JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna tar hardt i

– Jeg tror NHO Service og Arbeidsmandsforbundet har bedre grunnlag for å samarbeide enn noen gang, sier Petter Furulund i NHO Service.23.02.2011
15:24
16.12.2013 15:25

ane.borrud@lomedia.no

Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service, mener Erna Hagensen tar hardt i når hun mener samarbeidet mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service er truet fordi arbeidsgiverorganisasjonen sier nei til regionale verneombud i renholdsbransjen.

Han viser til at Arbeidsmandsforbundet og NHO Service har lang tradisjon for å samarbeide for en seriøs renholdsbransje.

– Vi har laget Ren Utvikling I og II sammen, hatt bransjeprogrammet for bedriftsutvikling sammen og vi har samarbeidet om innføring av godkjenningsordning og ID-kort. Jeg tror ikke det er mange parter som kan vise til tilsvarende langt og godt samarbeid.

Ødelegger samarbeidet

Når det gjelder innføring av regionale verneombud (RVO) i renhold, står derimot partene langt fra hverandre. Erna Hagensen er fly forbanna på NHO Service og NHO, som nå vurderer å gå til rettssak mot staten fordi de mener arbeidsgiverne ikke kan bli pålagt å delfinansiere ordningen.

– Det er jo akkurat derfor jeg er så sint og lei meg. Vi har en lang tradisjon for samarbeid. Det er jeg helt enig i. Men det er klart at renholderne ikke vil ha noe samarbeid med NHO Service etter dette. Og når de går i mot denne ordningen, da vet ikke jeg hva vi skal samarbeide med dem om i bransjeprogrammet, sier Hagensen.

Hagensen mener Furulund burde skjønne hvor viktig denne ordningen er for renholderne.

– RVO er det eneste av tiltakene i bransjen som kommer fra renholderne. De sier: Vi trenger hjelp til å få et bedre arbeidsmiljø. Det er klart renholderne blir forbanna når NHO sier nei, understreker forbundslederen.

Ikke tro på ordningen

Furulund på sin side sier han forstår at renholderne mener at dette er en viktig sak, men han mener at de tar feil.

– Jeg har ingen tro på å beskatte de seriøse bedriftene i bransjen for å rydde opp i de useriøse, sier han.

– Men heller ikke NHO-bedriftene har gode nok verneombudsystemer, sier Hagensen til dette.

– Vi vet ikke om en eneste renholdsbedrift der verneombudet er valgt blant de ansatte. Verneombudene skal være talspersoner og ivareta de ansatte sine interesser, ikke bli utpekt av ledelsen. I denne bransjen er verneombudene ofte mellomledere, og da blir det problematisk når verneombudene er de ansatte sin nærmeste overordnede, sier Hagensen.

Administrerende direktør i NHO Service mener også at RVO i renhold ikke vil fungere på samme måte som i bygg og anlegg.

– Bygg- og anleggsbransjen har helt andre utfordringer enn renhold. Den fungerer stort sett innenfor et gjerde. Renholderne er spredd for alle vinder. De vi vil ha tak i vil ikke være mulig å fange opp. Hadde jeg hatt tro på RVO i renhold skulle jeg gladelig ha bedt bedriftene våre om å punge ut. Men da skulle det ha vært en avtale mellom oss og Arbeidsmandsforbundet, sier han.

Ikke trepartssamarbeid

Furulund legger vekt på at RVO-ordningen innen renhold ikke er en avtale mellom partene i arbeidslivet, slik det er i bygg og anlegg.

– Vi har tradisjon for trepartsamarbeid i Norge. Men her har man gått utenom den ene parten og fått departementet til å vedta en lov vi betviler berettigelsen av, sier han.

Hagensen stiller seg uforstående til denne fremstillingen.

– At denne ordningen er innført uten at arbeidsgiverne har fått være med er direkte feil. I alle møter har vi snakket om offentlig godkjenningsordning, allmenngjøring, ID-kort og RVO-ordning. NHO Service har da klokelig holdt kjeft. De har sagt at de ikke har trua på ordningen, men har ikke flagget sterk motstand. Kampen burde ha stått i det første møtet med Bjurstrøm, ikke nå, sier hun.

Furulund er ikke enig i kritikken:

– Dette er feil. Jeg har gjentatt til det kjedsommelige at vi er i mot RVO i renhold. Dette kan ikke ha kommet som noen overraskelse på Erna, sier han.

Prinsipp

NHO Service og NHO er også i mot ordningen av prinsipielle grunner.

– De pengene dette vil koste kan vi leve med. Vi kunne ha betalt inn til noen ekstra inspektører til Arbeidstilsynet. Men at våre bedrifter via lovveien skal være med å betale lønn for ansatte i LO er vanvittig. Noen prinsipper må man ha her i livet, sier Furulund.

Løftebrudd

Hagensen mener NHOs motstand mot RVO i renhold er et løftebrudd. Etter tarifforhandlingene i 2004, skrev partene under på en protokoll der det står at «partene er enige i å se på mulighetene til å etablere RVO».

– Vi var enige om at vi skulle jobbe sammen. Vi hadde flere møter om garantiordningen, som også sto omtalt i protokollen. Men RVO ville ikke motparten diskutere, ser hun.

I følge Furulund har NHO Service holdt løftet.

– Vi har sett på RVO, og satt oss nøye inn i hvordan det har fungert i bygg og anlegg. Blant annet har de et fond på over 100 millioner kroner som er betalt inn av arbeidsgiverne. Det viser at det ikke er kontroll av ordningen.

– Men Bjurstrøm har kommet dere i møte på dette, og det blir ikke noe tilsvarende fond for RVO-ordningen i renhold?

– Ja det er det eneste positive i dette. At Bjurstrøm har satt et tak. Men utregningen viser også hvor lite penger det er i dette. Neste spørsmål er da: Når de kommer til å sette opp satsene? svarer Furulund.

Setter regjeringen i knipe

Lederen i Arbeidsmandsforbundet er også indignert på arbeidsministerens vegne.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at også Hanne Bjurstrøm må føle seg lurt. Det er mange tidligere regjeringer som ikke har løftet en finger for renholdsbransjen. Denne regjeringen har gjort så mye for bransjen, og nå vurderer NHO å saksøke dem som takk, sier hun.

Furulund er enig i at regjeringen, og spesielt Hanne Bjurstrøm, har gjort mye for renholderne.

– Men hvis hun nå har kommet i en vanskelig situasjon, så er det juristene i departementet sitt ansvar. De burde ha advart henne mot dette, og sett på om det finnes en lovhjemmel for at staten kan pålegge arbeidsgiverne å betale for denne ordningen.

Furulund synes også at noe av skylden kan plasseres hos Arbeidsmandsforbundet.

– Forbundet har selv satt henne i en vanskelig situasjon når de har presset henne til å gå med på dette, sier han.

Vil samarbeide

Petter Furulund tror og håper at uenigheten om regionale verneombud i renhold ikke vil være avgjørende for samarbeidet mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service i fremtiden.

– NHO har i flere år argumentert for en allmenngjøring av grunnbeløpene i renholdsoverenskomsten. Dette synes nå LO å være enig i. Dette tiltaket, samt alle nevnt tidligere, må være en seier for renholdsbransjens skikkelighet og mye mer verdt enn to – tre regionale verneombud med løskrutt i bøssa. Jeg vil gjerne fortsatt være venn med Erna, jeg, sier han.

Hagensen på sin side lar seg ikke formilde.

– Hele denne saken og NHO Service sine argumenter viser at de ikke er opptatt av arbeidsmiljøet for renholderne. Det er klart jeg blir forbanna, avslutter hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.02.2011
15:24
16.12.2013 15:25Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Jan-Erik Østlie

Vekterne fortsetter streiken etter mislykket mekling. Nå kan det bli opptrapping


Flere saker