JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Entusiasme for Obama

Fagbevegelsen i USA jobber hardt for et presidentskifte. Størst engasjement skaper Barack Obama.26.03.2008
08:34
16.12.2013 04:25

Den eldste og største hovedsammenslutningen i amerikansk fagbevegelse, AFL-CIO har ikke tatt stilling til hvem de skal støtte av presidentkandidatene. Det kan de ikke før medlemsforbund som representerer 2/3 av medlemsmassen står bak en kandidat.

Per i dag støtter 12 av forbundene i AFL-CIO Hillary Clinton, blant annet det store kommuneforbundet (AFSCME) og lærerforbundet. Bare to fagforbund har gitt sin støtte til Barack Obama. 42 av forbundene har ennå ikke bestemt seg for hvem de skal støtte – om noen.

Energisk

Utbryterorganisasjonen Change to Win (CTW), som har 6 millioner medlemmer, støtter Barack Obama som presidentkandidat for Demokratene. Fire av de sju forbundene i CTW, som representerer mer enn fem millioner av medlemmene, har også kastet seg inn i valgkampen for Obama.

- Barack Obama representerer framtida, og kan absolutt vinne presidentvalget. Han har energi og entusiasme, og han får millioner av nye velgere til urnene, sier Tom Woodruff.

Han er i tillegg til å være organisasjonsansvarlig i CTW, også visepresident i servicearbeiderforbundet SEIU.

Trenger håp

Woodruff har også mye godt å si om Hillary Clinton, og vil støtte henne hvis hun vinner primærvalget. Politikken er stort sett den samme, men Obama er den beste kandidaten.

- Over hele USA mister folk godt betalte jobber som innebærer både helseforsikring og pensjon. De nye arbeidsplassene er dårlig betalt, uten helseforsikring og pensjon. Folk frykter for sine barns økonomiske framtid. Vi må få håpet tilbake. Barack Obama har vilje til å sette arbeiderlovgivning, pensjon og helsekrise på dagsordenen, mener Woodruff.

Med Obama tror han det vil være mulig å vinne fram med en universell helseforsikring i USA.

Les også intervju med nestlederen i AFL-CIO, Rickard Trumka, Tror på demokratene

Mye penger

Både AFL-CIO og Change to Win vil bruke mye penger på av valgkampen. I følge AFL-CIO har fagforbundene budsjettert med mer enn 250 millioner dollar, i dagens valutakurs tilsvarer det 1,3 milliarder norske kroner. CTW sentralt vil bruke 15 millioner dollar, mens forbundene vil bruke mye mer. Servicearbeiderforbundet SEIU, med sine 1,9 millioner medlemmer, vil alene bruke 60 millioner dollar. Pengene vil ikke gå til kandidatenes eller partienes kampanjer, fagbevegelsen vil bruke dem i sitt eget arbeid for et presidentskrifte.

I tillegg til store pengebeløp vil fagbevegelsen stille med mange aktivister i valgkampen. AFL-CIO anslår at 200 000 medlemmer vil delta aktivt.

- Fagbevegelsen er den mest effektive valgkampmaskinen i USA, mener Tomas McNutt i CTW-forbundet UFCW, United Food and Commercial Workers med 1,3 millioner medlemmer..

Ikke store forskjeller

Mark Naccarato, politisk koordinator i SEIUs lokalforening i Tennessee, støttet tidlig i primærvalgkampen John Edwards, slik mange i fagbevegelsen gjorde. Sistnevnte er ute av dansen, det er ikke vanskelig for Naccarato å gå for Barack Obama.

- Det er ikke store politiske forskjeller på Obama og Clinton, heller ikke på Edwards og Clinton, sier Naccarato.

- Obama skaper entusiasme, han mobiliserer folk. Han får nye folk til å delta i primærvalget, og han får svært mange til å engasjere seg i politisk arbeid. SEIU er et av de mest progressive fagforbundene i USA, og Obama har noe av det samme framtidssynet som oss, framholder Naccarato.

Hillary Clinton vant forøvrig primærvalget i Tennessee med 54 prosent, mens Obama fikk 41 prosent av stemmene.

Aktiv valgkamp

Local 205 organiserer godt over 4000 medlemmer, de fleste av foreningens medlemmer er ansatt i offentlig sektor. Både kvinneandelen og andelen afro-amerikanere er rundt 60 prosent.

Ifølge Mark Naccarato regner man med stor deltakelse fra medlemmene i valgkampen.

- Vi satser på at 20 prosent av medlemmene vil gjøre en eller annen innsats i valgkampen, enten ringe andre medlemmer for å be dem om å bruke stemmeretten sin, dele ut løpesedler, eller gjøre andre ting, forteller Naccarato.

- Etter åtte år med Bush er det mange som mener det er viktig med en arbeidervennlig president. Det politiske systemet her i landet favoriserer sjefene, aksjonærene og de store selskapene, sier han.

Naccarato mener republikanernes eneste politiske plan og politikk er skattekutt for de rike.

Les også Frykter at kjønn og rase avgjør presidentvalg, der tillitsvalgte fra Teamsters i Kentucky og nestlederen i West Virginia AFL-CIO snakker om presidentvalget i USA. West Virginia har primærvalg 13. mai, Kentucky 20. mai.

Arbeidervennlig

I tillegg til innføring av en universell helseforsikring og en styrking av den amerikanske økonomien, er den såkalte Employee Free Choice Act viktig for fagbevegelsen. Fagbevegelsen vil gjøre det enklere for folk å organisere seg og å få tariffavtale. Lovforslaget vil gjøre det vanskeligere for bedriftene å trenere innføring av en tariffavtale, ved at det skal være nok at et flertall på bedriften organiserer seg.

- Vi trenger forandring. Vi trenger å bytte ut de business-vennlige myndighetene med arbeidervennlige myndigheter, framholder Thomas McNutt og Steven Powell, nestlederne i de to største fagforeningene i UFCW.

Steven Powell er nestleder i local 881 i Illinois med 35 000 medlemmer. Thomas P. McNutt har tilsvarende tillitsverv i local 400 som representerer like mange fagorganiserte i sju stater rundt Washington D.C..

- Vi trenger arbeidslovgivning med sanksjonsmyndigheter. Det må svi på pungen når lovene brytes, sier Tom McNutt.

- Dette presidentvalget er det viktigste noensinne. Det amerikanske folket har fått nok, så det er stort håp om at vi kan få til en endring. Fire år med McCain betyr nye år med det samme vi har hatt de siste åtte årene, sier Steven Powell.

Powell har ved tidligere valg jobbet for Obama, og er en av superdelegatene fra Illinois som kan få avgjørende betydning for utfallet av Demokratenes valg av presidentkandidat.

Satser på Obama

Fagforbundet United Transportation Union (UTU) i AFL-CIO, som i hovedsak organiserer jernbanearbeidere, støtter Hillary Clinton som presidentkandidat. På National Labor College i Silver Spring, nær Washington D.C., treffer vi UTU-tillitsvalgte som går for Barack Obama.

Billy D. Moye er tredje generasjon jernbanearbeider. Han er registrert republikaner, men har ikke stemt på dem siden Bush senior i 1988.

- Uansett hvem det blir som vinner primærvalget vil jeg stemme Demokratisk. Jeg tror en av demokratene kan vinne presidentvalget. John McCain er en fantastisk mann og en amerikansk helt, men amerikanske arbeidere trenger en annen enn en republikansk president. Jeg har stor tro på Barack Obama, han har utstråling, sier Moye.

Han forteller at en demokratisk presidentkandidat ikke har hatt flertall i Nord-Carolina siden 1976. Delstaten skal avholde primærvalg 6. mai.

Texas er tapt

Carlos Wallace er nestleder i UTUs styre i Texas med 5000 jernbanearbeidere som medlemmer.

Han er entusiastisk for Obama, men mener at Texas er tapt for demokratenes presidentkandidat, uansett hvem det måtte bli.

- Jeg er helt sikker på at det denne gangen blir det en demokratisk president. Hillary Clinton eller Barack Obama vil vinne valget - men ikke i Texas. Min delstat er tapt. Samtidig er det mange republikanerne som ikke har tro på McCain. Han er for gammel, sier Wallace om republikanernes kandidat John McCain. Han fyller 72 år før han eventuelt flytter inn i Det hvite hus 20. januar 2009.

I Texas vant Clinton primærvalget med 51 prosent av stemmene, Obama fikk 48 prosent. Likevel endte Obama opp med flest delegater til Demokratenes landsmøte i august på grunn av et system i Texas der det både er primærvalg og partimøter.

Ny tro

På tross av at fagforbundet deres har støttet Hillary Clinton, har både Moye og Wallace mest tro på Obama, og håper han vil vinne det demokratiske primærvalget. Begge tror at senatoren fra Illinois vil dra seieren i land mot McCain, og at han kan skape ny entusiasme og tro på fagbevegelsen i USA.

22.04 Pennsylvania, der 151 delegater er til fordeling

06.05 Indiana, der 66 delegater skal fordeles

06.05 Nord Carolina, der 134 delegater skal fordeles

13.05 West Virginia, der 26 delegater skal fordeles

20.05 Kentucky, der 47 delegater skal fordeles

20.05 Oregon, der 48 delegater skal fordeles

03.06 Sør Dakota, der 14 delegater skal fordeles

03.06 Montana, der 15 delegater skal fordeles

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.03.2008
08:34
16.12.2013 04:25Mest lest

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.

Colourbox

Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.

Privat

Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør


Flere saker