JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ronny Olsen er ny leder i NAF avdeling 2 Oslo/Akershus

Ronny Olsen ville egentlig bli tømrer, men havnet på bygg og anlegg etter et dårlig råd fra en veileder på ungdomsskolen. Til sin overraskelse fant han ut at det var midt i blinken.

Camilla Yndestad

ane.borrud@lomedia.no

Arbeidsmandsforbundet kan takke et dårlig råd fra en veileder på 1980-tallet for at den nye lederen i avdeling 2 Oslo/Akershus, Ronny Olsen, havnet i forbudet.

Han ville nemlig bli tømrer. Rådgiveren mente det ville være lurest for Ronny å søke bygg og anlegg, med tømrer på andrevalg. Bygg og anlegg hadde nemlig for høyt snitt til at han ville komme inn, og da ville sannsynligheten for å komme inn på andrevalget øke.

– Men så kom jeg inn på bygg og anlegg på førstevalget. Jeg var så sint fordi jeg ikke fikk bytte!

Til sin overraskelse stortrivdes den unge Olsen.

– Så man kan si det var hell i uhell, smiler han.

 

Ble geleidet inn på klubbkontoret

Etter videregående, begynte Olsen som forskalingssnekker-lærling i hos Norwegian Contractors i Stavanger.

– Da jeg begynte første arbeidsdag som lærling i august 1990, ble jeg møtt av en morsk kar som lurte på om jeg var fagorganisert. Ung og uvitende som jeg var, jeg visste ikke hva han prata om.

Den morske klubblederen, med navn Ole Jarl Madland (nåværende distriktssekretær i avdeling 7 Sør- Vest) tok med lærlingen inn på klubbkontoret.

–  Jeg kom ut igjen som medlem, og med masse stæsj, ler Olsen.

I Peab Anlegg siden 1996

Etter at utdanningen var fullført, og med fagbrev i hånd, begynte Olsen å jobbe i Peab Anlegg i 1996. Der har han vært siden.

Ved årtusenskiftet fikk han sitt første verv, som styremedlem i klubben. Der klatret han i gradene, fra styremedlem til sekretær til nestleder og så leder og hovedtillitsvalgt.

I 2013 fikk han en henvendelse fra daværende leder og nestleder i avdelingen 2 Oslo/Akershus, Marius Gaarder og Trine Hagen, som lurte på om de kunne spille inn navnet hans til valgkomiteen som styremedlem. De manglet nemlig folk fra anlegg. Det kunne Olsen. Og i avdelingen gjorde han samme reise som i Peab Anlegg: Styremedlem, sekretær, nestleder og nå leder.

– Hvorfor sa du ja til vervet som avdelingsleder?

– Jeg måtte gå mange runder med meg selv. Jeg var veldig usikker på om jeg var rett mann, og om jeg hadde tid. Men etter å ha preppa og pusha av flere i styret, sa jeg ja til slutt.

Vil ha flere aktive klubber

Den ferske avdelingslederen skal jobbe for å få småbransjene mer aktive i avdelingen. Samtidig som de større bransjene som allerede engasjerer seg ikke skal glemmes.

Han ser at aktiviteten på klubbnivå i mange selskap har et forbedringspotensial.

– Det er mange klubber som fungerer knallbra, for eksempel i Securitas, Avarn og Peab Anlegg. Men så er det flere som ikke har noen klubber i bedriftene. Så vi ønsker å stille opp og prøve å hjelpe til å få klubbene opp å gå i forskjellige bransjer!

Men minst like viktig er å ha søkelys på hva avdelingen er god på.

– Vi er skikkelige gode på å organisere streik. Der har vi erfaring, og ble blant annet tatt ut i fjor. Og så begynner vi å bli rågode på aktivitet. Vi har vært veldig synlige det siste året, og det har vi fått kjempegod respons på. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse