JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundets landsmøte 2023

SV-lederen: – Fagbevegelsen har virkelig gjort sitt, nå må vi folkevalgte gjøre vårt

SV-leder Kirsti Bergstø ber om seriøsietetsbestemmeler og strengere krav i kontrakter.

Jan-Erik Østlie

herman@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

– Uten arbeidsfolk stopper Norge, sa SV-leder Kirsti Bergstø til Norsk Arbeidsmandsforbunds landsmøte fredag.

Og arbeidsfolket vil SV sikre.

– Et godt arbeidsliv har hele og faste stillinger, sa Bergstø.

SV-lederen understreka at uten fast jobb er det vanskelig å planlegge for framtida, skaffe seg bolig eller si ifra om urettferdighet på jobb.

– Uten partier som presser på for hele og faste stillinger, skikkelig vilkår og forhold i arbeidslivet, vil arbeidsfolk tape trygghet, sa Bergstø.

Krav i kontrakter

Nå vil SV-lederen mobilisere fagbevegelsen til å sikre et flertall på venstresida. Et flertall som går til valg for et seriøst arbeidsliv, med hele og faste stillinger.

– Og en velferd som skal dekke menneskers behov, ikke jage etter profitt. Et flertall som sier nei til konkurranseutsetting og privatisering.

Hun mener det er spesielt viktig for alle som jobber i bransjer der useriøsitet og sosial dumping er utbredt. Og mye nytt må inn i kontraktene.

– Vi trenger seriøsitetsbestemmelser, krav til faste ansatte, ikke innleie, krav til faglighet og fagbrev, krav til sikring av lærlinger.

Uenige om mineraler

SV har både lansert planer for grønn og rettferdig omstilling, og har en plan for utvikling av flere industriarbeidsplasser.

– For å være i front, må vi vri virkemidler og investering. Og ikke mist sørge for at investeringer i teknologi og arbeidsplasser blir her hjemme.

Partiet jobber blant annet for en grønn investeringsbank. Det etterlyses av både industrien og fagbevegelsen, ifølge Bergstø.

– Jeg veit at en del av dere også er opptatt av mineralutvinning på havbunn og land, sa Bergstø til landsmøtet.

Hun understreka at mineraler blir svært viktige for det grønne skiftet, og at det betyr arbeidsplasser – men at det er mange ulike meninger om det.

– Det må vi snakke om sammen. For framtid for næringa, må også bety framtid for miljø.

Politikernes tur

Fagbevegelsen sikra et historisk stort oppgjør, i kroner og øre, gjennom streiken i vår.

– Fagbevegelsen har virkelig gjort sitt, nå må vi folkevalgte gjøre vårt.

– Sjuke, enslige minstepensjonister eller sosialhjelpsklienter kan ikke forhandle om bedre vilkår. De er helt avhengige av politisk kamp for å få økt kjøpekraft.

For mange lever i fattigdom, understreka Bergstø.

– Vi må sikre økonomien, også til folk som ikke lever av lønnsinntekt. Vi skal jobbe for arbeid til alle som kan jobbe, og ytelser å leve av for folk som trenger fellesskapet – og det gjør vi alle.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse