JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftfull støttemarkering på Gjøvik

200 mennesker og hele 58 faner trosset kulden og møtte opp på støttemarkering for de streikende ved Bekken & Strøm i Gjøvik i dag. De streikende er strålende fornøyd med den kraftfulle markeringen.13.01.2011
18:15
16.12.2013 15:05

Stikkende minusgrader til tross, det var godt oppmøte og stor stemning utenfor Bekken & Strøm under streikemarkeringen torsdag ettermiddag. Hit kom det sympatisører fra Gjøvik og omegn, men i folkevrimmelen vaiet også fagforeningsfaner fra Trøndelag, Akershus, Oslo og Rogaland.

På Bekken & Strøm var dørene låst under ettermiddagens streikemarkering. Men utenfor, hadde de ansatte stimlet sammen ved vinduene for å betrakte de 58 faner som vaiet i vinden mens aksjonistene hutret i kulda.

Moralboost

I forkant av markeringen, forteller tillitsvalgte Christer Andrè Møller at det var forventet rundt to hundre folk og en stor samling fagforeningsfaner til dagens markering.

- Vi forventer godt oppmøte og mye trøkk. Slike streikemarkeringer der det kommer folk langveisfra for å vise sin solidaritet er en utrolig viktig moralboost for oss.

- Hvordan tror du de ansatte ved Bekken & Strøm som ikke streiker opplever markeringen?

- For å være ærlig så håper jeg at det svir litt. Jeg håper også at de alle der inne nå forstår hvorfor vi streiker. Det har det nemlig ikke virket som tidligere, forteller han. Og han føler markeringen som en stor seier.

Folkestim og faner

For like før annonsert markering strømmer folket til fra flere kanter. Stemningen stiger også med det jevne tilsiget av fagforeningsfaner.

Gjøvik grafiske forening tar oppstilling med sin stolte fane ved siden av Gjøvik, Toten og Land Handel & Kontor. Mange snur seg mot veien idet en buss med vinkende mennesker kommer kjørende med kraftig tuting. Det er bussen fra Trøndelag

- Trønderne kommer, roper noen.

Bussen tar en liten æresrunde i rundkjøringen før den stopper et lite stykke fra Bekken & Strøm. Ut av bussen kommer 30 kampvillige trøndere. Med seg har de 18 faner.

De sympatiske Trønderne tar oppstilling foran bussen og marsjerer ned til Bekken & Strøm i samlet tropp. Folkemengden applauderer. Parkeringsplassen foran hovebygningen fylles snart opp av 200 mennesker og 58 faner.

Roses for symbolkamp

Christer Andrè Møller introduserer Sture Arntzen, forbundsleder i Handel & Kontor og Arve Bakke, forbundsleder i Fellesforbundet. Sammen lover duoen fra hovedstaden fortsatt helhjertet støtte til de streikende. Arntzen og Bakke takker sine fagforeningskollegaer for det de kaller en symbolsk kamp.

- Ikke bare kjemper dere for de ansatte i Bekken & Strøm, men også for alle ansatte i Norge som ikke får tariffavtale, sier HKs forbundsleder. Applausen bryter ut igjen.

Symbol for arbeiderkamp

- Kampen hos Bekken & Strøm har blitt et symbol innenfor arbeiderkampen. Fanene som er her i dag representerer vår historie, legger Fellesforbundets forbundsleder Arve Bakke til. Han mener de kjemper en kamp for hele samfunnet.

Og blant de som har møtt opp er det både gamle og unge. Rød Ungdoms leder Iver Aastebøl, Nina fra sentralstyret til Sosialistisk Ungdom, LOs ungdomssekretær i Sør-Trøndelag og Fellesforbundet i Hedmarks ungdomskontakt Ann-Helen Bergan Amundsen holder også appeller i kulda utenfor Bekken og Strøm.

- Denne kampen handler også om de unge, om morgendagens arbeidsliv, forteller de.

- Det handler om velferdsstaten, om samfunnet arbeidsfolk har bygget opp, agiterer også Jo Skårderud, som sammen med 26 andre aksjonister har tatt veien i buss helt fra Trondheim. Trønderne har kommet langveisfra med et helt klart budskap:

- En tariffavtale er det minste man kan kreve i 2011, og vi kommer ikke til å gi oss, appellerer de.

Skamfulle vindustittere

Christer André Møller, HK-ansvarlig på Bekken & Strøm, henvendte seg til de ansatte på Bekken & Strøm, til menneskene som litt skamfulle sto i vinduet og betraktet det som foregikk utenfor.

Han forklarte hvorfor de streikende ønsket tariff, og hvorfor det var viktig – både for de utenfor og de innenfor i denne bedriften.

- Det vi krever er en lokal forhandlingsrett, der forhandlingene foregår innenfor en ordnet ramme og ikke på lykke og fromme. Vi ønsker også å kunne ta del i de gode, kollektive avtalene fagforeningene kan sikre oss, vi ønsker ikke en husavtale. En tariffavtale sikrer rettighetene våre for fremtiden, sa han.

Fikk sjekk på 30.000

Til tross for kulda, var det mye varme og ros utenfor.

- Den ekte kulda finnes der inne, gjenlød det blant appellantene. For til tross for minusgradene varmet det de streikendes hjerter at så mange hadde møtt opp for å vise støtte.

Blant de som hadde møtt opp var de streikende som i førjulsstria vant fram med sitt eget krav om tariffavtale, på Rockefeller og to andre konsertscener i Oslo. De hadde kommet for å vise sin støtte og for å overrekke en sjekk på 30.000 kroner til de streikende.

- Vi fikk masse penger da vi var i streik, men vi vant fram fort. Nå vil vi hjelpe til ved å gi pengene vi fikk videre, forteller Edvard Gran (28), som er nestleder i klubbstyret til Fellesforbundet på Rockefeller. De frammøtte fra Rockefeller er optimistiske på Bekken & Strøms vegne.

- Streiken vår viste at det er mulig. At Ringnes boikottet scenene der vi streiket var helt avgjørende. Om det blir transportstreik her, vil ikke ledelsen ha en sjanse, gliser Tobias Taube fra Rockefeller.

Trønderappell

John-Peder Denstad er sekretær for LO i Trondheim, og var ansvarlig for de ankomne trønderne. Han kom med en klar oppfordring til de streikende: Kom til Trondheim. 28.-30. januar arrangeres nemlig Trondheimskonferansen og de streikende ønskes velkommen.

- Dette handler om hele vårt eksistensgrunnlag, om fagforeningenes fremtid. Om saken ikke er løst før konferansen, er dere hjertelig velkomne. Vi vil ta i mot dere og vise dere at dere har hele Norges fagbevegelse i ryggen, gi dere støtten til å stå løpet ut, sa Denstad.

Sikker på seier

Sven G. Strøm har saksøkt LO for den planlagte sympatistreiken fra transportarbeiderne. De frammøtte lo da rettssaken ble tatt opp – så sikre er de på seier.

- Nå får vi testet kampmidlene våre, testet lovverket vi har tatt for gitt. Kanskje har vi godt av det, sier forbundsleder Arve Bakke.

Sture Arntzen, leder for Handel & Kontor kom også med en advarsel:

- HK samarbeider med fagforeninger i Kina, og sammen skal de jobbe for å få stoppet leveranser fra Bekken & Strøm til Kina. Dette handler om internasjonal solidaritet, sier Arntzen.

Bak lukkede dører

Han håper også at ledelsen i Bekken & Strøm gir etter.

- Det er trist å oppleve at folk som vasser i penger ikke er villige til å gi rettigheter til vanlige arbeidsfolk, at de ikke vil gi noe tilbake til de som har bygget opp bedriften. Og Norge. Mulig ikke disse ordene kom helt fram til daglig leder Sven Strøm, som så vidt kunne skimtes bak vinduer på kontoret sitt.

Nesten som en slags skjebnens ironi holdt butikken stengt under streiken. Det var som om til og med de ansatte som sto innenfor vinduene hadde lagt ned arbeidet for å delta på markeringen. Først da folkemengden utenfor begynte å oppløses, åpnet Bekken & Strøm dørene igjen. Fortsatt uten tariffavtale – enn så lenge.

13.01.2011
18:15
16.12.2013 15:05Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.

André Kjernsli

Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.

Egil Brandsøy

Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Kommentar

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.

Ole Berg-Rusten/NTB

«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»


Flere saker