JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siri Hardeland

Utålmodig langtidsplanlegger

Da Bjørn-Tore Olsen søkte jobb som renholder, var det egentlig kontorarbeid han var ute etter. Etter 14 år i ISS kan han ikke tenkte seg å sitte på kontor. Dersom det ikke er en heltidsstilling som tillitsvalgt da.04.11.2015
12:00
27.10.2014 14:57

Renholdskarrieren til Bjørn-Tore Olsen begynte ikke så bra. Første dag på jobb skulle han vaske trappeoppgangen i tre høyblokker i et borettslag. Han ble sendt ut uten opplæring. Da sjefen kom for å se etter ham ved arbeidsdagens slutt, hadde han bare rukket å vaske en av oppgangene.

– Dagen etter fikk jeg god opplæring, ler han.

Og kanskje var det et lykketreff at Bjørn-Tore ikke fikk opplæring på den første arbeidsdagen. For på den andre arbeidsdagen ble han sendt sammen med en teambil for å lære renhold. Og i bilen, mellom oppdrag, ble han vervet til Arbeidsmandsforbundet av en kollega. Her har han vært aktiv siden. I sommer ble han regiontillitsvalgt for 174 medlemmer i ISS i Hordaland. Etter at han fikk vervet er han frikjøpt to dager i uka fra jobben på vedlikeholds- og innemiljøavdelingen i ISS i Hordaland.

– Da jeg lette etter jobb, var det kontorjobb jeg ønsket meg. Jeg tenkte på renholdsjobben som en midlertidig jobb. Men så trivdes jeg så veldig godt at nå har det gått 14 år. Eneste kontorjobben jeg kunne tenkt meg nå, er en fulltidsstilling som tillitsvalgt. Det hadde vært helt knall!

Mobilisering og verving

En gang i året innkalles alle medlemmer i ISS i Hordaland til årsmøte. Her velges ISS-klubben, fire til fem personer som har forhandlingsrett for alle medlemmene. Det vil si tillitsvalgte som kan være med medlemmer på møter på jobben dersom det er noe på arbeidsplassen som trengs å tas tak i. Etter å ha vært med i ISS-klubben i fire år, ble Bjørn-Tore nestleder i fjor. I sommer gikk lederen, Brita Torsvik, over til Coor. Dermed tok Bjørn-Tore over som leder. Og ble regiontillitsvalgt. Den som er leder av ISS-klubben i Hordaland, er regiontillitsvalgt for ISS i Hordaland.

Tre måneder som regiontillitsvalgt har gitt mersmak.

– Men jeg er jo litt utålmodig av meg, og skulle ønske at ting gikk litt fortere enn det det gjør, innrømmer 41-åringen.

Han skisserer opp de viktige arbeidsoppgavene framover: Få på plass tillitsvalgte ute på arbeidsplassene, verving og å få medlemmene til å komme på møter.

– Vi har allerede fått på plass fire nye plasstillitsvalgte. Vi er bare i startgropen. 20 plasstillitsvalgte er realistisk.

I slutten av måneden arrangerer ISS-klubben medlemsmøte. Det pleier ikke å komme så mange på disse møtene. Bjørn-Tore har en plan.

– Jeg skal ut på arbeidsplassbesøk, dele ut flyers om møtene, snakke med folk… Og så skal jeg be Bente på avdelingskontoret sende ut en sms til alle sammen et par dager før, for å minne om møtet.

Akkurat hva organisasjonsgraden er, er han ikke sikker på.

– Jeg tror vi ligger under 50 prosent. Målet er å komme godt over 50 prosent. Men det vil ta tid. Det er bare å innse først som sist.

Brenner for sko

Bjørn-Tore er ansattrepresentant i AMU, det vil si arbeidsmiljøutvalget, i ISS. Dagen han blir intervjuet, kommer han rett fra møtet på hovedkontoret i Kværnerdalen i Oslo. Han har med seg dagsorden fra møtet, og viser til punktet: Sko.

– Dette er noe jeg brenner for. Jeg meldte saken inn til AMU, så den kom på dagsorden.

Under tariffoppgjøret i 2012 fikk nemlig Arbeidsmandsforbundet inn i tariffavtalen at «fast ansatte har etter utløp av avtalt prøvetid krav på sko eller skogodtgjørelse. Bedriften kan velge enten å stille sko til rådighet for de ansatte, eller subsidiere anskaffelsen av sko med en engangssum…».

ISS har valgt å stille sko til rådighet for de ansatte. Men nå viser det seg at det er langt fra alle ansatte som bruker disse skoene.

– Det er kjempeviktig at alle ansatte bruker skoene som arbeidsgiver kjøper inn til oss. Skoene er testet av ergoterapeuter, og det skal være gode sko som er bra for helsa vår. Men når det viser seg at ikke alle bruker dem, så må vi finne ut hvorfor!

Faren er ifølge Bjørn-Tore at mangel på interesse for å bruke skoene vil møte forbundet som en bumerang ved neste korsvei. Hvorfor skal bedriften betale for sko som ikke blir brukt?

– Vi har sloss for disse skoene i 20 år. Dersom medlemmene våre ikke bruker skoene fordi de ikke er gode, så må de si ifra til oss, understreker han.

Prøverenhold

En annen sak Bjørn-Tore er opptatt av, er prøverenhold.

Ifølge tariffavtalen skal alle renholdere få utdelt en renholdsplan og en arbeidsomfangsbeskrivelse. Det er bedriften som bestemmer hvor lang tid renholderen skal bruke på sitt område. Dersom det er tvil om rammetimetallet – det vil si tiden - er riktig, kan det etter ønske fra renholder/tillitsvalgt eller bedriften, etter oppstart av ny kontrakt eller etter vesentlig endring av renholdsplanen og arbeidsomfang, kreves prøverenhold. Krav om prøverenhold må være overlevert innen seks uker etter oppstart.

I praksis betyr dette at renholdere som opplever at de har altfor mye å gjøre, og ikke rekker å gjøre en skikkelig jobb i løpet av arbeidsdagen, kan få testet hvor lang tid det bør være på et arbeidsområde.

– En renholder skal kunne gjennomføre arbeidsdagen ute å løpe. Der det er problemer med dette, ønsker jeg å få gjennomført prøverenhold.

Han tenker spesielt på hotellene som setter renhold på anbud. Det har vært mye oppmerksomhet i media om hvor mye mer stuepiker har fått å gjøre etter at ISS har tatt over renholdet.

– De ansatte sier at det er blitt mye mer å gjøre. Ledelsen sier at det ikke er så ille. Jeg vet ikke hvordan det var før ISS tok over, den bakgrunnsinformasjonen har jeg ikke. Men det har helt sikkert vært en kulturkollisjon for dem å komme over til ISS.

I følge Bjørn-Tore er det vanlig at når man rasler med prøverenholds-sablene, påpeker bedriften at det ikke er sikkert det blir noe mer tid på et område. Det kan bli mindre.

– Men blir alt fulgt som det skal under prøverenhold, så tviler jeg sterkt på at det kommer til å skje, smiler han skjevt.

Engasjement

Bjørn-Tores engasjement spenner bredere enn ISS og medlemmene i Hordaland. I løpet av september hadde han et leserinnlegg på trykk i Klassekampen, om nødvendigheten av at arbeidere organiserer seg. Han sendte ut pressemelding på vegne av Bergen Rengjøringsklubb, med oppfordring til å støtte de streikende i Handel og Kontor, og han har vært på streikemarkering for å vise sin støtte i kampen mot streikebryteri.

– Jeg har vært på en streikemarkering til, til støtte for Handel og Kontor, ler han.

– Men der var jeg helt alene. Jeg sto der og klødde meg i hodet, og ringte til Anniken på avdelingskontoret. «Neimen, streiken er over, har du ikke fått beskjed?», sa hun.

Han er også engasjert i Leieboerforeningen, en forening for folk som leier bolig i Bergen. Han er selv en leieboer.

– Akkurat som boligmarkedet er nå, er det like greit å leie. Det er høye boligpriser, og hvis du har så høyt lån at du ikke har råd til å kjøpe mat, så er det liksom ikke verdt det. Dessuten tror jeg jeg har for lav inntekt til å få lån.

Boligpolitikk får dampen opp hos Bjørn-Tore. Han synes det burde vært mer solidarisk boligbygging, og at husleieloven burde vært strengere.

– Å kunne ta 20.000 kroner i måneden for å leie ut en rønne av et hus. Det er ikke greit. Det bør være grenser for grådighet.

Samtalen glir over på politikk og regjeringen.

– Først så vil jeg bare ha sagt at jeg synes at alle burde være velkomne i fagbevegelsen uansett parti. Folk får stemme på hva de vil. Men – jeg synes alle som er organisert, burde være enig i at arbeidsmiljøloven skal bestå.

Dagen før vi møttes hadde fagbevegelsen markeringer over hele landet mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Spesielt stort fokus var det på forslaget om å gjøre det enklere å ansette arbeidstakere i midlertidige stillinger.

– Jeg har ingen tro på at de som blir midlertidig ansatt, vil få fast ansettelse. Jeg tror arbeidsgiver vil gni seg i hendene, og ta inn folk etter behov – for å kaste dem ut igjen etter et år. Forslaget er ikke til det gode for arbeidsfolk i det hele tatt!

Allerede før høringsfristen gikk ut, sa arbeidsminister Robert Eriksson at regjeringen ville gjennomføre forslaget om midlertidige ansettelser uansett høringssvarene.

– Det er utrolig arrogant. Det er ikke vanlig å gjennomføre høringer på denne måten! Jeg håper virkelig det blir bråk hvis dette gjennomføres. Dette går det rett og slett ikke an å godta!

At de foreslåtte lovendringene - som for eksempel om søndagsåpne butikker og endringer i arbeidstidsreguleringer – er familievennlige og vil gi mer fleksibilitet, bare fnyser han av.

– Denne fleksibiliteten er ikke for vanlige arbeidsfolk, oss som er litt lengre ned på stigen. Det er vi som må jobbe. Dette er en frihet for arbeidsgiverne – ikke for oss.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.11.2015
12:00
27.10.2014 14:57Mest lest

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Colourbox/Grafikk: Kristin Johansen

Lederne har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

Fagforbundet-leder Mette Nord

Fagforbundet-leder Mette Nord

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-leder varsler «opprør» hvis det ikke blir lønnsvekst

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.

– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.

Helge Rønning Birkelund

– For 70 år siden sto bestefar med lua i hånda og ventet på jobb. I dag sitter flere av mine venninner med mobilen i hånda og venter på ekstravakter

RETTSSAK: Dumitrescu venter på dommen fra Sunnhordland tingrett etter rettsforhandlingene i slutten av mars. Han krever jobben tilbake, erstatning og oppreisning.

RETTSSAK: Dumitrescu venter på dommen fra Sunnhordland tingrett etter rettsforhandlingene i slutten av mars. Han krever jobben tilbake, erstatning og oppreisning.

Eivind Senneset

Klubbleder Adrian ble oppsagt: – Stolt over å være med i Tajiks tale


Flere saker