JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal domstolen løse interne konflikter?

Trenger LO et ombud eller en meklingsmann som kan løse opp konflikter mellom tillitsvalgte og forbund? I dag er rettsapparatet siste skanse.20.09.2007
11:06
16.12.2013 02:18

:– Jeg blir kvalm av å se LOs t-skjorter med påskriften «Tør du stå alene?». Det er fine ord som ikke betyr noe.

Hans Pettersen er skuffet og bitter etter sitt møte med fagbevegelsen. Han er en av flere tillitsvalgte som har endt opp i rettssak i en konflikt der de har stått uten fagforbundets støtte – eller der motparten faktisk har vært eget forbund. LO har rundt 40.000 tillitsvalgte med stort og smått, og med jevne mellomrom utvikler det seg vanskelige konflikter der de tillitsvalgte blir stående alene igjen på valen.

– Når tillitsvalgte og medlemmer havner i konflikt med eget forbund har de ingen å henvende seg til, sier Pettersen.

Selv endte han som hovedtillitsvalgt i retten etter at bedriften hans ble kjøpt opp av Posten, for så å bli lagt ned. Da startet Pettersen en kamp for de 170 ansatte og for 1800 buds vilkår og sluttpakker. Pettersen var en uerfaren tillitsvalgt, og følte at forbundet sentralt ofret ham og arbeidskameratene. Det utviklet seg raskt til en bitter strid. I dag oppsummerer han slik:

– De hatet meg i Postkom. Jeg ble truet og trakassert av Posten, mens forbundet satt musestille. Holdningen var «tror du vi gidder å hjelpe deg?».

Postkoms informasjonsansvarlige Jens Schei Hansen sier at forbundet verken kjenner seg igjen i faktaopplysningene eller saksframstillingen til Hans Pettersen, og ønsker derfor ikke å kommentere saken noe videre.

Vil ha ombud

En rekke LO-forbund har vært gjennom liknende saker de siste åra, og i flere tilfeller har rettsapparatet til slutt felt dom over eksklusjoner, framgangsmåter, utsagn og tolking av vedtekter. Der forbund står mot enkeltperson, er det rått parti – i hvert fall når det gjelder tilgang til ressurser.

– Det økonomiske gjør det vanskelig, advokater er veldig dyrt. Her blir man ofte knekt til slutt, og man gir opp fordi man ikke tør å ta den økonomiske risikoen. Man ender opp helt psykisk utslitt, sier Hans Pettersen.

Sammen med andre med liknende erfaringer er han engasjert i foreningen Tverrfaglig Samhold, som forsøker å gi moralsk støtte og gode råd til folk som henvender seg med problemer.

De ønsker seg et ombud, et utvalg eller et forum som har tyngde og midler til å vurdere fagforbundenes behandling av tillitsvalgte i konflikter.

– Et slikt utvalg kunne ta for seg mobbesaker, trakassering og saker de medlemmer og tillitsvalgte mener forbundene ikke gjør jobben sin, sier Pettersen.

Ekstra belastende

Professor i arbeidsrett Henning Jakhelln mener konflikter mellom tillitsvalgte og forbund blir ekstra belastende og bitre, fordi man har større forventninger til fagbevegelsen enn til en arbeidsgiver.

– Det er langt verre å bli falt i ryggen av dem man venter hjelp fra. LO bør tenke gjennom om rettssikkerheten er god nok i konfliktsituasjoner, mener Jakhelln. Han mener tillitsvalgte i konflikt med egne forbund er et problemkompleks LO bør bruke en del tankevirksomhet på.

– Og minoriteten er ikke tjent med at dette vurderes helt LO-internt, sier han.

Ødelagte liv

Servitør Jane Issa har latt det gå sport i å jobbe som sjøansatt. I 11 år har hun vært gjennom lange og beinharde konflikter med sentrale tillitsvalgte i eget forbund – Sjømannsforbundet (NSF). Hun er ikke lenger medlem av LO.

– For meg har begrepet tillitsvalgt fått en dårlig bismak, sier hun i dag. Issa bruker mye av sin fritid på å bistå kollegaer som mener de er sviktet av eget forbund, og konklusjonen er klar:

– Tillitsvalgte og NSF-medlemmer i konflikt med eget forbund har i dag to muligheter. Det ene er rettsvesenet, finansiert av egen lommebok. De færreste har mulighet til det. Det andre er et solid nettverk av gode kollegaer. Da er man avhengig av hvor tøffe og flinke de er – de vet jo at det ikke er direkte karrierefremmende å ta side mot NSF eller rederiet i en sak.

Hun sier at hun mange ganger har sett folk få livene sine ødelagt for kortere eller lengre tid etter det hun mener er maktovergrep i fagbevegelsens navn.

– Uførhet og traumatiske lidelser er ikke uvanlig.

Issa støtter forslaget fra Tverrfaglig Samhold om en ombudsordning for LO, og ser for seg at konfliktsrådmodellen kunne være et utgangspunkt.

– Det kunne spart både enkeltmennesker og rettsvesenet. Men det må være plassert langt vekk fra Youngstorget, både fysisk og mentalt, mener Issa. Hun understreker at en konfliktløser må komme utenfra, fordi fagbevegelsen er preget av vennskap og kjennskap.

– LO må på nytt vurdere om man ikke kunne fanget opp spisse konflikter mellom tillitsvalgte, medlemmer og forbund ved hjelp av en slik instans. Jeg personlig har ingen mangel på saker jeg kunne henvist til en slik ordning, sier Issa.

Medlemsdemokratiet

Jane Issas hovedforklaringer på hvorfor konflikter låser seg og blir traumatiske er dårlig skolering av tillitsvalgte, dårlige holdninger og manglende kompetanse også hos arbeidsgiver. LOs nestleder Geir Mosti peker også på bedre opplæring som en nøkkel til å unngå konflikter.

– Å drive organisasjon er ingen søndagsskole. Det er klart det er ille når slike konflikter oppstår, men i LO er det medlemsdemokratiet som bestemmer, sier Mosti. Han mener de fleste slike vanskelige saker bunner i problemer mellom medlemmer og tillitsvalgte, og at forbundenes vedtekter regulerer håndteringen.

Mosti ønsker verken å svare ja eller nei til et LO-ombud, men understreker at LO sentralt ikke kan gripe inn overfor medlemsforbundene.

– Det ville være farlig om LO skulle begynne å trå i forbundenes bed. Men vi vil vurdere alt som kan gjøre fagbevegelsen bedre, sier Mosti.

Ukultur

En av konfliktene som har endt i retten de siste åra, er saken mellom tidligere leder i Gamle Oslo Fagforening Haide Østreng og Fagforbundet. Østreng gikk til sak mot forbundet etter at hun ble suspendert fra ledervervet, en sak som endte med en svært betinget seier til Østreng.

Under stor stillhet ble det inngått forlik mellom partene før ankesaken kom opp, og saken er formelt ute av verden.

En gruppe på 18 tillitsvalgte fra ulike foreninger i Oslo skrev i løpet av saken brev til forbundet, der de påpekte det de mente er en negativ tendens til å bruke rettsapparatet som konfliktløser.

– For oss både var og er det sentralt at vi som slåss for tillitsvalgtes rettigheter overfor arbeidsgiverne, ikke selv må opptre slik at det kan sås tvil om at vi tar oss av hverandre – også når det er tillitsvalgte som kommer i konflikt med sitt eget forbund, skrev de 18.

Blant brevskriverne er Iren Luther, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet på Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Luther mener det er bekymringfullt at saker ender i retten.

– Hvordan skal vi rekruttere inn nye tillitsvalgte når slike saker viser at rettssikkerheten svikter hvis man faller ut av folden, sier Luther. Hun mener LO-forbundene kontinuerlig må tørre å diskutere uenigheter.

– Takhøyden er for lav i fagbevegelsen. Debatt og uenighet oppfattes lett som truende. Vårt engasjement i denne saken viser jo at det er viss frustrasjon over dette også i Fagforbundet, sier en annen av brevets undertegnere, leder i Gaustadklubben Are Saastad.

– Forhåpentlig har Østreng-saken lært forbundet å trå mer varsomt i konflikter mellom ledelse og tillitsvalgte i framtida, sier Saastad.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.09.2007
11:06
16.12.2013 02:18Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

Eirik Dahl Viggen

Lønna til statsansatte: Nå er meklinga i gang

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

Lars Åke Andersen

Maria (41) blir arbeidsledig: – Jeg vet ikke helt hvordan vi skal klare oss

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL.  Den andre er  anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Den andre er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Elektrikere får ny lønn – og innleiereglene strammes inn

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Nav må betale saksomkostninger til LO-medlemmer, slår Høyesterett fast

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

Kommentar

Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står, skriver Mímir Kristjánsson.

Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Det finnes noe som er enda kjipere enn busser som står»

Lønnsoppgjøret

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Busstreiken: Riksmekleren frykter korona-smitte. Nå kaller han inn sjåførene og arbeidsgiverne til møte

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Fengselet er erklært røykfritt, men fengelsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

STREIKEN I 1998:  Flere hundre arge streikende transportarbeidere demonstrerte utenfor Sjølystsenteret i Oslo hvor Transportbedriftenes Landsforening holdt sin generalforsamling. Per Østvold (bildet) i Norsk Transportarbeiderforbund holdt en flammende appell til de streikende. Her knytter han neven, og er klar til kamp for saken.

STREIKEN I 1998: Flere hundre arge streikende transportarbeidere demonstrerte utenfor Sjølystsenteret i Oslo hvor Transportbedriftenes Landsforening holdt sin generalforsamling. Per Østvold (bildet) i Norsk Transportarbeiderforbund holdt en flammende appell til de streikende. Her knytter han neven, og er klar til kamp for saken.

NTB/Bjørn Halfdansen

Da bussjåførene gikk til streik for 22 år siden, overrasket de arbeidsgiverne og vant

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran


Flere saker