JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekternes lønnsoppgjør 2024 - en kritisk betraktning

Paul S. Amundsen

Vekterbransjen har til tider vært i søkelyset for sin viktige rolle i samfunnssikkerheten, og spesielt nå i disse tider vil jeg påstå at å ha de mange tusen årvåkne vekterne ute i samfunnet er viktig. 

Lønnsoppgjøret for 2024 kan få noen til å stille seg selv spørsmålet om hvorvidt bransjen verdsetter sine ansatte. Med en økning på 13,50 kr per time i hovedoppgjøret, kan det tenkes at en del står igjen med en bitter smak. Forventninger om reell forbedring i kompensasjon og arbeidsvilkår synes å være oversett. Er dette virkelig veien å gå for en bransje som desperat trenger å rekruttere og beholde kvalifisert arbeidskraft?

Lavt fagbrevtillegg skader rekrutteringen

Blant skuffelsene i årets oppgjør er det det lave fagbrevtillegget som stikker seg ut. Dette tillegget er blant de laveste i landet, til tross for at bransjen selv uttrykker et ønske om å tiltrekke seg flere kvalifiserte arbeidere. Et høyere fagbrevtillegg ville ikke bare anerkjenne vekternes faglige kompetanse, men også gjøre yrket mer attraktivt for potensielle nye rekrutter. Men med et fortsatt lavt tillegg synes det som at vekterbransjen ikke er villige til å støtte sine egne utsagn med handling.

Helse og velvære

Spørsmålet om natt- og helgetillegg er også ett et hett tema for de mange som jobber skift og har gjort det i mange år. De som jobber under disse krevende og helseskadelige forholdene, ofte på fast basis, får veldig lite kompensasjon for de ekstra belastningene dette medfører og slik har det vært i flere år. Nattarbeid er ikke bare en jobb, men en livsstil som setter betydelig stress på både kropp og psyke, og ofte går på bekostning av sosialt og familieliv.

Respekt og anerkjennelse

Det kritiske spørsmålet mange vektere kanskje kan stille seg generelt rundt vaktbransjen er hvordan vekteren kan føle seg verdsatt når det konstant er motstand mot forbedringer i deres arbeidsvilkår eller kompensasjonen for å ønske å være en del av samfunnssikkerheten. Hvor er respekten for den jobben vektere utfører, en rolle som er essensiell for sikkerheten i mange sitt daglige liv? De som sitter på forhandlingsiden for vekterne og arbeidsgiver siden må spørre seg selv om målet bare er å opprettholde status Quo, eller om de virkelig ønsker å bygge en bærekraftig, attraktiv og respektabel bransje. Dette gjelder også for de som jobber skift som gang på gang må ta til takke med det de får.

Konklusjon

Lønnsoppgjøret for 2024 ser ut til å fortsette en trend hvor vektere kan oppfatte det som at bransjen ikke helt erkjenner behovene til sine arbeidere. Det er på tide at bransjen gjenoppretter balansen og viser en sann vilje til å forbedre forholdene og kompensasjon for sine ansatte. Kun da kan bransjen ha forventninger å tiltrekke seg og beholde de kvalifiserte arbeiderne den så desperat trenger.

13.50 per time og få økning i lønn er vel og bra, men visst man ser det fra flere perspektiv og tar ulike aspekter som nevnt med i betraktningen over kan man vel være enig i at det kunne være bedre og det er sikkert de som syntes at dette var ett kjemperesultat og det respekterer jeg.

Og som sist gang, innen lønnsøkningen har kommet inn på konto så har min lokale Spar butikk allerede økt alle prisene i butikken, så som sist gang sitter vi igjen med brødsmuler til slutt.

Dette er en betraktning og ikke siktet mot noen spesielle firma, men bransjen generelt etter å ha vært i bransjen mer eller mindre siden 1998

Christoffer Herland

Vekter

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse