JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glede og lettelse

Brede smil og senkede skuldre preger reaksjonene fra lederne i LO-forbundene på valgresultatet.15.09.2009
07:53
16.12.2013 11:11

– Vi hadde mye å tape, og derfor har dette vært en veldig viktig valgkamp for oss, sier Hans Felix i EL & IT Forbundet til Nettverk .

I EL & IT har stort og smått vært ute på stands, mobilisert med avisinnlegg, på Youtube og med egne grupper på Facebook.

– Hvor viktig har LOs mobilisering vært?

– Jeg tror vi har vært tungen på vektskålen. Selvfølgelig har partienes valgkamparbeidere gjort en formidabel jobb, men vi i LO og forbundene har stått på vi også. Vi har enstemmig anbefalt de rødgrønne, men det fordrer også at regjeringen leverer. Det har de gjort de siste fire årene, og vi kommer til å kreve at de fortsetter i samme stil, sier Felix.

Utrolig glad

Lederen i Arbeidsmandsforbundet, Erna C. Hagensen, er glad og lettet over at det ser ut til å bli rødgrønn regjering i fire år til.

Dette ser bra ut. Jeg har vært veldig spent i hele dag. Da jeg så de første valgdagsmålingene ble jeg utrolig glad og lettet, sier hun.

Men selv i seiersrusen har hun en klar formaning til en ny rødgrønn regjering.

De rødgrønne hadde aldri fått dette valgresultatet uten støtte fra fagbevegelsen. Nå har regjeringen fått fornyet tillit. Og det er viktig at de leverer. Hverdagen begynner igjen i morgen.

Lykke til!

Jeg er glad og lettet, sier HK-leder Sture Arntzen.

Dette gir Handel og Kontor en god mulighet til å få gjennomført mange av de vedtakene som landsmøtet vårt fattet. Vårt engasjement ser ut til å bli kronet med seier, og vi ser lysere på landsmøteperioden. Vi ønsker den rødgrønne regjeringen lykke til videre og ser fram til et godt faglig-politisk samarbeid.

Kvinnelønnsløft

– Det er Regjeringen som har arbeidsgiveransvaret for oss statsansatte. Da er det viktig med en regjering som ser på samarbeidet med oss som en styrke, sier NTL-leder Turid Lilleheie til Aktuell.no .

Lilleheie har kjempet innbitt for likelønn i lang tid. Nå forventer hun resultater.

– Likelønn er et must. Det er en selvfølge at vi nå må få til et kvinnelønnsløft, framholder NTL-lederen, som også har klare forventninger om opprydding i bruken av midlertidig ansattei staten.

Svært godt fornøyd

– Valgnatten var spennende, ikke minst da mandatene begynte å veksle. Men jeg hadde hele tiden roen og en god følelse, og nå er jeg både lettet og glad, sier Davidsen til Fagbladet .

Han berømmer alle som har stått på for å sikre den rødgrønne valgseieren og trekker fram fire sentrale utfordringer for den nye rødgrønne regjeringen:

– Først og fremst må innsatsen med å forbedre kommuneøkonomien videre føres, slik at kommunene blir i stand til å yte de kvalitetstjenestene som innbyggerne i et velferdssamfunn bør ha.

– Deretter er det også viktig å forsterke arbeidet med arbeidstakernes faglige rettigheter og økt medbestemmelse, slik at vi kan få til den arbeidslivsreformen som ligger i Arbeiderpartiets slagord: Alle skal med.

– Fattigdom og forskjellsnorge er en tredje stor utfordring der jeg forventer at en ny rødgrønn regjering viderefører og forsterker innsatsen.

– I tillegg har vi arbeidet med kvalitet i eldreomsorgen, en bedre skole for alle, og helseinnsatsen. Dette er områder der jeg forventer at regjeringen takker for fagbevegelsens innsats og velgernes tillit, og leverer, sier Davidsen.

Fortsatt jobb

Kampen mot sosial dumping til sjøs fortsetter med uforminsket styrke. Valgresultatet endrer ikke på det, sier leder i Norsk Sjømannsforbund Jacqueline Smith.

Norsk Sjømannsforbund stilte med nesten 30 personer på Arbeiderpartiets valgvake i går kveld og i natt. De fikk full uttelling.

For sjøfolkene betydde en rødgrønn seier at vi fortsatt kan ha jobber å gå til, sier Jacqueline Smith til Maritim Logg når det gjenstår resultater fra kun ni av 430 kommuner.

Takker Sponheim

Også Transportarbeiderforbundets Roger Hansen er svært fornøyd med at den rødgrønne regjeringa fortsetter. Han framhever at fagbevegelsen har vært klar og tydelig i de politiske kravene og ønskene.

Vi har klart å overbevise våre medlemmer om at politisk arbeid er viktig. Vi har reist kamp mot sosial dumping og pekt på truslene om å svekke arbeidsmiljøloven. Folk har forstått at det er en sammenheng mellom politiske saker og valg.

Roger Hansen vil også ha fram at partileder Sponheims harde kjør mot Frp har styrket den rødgrønne regjeringa.

Jeg tror Sponheims holdning og kritikk av Frp har gjort at flere velgere har stemt Ap. Venstres agitasjon har økt polariseringen i norsk politikk og Arbeiderpartiet har tjent på det. Venstre og Kristelig Folkeparti har tapt, sier han.

Inspirerer naboene

Fellesforbundets Arve Bakke sier i et intervju med Magasinet at han tror den rød-grønne valgseieren inspirerer fagbevegelsen i Norden. På hjemmebane har han tre sentrale forventninger til fire nye år med rød-grønt styre:

– En aktiv næringspolitikk

– Satsing på fellesskapsløsninger for økt velferd

– Satsing på det organiserte arbeidslivet

Allerede før nyttår må partene i arbeidslivet sammen med staten bli enig om en ny avtale for Inkluderende arbeidsliv (IA). Bakke forventer at myndighetene gjør enda mer for å trekke med partene i arbeidet, blant annet for å hindre utstøting fra arbeidslivet.

Lykkelig postmann

– Valget var et være eller ikke være for Postkom. Jeg er veldig, veldig glad og lettet over utfallet, sier Odd Christian Øverland, forbundsleder i Postkom.

For Postkom har kampen mot EUs 3. postdirektiv vært den altoverskyggende saken i valgkampen.

– En ny periode med en rødgrønn regjering sikrer at vår innsats for å avvise postdirektivet ikke har vært forgjeves og at vi kan fortsette kampen med uforminsket styrke, sier Øverland til Aktuell.no .

Forutsigbarhet

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund er glad for at den rød-grønne regjeringen fikk fire nye år.

– Det betyr stabilitet og forutsigbarhet. Vi ser fram til fortsatt satsing på kriminalomsorgen. Det vi ønsker oss av den rød-grønne regjeringen, er enda sterkere fokus på personalområdet og de ansattes arbeidssituasjon. Vi er veldig glade for at vi ikke fikk en regjering dominert av Fremskrittspartiet. Det ville skapt usikkerhet rundt kriminalomsorgen, sier Geir Bjørkli.

Velferdsvalg

– Et godt valg for velferdsstaten, mener FO-leder Randi Reese. Hun lover å være et fortsatt nyttig korrektiv for de rødgrønne.

– Når regjeringen nå har fått fornyet tillit, må den skjerpe innsatsen for utsatte grupper, sier FO-lederen til fagbladet Fontene.no .

– De må følge opp løftene i fattigdomsbekjempelsen, de må fjerne anbudssystemet i barnevernet og rusomsorgen, øke bemanningen i den delen av Nav som vi jobber i og i det kommunale barnevernet, hevder Reese.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.09.2009
07:53
16.12.2013 11:11Mest lest

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Uføretrygdede kan ha fått flere tusen kroner for lite fra Nav

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen stopper streiken i Oslo kommune

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

Ylva Seiff Berge

Slik har Jan Bøhler påvirket Senterpartiet etter overgangen fra Ap

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

Kathrine Geard

Petter kjører buss på heltid, uten fast arbeidstid eller rute: – Det eneste jeg vet er at jeg har fri lørdag og søndag

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

Ole Palmstrøm

Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør valgkampen vanskelig, sier Eggum

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste sakene fra Sps landsmøte

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

Svein Tofteng

Rekordhøy støtte til EØS-avtalen, viser ny måling


Flere saker