JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal domstolen løse interne konflikter?

Trenger LO et ombud eller en meklingsmann som kan løse opp konflikter mellom tillitsvalgte og forbund? I dag er rettsapparatet siste skanse.20.09.2007
11:06
16.12.2013 02:18

:– Jeg blir kvalm av å se LOs t-skjorter med påskriften «Tør du stå alene?». Det er fine ord som ikke betyr noe.

Hans Pettersen er skuffet og bitter etter sitt møte med fagbevegelsen. Han er en av flere tillitsvalgte som har endt opp i rettssak i en konflikt der de har stått uten fagforbundets støtte – eller der motparten faktisk har vært eget forbund. LO har rundt 40.000 tillitsvalgte med stort og smått, og med jevne mellomrom utvikler det seg vanskelige konflikter der de tillitsvalgte blir stående alene igjen på valen.

– Når tillitsvalgte og medlemmer havner i konflikt med eget forbund har de ingen å henvende seg til, sier Pettersen.

Selv endte han som hovedtillitsvalgt i retten etter at bedriften hans ble kjøpt opp av Posten, for så å bli lagt ned. Da startet Pettersen en kamp for de 170 ansatte og for 1800 buds vilkår og sluttpakker. Pettersen var en uerfaren tillitsvalgt, og følte at forbundet sentralt ofret ham og arbeidskameratene. Det utviklet seg raskt til en bitter strid. I dag oppsummerer han slik:

– De hatet meg i Postkom. Jeg ble truet og trakassert av Posten, mens forbundet satt musestille. Holdningen var «tror du vi gidder å hjelpe deg?».

Postkoms informasjonsansvarlige Jens Schei Hansen sier at forbundet verken kjenner seg igjen i faktaopplysningene eller saksframstillingen til Hans Pettersen, og ønsker derfor ikke å kommentere saken noe videre.

Vil ha ombud

En rekke LO-forbund har vært gjennom liknende saker de siste åra, og i flere tilfeller har rettsapparatet til slutt felt dom over eksklusjoner, framgangsmåter, utsagn og tolking av vedtekter. Der forbund står mot enkeltperson, er det rått parti – i hvert fall når det gjelder tilgang til ressurser.

– Det økonomiske gjør det vanskelig, advokater er veldig dyrt. Her blir man ofte knekt til slutt, og man gir opp fordi man ikke tør å ta den økonomiske risikoen. Man ender opp helt psykisk utslitt, sier Hans Pettersen.

Sammen med andre med liknende erfaringer er han engasjert i foreningen Tverrfaglig Samhold, som forsøker å gi moralsk støtte og gode råd til folk som henvender seg med problemer.

De ønsker seg et ombud, et utvalg eller et forum som har tyngde og midler til å vurdere fagforbundenes behandling av tillitsvalgte i konflikter.

– Et slikt utvalg kunne ta for seg mobbesaker, trakassering og saker de medlemmer og tillitsvalgte mener forbundene ikke gjør jobben sin, sier Pettersen.

Ekstra belastende

Professor i arbeidsrett Henning Jakhelln mener konflikter mellom tillitsvalgte og forbund blir ekstra belastende og bitre, fordi man har større forventninger til fagbevegelsen enn til en arbeidsgiver.

– Det er langt verre å bli falt i ryggen av dem man venter hjelp fra. LO bør tenke gjennom om rettssikkerheten er god nok i konfliktsituasjoner, mener Jakhelln. Han mener tillitsvalgte i konflikt med egne forbund er et problemkompleks LO bør bruke en del tankevirksomhet på.

– Og minoriteten er ikke tjent med at dette vurderes helt LO-internt, sier han.

Ødelagte liv

Servitør Jane Issa har latt det gå sport i å jobbe som sjøansatt. I 11 år har hun vært gjennom lange og beinharde konflikter med sentrale tillitsvalgte i eget forbund – Sjømannsforbundet (NSF). Hun er ikke lenger medlem av LO.

– For meg har begrepet tillitsvalgt fått en dårlig bismak, sier hun i dag. Issa bruker mye av sin fritid på å bistå kollegaer som mener de er sviktet av eget forbund, og konklusjonen er klar:

– Tillitsvalgte og NSF-medlemmer i konflikt med eget forbund har i dag to muligheter. Det ene er rettsvesenet, finansiert av egen lommebok. De færreste har mulighet til det. Det andre er et solid nettverk av gode kollegaer. Da er man avhengig av hvor tøffe og flinke de er – de vet jo at det ikke er direkte karrierefremmende å ta side mot NSF eller rederiet i en sak.

Hun sier at hun mange ganger har sett folk få livene sine ødelagt for kortere eller lengre tid etter det hun mener er maktovergrep i fagbevegelsens navn.

– Uførhet og traumatiske lidelser er ikke uvanlig.

Issa støtter forslaget fra Tverrfaglig Samhold om en ombudsordning for LO, og ser for seg at konfliktsrådmodellen kunne være et utgangspunkt.

– Det kunne spart både enkeltmennesker og rettsvesenet. Men det må være plassert langt vekk fra Youngstorget, både fysisk og mentalt, mener Issa. Hun understreker at en konfliktløser må komme utenfra, fordi fagbevegelsen er preget av vennskap og kjennskap.

– LO må på nytt vurdere om man ikke kunne fanget opp spisse konflikter mellom tillitsvalgte, medlemmer og forbund ved hjelp av en slik instans. Jeg personlig har ingen mangel på saker jeg kunne henvist til en slik ordning, sier Issa.

Medlemsdemokratiet

Jane Issas hovedforklaringer på hvorfor konflikter låser seg og blir traumatiske er dårlig skolering av tillitsvalgte, dårlige holdninger og manglende kompetanse også hos arbeidsgiver. LOs nestleder Geir Mosti peker også på bedre opplæring som en nøkkel til å unngå konflikter.

– Å drive organisasjon er ingen søndagsskole. Det er klart det er ille når slike konflikter oppstår, men i LO er det medlemsdemokratiet som bestemmer, sier Mosti. Han mener de fleste slike vanskelige saker bunner i problemer mellom medlemmer og tillitsvalgte, og at forbundenes vedtekter regulerer håndteringen.

Mosti ønsker verken å svare ja eller nei til et LO-ombud, men understreker at LO sentralt ikke kan gripe inn overfor medlemsforbundene.

– Det ville være farlig om LO skulle begynne å trå i forbundenes bed. Men vi vil vurdere alt som kan gjøre fagbevegelsen bedre, sier Mosti.

Ukultur

En av konfliktene som har endt i retten de siste åra, er saken mellom tidligere leder i Gamle Oslo Fagforening Haide Østreng og Fagforbundet. Østreng gikk til sak mot forbundet etter at hun ble suspendert fra ledervervet, en sak som endte med en svært betinget seier til Østreng.

Under stor stillhet ble det inngått forlik mellom partene før ankesaken kom opp, og saken er formelt ute av verden.

En gruppe på 18 tillitsvalgte fra ulike foreninger i Oslo skrev i løpet av saken brev til forbundet, der de påpekte det de mente er en negativ tendens til å bruke rettsapparatet som konfliktløser.

– For oss både var og er det sentralt at vi som slåss for tillitsvalgtes rettigheter overfor arbeidsgiverne, ikke selv må opptre slik at det kan sås tvil om at vi tar oss av hverandre – også når det er tillitsvalgte som kommer i konflikt med sitt eget forbund, skrev de 18.

Blant brevskriverne er Iren Luther, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet på Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Luther mener det er bekymringfullt at saker ender i retten.

– Hvordan skal vi rekruttere inn nye tillitsvalgte når slike saker viser at rettssikkerheten svikter hvis man faller ut av folden, sier Luther. Hun mener LO-forbundene kontinuerlig må tørre å diskutere uenigheter.

– Takhøyden er for lav i fagbevegelsen. Debatt og uenighet oppfattes lett som truende. Vårt engasjement i denne saken viser jo at det er viss frustrasjon over dette også i Fagforbundet, sier en annen av brevets undertegnere, leder i Gaustadklubben Are Saastad.

– Forhåpentlig har Østreng-saken lært forbundet å trå mer varsomt i konflikter mellom ledelse og tillitsvalgte i framtida, sier Saastad.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.09.2007
11:06
16.12.2013 02:18Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Ni bransjer får ny minstelønn 1. juli

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

TILSYN BLE TIL DOKUMENTBUNKER: Ove Holand har fulgt Arbeidstilsynets arbeid tett, selv etter at han sluttet ved asfaltverket. Dokumentbunkene vitner om at det har tatt tid å rydde opp i forholdene.

Kai Hovden

Ove (49) jobbet 90 timer i uka ved asfaltverket – og fikk oppførte timer slettet

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Tora Marie Norberg

Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

FORNØYD: Leder av Industri Energis NR-forum, Bår Inge Pedersen (innfelt), er glad for at man unngikk streik på sokkelen og for resultatet av meklingen. 66 Industri Energi-medlemmer ved Maersk Drilling Inspirer hadde blitt tatt ut i streik om det ikke ble enighet.

Maersk Drilling/Atle Espen Helgesen

Tillitsvalgt Bår Inge fornøyd med at riggansatte får minst 24 500 kroner i lønnsøkning etter meklingen


Flere saker