JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Entusiasme for Obama

Fagbevegelsen i USA jobber hardt for et presidentskifte. Størst engasjement skaper Barack Obama.26.03.2008
08:34
16.12.2013 04:25

Den eldste og største hovedsammenslutningen i amerikansk fagbevegelse, AFL-CIO har ikke tatt stilling til hvem de skal støtte av presidentkandidatene. Det kan de ikke før medlemsforbund som representerer 2/3 av medlemsmassen står bak en kandidat.

Per i dag støtter 12 av forbundene i AFL-CIO Hillary Clinton, blant annet det store kommuneforbundet (AFSCME) og lærerforbundet. Bare to fagforbund har gitt sin støtte til Barack Obama. 42 av forbundene har ennå ikke bestemt seg for hvem de skal støtte – om noen.

Energisk

Utbryterorganisasjonen Change to Win (CTW), som har 6 millioner medlemmer, støtter Barack Obama som presidentkandidat for Demokratene. Fire av de sju forbundene i CTW, som representerer mer enn fem millioner av medlemmene, har også kastet seg inn i valgkampen for Obama.

- Barack Obama representerer framtida, og kan absolutt vinne presidentvalget. Han har energi og entusiasme, og han får millioner av nye velgere til urnene, sier Tom Woodruff.

Han er i tillegg til å være organisasjonsansvarlig i CTW, også visepresident i servicearbeiderforbundet SEIU.

Trenger håp

Woodruff har også mye godt å si om Hillary Clinton, og vil støtte henne hvis hun vinner primærvalget. Politikken er stort sett den samme, men Obama er den beste kandidaten.

- Over hele USA mister folk godt betalte jobber som innebærer både helseforsikring og pensjon. De nye arbeidsplassene er dårlig betalt, uten helseforsikring og pensjon. Folk frykter for sine barns økonomiske framtid. Vi må få håpet tilbake. Barack Obama har vilje til å sette arbeiderlovgivning, pensjon og helsekrise på dagsordenen, mener Woodruff.

Med Obama tror han det vil være mulig å vinne fram med en universell helseforsikring i USA.

Les også intervju med nestlederen i AFL-CIO, Rickard Trumka, Tror på demokratene

Mye penger

Både AFL-CIO og Change to Win vil bruke mye penger på av valgkampen. I følge AFL-CIO har fagforbundene budsjettert med mer enn 250 millioner dollar, i dagens valutakurs tilsvarer det 1,3 milliarder norske kroner. CTW sentralt vil bruke 15 millioner dollar, mens forbundene vil bruke mye mer. Servicearbeiderforbundet SEIU, med sine 1,9 millioner medlemmer, vil alene bruke 60 millioner dollar. Pengene vil ikke gå til kandidatenes eller partienes kampanjer, fagbevegelsen vil bruke dem i sitt eget arbeid for et presidentskrifte.

I tillegg til store pengebeløp vil fagbevegelsen stille med mange aktivister i valgkampen. AFL-CIO anslår at 200 000 medlemmer vil delta aktivt.

- Fagbevegelsen er den mest effektive valgkampmaskinen i USA, mener Tomas McNutt i CTW-forbundet UFCW, United Food and Commercial Workers med 1,3 millioner medlemmer..

Ikke store forskjeller

Mark Naccarato, politisk koordinator i SEIUs lokalforening i Tennessee, støttet tidlig i primærvalgkampen John Edwards, slik mange i fagbevegelsen gjorde. Sistnevnte er ute av dansen, det er ikke vanskelig for Naccarato å gå for Barack Obama.

- Det er ikke store politiske forskjeller på Obama og Clinton, heller ikke på Edwards og Clinton, sier Naccarato.

- Obama skaper entusiasme, han mobiliserer folk. Han får nye folk til å delta i primærvalget, og han får svært mange til å engasjere seg i politisk arbeid. SEIU er et av de mest progressive fagforbundene i USA, og Obama har noe av det samme framtidssynet som oss, framholder Naccarato.

Hillary Clinton vant forøvrig primærvalget i Tennessee med 54 prosent, mens Obama fikk 41 prosent av stemmene.

Aktiv valgkamp

Local 205 organiserer godt over 4000 medlemmer, de fleste av foreningens medlemmer er ansatt i offentlig sektor. Både kvinneandelen og andelen afro-amerikanere er rundt 60 prosent.

Ifølge Mark Naccarato regner man med stor deltakelse fra medlemmene i valgkampen.

- Vi satser på at 20 prosent av medlemmene vil gjøre en eller annen innsats i valgkampen, enten ringe andre medlemmer for å be dem om å bruke stemmeretten sin, dele ut løpesedler, eller gjøre andre ting, forteller Naccarato.

- Etter åtte år med Bush er det mange som mener det er viktig med en arbeidervennlig president. Det politiske systemet her i landet favoriserer sjefene, aksjonærene og de store selskapene, sier han.

Naccarato mener republikanernes eneste politiske plan og politikk er skattekutt for de rike.

Les også Frykter at kjønn og rase avgjør presidentvalg, der tillitsvalgte fra Teamsters i Kentucky og nestlederen i West Virginia AFL-CIO snakker om presidentvalget i USA. West Virginia har primærvalg 13. mai, Kentucky 20. mai.

Arbeidervennlig

I tillegg til innføring av en universell helseforsikring og en styrking av den amerikanske økonomien, er den såkalte Employee Free Choice Act viktig for fagbevegelsen. Fagbevegelsen vil gjøre det enklere for folk å organisere seg og å få tariffavtale. Lovforslaget vil gjøre det vanskeligere for bedriftene å trenere innføring av en tariffavtale, ved at det skal være nok at et flertall på bedriften organiserer seg.

- Vi trenger forandring. Vi trenger å bytte ut de business-vennlige myndighetene med arbeidervennlige myndigheter, framholder Thomas McNutt og Steven Powell, nestlederne i de to største fagforeningene i UFCW.

Steven Powell er nestleder i local 881 i Illinois med 35 000 medlemmer. Thomas P. McNutt har tilsvarende tillitsverv i local 400 som representerer like mange fagorganiserte i sju stater rundt Washington D.C..

- Vi trenger arbeidslovgivning med sanksjonsmyndigheter. Det må svi på pungen når lovene brytes, sier Tom McNutt.

- Dette presidentvalget er det viktigste noensinne. Det amerikanske folket har fått nok, så det er stort håp om at vi kan få til en endring. Fire år med McCain betyr nye år med det samme vi har hatt de siste åtte årene, sier Steven Powell.

Powell har ved tidligere valg jobbet for Obama, og er en av superdelegatene fra Illinois som kan få avgjørende betydning for utfallet av Demokratenes valg av presidentkandidat.

Satser på Obama

Fagforbundet United Transportation Union (UTU) i AFL-CIO, som i hovedsak organiserer jernbanearbeidere, støtter Hillary Clinton som presidentkandidat. På National Labor College i Silver Spring, nær Washington D.C., treffer vi UTU-tillitsvalgte som går for Barack Obama.

Billy D. Moye er tredje generasjon jernbanearbeider. Han er registrert republikaner, men har ikke stemt på dem siden Bush senior i 1988.

- Uansett hvem det blir som vinner primærvalget vil jeg stemme Demokratisk. Jeg tror en av demokratene kan vinne presidentvalget. John McCain er en fantastisk mann og en amerikansk helt, men amerikanske arbeidere trenger en annen enn en republikansk president. Jeg har stor tro på Barack Obama, han har utstråling, sier Moye.

Han forteller at en demokratisk presidentkandidat ikke har hatt flertall i Nord-Carolina siden 1976. Delstaten skal avholde primærvalg 6. mai.

Texas er tapt

Carlos Wallace er nestleder i UTUs styre i Texas med 5000 jernbanearbeidere som medlemmer.

Han er entusiastisk for Obama, men mener at Texas er tapt for demokratenes presidentkandidat, uansett hvem det måtte bli.

- Jeg er helt sikker på at det denne gangen blir det en demokratisk president. Hillary Clinton eller Barack Obama vil vinne valget - men ikke i Texas. Min delstat er tapt. Samtidig er det mange republikanerne som ikke har tro på McCain. Han er for gammel, sier Wallace om republikanernes kandidat John McCain. Han fyller 72 år før han eventuelt flytter inn i Det hvite hus 20. januar 2009.

I Texas vant Clinton primærvalget med 51 prosent av stemmene, Obama fikk 48 prosent. Likevel endte Obama opp med flest delegater til Demokratenes landsmøte i august på grunn av et system i Texas der det både er primærvalg og partimøter.

Ny tro

På tross av at fagforbundet deres har støttet Hillary Clinton, har både Moye og Wallace mest tro på Obama, og håper han vil vinne det demokratiske primærvalget. Begge tror at senatoren fra Illinois vil dra seieren i land mot McCain, og at han kan skape ny entusiasme og tro på fagbevegelsen i USA.

22.04 Pennsylvania, der 151 delegater er til fordeling

06.05 Indiana, der 66 delegater skal fordeles

06.05 Nord Carolina, der 134 delegater skal fordeles

13.05 West Virginia, der 26 delegater skal fordeles

20.05 Kentucky, der 47 delegater skal fordeles

20.05 Oregon, der 48 delegater skal fordeles

03.06 Sør Dakota, der 14 delegater skal fordeles

03.06 Montana, der 15 delegater skal fordeles

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.03.2008
08:34
16.12.2013 04:25Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

Leif Martin Kirknes

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.

Øyvind Aukrust

4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

Sissel M. Rasmussen

Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen

Hanna Skotheim

Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

Eirik Dahl Viggen

Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

Håvard Sæbø

Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Sissel M. Rasmussen

Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker

Kommentar

Ihne Pedersen

«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

Debatt

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)

Colourbox.com

«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.

Dorthe Karlsen

2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.

Colourbox.com

Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

Anita Arntzen

Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede


Flere saker