JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mafiaboss i eksil møter NAV

I disse dager pågår innspillingen av den nye norske TV-serien «Lillyhammer» der Steven Van Zandt, kjent fra Bruce Springsteens E Street Band og rollen som mafiabossen Silvio Dante i TV-serien «The Sopranos», har en av hovedrollene.04.02.2011
16:06
16.12.2013 15:16

TV-serien handler om en amerikansk mafiaboss, Frank Tagliano, som havner i konflikt med sjefen sin og tyster på ham til politiet. Han må derfor gå i dekning som en del av vitnebeskyttelsesprogrammet.

Men mafiabossen har sett vinter OL på Lillehammer på TV og har blitt forelsket i byen.

Han får til slutt reise dit - og store deler av handlingen dreier seg deretter om kulturkollisjonen mellom mafiakulturen og det sosialdemokratiske Norge.

Frank Tagliano ønsker for eksempel å åpne en bar i Lillehammer, men støter på mange problemer når han skal gjennom NAV-systemet.

Han henfaller til noen mer mafiøse metoder som utpressing og bestikkelser.

Inspirert av gamle filmer

Vi møter hovedrolleinnehaveren Steven Van Zandt i en lusekofte.

– Har du hatt noen personlige erfaringer med mafia eller organisert kriminalitet?

– Hehehe. Nei du, hadde jeg hatt det, så hadde jeg nok ikke fortalt det uansett, ler Little Steven.

– Jeg har ikke hatt noen erfaringer med mafiaen, men jeg tror de fleste kjenner noen som kjenner noen, for å si det sånn. Jeg har vokst opp i New Jersey og jeg har sett noen folk på barer og klubber jeg kunne tenke meg at kanskje var medlemmer av mafiaen. Men det vet jeg jo ikke om de var. Kanskje de bare prøvde å etterligne dem for å virke tøffe, sier han.

– Hvor er det du henter inspirasjon fra når du spiller dine mafiaroller?

– Det er kort sagt alt som har eksistert til nå. Jeg har lest det meste av litteratur om mafiaen, selv før jeg ble med i «The Sopranos». Jeg har også sett mange filmer, både gamle og nyere. For eksempel har mange av rollene til James Cagny vært til stor inspirasjon for meg. Men du vet, jeg får forskjellig inspirasjon fra forskjellige folk i forskjellige situasjoner. Noen ganger tar jeg noe fra ett sted og noen ganger fra et annet.

– Hva var din reaksjon da manusforfatterne presenterte ideene sine for deg?

– Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle like ideeen så godt som jeg gjorde. Da de fortalte meg om mafiabossen fra USA som kom under et vitnebeskyttelselsprogram og gikk i dekning i Lillehammer, tenkte jeg at dette var så latterlig at det faktisk kanskje kunne fungere. Når jeg tenker over det, så er jeg egentlig litt overasket over at ingen har laget noe sånt før, sier han.

Manus i verdensklasse

Den berømte amerikaneren er imponert over manuset til serien.

– Da jeg fikk lese utkastet ble jeg overasket. Jeg husker at jeg tenke, «Herregud, disse to kan jo virkelig skrive». Jeg har vært veldig heldig med å ha arbeidet med noen av verdens beste manusforfattere da jeg spilte i «The Sopranos». Og tro meg, det var bare flaks. Rollen som Silvio Dante i The Sopranos var jo min første noen sinne, forteller han.

Van Zandt, eller Little Steven om du vil, er vant til anmeldelser, ettersom han spilte sammen med Bruce Springsteen i mange år. Men han hadde aldri sett lignende anmeldelser som de The Sopranos fikk.

– Folk gikk bokstavelig talt berserk over serien. Etter dette hadde jeg ingen forhåpning om å lese et manus som var så bra igjen, men manuset til Skodvin og Bjørnstad er virkelig oppe på det nivået, sier han.

– Har du gjort noen andre roller etter «The Sopranos» og før «Lillyhammer»?

– Nei, før jeg ble med i «Lillyhammer» hadde jeg ikke hatt noen roller på fire-fem år. Jeg har egentlig ikke tid til det. Men da jeg så manuset og ideene til «Lillyhammer», tenkte jeg at dette måtte jeg være med på. Så her er jeg, sier han.

Burde vises i utlandet

– Tror du TV-serien «Lillyhammer» vil få suksess utenfor Norge?

– Ja jeg tror mange utenfor Norge vil like serien. Den er allerede solgt til Island, Sverige og Finland og jeg håper at den en dag kan vises i USA, selv om det er vanskelig å få til. Det skal mye til at en serie på norsk blir vist i USA, mange vil nok helst ha den dubbet. Og det har vi hatt liten suksess med til nå, sier han.

– Hva synes du om de norske skuespillerne du arbeider med?

– Jeg er veldig fornøyd. De er så dyktige at de ville klare å spille i en internasjonal produksjon. Regissørene og hele produksjonsteamet er også svært dyktige. Jeg mener at vi kunne ha spilt inn hele serien i engelsk versjon.

Glad i norsk kultur

Van Zandt forteller at en av grunnene til at han ble med på prosjektet, er hans kjærlighet for norsk kultur.

Han ønsker å bidra til at norsk kultur blir løftet fram på den internasjonale scenen. Ved å spille i «Lillyhammer», vil han forsøke å gi oppmerksomhet til de norske skuespillerne langt utenfor Norges grenser.

– Å spille inn noe som er norsk på engelsk, vil virkelig kunne bidra til å løfte norsk kultur ut i verden. Det ville også kunne skape en internasjonal oppmerksomhet rundt Norge og norsk kultur som jeg tror ville være veldig positiv. Ikke bare for NRK og Rubicon som skapte serien, men også for norske kulturfolk og norske produkter.

Steven Van Zandt har regnet litt på hva det vil koste å spille inn en engelsk versjon av serien:

– Å spille inn en scene om igjen på engelsk etter at den er gjort på norsk, vil ta rundt femten minutter. Det ville bli en dags arbeid ekstra per uke - og ville til sammen utvide «Lillyhammer» prosjektet med en måned. Det synes jeg ikke er et avskrekkende tall, sier han.

– Selvfølgelig vil det koste mer og NRK bruker allerede mye penger på serien. Men tatt i betraktning de summene den norske regjeringen bruker på å få norsk kultur ut i verden, synes jeg absolutt at de skulle ha investert i en engelskspråklig versjon.

– Tror du at det vil skje?

– Nei, ikke med det første. Men hvis serien blir en stor suksess, synes jeg de burde gjøre det. For det amerikanerne gjør når de ser serier som har stor suksess i andre land, er at de bare lager sin egen amerikaniserte versjon. Da er det mye bedre at NRK lager sin egen engelskspråklige versjon, så de ikke blir avspist med en liten takk nederst på rulleteksten til den amerikanske versjonen. De norske skuespillerne vil jo ikke få noe honnør for det, sier han.

Kommer gjerne tilbake

Steven Van Zandt har også sine favorittmusikere i Norge.

Nå har jeg jo signert noen norsk band til mitt eget plateselskap, så jeg er nok litt partisk der. Som for eksempel The Beat Tornados og jentebandet Cocktail Slippers. Det er mange gode kvinnelige Rock N’ Roll artister i Norge, sier han.

Kommer du til å besøke Norge igjen som musiker?

Ja det tror jeg absolutt at jeg kommer til å gjøre. Jeg tror vi kommer innom på en turne i 2012. Jeg har veldig lyst til å komme tilbake. Norge er et land med mye talent som jeg gjerne vil se mer av, avslutter han.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.02.2011
16:06
16.12.2013 15:16Mest lest

Vlantana vil selv ikke innrømme at det finnes noen kobling til firmaet D4DXpress. Men de har ikke klart å fjerne alle spor på lastebilene. Her er kontrasten økt noe på bildet for å fremheve logoen som tidligere sto over frontruten på trekkvognen fra D4DXpress.

Vlantana vil selv ikke innrømme at det finnes noen kobling til firmaet D4DXpress. Men de har ikke klart å fjerne alle spor på lastebilene. Her er kontrasten økt noe på bildet for å fremheve logoen som tidligere sto over frontruten på trekkvognen fra D4DXpress.

Stein inge Stølen

52 underbetalte sjåfører krever millioner i erstatning fra tidligere arbeidsgiver. Nå er selskapet tilbake i Norge under nytt navn

HOTELLIV: Matros Kim Lekva Velve mener den tilfeldige måten norske sjøfolk blir behandlet på er en skam. Her sitter han i hotellkarantene etter fire uker på sjøen.

HOTELLIV: Matros Kim Lekva Velve mener den tilfeldige måten norske sjøfolk blir behandlet på er en skam. Her sitter han i hotellkarantene etter fire uker på sjøen.

Privat

Kim ble satt på karantenehotell - kollegene fikk reise rett hjem: – Dagens regler gir ingen mening

Christian Larssen måtte bo på sofaen hos sin far i Oslo, etter at UD ga ham beskjed om å forlate jobben i Indonesiai bråhast.

Christian Larssen måtte bo på sofaen hos sin far i Oslo, etter at UD ga ham beskjed om å forlate jobben i Indonesiai bråhast.

Ole Palmstrøm

UD-ansatte sendes hjem på kort varsel: Christian sto uten eget sted å bo

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

Nina Hanssen

Som fengselsleder kjempet Knut Bjarkeid for de aller sykeste innsatte. Her gir han politikere et siste spark

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Jordbærbonde fikk 250.000 kroner i gebyr. Nå legger han ned produksjonen

VANSKELIG SITUASJON: – Å være 56 år og gå på dagpenger og ta strøjobber som kommer ad hoc er vanskelig, sier Anne Karin Thoresen. Hun er nå tilkallingsvakt på sykehjem. Amina Hendrics (t.v.) jobber oppsigelsestida si på Værnes.

VANSKELIG SITUASJON: – Å være 56 år og gå på dagpenger og ta strøjobber som kommer ad hoc er vanskelig, sier Anne Karin Thoresen. Hun er nå tilkallingsvakt på sykehjem. Amina Hendrics (t.v.) jobber oppsigelsestida si på Værnes.

Line Mette Finnøy

En SAS-ansatt mistet jobben, men vant fram i retten. Nå angrer kollegene på at de ga seg uten kamp

TILLITSVALGT: Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad har fått med seg at mange gleder seg til å kunne dra på svenskehandel når grensene åpner igjen. Det kan bety at hun mister flere kolleger.

TILLITSVALGT: Josefine Skoglund på Meny Wilbergjordet i Fredrikstad har fått med seg at mange gleder seg til å kunne dra på svenskehandel når grensene åpner igjen. Det kan bety at hun mister flere kolleger.

Brian Cliff Olguin

Tusenvis kan miste jobben når grensa åpner igjen: – Kjedelig å tenke på å miste gode kolleger

SLUTT: Wizz Air avvikler all innenlands trafikk i Norge. Det er HK glad for.

SLUTT: Wizz Air avvikler all innenlands trafikk i Norge. Det er HK glad for.

Wizz Air

– Vi er glade for at et fagforeningsfiendtlig flyselskap som Wizz Air trekker seg ut av Norge

FORSKJELLS-NORGE: Agenda-sjef Trygve Svensson vil ha økt skatt for de som har mest fra før.

FORSKJELLS-NORGE: Agenda-sjef Trygve Svensson vil ha økt skatt for de som har mest fra før.

Jan-Erik Østlie

Agenda-sjefen vil ha ny arveavgift: – Norge har flere dollarmilliardærer enn USA

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Ole Martin Wold

Mekler nå: Overhengende fare for enda en sykepleierstreik

Jan-Erik Østlie

Solberg: Nordmenn kan reise på harryhandel igjen i juni

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Ole Palmstrøm

Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS i staten

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Ole Palmstrøm

Ansatte har tapt mange tusen på at arbeidsgiver permitterte dem på kort varsel. Nå er reglene presisert

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Jan-Erik Østlie

Sju saker kan splitte Sp-landsmøtet i helga. Her er lista

Frp-leder Sylvi Listhaug blir grundig analysert i boka «Listhaugs metode», utgitt av Forlaget Manifest.

Frp-leder Sylvi Listhaug blir grundig analysert i boka «Listhaugs metode», utgitt av Forlaget Manifest.

Tri Nguyen Dinh

– Listhaug er en politisk pyroman. Hun vil sette fyr på hva som helst, mener Magnus Marsdal

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Mimsy Møller

Fagforening mener ansatte på Oslos sykehjem utsettes for forfølgelse: – Blir ikke trodd på at du er syk

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

Martin Guttormsen Slørdal

Eksperter tror ikke Unio får mer, for da må hele oppgjøret starte på nytt

JERNBANE PÅ ANBUD: Jernbanepakke IV vil legge et enormt press på lønns- og arbeidsvilkår for ansatte, tror leder av Norsk Jernbaneforbund, Jane B. Sæthre.

JERNBANE PÅ ANBUD: Jernbanepakke IV vil legge et enormt press på lønns- og arbeidsvilkår for ansatte, tror leder av Norsk Jernbaneforbund, Jane B. Sæthre.

Tri Nguyen Dinh

Stortinget sa ja til EUs jernbanereform: LO har startet jakten på smutthull

Emmie Olivia Kristiansen

Slik øker lønna for ansatte i kommunale tjenester

LÆRE I BEDRIFT: Som lærling jobber du sammen med fagarbeidere. Her Linn Kjeilen (til venstre) og Therese Bjørklund på Goman Lindås. I bakgrunnen Alexis Valdes, rett før hun avsluttet læretida med fagprøven. Kravet til presisjon og produktivitet er større i arbeidslivet enn på skolen. Bildet er fra 2019, tatt i forbindelse med ny oppstart på fabrikken.

LÆRE I BEDRIFT: Som lærling jobber du sammen med fagarbeidere. Her Linn Kjeilen (til venstre) og Therese Bjørklund på Goman Lindås. I bakgrunnen Alexis Valdes, rett før hun avsluttet læretida med fagprøven. Kravet til presisjon og produktivitet er større i arbeidslivet enn på skolen. Bildet er fra 2019, tatt i forbindelse med ny oppstart på fabrikken.

Torgny Hasås

Stortinget slår ring om lærlingeordningen: Avviser regjeringas forslag om å kunne ta fagbrev på skolen


Flere saker