JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna tar hardt i

– Jeg tror NHO Service og Arbeidsmandsforbundet har bedre grunnlag for å samarbeide enn noen gang, sier Petter Furulund i NHO Service.23.02.2011
15:24
16.12.2013 15:25

ane.borrud@lomedia.no

Petter Furulund, administrerende direktør i NHO Service, mener Erna Hagensen tar hardt i når hun mener samarbeidet mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service er truet fordi arbeidsgiverorganisasjonen sier nei til regionale verneombud i renholdsbransjen.

Han viser til at Arbeidsmandsforbundet og NHO Service har lang tradisjon for å samarbeide for en seriøs renholdsbransje.

– Vi har laget Ren Utvikling I og II sammen, hatt bransjeprogrammet for bedriftsutvikling sammen og vi har samarbeidet om innføring av godkjenningsordning og ID-kort. Jeg tror ikke det er mange parter som kan vise til tilsvarende langt og godt samarbeid.

Ødelegger samarbeidet

Når det gjelder innføring av regionale verneombud (RVO) i renhold, står derimot partene langt fra hverandre. Erna Hagensen er fly forbanna på NHO Service og NHO, som nå vurderer å gå til rettssak mot staten fordi de mener arbeidsgiverne ikke kan bli pålagt å delfinansiere ordningen.

– Det er jo akkurat derfor jeg er så sint og lei meg. Vi har en lang tradisjon for samarbeid. Det er jeg helt enig i. Men det er klart at renholderne ikke vil ha noe samarbeid med NHO Service etter dette. Og når de går i mot denne ordningen, da vet ikke jeg hva vi skal samarbeide med dem om i bransjeprogrammet, sier Hagensen.

Hagensen mener Furulund burde skjønne hvor viktig denne ordningen er for renholderne.

– RVO er det eneste av tiltakene i bransjen som kommer fra renholderne. De sier: Vi trenger hjelp til å få et bedre arbeidsmiljø. Det er klart renholderne blir forbanna når NHO sier nei, understreker forbundslederen.

Ikke tro på ordningen

Furulund på sin side sier han forstår at renholderne mener at dette er en viktig sak, men han mener at de tar feil.

– Jeg har ingen tro på å beskatte de seriøse bedriftene i bransjen for å rydde opp i de useriøse, sier han.

– Men heller ikke NHO-bedriftene har gode nok verneombudsystemer, sier Hagensen til dette.

– Vi vet ikke om en eneste renholdsbedrift der verneombudet er valgt blant de ansatte. Verneombudene skal være talspersoner og ivareta de ansatte sine interesser, ikke bli utpekt av ledelsen. I denne bransjen er verneombudene ofte mellomledere, og da blir det problematisk når verneombudene er de ansatte sin nærmeste overordnede, sier Hagensen.

Administrerende direktør i NHO Service mener også at RVO i renhold ikke vil fungere på samme måte som i bygg og anlegg.

– Bygg- og anleggsbransjen har helt andre utfordringer enn renhold. Den fungerer stort sett innenfor et gjerde. Renholderne er spredd for alle vinder. De vi vil ha tak i vil ikke være mulig å fange opp. Hadde jeg hatt tro på RVO i renhold skulle jeg gladelig ha bedt bedriftene våre om å punge ut. Men da skulle det ha vært en avtale mellom oss og Arbeidsmandsforbundet, sier han.

Ikke trepartssamarbeid

Furulund legger vekt på at RVO-ordningen innen renhold ikke er en avtale mellom partene i arbeidslivet, slik det er i bygg og anlegg.

– Vi har tradisjon for trepartsamarbeid i Norge. Men her har man gått utenom den ene parten og fått departementet til å vedta en lov vi betviler berettigelsen av, sier han.

Hagensen stiller seg uforstående til denne fremstillingen.

– At denne ordningen er innført uten at arbeidsgiverne har fått være med er direkte feil. I alle møter har vi snakket om offentlig godkjenningsordning, allmenngjøring, ID-kort og RVO-ordning. NHO Service har da klokelig holdt kjeft. De har sagt at de ikke har trua på ordningen, men har ikke flagget sterk motstand. Kampen burde ha stått i det første møtet med Bjurstrøm, ikke nå, sier hun.

Furulund er ikke enig i kritikken:

– Dette er feil. Jeg har gjentatt til det kjedsommelige at vi er i mot RVO i renhold. Dette kan ikke ha kommet som noen overraskelse på Erna, sier han.

Prinsipp

NHO Service og NHO er også i mot ordningen av prinsipielle grunner.

– De pengene dette vil koste kan vi leve med. Vi kunne ha betalt inn til noen ekstra inspektører til Arbeidstilsynet. Men at våre bedrifter via lovveien skal være med å betale lønn for ansatte i LO er vanvittig. Noen prinsipper må man ha her i livet, sier Furulund.

Løftebrudd

Hagensen mener NHOs motstand mot RVO i renhold er et løftebrudd. Etter tarifforhandlingene i 2004, skrev partene under på en protokoll der det står at «partene er enige i å se på mulighetene til å etablere RVO».

– Vi var enige om at vi skulle jobbe sammen. Vi hadde flere møter om garantiordningen, som også sto omtalt i protokollen. Men RVO ville ikke motparten diskutere, ser hun.

I følge Furulund har NHO Service holdt løftet.

– Vi har sett på RVO, og satt oss nøye inn i hvordan det har fungert i bygg og anlegg. Blant annet har de et fond på over 100 millioner kroner som er betalt inn av arbeidsgiverne. Det viser at det ikke er kontroll av ordningen.

– Men Bjurstrøm har kommet dere i møte på dette, og det blir ikke noe tilsvarende fond for RVO-ordningen i renhold?

– Ja det er det eneste positive i dette. At Bjurstrøm har satt et tak. Men utregningen viser også hvor lite penger det er i dette. Neste spørsmål er da: Når de kommer til å sette opp satsene? svarer Furulund.

Setter regjeringen i knipe

Lederen i Arbeidsmandsforbundet er også indignert på arbeidsministerens vegne.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at også Hanne Bjurstrøm må føle seg lurt. Det er mange tidligere regjeringer som ikke har løftet en finger for renholdsbransjen. Denne regjeringen har gjort så mye for bransjen, og nå vurderer NHO å saksøke dem som takk, sier hun.

Furulund er enig i at regjeringen, og spesielt Hanne Bjurstrøm, har gjort mye for renholderne.

– Men hvis hun nå har kommet i en vanskelig situasjon, så er det juristene i departementet sitt ansvar. De burde ha advart henne mot dette, og sett på om det finnes en lovhjemmel for at staten kan pålegge arbeidsgiverne å betale for denne ordningen.

Furulund synes også at noe av skylden kan plasseres hos Arbeidsmandsforbundet.

– Forbundet har selv satt henne i en vanskelig situasjon når de har presset henne til å gå med på dette, sier han.

Vil samarbeide

Petter Furulund tror og håper at uenigheten om regionale verneombud i renhold ikke vil være avgjørende for samarbeidet mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service i fremtiden.

– NHO har i flere år argumentert for en allmenngjøring av grunnbeløpene i renholdsoverenskomsten. Dette synes nå LO å være enig i. Dette tiltaket, samt alle nevnt tidligere, må være en seier for renholdsbransjens skikkelighet og mye mer verdt enn to – tre regionale verneombud med løskrutt i bøssa. Jeg vil gjerne fortsatt være venn med Erna, jeg, sier han.

Hagensen på sin side lar seg ikke formilde.

– Hele denne saken og NHO Service sine argumenter viser at de ikke er opptatt av arbeidsmiljøet for renholderne. Det er klart jeg blir forbanna, avslutter hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.02.2011
15:24
16.12.2013 15:25Mest lest

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

Ole Palmstrøm

– Bussbransjen skyter seg selv i foten


Flere saker