JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Entusiasme for Obama

Fagbevegelsen i USA jobber hardt for et presidentskifte. Størst engasjement skaper Barack Obama.26.03.2008
08:34
16.12.2013 04:25

Den eldste og største hovedsammenslutningen i amerikansk fagbevegelse, AFL-CIO har ikke tatt stilling til hvem de skal støtte av presidentkandidatene. Det kan de ikke før medlemsforbund som representerer 2/3 av medlemsmassen står bak en kandidat.

Per i dag støtter 12 av forbundene i AFL-CIO Hillary Clinton, blant annet det store kommuneforbundet (AFSCME) og lærerforbundet. Bare to fagforbund har gitt sin støtte til Barack Obama. 42 av forbundene har ennå ikke bestemt seg for hvem de skal støtte – om noen.

Energisk

Utbryterorganisasjonen Change to Win (CTW), som har 6 millioner medlemmer, støtter Barack Obama som presidentkandidat for Demokratene. Fire av de sju forbundene i CTW, som representerer mer enn fem millioner av medlemmene, har også kastet seg inn i valgkampen for Obama.

- Barack Obama representerer framtida, og kan absolutt vinne presidentvalget. Han har energi og entusiasme, og han får millioner av nye velgere til urnene, sier Tom Woodruff.

Han er i tillegg til å være organisasjonsansvarlig i CTW, også visepresident i servicearbeiderforbundet SEIU.

Trenger håp

Woodruff har også mye godt å si om Hillary Clinton, og vil støtte henne hvis hun vinner primærvalget. Politikken er stort sett den samme, men Obama er den beste kandidaten.

- Over hele USA mister folk godt betalte jobber som innebærer både helseforsikring og pensjon. De nye arbeidsplassene er dårlig betalt, uten helseforsikring og pensjon. Folk frykter for sine barns økonomiske framtid. Vi må få håpet tilbake. Barack Obama har vilje til å sette arbeiderlovgivning, pensjon og helsekrise på dagsordenen, mener Woodruff.

Med Obama tror han det vil være mulig å vinne fram med en universell helseforsikring i USA.

Les også intervju med nestlederen i AFL-CIO, Rickard Trumka, Tror på demokratene

Mye penger

Både AFL-CIO og Change to Win vil bruke mye penger på av valgkampen. I følge AFL-CIO har fagforbundene budsjettert med mer enn 250 millioner dollar, i dagens valutakurs tilsvarer det 1,3 milliarder norske kroner. CTW sentralt vil bruke 15 millioner dollar, mens forbundene vil bruke mye mer. Servicearbeiderforbundet SEIU, med sine 1,9 millioner medlemmer, vil alene bruke 60 millioner dollar. Pengene vil ikke gå til kandidatenes eller partienes kampanjer, fagbevegelsen vil bruke dem i sitt eget arbeid for et presidentskrifte.

I tillegg til store pengebeløp vil fagbevegelsen stille med mange aktivister i valgkampen. AFL-CIO anslår at 200 000 medlemmer vil delta aktivt.

- Fagbevegelsen er den mest effektive valgkampmaskinen i USA, mener Tomas McNutt i CTW-forbundet UFCW, United Food and Commercial Workers med 1,3 millioner medlemmer..

Ikke store forskjeller

Mark Naccarato, politisk koordinator i SEIUs lokalforening i Tennessee, støttet tidlig i primærvalgkampen John Edwards, slik mange i fagbevegelsen gjorde. Sistnevnte er ute av dansen, det er ikke vanskelig for Naccarato å gå for Barack Obama.

- Det er ikke store politiske forskjeller på Obama og Clinton, heller ikke på Edwards og Clinton, sier Naccarato.

- Obama skaper entusiasme, han mobiliserer folk. Han får nye folk til å delta i primærvalget, og han får svært mange til å engasjere seg i politisk arbeid. SEIU er et av de mest progressive fagforbundene i USA, og Obama har noe av det samme framtidssynet som oss, framholder Naccarato.

Hillary Clinton vant forøvrig primærvalget i Tennessee med 54 prosent, mens Obama fikk 41 prosent av stemmene.

Aktiv valgkamp

Local 205 organiserer godt over 4000 medlemmer, de fleste av foreningens medlemmer er ansatt i offentlig sektor. Både kvinneandelen og andelen afro-amerikanere er rundt 60 prosent.

Ifølge Mark Naccarato regner man med stor deltakelse fra medlemmene i valgkampen.

- Vi satser på at 20 prosent av medlemmene vil gjøre en eller annen innsats i valgkampen, enten ringe andre medlemmer for å be dem om å bruke stemmeretten sin, dele ut løpesedler, eller gjøre andre ting, forteller Naccarato.

- Etter åtte år med Bush er det mange som mener det er viktig med en arbeidervennlig president. Det politiske systemet her i landet favoriserer sjefene, aksjonærene og de store selskapene, sier han.

Naccarato mener republikanernes eneste politiske plan og politikk er skattekutt for de rike.

Les også Frykter at kjønn og rase avgjør presidentvalg, der tillitsvalgte fra Teamsters i Kentucky og nestlederen i West Virginia AFL-CIO snakker om presidentvalget i USA. West Virginia har primærvalg 13. mai, Kentucky 20. mai.

Arbeidervennlig

I tillegg til innføring av en universell helseforsikring og en styrking av den amerikanske økonomien, er den såkalte Employee Free Choice Act viktig for fagbevegelsen. Fagbevegelsen vil gjøre det enklere for folk å organisere seg og å få tariffavtale. Lovforslaget vil gjøre det vanskeligere for bedriftene å trenere innføring av en tariffavtale, ved at det skal være nok at et flertall på bedriften organiserer seg.

- Vi trenger forandring. Vi trenger å bytte ut de business-vennlige myndighetene med arbeidervennlige myndigheter, framholder Thomas McNutt og Steven Powell, nestlederne i de to største fagforeningene i UFCW.

Steven Powell er nestleder i local 881 i Illinois med 35 000 medlemmer. Thomas P. McNutt har tilsvarende tillitsverv i local 400 som representerer like mange fagorganiserte i sju stater rundt Washington D.C..

- Vi trenger arbeidslovgivning med sanksjonsmyndigheter. Det må svi på pungen når lovene brytes, sier Tom McNutt.

- Dette presidentvalget er det viktigste noensinne. Det amerikanske folket har fått nok, så det er stort håp om at vi kan få til en endring. Fire år med McCain betyr nye år med det samme vi har hatt de siste åtte årene, sier Steven Powell.

Powell har ved tidligere valg jobbet for Obama, og er en av superdelegatene fra Illinois som kan få avgjørende betydning for utfallet av Demokratenes valg av presidentkandidat.

Satser på Obama

Fagforbundet United Transportation Union (UTU) i AFL-CIO, som i hovedsak organiserer jernbanearbeidere, støtter Hillary Clinton som presidentkandidat. På National Labor College i Silver Spring, nær Washington D.C., treffer vi UTU-tillitsvalgte som går for Barack Obama.

Billy D. Moye er tredje generasjon jernbanearbeider. Han er registrert republikaner, men har ikke stemt på dem siden Bush senior i 1988.

- Uansett hvem det blir som vinner primærvalget vil jeg stemme Demokratisk. Jeg tror en av demokratene kan vinne presidentvalget. John McCain er en fantastisk mann og en amerikansk helt, men amerikanske arbeidere trenger en annen enn en republikansk president. Jeg har stor tro på Barack Obama, han har utstråling, sier Moye.

Han forteller at en demokratisk presidentkandidat ikke har hatt flertall i Nord-Carolina siden 1976. Delstaten skal avholde primærvalg 6. mai.

Texas er tapt

Carlos Wallace er nestleder i UTUs styre i Texas med 5000 jernbanearbeidere som medlemmer.

Han er entusiastisk for Obama, men mener at Texas er tapt for demokratenes presidentkandidat, uansett hvem det måtte bli.

- Jeg er helt sikker på at det denne gangen blir det en demokratisk president. Hillary Clinton eller Barack Obama vil vinne valget - men ikke i Texas. Min delstat er tapt. Samtidig er det mange republikanerne som ikke har tro på McCain. Han er for gammel, sier Wallace om republikanernes kandidat John McCain. Han fyller 72 år før han eventuelt flytter inn i Det hvite hus 20. januar 2009.

I Texas vant Clinton primærvalget med 51 prosent av stemmene, Obama fikk 48 prosent. Likevel endte Obama opp med flest delegater til Demokratenes landsmøte i august på grunn av et system i Texas der det både er primærvalg og partimøter.

Ny tro

På tross av at fagforbundet deres har støttet Hillary Clinton, har både Moye og Wallace mest tro på Obama, og håper han vil vinne det demokratiske primærvalget. Begge tror at senatoren fra Illinois vil dra seieren i land mot McCain, og at han kan skape ny entusiasme og tro på fagbevegelsen i USA.

22.04 Pennsylvania, der 151 delegater er til fordeling

06.05 Indiana, der 66 delegater skal fordeles

06.05 Nord Carolina, der 134 delegater skal fordeles

13.05 West Virginia, der 26 delegater skal fordeles

20.05 Kentucky, der 47 delegater skal fordeles

20.05 Oregon, der 48 delegater skal fordeles

03.06 Sør Dakota, der 14 delegater skal fordeles

03.06 Montana, der 15 delegater skal fordeles

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.03.2008
08:34
16.12.2013 04:25Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år


Flere saker