JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mafiaboss i eksil møter NAV

I disse dager pågår innspillingen av den nye norske TV-serien «Lillyhammer» der Steven Van Zandt, kjent fra Bruce Springsteens E Street Band og rollen som mafiabossen Silvio Dante i TV-serien «The Sopranos», har en av hovedrollene.04.02.2011
16:06
16.12.2013 15:16

TV-serien handler om en amerikansk mafiaboss, Frank Tagliano, som havner i konflikt med sjefen sin og tyster på ham til politiet. Han må derfor gå i dekning som en del av vitnebeskyttelsesprogrammet.

Men mafiabossen har sett vinter OL på Lillehammer på TV og har blitt forelsket i byen.

Han får til slutt reise dit - og store deler av handlingen dreier seg deretter om kulturkollisjonen mellom mafiakulturen og det sosialdemokratiske Norge.

Frank Tagliano ønsker for eksempel å åpne en bar i Lillehammer, men støter på mange problemer når han skal gjennom NAV-systemet.

Han henfaller til noen mer mafiøse metoder som utpressing og bestikkelser.

Inspirert av gamle filmer

Vi møter hovedrolleinnehaveren Steven Van Zandt i en lusekofte.

– Har du hatt noen personlige erfaringer med mafia eller organisert kriminalitet?

– Hehehe. Nei du, hadde jeg hatt det, så hadde jeg nok ikke fortalt det uansett, ler Little Steven.

– Jeg har ikke hatt noen erfaringer med mafiaen, men jeg tror de fleste kjenner noen som kjenner noen, for å si det sånn. Jeg har vokst opp i New Jersey og jeg har sett noen folk på barer og klubber jeg kunne tenke meg at kanskje var medlemmer av mafiaen. Men det vet jeg jo ikke om de var. Kanskje de bare prøvde å etterligne dem for å virke tøffe, sier han.

– Hvor er det du henter inspirasjon fra når du spiller dine mafiaroller?

– Det er kort sagt alt som har eksistert til nå. Jeg har lest det meste av litteratur om mafiaen, selv før jeg ble med i «The Sopranos». Jeg har også sett mange filmer, både gamle og nyere. For eksempel har mange av rollene til James Cagny vært til stor inspirasjon for meg. Men du vet, jeg får forskjellig inspirasjon fra forskjellige folk i forskjellige situasjoner. Noen ganger tar jeg noe fra ett sted og noen ganger fra et annet.

– Hva var din reaksjon da manusforfatterne presenterte ideene sine for deg?

– Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle like ideeen så godt som jeg gjorde. Da de fortalte meg om mafiabossen fra USA som kom under et vitnebeskyttelselsprogram og gikk i dekning i Lillehammer, tenkte jeg at dette var så latterlig at det faktisk kanskje kunne fungere. Når jeg tenker over det, så er jeg egentlig litt overasket over at ingen har laget noe sånt før, sier han.

Manus i verdensklasse

Den berømte amerikaneren er imponert over manuset til serien.

– Da jeg fikk lese utkastet ble jeg overasket. Jeg husker at jeg tenke, «Herregud, disse to kan jo virkelig skrive». Jeg har vært veldig heldig med å ha arbeidet med noen av verdens beste manusforfattere da jeg spilte i «The Sopranos». Og tro meg, det var bare flaks. Rollen som Silvio Dante i The Sopranos var jo min første noen sinne, forteller han.

Van Zandt, eller Little Steven om du vil, er vant til anmeldelser, ettersom han spilte sammen med Bruce Springsteen i mange år. Men han hadde aldri sett lignende anmeldelser som de The Sopranos fikk.

– Folk gikk bokstavelig talt berserk over serien. Etter dette hadde jeg ingen forhåpning om å lese et manus som var så bra igjen, men manuset til Skodvin og Bjørnstad er virkelig oppe på det nivået, sier han.

– Har du gjort noen andre roller etter «The Sopranos» og før «Lillyhammer»?

– Nei, før jeg ble med i «Lillyhammer» hadde jeg ikke hatt noen roller på fire-fem år. Jeg har egentlig ikke tid til det. Men da jeg så manuset og ideene til «Lillyhammer», tenkte jeg at dette måtte jeg være med på. Så her er jeg, sier han.

Burde vises i utlandet

– Tror du TV-serien «Lillyhammer» vil få suksess utenfor Norge?

– Ja jeg tror mange utenfor Norge vil like serien. Den er allerede solgt til Island, Sverige og Finland og jeg håper at den en dag kan vises i USA, selv om det er vanskelig å få til. Det skal mye til at en serie på norsk blir vist i USA, mange vil nok helst ha den dubbet. Og det har vi hatt liten suksess med til nå, sier han.

– Hva synes du om de norske skuespillerne du arbeider med?

– Jeg er veldig fornøyd. De er så dyktige at de ville klare å spille i en internasjonal produksjon. Regissørene og hele produksjonsteamet er også svært dyktige. Jeg mener at vi kunne ha spilt inn hele serien i engelsk versjon.

Glad i norsk kultur

Van Zandt forteller at en av grunnene til at han ble med på prosjektet, er hans kjærlighet for norsk kultur.

Han ønsker å bidra til at norsk kultur blir løftet fram på den internasjonale scenen. Ved å spille i «Lillyhammer», vil han forsøke å gi oppmerksomhet til de norske skuespillerne langt utenfor Norges grenser.

– Å spille inn noe som er norsk på engelsk, vil virkelig kunne bidra til å løfte norsk kultur ut i verden. Det ville også kunne skape en internasjonal oppmerksomhet rundt Norge og norsk kultur som jeg tror ville være veldig positiv. Ikke bare for NRK og Rubicon som skapte serien, men også for norske kulturfolk og norske produkter.

Steven Van Zandt har regnet litt på hva det vil koste å spille inn en engelsk versjon av serien:

– Å spille inn en scene om igjen på engelsk etter at den er gjort på norsk, vil ta rundt femten minutter. Det ville bli en dags arbeid ekstra per uke - og ville til sammen utvide «Lillyhammer» prosjektet med en måned. Det synes jeg ikke er et avskrekkende tall, sier han.

– Selvfølgelig vil det koste mer og NRK bruker allerede mye penger på serien. Men tatt i betraktning de summene den norske regjeringen bruker på å få norsk kultur ut i verden, synes jeg absolutt at de skulle ha investert i en engelskspråklig versjon.

– Tror du at det vil skje?

– Nei, ikke med det første. Men hvis serien blir en stor suksess, synes jeg de burde gjøre det. For det amerikanerne gjør når de ser serier som har stor suksess i andre land, er at de bare lager sin egen amerikaniserte versjon. Da er det mye bedre at NRK lager sin egen engelskspråklige versjon, så de ikke blir avspist med en liten takk nederst på rulleteksten til den amerikanske versjonen. De norske skuespillerne vil jo ikke få noe honnør for det, sier han.

Kommer gjerne tilbake

Steven Van Zandt har også sine favorittmusikere i Norge.

Nå har jeg jo signert noen norsk band til mitt eget plateselskap, så jeg er nok litt partisk der. Som for eksempel The Beat Tornados og jentebandet Cocktail Slippers. Det er mange gode kvinnelige Rock N’ Roll artister i Norge, sier han.

Kommer du til å besøke Norge igjen som musiker?

Ja det tror jeg absolutt at jeg kommer til å gjøre. Jeg tror vi kommer innom på en turne i 2012. Jeg har veldig lyst til å komme tilbake. Norge er et land med mye talent som jeg gjerne vil se mer av, avslutter han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2011
16:06
16.12.2013 15:16Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sette ein standard

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Eirik Dahl Viggen

Streik i private omsorgsbedrifter

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat


Flere saker