JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KAMP OM TIMER: Elixia-tillitsvalgte Cathrine Siro (t.h.) og Veronika Andersen forteller om arbeidsdager styrt via Facebook Messenger.

KAMP OM TIMER: Elixia-tillitsvalgte Cathrine Siro (t.h.) og Veronika Andersen forteller om arbeidsdager styrt via Facebook Messenger.

Eirik Dahl Viggen

Veronika kan ikke leve av lønna på treningssenteret. Hun tjener mer i ekstrajobben som renholder

Timelønna til ansatte i treningssentre ligger i snitt 40 kroner under renholdere.28.03.2017
12:59
26.04.2017 16:46

edv@lomedia.no

Etter 11 år tjener Veronika Andersen 153 kroner timen på å stå i resepsjon, gjøre rent og passe barna til de trenende. Vaktforespørslene tikker inn tidlig og sent, hverdag og helg. Via Facebook.

– Facebook Messenger plinger i ett sett. Jeg må slå av lyden i helgene, forteller Veronika Andersen, tillitsvalgt ved Elixia Tunejordet i Sarpsborg.

Selv med fulltidsjobb er lønna for knapp. For å spe på arbeider hun noen timer per uke med rydding og renhold i en lokal båtforening for 170 kroner timen.

Treningssentrenes ansatte må løfte tungt for å presse tariff-lønna over bunnivå. De starter på 132 kroner timen. Tar man utgangspunkt i at årsverk er 1950 timer, gir det en årslønn på 257.400 kroner. Det er omtrent halvparten av snittlønna i Norge, som i fjor var på 524.600 kroner.

Og det er betydelig mindre enn lønna til renholdere og bompengevakter.

Karina Nilssen parkerer Toyota Rav-en utenfor Skagerak Arena i Skien, hjemmebanen til Odds Ballklubb, og går opp i Elixia-resepsjonen. Hun er gruppetrener og plasstillitsvalgt for Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF).

– Det har vært mye styr på veien, sier hun.

I mars leverte de nok en gang krav om tariffavtale.

Lines yrke er et av Norges dårligst betalte

Fusjonerte bort tariff

Fusjonen av Sats og Elixia startet i 2013. I januar 2016 ble så SatsElixia registrert med nytt felles organisasjonsnummer. Rett etter reserverte ledelsen i det nye SatsElixia Skien seg mot tariffavtalen. Det tok et halvt års tautrekking før klubben i juli fikk på plass en ny avtale.

Den varte ikke lenge. Allerede før jul ble senteret fusjonert med seks andre: Elixia-sentre rundt Skien og fra den oppkjøpte konkurrenten Stamina. Nå heter de Elixia Grenland. Igjen reserverte Elixia seg mot tariffavtalen.

Klubben står svakere enn før. I Elixia Skien var flertallet NAF-medlemmer. I det større Elixia Grenland er bare 35 av 150 ansatte medlemmer.

Utvist fra senteret

Treningsindustrien omfatter 1100 sentre. Blant disse har kun ni sentre tariffavtale med Norsk Arbeidsmandsforbund, som har organisasjonsretten i sentrene.

Vervinga går trått ved de innfusjonerte sentrene, forteller Nilssen. De fleste har dette som ekstrajobb og arbeider få timer. Mange er medlem av andre forbund i hovedjobben og tar seg ikke råd til enda en kontingent. Likevel har de vervet en del siden jul.

– Vi må sikre de ansattes rettigheter så godt vi kan med tanke på hva som kan skje i framtiden.

For eksempel at de som nærmer seg 60 år og ikke har tariffavtale mister avtalefestet pensjon (AFP).

Før Nilssen får avsluttet kaffekoppen kommer daglig leder og vinker henne til seg. Hun får ikke lov til å sitte der og prate med LO-Aktuelt, som spør sjefen:

Er det din beslutning, eller er det fra lenger opp?

– Det er bestemt sentralt, avslutter hun og styrer oss ut døra.

Pensjonistene som bare kommer for å drikke kaffe, får sitte i fred.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FUSJONSREAKSJON: organisasjonsgraden i det nye Elixia Grenland sank drastisk etter fusjoner med Sats og Stamina. Tariffavtalen gjelder ikke lenger. Plasstillitsvalgt Karina Nilssen (f.h.) tar kampen sammen med David Cherkane, Anne-Kjersti Skilbred og Vegard Dalen.

FUSJONSREAKSJON: organisasjonsgraden i det nye Elixia Grenland sank drastisk etter fusjoner med Sats og Stamina. Tariffavtalen gjelder ikke lenger. Plasstillitsvalgt Karina Nilssen (f.h.) tar kampen sammen med David Cherkane, Anne-Kjersti Skilbred og Vegard Dalen.

Eirik Dahl Viggen

PT lever på feriepenger

Personlig trener Anne-Kjersti Skilbred har arbeidet sju år i Elixia Skien. Etter bortvisningen må intervjuet tas på en kafé ved Skienselva. Som PT er jobben å instruere og motivere under trening én-til-én. Hun har tatt faget personlig trener ved en høgskole. Som de andre PT-ene i Elixia er hun fast ansatt, men har ikke fast lønn. Bedriften definerer personlige trenere som ansatt i «særlig uavhengig stilling», som dermed utløser et unntak fra arbeidsmiljøloven. Lønna beregnes kun ut fra hvilke timer hun har gjennomført.

Mens de andre har timelønn beregnet fra 37,5 timersuke, har PT-ene en annen ordning. Skilbred får 350 kroner per gjennomførte time. Utfordringen er å samle nok timer. I morges hadde hun én time. Neste er ikke før 14:30. For å holde på kunder er hun døgntilgjengelig via SMS og mobil-appen Facebook Messenger.

– Får jeg melding lørdag kveld eller søndag morgen, føler jeg at jeg må svare.

Ved sykdom utbetaler bedriften lønna hun ville fått for de aktuelle timene.

Januar er høysesong. Sommeren er verre.

– Da lever jeg av feriepenger. Men jeg må jobbe. Jeg har ikke råd til å la være, sier Skilbred.

I fjor måtte hun overføre 17 feriedager. En stund arbeidet hun lørdager i en klesbutikk for å dekke utgiftene sine. For tiden tar hun videreutdanning.

– Jeg må etter hvert arbeide med noe annet, jeg har jo lyst på fritid!

Mikrostillinger

I Østfold har forbundet en håndfull tariffavtaler. Men de tillitsvalgte kjemper i motbakke.

– Overtid praktiseres ikke. De ansetter etter lavsesong og bruker merarbeid i høysesong, sier plasstillitsvalgt Cathrine Siro ved Elixia Dikeveien.

Senteret ligger i kjøpesenterstripa mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Ledelsen argumenterer med at de er en sesongbetont bedrift som ikke trenger heltidsstillinger. Småstillinger gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet.

Ekstravaktene legges ut på en egen Facebook-gruppe. Det er bare å slenge seg på.

– De har lov til å holde på slik etter at arbeidsmiljøloven åpnet opp for økt bruk av midlertidige stillinger.

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

– Tariffavtalen ser ut som ei skoleavis, medgir organisasjonsarbeider i NAF, Jan Erik Brøste.

Grunnen er at NAF bare har 200 medlemmer i en bransje med rundt 10 000 arbeidstakere. Å true med streik ville blitt møtt med et skuldertrekk.

Elixia-ansatte har likevel ikke alt å utsette på arbeidsgiveren sin. Miljøet er bra, og de trener gratis på senteret. Det er verdt seks tusenlapper.

Elixia svarer

svarer: Tidligere Europamester i sandvolley, Bjørn Maaseide, er daglig leder i Elixia-kjeden.

svarer: Tidligere Europamester i sandvolley, Bjørn Maaseide, er daglig leder i Elixia-kjeden.

Terje Pedersen, ANB

Volleyball-esset Bjørn Maaseide (bl.a. EM-gull i sandvolley fra 1994) er administrerende direktør i den norske delen av Health and Fitnes Nordic (HfN Norway), selskapet som driver Elixia.

HfNs datterselskaper, inkludert SatsElixia og Fresh Fitness, solgte i 2015 treningstimer for 2,9 milliarder kroner. Med en liknet inntekt på 14,7 millioner kroner stiller Bjørn Maaseide i en annen lønnsdivisjon enn sine ansatte.

Det er veldig tøffe tider i treningsbransjen, skriver Maaseide i en e-post til LO-Aktuelt. Siden 2010 har bransjen økt fra 450 til 1100 treningssentre, og lønnsomheten har sunket. Maaseide kommenterer våre spørsmål per e-post:

LO-Aktuelt: Elixia reklamerer med høy kvalitet og godt kvalifiserte gruppeinstruktører og personlige trenere. Men lønnsnivået generelt er under ufaglærte bomvakter og renholdere. Hvorfor?

Maaseide: – I SatsElixia følger vi lønnsnivået i bransjen og i Virkes Fritids- og Opplevelsesavtale. Vi lønnsjusterer våre ansatte årlig ut ifra forhandlingene mellom Virke og NAF. Våre høyt kvalifiserte gruppetreningsinstruktører og personlige trenere har timelønn på 200-400 kroner. Sistnevnte har i tillegg en bonusordning.

LO-Aktuelt:Ved fusjon har Sats-Elixia Grenland reservert seg mot tariffavtale. De tillitsvalgte opplever at samarbeidet treneres. Ønsker Elixia å operere uten tariffavtaler?

Maaseide: – Vi er opptatt av at våre ansatte skal oppleve SatsElixia som en profesjonell, ansvarsfull og forutsigbar arbeidsgiver. Vi mener vi fører en rettferdig og god lønns- og personalpolitikk. Vi har ikke noe imot at ansatte organiserer seg eller at det opprettes tariffavtaler, men vi ønsker at våre ansatte skal føle seg trygge på at de blir godt ivaretatt og ikke skal behøve å sikre seg på den måten, skriver Maaseide.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.03.2017
12:59
26.04.2017 16:46Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Leif Martin Kirknes

Listhaug vil ha et skarpere Frp – men lokalpolitikere melder seg ut

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Stortinget

LO vedtok en kraftig økning av pengegavene til de rødgrønne partiene

Øyvind Reidar Bakke Reier i Norsk Tjenestemannslag (NTL)  er tillitsvalgt ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Øyvind Reidar Bakke Reier i Norsk Tjenestemannslag (NTL) er tillitsvalgt ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Anders Hauge-Eltvik

Øyvind Reidar og 148.000 LO-medlemmer er ikke i tvil: Faste jobber er viktigst


Flere saker