JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftfull støttemarkering på Gjøvik

200 mennesker og hele 58 faner trosset kulden og møtte opp på støttemarkering for de streikende ved Bekken & Strøm i Gjøvik i dag. De streikende er strålende fornøyd med den kraftfulle markeringen.13.01.2011
18:15
16.12.2013 15:05

Stikkende minusgrader til tross, det var godt oppmøte og stor stemning utenfor Bekken & Strøm under streikemarkeringen torsdag ettermiddag. Hit kom det sympatisører fra Gjøvik og omegn, men i folkevrimmelen vaiet også fagforeningsfaner fra Trøndelag, Akershus, Oslo og Rogaland.

På Bekken & Strøm var dørene låst under ettermiddagens streikemarkering. Men utenfor, hadde de ansatte stimlet sammen ved vinduene for å betrakte de 58 faner som vaiet i vinden mens aksjonistene hutret i kulda.

Moralboost

I forkant av markeringen, forteller tillitsvalgte Christer Andrè Møller at det var forventet rundt to hundre folk og en stor samling fagforeningsfaner til dagens markering.

- Vi forventer godt oppmøte og mye trøkk. Slike streikemarkeringer der det kommer folk langveisfra for å vise sin solidaritet er en utrolig viktig moralboost for oss.

- Hvordan tror du de ansatte ved Bekken & Strøm som ikke streiker opplever markeringen?

- For å være ærlig så håper jeg at det svir litt. Jeg håper også at de alle der inne nå forstår hvorfor vi streiker. Det har det nemlig ikke virket som tidligere, forteller han. Og han føler markeringen som en stor seier.

Folkestim og faner

For like før annonsert markering strømmer folket til fra flere kanter. Stemningen stiger også med det jevne tilsiget av fagforeningsfaner.

Gjøvik grafiske forening tar oppstilling med sin stolte fane ved siden av Gjøvik, Toten og Land Handel & Kontor. Mange snur seg mot veien idet en buss med vinkende mennesker kommer kjørende med kraftig tuting. Det er bussen fra Trøndelag

- Trønderne kommer, roper noen.

Bussen tar en liten æresrunde i rundkjøringen før den stopper et lite stykke fra Bekken & Strøm. Ut av bussen kommer 30 kampvillige trøndere. Med seg har de 18 faner.

De sympatiske Trønderne tar oppstilling foran bussen og marsjerer ned til Bekken & Strøm i samlet tropp. Folkemengden applauderer. Parkeringsplassen foran hovebygningen fylles snart opp av 200 mennesker og 58 faner.

Roses for symbolkamp

Christer Andrè Møller introduserer Sture Arntzen, forbundsleder i Handel & Kontor og Arve Bakke, forbundsleder i Fellesforbundet. Sammen lover duoen fra hovedstaden fortsatt helhjertet støtte til de streikende. Arntzen og Bakke takker sine fagforeningskollegaer for det de kaller en symbolsk kamp.

- Ikke bare kjemper dere for de ansatte i Bekken & Strøm, men også for alle ansatte i Norge som ikke får tariffavtale, sier HKs forbundsleder. Applausen bryter ut igjen.

Symbol for arbeiderkamp

- Kampen hos Bekken & Strøm har blitt et symbol innenfor arbeiderkampen. Fanene som er her i dag representerer vår historie, legger Fellesforbundets forbundsleder Arve Bakke til. Han mener de kjemper en kamp for hele samfunnet.

Og blant de som har møtt opp er det både gamle og unge. Rød Ungdoms leder Iver Aastebøl, Nina fra sentralstyret til Sosialistisk Ungdom, LOs ungdomssekretær i Sør-Trøndelag og Fellesforbundet i Hedmarks ungdomskontakt Ann-Helen Bergan Amundsen holder også appeller i kulda utenfor Bekken og Strøm.

- Denne kampen handler også om de unge, om morgendagens arbeidsliv, forteller de.

- Det handler om velferdsstaten, om samfunnet arbeidsfolk har bygget opp, agiterer også Jo Skårderud, som sammen med 26 andre aksjonister har tatt veien i buss helt fra Trondheim. Trønderne har kommet langveisfra med et helt klart budskap:

- En tariffavtale er det minste man kan kreve i 2011, og vi kommer ikke til å gi oss, appellerer de.

Skamfulle vindustittere

Christer André Møller, HK-ansvarlig på Bekken & Strøm, henvendte seg til de ansatte på Bekken & Strøm, til menneskene som litt skamfulle sto i vinduet og betraktet det som foregikk utenfor.

Han forklarte hvorfor de streikende ønsket tariff, og hvorfor det var viktig – både for de utenfor og de innenfor i denne bedriften.

- Det vi krever er en lokal forhandlingsrett, der forhandlingene foregår innenfor en ordnet ramme og ikke på lykke og fromme. Vi ønsker også å kunne ta del i de gode, kollektive avtalene fagforeningene kan sikre oss, vi ønsker ikke en husavtale. En tariffavtale sikrer rettighetene våre for fremtiden, sa han.

Fikk sjekk på 30.000

Til tross for kulda, var det mye varme og ros utenfor.

- Den ekte kulda finnes der inne, gjenlød det blant appellantene. For til tross for minusgradene varmet det de streikendes hjerter at så mange hadde møtt opp for å vise støtte.

Blant de som hadde møtt opp var de streikende som i førjulsstria vant fram med sitt eget krav om tariffavtale, på Rockefeller og to andre konsertscener i Oslo. De hadde kommet for å vise sin støtte og for å overrekke en sjekk på 30.000 kroner til de streikende.

- Vi fikk masse penger da vi var i streik, men vi vant fram fort. Nå vil vi hjelpe til ved å gi pengene vi fikk videre, forteller Edvard Gran (28), som er nestleder i klubbstyret til Fellesforbundet på Rockefeller. De frammøtte fra Rockefeller er optimistiske på Bekken & Strøms vegne.

- Streiken vår viste at det er mulig. At Ringnes boikottet scenene der vi streiket var helt avgjørende. Om det blir transportstreik her, vil ikke ledelsen ha en sjanse, gliser Tobias Taube fra Rockefeller.

Trønderappell

John-Peder Denstad er sekretær for LO i Trondheim, og var ansvarlig for de ankomne trønderne. Han kom med en klar oppfordring til de streikende: Kom til Trondheim. 28.-30. januar arrangeres nemlig Trondheimskonferansen og de streikende ønskes velkommen.

- Dette handler om hele vårt eksistensgrunnlag, om fagforeningenes fremtid. Om saken ikke er løst før konferansen, er dere hjertelig velkomne. Vi vil ta i mot dere og vise dere at dere har hele Norges fagbevegelse i ryggen, gi dere støtten til å stå løpet ut, sa Denstad.

Sikker på seier

Sven G. Strøm har saksøkt LO for den planlagte sympatistreiken fra transportarbeiderne. De frammøtte lo da rettssaken ble tatt opp – så sikre er de på seier.

- Nå får vi testet kampmidlene våre, testet lovverket vi har tatt for gitt. Kanskje har vi godt av det, sier forbundsleder Arve Bakke.

Sture Arntzen, leder for Handel & Kontor kom også med en advarsel:

- HK samarbeider med fagforeninger i Kina, og sammen skal de jobbe for å få stoppet leveranser fra Bekken & Strøm til Kina. Dette handler om internasjonal solidaritet, sier Arntzen.

Bak lukkede dører

Han håper også at ledelsen i Bekken & Strøm gir etter.

- Det er trist å oppleve at folk som vasser i penger ikke er villige til å gi rettigheter til vanlige arbeidsfolk, at de ikke vil gi noe tilbake til de som har bygget opp bedriften. Og Norge. Mulig ikke disse ordene kom helt fram til daglig leder Sven Strøm, som så vidt kunne skimtes bak vinduer på kontoret sitt.

Nesten som en slags skjebnens ironi holdt butikken stengt under streiken. Det var som om til og med de ansatte som sto innenfor vinduene hadde lagt ned arbeidet for å delta på markeringen. Først da folkemengden utenfor begynte å oppløses, åpnet Bekken & Strøm dørene igjen. Fortsatt uten tariffavtale – enn så lenge.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.01.2011
18:15
16.12.2013 15:05Mest lest

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

«Alejandro» er ofte på Fugleåsen døgnhvileplass utenfor Oslo, hvor man til enhver tid finner et hundretalls utenlandske lastebiler.

Stein Inge Stølen

«Alejandro» fra Filippinene frakter laks i Norge for 25 kroner timen

Kronikk

 Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

«La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

Colourbox

Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Dagens Næringsliv skriver at Arbeiderpartiet ikke ønsker å gi Frp nødhjelp før høstens stortingsvalg. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

Arbeiderpartiet går inn i valgkampen med en Listhaug-strategi

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

Det lange tiåret da Tonje Brenna ble voksen

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Jan-Erik Østlie

Nå bør det være slutt på beskyldningene om å dra Utøya-kortet, mener LOs leder

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Den tidligere sjåføren hadde krevd 12,9 millioner kroner. Forsikringsselskapet hadde lagt ned påstand om frifinnelse. (Illustrasjonsfoto)

Roy Ervin Solstad

Drosjesjåfør tilkjent 5 millioner kroner i erstatning etter trafikkulykke

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

Werner Juvik

Advarer arbeidsfolk mot Senterpartiets regjeringsplan

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

Vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli, mener AUFs leder

Kommentar

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) mener vi trenger flere milliardærer, ikke færre.

Vigdis Askjem

«Høyre drar i gal retning, men det er oppløftende at Ove Trellevik viser partiets sanne ansikt»

Kronikk

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Leif Martin Kirknes

«Det er på tide at vi tar et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet»

Kommentar

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Taxireformen blir reversert dersom de rødgrønne vinne høstens valg.

Roy Ervin Solstad

«Frislippet i taxinæringen har fått negative følger både for drosjesjåfører og kundene»

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

GLEDE: Siv Iren Grande har en varig tilrettelagt arbeidsplass (VTA) og har vært der i fire års tid. Hun skryter av at det er den beste arbeidsplassen hun har hatt.

Tormod Ytrehus

Her driver vekstbedriften sin egen campingplass: – Den beste arbeidsplassen jeg har hatt

CARTONERO: Pedro trekker vognen sin rundt fra morgen til kveld. Pandemien har gjort alt vanskeligere.

CARTONERO: Pedro trekker vognen sin rundt fra morgen til kveld. Pandemien har gjort alt vanskeligere.

Juan Barrientos

Tusener av argentinere overlever på å samle papp

Löfven var tydelig imponert over måten AUF har tatt tilbake øya for å fortsette tradisjonen med sommerleir.

Löfven var tydelig imponert over måten AUF har tatt tilbake øya for å fortsette tradisjonen med sommerleir.

Tori Aarseth

Löfven: AUF har vendt det tragiske til tro på fremtiden

SPEKTAKULÆRT: Det er slike landskap som lokker tusrister fra hele verden til Norge.

SPEKTAKULÆRT: Det er slike landskap som lokker tusrister fra hele verden til Norge.

Hurtigruten

Hurtigruten blir ofte kalt verdens vakreste sjøreise. Det gjør noe med arbeidsplassen også

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Utøya og daglig leder Jørgen Watne Frydnes har fått Fritt Ord Honnørs pris for 2021. De får prisen for å ha gjort et åsted for terrorangrep og massedrap til en arena for kunnskap, diskusjon og motstand.

Ole Palmstrøm

Utøya og daglig leder Jørgen får Fritt Ords Honnør for 2021


Flere saker