JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftfull støttemarkering på Gjøvik

200 mennesker og hele 58 faner trosset kulden og møtte opp på støttemarkering for de streikende ved Bekken & Strøm i Gjøvik i dag. De streikende er strålende fornøyd med den kraftfulle markeringen.13.01.2011
18:15
16.12.2013 15:05

Stikkende minusgrader til tross, det var godt oppmøte og stor stemning utenfor Bekken & Strøm under streikemarkeringen torsdag ettermiddag. Hit kom det sympatisører fra Gjøvik og omegn, men i folkevrimmelen vaiet også fagforeningsfaner fra Trøndelag, Akershus, Oslo og Rogaland.

På Bekken & Strøm var dørene låst under ettermiddagens streikemarkering. Men utenfor, hadde de ansatte stimlet sammen ved vinduene for å betrakte de 58 faner som vaiet i vinden mens aksjonistene hutret i kulda.

Moralboost

I forkant av markeringen, forteller tillitsvalgte Christer Andrè Møller at det var forventet rundt to hundre folk og en stor samling fagforeningsfaner til dagens markering.

- Vi forventer godt oppmøte og mye trøkk. Slike streikemarkeringer der det kommer folk langveisfra for å vise sin solidaritet er en utrolig viktig moralboost for oss.

- Hvordan tror du de ansatte ved Bekken & Strøm som ikke streiker opplever markeringen?

- For å være ærlig så håper jeg at det svir litt. Jeg håper også at de alle der inne nå forstår hvorfor vi streiker. Det har det nemlig ikke virket som tidligere, forteller han. Og han føler markeringen som en stor seier.

Folkestim og faner

For like før annonsert markering strømmer folket til fra flere kanter. Stemningen stiger også med det jevne tilsiget av fagforeningsfaner.

Gjøvik grafiske forening tar oppstilling med sin stolte fane ved siden av Gjøvik, Toten og Land Handel & Kontor. Mange snur seg mot veien idet en buss med vinkende mennesker kommer kjørende med kraftig tuting. Det er bussen fra Trøndelag

- Trønderne kommer, roper noen.

Bussen tar en liten æresrunde i rundkjøringen før den stopper et lite stykke fra Bekken & Strøm. Ut av bussen kommer 30 kampvillige trøndere. Med seg har de 18 faner.

De sympatiske Trønderne tar oppstilling foran bussen og marsjerer ned til Bekken & Strøm i samlet tropp. Folkemengden applauderer. Parkeringsplassen foran hovebygningen fylles snart opp av 200 mennesker og 58 faner.

Roses for symbolkamp

Christer Andrè Møller introduserer Sture Arntzen, forbundsleder i Handel & Kontor og Arve Bakke, forbundsleder i Fellesforbundet. Sammen lover duoen fra hovedstaden fortsatt helhjertet støtte til de streikende. Arntzen og Bakke takker sine fagforeningskollegaer for det de kaller en symbolsk kamp.

- Ikke bare kjemper dere for de ansatte i Bekken & Strøm, men også for alle ansatte i Norge som ikke får tariffavtale, sier HKs forbundsleder. Applausen bryter ut igjen.

Symbol for arbeiderkamp

- Kampen hos Bekken & Strøm har blitt et symbol innenfor arbeiderkampen. Fanene som er her i dag representerer vår historie, legger Fellesforbundets forbundsleder Arve Bakke til. Han mener de kjemper en kamp for hele samfunnet.

Og blant de som har møtt opp er det både gamle og unge. Rød Ungdoms leder Iver Aastebøl, Nina fra sentralstyret til Sosialistisk Ungdom, LOs ungdomssekretær i Sør-Trøndelag og Fellesforbundet i Hedmarks ungdomskontakt Ann-Helen Bergan Amundsen holder også appeller i kulda utenfor Bekken og Strøm.

- Denne kampen handler også om de unge, om morgendagens arbeidsliv, forteller de.

- Det handler om velferdsstaten, om samfunnet arbeidsfolk har bygget opp, agiterer også Jo Skårderud, som sammen med 26 andre aksjonister har tatt veien i buss helt fra Trondheim. Trønderne har kommet langveisfra med et helt klart budskap:

- En tariffavtale er det minste man kan kreve i 2011, og vi kommer ikke til å gi oss, appellerer de.

Skamfulle vindustittere

Christer André Møller, HK-ansvarlig på Bekken & Strøm, henvendte seg til de ansatte på Bekken & Strøm, til menneskene som litt skamfulle sto i vinduet og betraktet det som foregikk utenfor.

Han forklarte hvorfor de streikende ønsket tariff, og hvorfor det var viktig – både for de utenfor og de innenfor i denne bedriften.

- Det vi krever er en lokal forhandlingsrett, der forhandlingene foregår innenfor en ordnet ramme og ikke på lykke og fromme. Vi ønsker også å kunne ta del i de gode, kollektive avtalene fagforeningene kan sikre oss, vi ønsker ikke en husavtale. En tariffavtale sikrer rettighetene våre for fremtiden, sa han.

Fikk sjekk på 30.000

Til tross for kulda, var det mye varme og ros utenfor.

- Den ekte kulda finnes der inne, gjenlød det blant appellantene. For til tross for minusgradene varmet det de streikendes hjerter at så mange hadde møtt opp for å vise støtte.

Blant de som hadde møtt opp var de streikende som i førjulsstria vant fram med sitt eget krav om tariffavtale, på Rockefeller og to andre konsertscener i Oslo. De hadde kommet for å vise sin støtte og for å overrekke en sjekk på 30.000 kroner til de streikende.

- Vi fikk masse penger da vi var i streik, men vi vant fram fort. Nå vil vi hjelpe til ved å gi pengene vi fikk videre, forteller Edvard Gran (28), som er nestleder i klubbstyret til Fellesforbundet på Rockefeller. De frammøtte fra Rockefeller er optimistiske på Bekken & Strøms vegne.

- Streiken vår viste at det er mulig. At Ringnes boikottet scenene der vi streiket var helt avgjørende. Om det blir transportstreik her, vil ikke ledelsen ha en sjanse, gliser Tobias Taube fra Rockefeller.

Trønderappell

John-Peder Denstad er sekretær for LO i Trondheim, og var ansvarlig for de ankomne trønderne. Han kom med en klar oppfordring til de streikende: Kom til Trondheim. 28.-30. januar arrangeres nemlig Trondheimskonferansen og de streikende ønskes velkommen.

- Dette handler om hele vårt eksistensgrunnlag, om fagforeningenes fremtid. Om saken ikke er løst før konferansen, er dere hjertelig velkomne. Vi vil ta i mot dere og vise dere at dere har hele Norges fagbevegelse i ryggen, gi dere støtten til å stå løpet ut, sa Denstad.

Sikker på seier

Sven G. Strøm har saksøkt LO for den planlagte sympatistreiken fra transportarbeiderne. De frammøtte lo da rettssaken ble tatt opp – så sikre er de på seier.

- Nå får vi testet kampmidlene våre, testet lovverket vi har tatt for gitt. Kanskje har vi godt av det, sier forbundsleder Arve Bakke.

Sture Arntzen, leder for Handel & Kontor kom også med en advarsel:

- HK samarbeider med fagforeninger i Kina, og sammen skal de jobbe for å få stoppet leveranser fra Bekken & Strøm til Kina. Dette handler om internasjonal solidaritet, sier Arntzen.

Bak lukkede dører

Han håper også at ledelsen i Bekken & Strøm gir etter.

- Det er trist å oppleve at folk som vasser i penger ikke er villige til å gi rettigheter til vanlige arbeidsfolk, at de ikke vil gi noe tilbake til de som har bygget opp bedriften. Og Norge. Mulig ikke disse ordene kom helt fram til daglig leder Sven Strøm, som så vidt kunne skimtes bak vinduer på kontoret sitt.

Nesten som en slags skjebnens ironi holdt butikken stengt under streiken. Det var som om til og med de ansatte som sto innenfor vinduene hadde lagt ned arbeidet for å delta på markeringen. Først da folkemengden utenfor begynte å oppløses, åpnet Bekken & Strøm dørene igjen. Fortsatt uten tariffavtale – enn så lenge.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
13.01.2011
18:15
16.12.2013 15:05Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

Eva Ler Nilsen

Butikkansatte jubler for 10.000 kroner i koronabonus: – Helt fantastisk, sier tillitsvalgt Camilla

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

Erlend Angelo

Her er datoene for neste års lønnsoppgjør

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

Ole Palmstrøm

Kommuneansatte mistet betalt spisepause. Nå får de pengene tilbake

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget


Flere saker