JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenige til Dovre faller

De ansatte ved Bekken & Strøm i Gjøvik har streiket for tariffavtale siden 26. november i fjor. Selv om de er langt unna en løsning, er streikeviljen stor. I dag er det støttemarkering for de streikende utenfor bedriften i Gjøvik.13.01.2011
07:46
16.12.2013 15:04

Snøfnuggende faller tunge og våte mot bakken da drosjen vår svinger inn på parkeringsplassen foran Bekken & Strøm i Gjøvik; som produserer og selger arbeidsklær til hele landet. På parkeringsplassen står en gjeng i gule refleksvester rundt en portabel bålplass.

Hardbarka streikevakter

De er streikevakter. De har stått der hver eneste arbeidsdag siden streiken begynte, seint i november i fjor, i all slags vær og minusgrader. Kravet er noe de fleste av oss tar for gitt: En tariffavtale og muligheten til å påvirke sin egen arbeidsplass.

- Her blir vi til vi får tariffavtale, så enkelt er det, forklarer Christer André Møller. Han er tillitsvalgt for Handel og Kontor-medlemmene hos bedriften og en av 19 ansatte ved bedriften som har streiket i over seks uker ved Bekken & Strøm.

Krever frihet fra LO-diktat

Det er fortsatt isfront mellom partene. Sven Georg Strøm, eier og daglig leder av bedriften, som vi møter på kontoret hans, krever frihet fra tariff og LO-diktat. Han mener han har loven på sin side: De streikende ikke kan presse gjennom en tariffavtale.

Sven Strøm virker avslappet og selvsikker, han virker ikke særlig bekymret for konflikten i bedriften sin, der han sitter tilbakelent i kontorstolen.

- Påvirker streiken hverdagen hos Bekken & Strøm?

- Vi merker at streiken påvirker bedriften, lett å se at færre enn vanlig jobber, svarer han kort.

- Har bedriften blitt lammet av streiken på noen måte?

- Nei, det er streikende fra alle avdelinger men ingen av avdelingene har blitt lammet. Men det har dessverre blitt mye ekstra arbeid for de som ikke streiker. Mange har jobbet ekstra overtid. Av totalt 65 ansatte her på bruket så er bare 19 i streik, så vi klarer fint å drive videre.

- Hvorfor vil du ikke gå med på kravet om tariffavtale?

- For meg er dette en prinsippsak. Jeg jobber for å holde bedriften fri og uavhengig, derfor er vi ikke organisert, verken på arbeidsgiver- eller arbeidstakersiden.

Betinget streik

Strøm har gått til retten for å hindre en såkalt «sympatistreik» som har vært på trappene en stund. Dette ville i praksis innebære at all transport til og fra Bekken & Strøm ville opphøre, noe som ville lamme bedriften totalt.

- Vi vil gå ut i en betinget streik, det vil si at bare transport til og fra Bekken & Strøm vil rammes. Det er snakk om 400 medlemmer, hovedsakelig i transportselskapet Schenker AS, forklarer Lars M. Johnsen, nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) på telefon.

- Har du tro på at aksjonen kan tvinge fram en løsning på konflikten?

- Ja det har jeg. Vi bruker de kampmidlene som finnes. Sympatiaksjoner er ofte med på å løse hovedkonflikten. Et nylig eksempel er streiken på Rockefeller i Oslo der sympatiaksjonen fra de ansatte på Ringnes tvang fram en løsning.

- Ikke flertall for streiken

Daglig leder Sven Strøm har stevnet LO for retten for denne sympatiaksjonen. Han mener det er lovstridig å tvinge gjennom en avtale slik, og påpeker også at det bare er 19 av bedriftens 63 ansatte som er ute i streik.

- Det er ikke flertall for streiken på bedriften, mener han.

Saken skal behandles i retten 17.-18. januar. Sympatistreiken er dermed utsatt i påvente av en rettsavgjørelse.

Sympati-tut fra forbipassende

Til tross for dette har de streikende fått enorm støtte. Biler som passerer tuter, og de har fått tilsendt både mat og penger. Humøret er på topp og med glimt i øyet forteller de at folk stadig vekk stikker innom for en kaffe og en prat.

- Vi har stor støtte for kravene våre blant befolkningen. Dette er helt grunnleggende rettigheter, sier Møller, som forventer stort oppmøte på sympatiaksjonen torsdag.

Høy bartefaktor

Ungdomssekretær Jo Skårderud i LO i Trondheim kan bekrefte at det er satt opp en buss derfra, med plass til 40 mennesker. Dermed blir det høy bartefaktor på Gjøvik under torsdagens markering. Det er også satt opp busser fra Oslo. De streikende håper på stort oppmøte klokken 14.00 utenfor Bekken & Strøm og at mange tar med seg sine faner.

Boikott

I tillegg til støttemarkering og eventuell sympatistreik er det også varslet en boikottaksjon, der flere ledende kunder legger alle bestillinger på is fram til en tariffavtale er på plass. Hedmark Fylkeskommune og Hamar kommune er noen av dem som støtter de streikendes krav og internasjonale arbeidskonvensjoner, og har valgt å kansellere bestillinger av arbeidsklær fra bedriften inntil videre.

Men daglig leder Sven Strøm nekter å gi etter.

- Dette kan vare til Dovre faller, konkluderer han.

Optimister både ute og inne

Utenfor vinduet til Strøm sparker noen av streikende refleksgutta fotball, mens andre prater muntert. Forventningene til fanemarkeringen er høye. De kaller på Christer.

- Christer, du må komme! Det er noen journalister her og det er du som er tillitsmann her, roper kollegene muntert. Christer Andrè Møller kommer mot oss. Han har også på seg en refleksvest som virker svært moteriktig på parkeringsplassen foran Bekken & Strøm. På refleksvesten er logoen til Handel og Kontor, der Møller er organisert.

- Hvorfor streiker dere?

- Fordi vi krever tariffavtale og lokale forhandlinger. Ledelsen vil nekte oss dette, og derfor har vi gått til streik. Vi mener at det er helt absurd at ledelsen i en bedrift vil nekte sine ansatte tariffavtale i 2011. Kamp for retten til tariffavtale var noe man drev med for hundre år siden som vi er vant til å lese om i historiebøkene.

- Hvorfor vil dere kreve tariffavtale?

- Fordi vi mener at vi har jobbet for en lønn som er under tarifftaksten for vår bransje. Vi kommer ikke til å gi oss før vi enten får tariffavtale eller bedriften ikke lenger klarer å opprettholde produksjonen på grunn av streiken.

Butikklokalet til Bekken og Strøm er velfylt når vi går igjennom det, og det vi kan skimte av lageret tyder ikke akkurat på at det er krise hos bedriften.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.01.2011
07:46
16.12.2013 15:04Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet


Flere saker