JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre takket polakker som vant mot bemanningsbyrå – nå vil Ap forby løsarbeiderkontrakter

Jonas Gahr Støre er glad for at seks polske arbeidere viser ansikt i kampen mot bemanningsbransjen.
De fire polske arbeiderne ble hyllet av delegatene til trampeklapp.

De fire polske arbeiderne ble hyllet av delegatene til trampeklapp.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

De gikk rettens vei for å få fast arbeid i et bemanningsbyrå i Bergen. Og vant.

– Dere hjalp oss og vi hjelper dere, er deres melding til Ap-lederen.

Alle sakene fra LO-kongressen

Ikke nødvendig

– Dette skal ikke være noe som individuelle arbeidere skal måtte ta til retten. Vi vil forandre reguleringene slik at vi har anstendige og respektfulle arbeidsbetingelser. For norske, polske og alle andre arbeidere. Nasjonalitet har ingen betydning, sier Jonas Gahr Støre til LO-Aktuelt.

Før han gikk på talerstolen på LO-kongressen, møtte han fire av de seks polske arbeiderne hos Oslo bygningsarbeiderforbund. De vant nylig en rettssak mot bemanningsbyrået Clockwork. Dommen slo fast at de har krav på faste stillinger i bemanningsbyrået. Dommen er ikke anket, og dermed rettskraftig.

Jonas Gahr Støre tok med seg de fire polske arbeiderne med til LO-kongressen og lot de bli hyllet av delegatene til trampeklapp.

– I Bergen tingrett vant disse seks modige polske mennene en viktig seier. I deler av arbeidslivet vårt ser vi at faste ansettelser fortrenges av innleie og løsarbeiderkontrater. Sammen med Unionen fagforening og LO-advokatene gjorde disse seks krav på reell fast ansettelse i bemanningsselskapet de jobber for. Og vant. Innleie og løsarbeiderkontrakter er ikke et problem som skal løses av den enkelte i rettssalen. Det er et samfunnsproblem. Et problem for de innleide, det er opplagt. Men det er også et problem for lærlingen som ikke får læreplass fordi den seriøse opplæringsbedriften utkonkurreres av bemanningsselskapet. Og det er et problem fordi innleie og midlertidige ansettelser gjør arbeidet med å forebygge ulykker og kriminalitet vanskeligere, sier Jonas Gahr Støre.

De polske arbeiderne kan alt om hvordan hverdagen er i bemanningsbyråer. Selv om bemanningsselskapet har 14 måneders kontrakter, opplever arbeiderne å ha ukekontrakter. Etter seieren i retten har de seks polske arbeiderne fått det bedre, men det gjelder ikke alle de andre i selskapene. Eneste forskjellen er at de nå får månedskontrater i stedet for ukekontrakter.

Bemanningsselskapet tapte i retten, men fortsetter med «ingen lønn mellom oppdrag»

Jonas Gahr Støre møtte arbeiderne som vant mot arbeidsgiveren i Bergen tingrett.

Jonas Gahr Støre møtte arbeiderne som vant mot arbeidsgiveren i Bergen tingrett.

Håvard Sæbø

Vil starte

Å rydde opp i bemanningsbransjen er noe av det første han vil gripe fatt i hvis han blir statsminister etter valget til høsten. Det første som vil skje, er at løsarbeiderkontraktene i bemanningsbransjen skal forbys.

– Vi skal stramme inn regelverket for bemanningsbransjen. Stille krav om lærlinger, egne ansatte, fagarbeidere og ryddige lønns- og arbeidsvilkår ved offentlig anbud, sier Jonas Gahr Støre.

– Jeg regner dette som en sentral del av en regjeringserklæring for en regjering ledet av Arbeiderpartiet. Og da vil arbeidet settes i gang første uke, i tråd med de beste prinsippene i Norge med konsultasjon, høringsrunde, bred lytting og så vedtak, lover Jonas Gahr Støre.

Han minnet LO-kongressen om at Arbeiderpartiet for to uker siden leverte 30 forslag på Stortinget for et seriøst og organisert arbeidsliv. NHO-familien taler med to litt ulike stemmer.

– Jeg oppfatter at vi hos byggenæringens landsforening har en alliert i kampen for seriøsitet. De seriøse selskapene ser at de taper i lengden på dette. Så har vi på den andre siden deler av NHO-systemet som hegner om denne praksisen. Jeg håper at Kristin Skogen Lund og ledelsen i NHO vil se betydningen av å gå for det seriøse av hensyn til bedriftene. Arbeiderpartiet sier ikke nei til vikarfunksjonen slik den er ment. Men vi sier nei til den altnærværende bemanningsbransjen som tar over hele næringskjeden slik at standarden i arbeidslivet smuldrer opp, sier Jonas Gahr Støre til LO-Aktuelt.

Følg oss på Facebook

Jonas Gahr Støre møtte arbeiderne som vant mot arbeidsgiveren i Bergen tingrett.

Jonas Gahr Støre møtte arbeiderne som vant mot arbeidsgiveren i Bergen tingrett.

Håvard Sæbø

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse