JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal domstolen løse interne konflikter?

Trenger LO et ombud eller en meklingsmann som kan løse opp konflikter mellom tillitsvalgte og forbund? I dag er rettsapparatet siste skanse.20.09.2007
11:06
16.12.2013 02:18

:– Jeg blir kvalm av å se LOs t-skjorter med påskriften «Tør du stå alene?». Det er fine ord som ikke betyr noe.

Hans Pettersen er skuffet og bitter etter sitt møte med fagbevegelsen. Han er en av flere tillitsvalgte som har endt opp i rettssak i en konflikt der de har stått uten fagforbundets støtte – eller der motparten faktisk har vært eget forbund. LO har rundt 40.000 tillitsvalgte med stort og smått, og med jevne mellomrom utvikler det seg vanskelige konflikter der de tillitsvalgte blir stående alene igjen på valen.

– Når tillitsvalgte og medlemmer havner i konflikt med eget forbund har de ingen å henvende seg til, sier Pettersen.

Selv endte han som hovedtillitsvalgt i retten etter at bedriften hans ble kjøpt opp av Posten, for så å bli lagt ned. Da startet Pettersen en kamp for de 170 ansatte og for 1800 buds vilkår og sluttpakker. Pettersen var en uerfaren tillitsvalgt, og følte at forbundet sentralt ofret ham og arbeidskameratene. Det utviklet seg raskt til en bitter strid. I dag oppsummerer han slik:

– De hatet meg i Postkom. Jeg ble truet og trakassert av Posten, mens forbundet satt musestille. Holdningen var «tror du vi gidder å hjelpe deg?».

Postkoms informasjonsansvarlige Jens Schei Hansen sier at forbundet verken kjenner seg igjen i faktaopplysningene eller saksframstillingen til Hans Pettersen, og ønsker derfor ikke å kommentere saken noe videre.

Vil ha ombud

En rekke LO-forbund har vært gjennom liknende saker de siste åra, og i flere tilfeller har rettsapparatet til slutt felt dom over eksklusjoner, framgangsmåter, utsagn og tolking av vedtekter. Der forbund står mot enkeltperson, er det rått parti – i hvert fall når det gjelder tilgang til ressurser.

– Det økonomiske gjør det vanskelig, advokater er veldig dyrt. Her blir man ofte knekt til slutt, og man gir opp fordi man ikke tør å ta den økonomiske risikoen. Man ender opp helt psykisk utslitt, sier Hans Pettersen.

Sammen med andre med liknende erfaringer er han engasjert i foreningen Tverrfaglig Samhold, som forsøker å gi moralsk støtte og gode råd til folk som henvender seg med problemer.

De ønsker seg et ombud, et utvalg eller et forum som har tyngde og midler til å vurdere fagforbundenes behandling av tillitsvalgte i konflikter.

– Et slikt utvalg kunne ta for seg mobbesaker, trakassering og saker de medlemmer og tillitsvalgte mener forbundene ikke gjør jobben sin, sier Pettersen.

Ekstra belastende

Professor i arbeidsrett Henning Jakhelln mener konflikter mellom tillitsvalgte og forbund blir ekstra belastende og bitre, fordi man har større forventninger til fagbevegelsen enn til en arbeidsgiver.

– Det er langt verre å bli falt i ryggen av dem man venter hjelp fra. LO bør tenke gjennom om rettssikkerheten er god nok i konfliktsituasjoner, mener Jakhelln. Han mener tillitsvalgte i konflikt med egne forbund er et problemkompleks LO bør bruke en del tankevirksomhet på.

– Og minoriteten er ikke tjent med at dette vurderes helt LO-internt, sier han.

Ødelagte liv

Servitør Jane Issa har latt det gå sport i å jobbe som sjøansatt. I 11 år har hun vært gjennom lange og beinharde konflikter med sentrale tillitsvalgte i eget forbund – Sjømannsforbundet (NSF). Hun er ikke lenger medlem av LO.

– For meg har begrepet tillitsvalgt fått en dårlig bismak, sier hun i dag. Issa bruker mye av sin fritid på å bistå kollegaer som mener de er sviktet av eget forbund, og konklusjonen er klar:

– Tillitsvalgte og NSF-medlemmer i konflikt med eget forbund har i dag to muligheter. Det ene er rettsvesenet, finansiert av egen lommebok. De færreste har mulighet til det. Det andre er et solid nettverk av gode kollegaer. Da er man avhengig av hvor tøffe og flinke de er – de vet jo at det ikke er direkte karrierefremmende å ta side mot NSF eller rederiet i en sak.

Hun sier at hun mange ganger har sett folk få livene sine ødelagt for kortere eller lengre tid etter det hun mener er maktovergrep i fagbevegelsens navn.

– Uførhet og traumatiske lidelser er ikke uvanlig.

Issa støtter forslaget fra Tverrfaglig Samhold om en ombudsordning for LO, og ser for seg at konfliktsrådmodellen kunne være et utgangspunkt.

– Det kunne spart både enkeltmennesker og rettsvesenet. Men det må være plassert langt vekk fra Youngstorget, både fysisk og mentalt, mener Issa. Hun understreker at en konfliktløser må komme utenfra, fordi fagbevegelsen er preget av vennskap og kjennskap.

– LO må på nytt vurdere om man ikke kunne fanget opp spisse konflikter mellom tillitsvalgte, medlemmer og forbund ved hjelp av en slik instans. Jeg personlig har ingen mangel på saker jeg kunne henvist til en slik ordning, sier Issa.

Medlemsdemokratiet

Jane Issas hovedforklaringer på hvorfor konflikter låser seg og blir traumatiske er dårlig skolering av tillitsvalgte, dårlige holdninger og manglende kompetanse også hos arbeidsgiver. LOs nestleder Geir Mosti peker også på bedre opplæring som en nøkkel til å unngå konflikter.

– Å drive organisasjon er ingen søndagsskole. Det er klart det er ille når slike konflikter oppstår, men i LO er det medlemsdemokratiet som bestemmer, sier Mosti. Han mener de fleste slike vanskelige saker bunner i problemer mellom medlemmer og tillitsvalgte, og at forbundenes vedtekter regulerer håndteringen.

Mosti ønsker verken å svare ja eller nei til et LO-ombud, men understreker at LO sentralt ikke kan gripe inn overfor medlemsforbundene.

– Det ville være farlig om LO skulle begynne å trå i forbundenes bed. Men vi vil vurdere alt som kan gjøre fagbevegelsen bedre, sier Mosti.

Ukultur

En av konfliktene som har endt i retten de siste åra, er saken mellom tidligere leder i Gamle Oslo Fagforening Haide Østreng og Fagforbundet. Østreng gikk til sak mot forbundet etter at hun ble suspendert fra ledervervet, en sak som endte med en svært betinget seier til Østreng.

Under stor stillhet ble det inngått forlik mellom partene før ankesaken kom opp, og saken er formelt ute av verden.

En gruppe på 18 tillitsvalgte fra ulike foreninger i Oslo skrev i løpet av saken brev til forbundet, der de påpekte det de mente er en negativ tendens til å bruke rettsapparatet som konfliktløser.

– For oss både var og er det sentralt at vi som slåss for tillitsvalgtes rettigheter overfor arbeidsgiverne, ikke selv må opptre slik at det kan sås tvil om at vi tar oss av hverandre – også når det er tillitsvalgte som kommer i konflikt med sitt eget forbund, skrev de 18.

Blant brevskriverne er Iren Luther, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet på Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Luther mener det er bekymringfullt at saker ender i retten.

– Hvordan skal vi rekruttere inn nye tillitsvalgte når slike saker viser at rettssikkerheten svikter hvis man faller ut av folden, sier Luther. Hun mener LO-forbundene kontinuerlig må tørre å diskutere uenigheter.

– Takhøyden er for lav i fagbevegelsen. Debatt og uenighet oppfattes lett som truende. Vårt engasjement i denne saken viser jo at det er viss frustrasjon over dette også i Fagforbundet, sier en annen av brevets undertegnere, leder i Gaustadklubben Are Saastad.

– Forhåpentlig har Østreng-saken lært forbundet å trå mer varsomt i konflikter mellom ledelse og tillitsvalgte i framtida, sier Saastad.

20.09.2007
11:06
16.12.2013 02:18Mest lest

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.

Ole Palmstrøm

Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.

Jan Erik Østlie

Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.

Ole Palmstrøm

Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom

Debatt

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.

Erlend Angelo

«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.

Espen Sand

Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull, sier tidligere butikksjef

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen. 

Martin Guttormsen Slørdal

Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Jan-Erik Østlie

LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

STOR UTFORDRING: Regiondirektør Eirik Bergstedt påpeker at innsatte må få psykisk helsehjelp i det omfanget de trenger, og ansatte må sikres en trygg arbeidshverdag.

STOR UTFORDRING: Regiondirektør Eirik Bergstedt påpeker at innsatte må få psykisk helsehjelp i det omfanget de trenger, og ansatte må sikres en trygg arbeidshverdag.

Eirik Dahl Viggen

Sterke reaksjoner etter innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.

Nina Hanssen

Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Lufthansa

Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året

Martin Guttormsen Slørdal

Gerd-Liv Valla kritiserer regjeringen: – Strøm er ikke en vare. Det har den dessverre blitt

Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). 

Regjeringen har presentert en «kraftfull satsning på havvind» for å øke kraftproduksjonen i Norge. Fra venstre: Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). 

Lise Åserud / NTB

Professor om strømstøtte til bedrifter: – Staten skal ikke være en trygdekasse for næringslivet

Kommentar

Håvard Sæbø

«Velgere har grunn til å være skuffet. Strømsjokket har ført til politisk kortslutning»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp


Flere saker