JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal domstolen løse interne konflikter?

Trenger LO et ombud eller en meklingsmann som kan løse opp konflikter mellom tillitsvalgte og forbund? I dag er rettsapparatet siste skanse.20.09.2007
11:06
16.12.2013 02:18

:– Jeg blir kvalm av å se LOs t-skjorter med påskriften «Tør du stå alene?». Det er fine ord som ikke betyr noe.

Hans Pettersen er skuffet og bitter etter sitt møte med fagbevegelsen. Han er en av flere tillitsvalgte som har endt opp i rettssak i en konflikt der de har stått uten fagforbundets støtte – eller der motparten faktisk har vært eget forbund. LO har rundt 40.000 tillitsvalgte med stort og smått, og med jevne mellomrom utvikler det seg vanskelige konflikter der de tillitsvalgte blir stående alene igjen på valen.

– Når tillitsvalgte og medlemmer havner i konflikt med eget forbund har de ingen å henvende seg til, sier Pettersen.

Selv endte han som hovedtillitsvalgt i retten etter at bedriften hans ble kjøpt opp av Posten, for så å bli lagt ned. Da startet Pettersen en kamp for de 170 ansatte og for 1800 buds vilkår og sluttpakker. Pettersen var en uerfaren tillitsvalgt, og følte at forbundet sentralt ofret ham og arbeidskameratene. Det utviklet seg raskt til en bitter strid. I dag oppsummerer han slik:

– De hatet meg i Postkom. Jeg ble truet og trakassert av Posten, mens forbundet satt musestille. Holdningen var «tror du vi gidder å hjelpe deg?».

Postkoms informasjonsansvarlige Jens Schei Hansen sier at forbundet verken kjenner seg igjen i faktaopplysningene eller saksframstillingen til Hans Pettersen, og ønsker derfor ikke å kommentere saken noe videre.

Vil ha ombud

En rekke LO-forbund har vært gjennom liknende saker de siste åra, og i flere tilfeller har rettsapparatet til slutt felt dom over eksklusjoner, framgangsmåter, utsagn og tolking av vedtekter. Der forbund står mot enkeltperson, er det rått parti – i hvert fall når det gjelder tilgang til ressurser.

– Det økonomiske gjør det vanskelig, advokater er veldig dyrt. Her blir man ofte knekt til slutt, og man gir opp fordi man ikke tør å ta den økonomiske risikoen. Man ender opp helt psykisk utslitt, sier Hans Pettersen.

Sammen med andre med liknende erfaringer er han engasjert i foreningen Tverrfaglig Samhold, som forsøker å gi moralsk støtte og gode råd til folk som henvender seg med problemer.

De ønsker seg et ombud, et utvalg eller et forum som har tyngde og midler til å vurdere fagforbundenes behandling av tillitsvalgte i konflikter.

– Et slikt utvalg kunne ta for seg mobbesaker, trakassering og saker de medlemmer og tillitsvalgte mener forbundene ikke gjør jobben sin, sier Pettersen.

Ekstra belastende

Professor i arbeidsrett Henning Jakhelln mener konflikter mellom tillitsvalgte og forbund blir ekstra belastende og bitre, fordi man har større forventninger til fagbevegelsen enn til en arbeidsgiver.

– Det er langt verre å bli falt i ryggen av dem man venter hjelp fra. LO bør tenke gjennom om rettssikkerheten er god nok i konfliktsituasjoner, mener Jakhelln. Han mener tillitsvalgte i konflikt med egne forbund er et problemkompleks LO bør bruke en del tankevirksomhet på.

– Og minoriteten er ikke tjent med at dette vurderes helt LO-internt, sier han.

Ødelagte liv

Servitør Jane Issa har latt det gå sport i å jobbe som sjøansatt. I 11 år har hun vært gjennom lange og beinharde konflikter med sentrale tillitsvalgte i eget forbund – Sjømannsforbundet (NSF). Hun er ikke lenger medlem av LO.

– For meg har begrepet tillitsvalgt fått en dårlig bismak, sier hun i dag. Issa bruker mye av sin fritid på å bistå kollegaer som mener de er sviktet av eget forbund, og konklusjonen er klar:

– Tillitsvalgte og NSF-medlemmer i konflikt med eget forbund har i dag to muligheter. Det ene er rettsvesenet, finansiert av egen lommebok. De færreste har mulighet til det. Det andre er et solid nettverk av gode kollegaer. Da er man avhengig av hvor tøffe og flinke de er – de vet jo at det ikke er direkte karrierefremmende å ta side mot NSF eller rederiet i en sak.

Hun sier at hun mange ganger har sett folk få livene sine ødelagt for kortere eller lengre tid etter det hun mener er maktovergrep i fagbevegelsens navn.

– Uførhet og traumatiske lidelser er ikke uvanlig.

Issa støtter forslaget fra Tverrfaglig Samhold om en ombudsordning for LO, og ser for seg at konfliktsrådmodellen kunne være et utgangspunkt.

– Det kunne spart både enkeltmennesker og rettsvesenet. Men det må være plassert langt vekk fra Youngstorget, både fysisk og mentalt, mener Issa. Hun understreker at en konfliktløser må komme utenfra, fordi fagbevegelsen er preget av vennskap og kjennskap.

– LO må på nytt vurdere om man ikke kunne fanget opp spisse konflikter mellom tillitsvalgte, medlemmer og forbund ved hjelp av en slik instans. Jeg personlig har ingen mangel på saker jeg kunne henvist til en slik ordning, sier Issa.

Medlemsdemokratiet

Jane Issas hovedforklaringer på hvorfor konflikter låser seg og blir traumatiske er dårlig skolering av tillitsvalgte, dårlige holdninger og manglende kompetanse også hos arbeidsgiver. LOs nestleder Geir Mosti peker også på bedre opplæring som en nøkkel til å unngå konflikter.

– Å drive organisasjon er ingen søndagsskole. Det er klart det er ille når slike konflikter oppstår, men i LO er det medlemsdemokratiet som bestemmer, sier Mosti. Han mener de fleste slike vanskelige saker bunner i problemer mellom medlemmer og tillitsvalgte, og at forbundenes vedtekter regulerer håndteringen.

Mosti ønsker verken å svare ja eller nei til et LO-ombud, men understreker at LO sentralt ikke kan gripe inn overfor medlemsforbundene.

– Det ville være farlig om LO skulle begynne å trå i forbundenes bed. Men vi vil vurdere alt som kan gjøre fagbevegelsen bedre, sier Mosti.

Ukultur

En av konfliktene som har endt i retten de siste åra, er saken mellom tidligere leder i Gamle Oslo Fagforening Haide Østreng og Fagforbundet. Østreng gikk til sak mot forbundet etter at hun ble suspendert fra ledervervet, en sak som endte med en svært betinget seier til Østreng.

Under stor stillhet ble det inngått forlik mellom partene før ankesaken kom opp, og saken er formelt ute av verden.

En gruppe på 18 tillitsvalgte fra ulike foreninger i Oslo skrev i løpet av saken brev til forbundet, der de påpekte det de mente er en negativ tendens til å bruke rettsapparatet som konfliktløser.

– For oss både var og er det sentralt at vi som slåss for tillitsvalgtes rettigheter overfor arbeidsgiverne, ikke selv må opptre slik at det kan sås tvil om at vi tar oss av hverandre – også når det er tillitsvalgte som kommer i konflikt med sitt eget forbund, skrev de 18.

Blant brevskriverne er Iren Luther, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet på Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Luther mener det er bekymringfullt at saker ender i retten.

– Hvordan skal vi rekruttere inn nye tillitsvalgte når slike saker viser at rettssikkerheten svikter hvis man faller ut av folden, sier Luther. Hun mener LO-forbundene kontinuerlig må tørre å diskutere uenigheter.

– Takhøyden er for lav i fagbevegelsen. Debatt og uenighet oppfattes lett som truende. Vårt engasjement i denne saken viser jo at det er viss frustrasjon over dette også i Fagforbundet, sier en annen av brevets undertegnere, leder i Gaustadklubben Are Saastad.

– Forhåpentlig har Østreng-saken lært forbundet å trå mer varsomt i konflikter mellom ledelse og tillitsvalgte i framtida, sier Saastad.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.09.2007
11:06
16.12.2013 02:18Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon


Flere saker