JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mafiaboss i eksil møter NAV

I disse dager pågår innspillingen av den nye norske TV-serien «Lillyhammer» der Steven Van Zandt, kjent fra Bruce Springsteens E Street Band og rollen som mafiabossen Silvio Dante i TV-serien «The Sopranos», har en av hovedrollene.04.02.2011
16:06
16.12.2013 15:16

TV-serien handler om en amerikansk mafiaboss, Frank Tagliano, som havner i konflikt med sjefen sin og tyster på ham til politiet. Han må derfor gå i dekning som en del av vitnebeskyttelsesprogrammet.

Men mafiabossen har sett vinter OL på Lillehammer på TV og har blitt forelsket i byen.

Han får til slutt reise dit - og store deler av handlingen dreier seg deretter om kulturkollisjonen mellom mafiakulturen og det sosialdemokratiske Norge.

Frank Tagliano ønsker for eksempel å åpne en bar i Lillehammer, men støter på mange problemer når han skal gjennom NAV-systemet.

Han henfaller til noen mer mafiøse metoder som utpressing og bestikkelser.

Inspirert av gamle filmer

Vi møter hovedrolleinnehaveren Steven Van Zandt i en lusekofte.

– Har du hatt noen personlige erfaringer med mafia eller organisert kriminalitet?

– Hehehe. Nei du, hadde jeg hatt det, så hadde jeg nok ikke fortalt det uansett, ler Little Steven.

– Jeg har ikke hatt noen erfaringer med mafiaen, men jeg tror de fleste kjenner noen som kjenner noen, for å si det sånn. Jeg har vokst opp i New Jersey og jeg har sett noen folk på barer og klubber jeg kunne tenke meg at kanskje var medlemmer av mafiaen. Men det vet jeg jo ikke om de var. Kanskje de bare prøvde å etterligne dem for å virke tøffe, sier han.

– Hvor er det du henter inspirasjon fra når du spiller dine mafiaroller?

– Det er kort sagt alt som har eksistert til nå. Jeg har lest det meste av litteratur om mafiaen, selv før jeg ble med i «The Sopranos». Jeg har også sett mange filmer, både gamle og nyere. For eksempel har mange av rollene til James Cagny vært til stor inspirasjon for meg. Men du vet, jeg får forskjellig inspirasjon fra forskjellige folk i forskjellige situasjoner. Noen ganger tar jeg noe fra ett sted og noen ganger fra et annet.

– Hva var din reaksjon da manusforfatterne presenterte ideene sine for deg?

– Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle like ideeen så godt som jeg gjorde. Da de fortalte meg om mafiabossen fra USA som kom under et vitnebeskyttelselsprogram og gikk i dekning i Lillehammer, tenkte jeg at dette var så latterlig at det faktisk kanskje kunne fungere. Når jeg tenker over det, så er jeg egentlig litt overasket over at ingen har laget noe sånt før, sier han.

Manus i verdensklasse

Den berømte amerikaneren er imponert over manuset til serien.

– Da jeg fikk lese utkastet ble jeg overasket. Jeg husker at jeg tenke, «Herregud, disse to kan jo virkelig skrive». Jeg har vært veldig heldig med å ha arbeidet med noen av verdens beste manusforfattere da jeg spilte i «The Sopranos». Og tro meg, det var bare flaks. Rollen som Silvio Dante i The Sopranos var jo min første noen sinne, forteller han.

Van Zandt, eller Little Steven om du vil, er vant til anmeldelser, ettersom han spilte sammen med Bruce Springsteen i mange år. Men han hadde aldri sett lignende anmeldelser som de The Sopranos fikk.

– Folk gikk bokstavelig talt berserk over serien. Etter dette hadde jeg ingen forhåpning om å lese et manus som var så bra igjen, men manuset til Skodvin og Bjørnstad er virkelig oppe på det nivået, sier han.

– Har du gjort noen andre roller etter «The Sopranos» og før «Lillyhammer»?

– Nei, før jeg ble med i «Lillyhammer» hadde jeg ikke hatt noen roller på fire-fem år. Jeg har egentlig ikke tid til det. Men da jeg så manuset og ideene til «Lillyhammer», tenkte jeg at dette måtte jeg være med på. Så her er jeg, sier han.

Burde vises i utlandet

– Tror du TV-serien «Lillyhammer» vil få suksess utenfor Norge?

– Ja jeg tror mange utenfor Norge vil like serien. Den er allerede solgt til Island, Sverige og Finland og jeg håper at den en dag kan vises i USA, selv om det er vanskelig å få til. Det skal mye til at en serie på norsk blir vist i USA, mange vil nok helst ha den dubbet. Og det har vi hatt liten suksess med til nå, sier han.

– Hva synes du om de norske skuespillerne du arbeider med?

– Jeg er veldig fornøyd. De er så dyktige at de ville klare å spille i en internasjonal produksjon. Regissørene og hele produksjonsteamet er også svært dyktige. Jeg mener at vi kunne ha spilt inn hele serien i engelsk versjon.

Glad i norsk kultur

Van Zandt forteller at en av grunnene til at han ble med på prosjektet, er hans kjærlighet for norsk kultur.

Han ønsker å bidra til at norsk kultur blir løftet fram på den internasjonale scenen. Ved å spille i «Lillyhammer», vil han forsøke å gi oppmerksomhet til de norske skuespillerne langt utenfor Norges grenser.

– Å spille inn noe som er norsk på engelsk, vil virkelig kunne bidra til å løfte norsk kultur ut i verden. Det ville også kunne skape en internasjonal oppmerksomhet rundt Norge og norsk kultur som jeg tror ville være veldig positiv. Ikke bare for NRK og Rubicon som skapte serien, men også for norske kulturfolk og norske produkter.

Steven Van Zandt har regnet litt på hva det vil koste å spille inn en engelsk versjon av serien:

– Å spille inn en scene om igjen på engelsk etter at den er gjort på norsk, vil ta rundt femten minutter. Det ville bli en dags arbeid ekstra per uke - og ville til sammen utvide «Lillyhammer» prosjektet med en måned. Det synes jeg ikke er et avskrekkende tall, sier han.

– Selvfølgelig vil det koste mer og NRK bruker allerede mye penger på serien. Men tatt i betraktning de summene den norske regjeringen bruker på å få norsk kultur ut i verden, synes jeg absolutt at de skulle ha investert i en engelskspråklig versjon.

– Tror du at det vil skje?

– Nei, ikke med det første. Men hvis serien blir en stor suksess, synes jeg de burde gjøre det. For det amerikanerne gjør når de ser serier som har stor suksess i andre land, er at de bare lager sin egen amerikaniserte versjon. Da er det mye bedre at NRK lager sin egen engelskspråklige versjon, så de ikke blir avspist med en liten takk nederst på rulleteksten til den amerikanske versjonen. De norske skuespillerne vil jo ikke få noe honnør for det, sier han.

Kommer gjerne tilbake

Steven Van Zandt har også sine favorittmusikere i Norge.

Nå har jeg jo signert noen norsk band til mitt eget plateselskap, så jeg er nok litt partisk der. Som for eksempel The Beat Tornados og jentebandet Cocktail Slippers. Det er mange gode kvinnelige Rock N’ Roll artister i Norge, sier han.

Kommer du til å besøke Norge igjen som musiker?

Ja det tror jeg absolutt at jeg kommer til å gjøre. Jeg tror vi kommer innom på en turne i 2012. Jeg har veldig lyst til å komme tilbake. Norge er et land med mye talent som jeg gjerne vil se mer av, avslutter han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2011
16:06
16.12.2013 15:16Mest lest

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

Leif Martin Kirknes

Fjern momsen på strømregninga, foreslår lederen i EL og IT Forbundet

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

Øystein Windstad

Før hjalp majoren bøndene med å passe på dyr på beite. Nå skal han kontrollere de private barnehagene

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Brian Cliff Olguin

Ulikheten i Norge er 36 prosent høyere enn offisiell statistikk

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold


Flere saker