte kommunevalget i Tromsø. Eirin var ikke like heldig

Kontrakt verd 160 millioner kroner

De tillitsvalgte i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) frykter at de som gjør rent i dag, ikke vil få tilbud om å være med over til anbudsvinneren. De er redd for at et nytt selskap ikke ønsker å beholde dagens ansatte, men tar med seg nye folk.

Hvis dette skjer, vil nesten 100 renholdere bli arbeidsledige i Bergen før jul.

Hovedtillitsvalgt Monica Hauge Aarsund i Tomagruppen er ikke optimistisk på vegne av sine medlemmer.

– Det står ingenting om krav om virksomhetsoverdragelse i de nye anbudspapirene. Jeg er derfor bekymret for hva som vil skje når vi får vite hvilken bedrift som vinner anbudet. Det får vi endelig beskjed om i uke 38, sier hun.

Anbudet er på 160 millioner og i tildelingskriteriene står det at «Pris er ikke det eneste tildelingskriteriet, og samtlige kriterier er oppgitt bare i konkurransegrunnlaget».

Millioner i pensjon står på spill for de oppsagte renholderne

Håper på en virksomhetsoverdragelse

Distriktssekretær Torbjørn Reigstad i Arbeidsmandsforbundet er heller ikke særlig optimistisk.

– Jeg håper at det blir en virksomhetsovertagelse slik at dagens ansatte får beholde både lønn og dagens ordninger, sier han.

Reigstad mener at alle taper hvis det ikke blir en virksomhetsoverdragelse.

– Ledelsen står nå fritt til å velge, men jeg frykter at det nye selskapet ikke vil beholde alle de ansatte. Det er stor usikkerhet blant våre medlemmer om hva som vil skje.

Kvinner og innvandrere kan bli tapere

Mange frykter at de vil stå uten jobb og inntekt 1. desember, og er redd de ikke vil finne seg noen annen jobb, sier Reigstad.

Han sier at det er for det meste kvinner i arbeidsstokken og noen få menn med innvandrerbakgrunn.

– Nedskjæringer og et tøffere arbeidsmarked rammer denne gruppen arbeidstakere hardest. Vi vet av erfaring at mange arbeidsgivere helst beholder de raskeste og yngste, fremfor å ta de med lengst erfaring, sier han.

– Vi har sett det før, at for eksempel kvinner med omsorgsoppgaver, taper når det er anbudsrunder og et nytt selskap skal velge sine medarbeidere. De er redd for at de eldste og småbarnsforeldre vil ta ut mye sykemelding, sier han.

Reigstad sier at renholdsbransjen er tøff og at her blir det kamp om jobbene.

Stor beydning for arbeidsvilkår

Han håper det blir en virksomhetsoverdragelse, for dette vil ha stor betydning for lønns- og arbeidsvilkårene til de arbeidstakerne som berøres av overdragelsen. Bestemmelser om dette er nedfelt i arbeidsmiljøloven.

– Hvis det blir en virksomhetsoverdragelse, skal de ansatte ha samme betingelser i det nye selskapet som de hadde i det gamle. Men hvis de selv må søke på jobb i et helt nytt selskap, er det opp til det nye selskapet hvem de ansatter og da frykter jeg at både lønns og arbeidsbetingelser blir dårligere, sier han.

Håper på virksomhetsoverdragelse

Også NTL-leder John Leirvaag, som nylig besøkte Universitetet i Bergen, håper det blir en virksomhetsoverdragelse, slik at folk i selskapene får beholde jobben sin og slipper å få dårligere vilkår.

Det var under et arbeidsplassbesøk som NTL, LO Stat og LO Bergen og omland gjorde i forrige uke at Leirvaag fikk vite om renholderne. Det er i dag for det meste kvinner i deltidsstillinger som jobber med renhold ved utdanningsinstitusjonen.

Leirvaag fikk også møte assisterende universitetsdirektør Tore Tungodden for å diskutere situasjonen ved universitetet.

Leder Jørgen Melve i NTL Universitetet i Bergen, har tiltro til at ledelsen tar et klokt valg.

– Ledelsen ved UiB har en god tradisjon på å ta vare på de ansatte og jeg forventer at de også gjør det i denne saken, sier han.

– Det er ingen der ute som klarer å vaske så mye

Hva er virksomhetsoverdragelse?

•En virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet overføres fra en arbeidsgiver til en annen.

•De ansatte får beholde jobben under ny arbeidgiver.

•Den nye arbedsgiveren skal følge avtalene de ansatte hadde med den tidligere arbeidsgiver.

Arbeidsmiljølovens kapittel 16 omfatter virksomhetsoverdragelse

Jeg er ikke så optimistisk på vegne av mine medlemmer i Tomagruppen. Mange renholdere frykter for jobben.

Hovedtillitsvalgt i Tomagruppen Monica Hauge

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Hva er virksomhetsoverdragelse?

•En virksomhetsoverdragelse innebærer at en virksomhet overføres fra en arbeidsgiver til en annen.

•De ansatte får beholde jobben under ny arbeidgiver.

•Den nye arbedsgiveren skal følge avtalene de ansatte hadde med den tidligere arbeidsgiver.

Arbeidsmiljølovens kapittel 16 omfatter virksomhetsoverdragelse