JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strid om permittering av uorganiserte

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken viser til at både LO og NHO er enige om permitteringsreglene. Advokat Nikolay Skarning mener det dreier seg om likebehandling i arbeid.23.03.2011
07:53
16.12.2013 15:42

torgny.hasaas@lomedia.no

Når du jobber i et reisebyrå, er ferie viktig for deg. Men når sjefen gir deg beskjed om at du får «ferie» på ubestemt tid, er det ikke like greit.

Lang ansiennitet

Det skjedde i et reisebyrå i januar for et år siden. En reisekonsulent hadde vært ansatt i selskapet i ni år. Høsten 2008 slo finanskrisa inn. I 2009 var verden rammet av svineinfluensa og da desember kom, var kassa i reisebyrået nesten tom. Desemberlønna ble utsatt og i januar bestemte bedriftsledelsen at de var nødt til å permittere to ansatte.

En av dem var en kvinnelig reisekonsulent på 56 år. Hun hadde vært ansatt siden 2000 og hadde derfor lengre ansiennitet enn mange andre. Ledelsens begrunnelse for at hun skulle permitteres, var at hun var blant de minst produktive.

Gikk til sak

Reisekonsulenten kontaktet advokat Nikolay Skarning som tok ut krav om midlertidig forføyning mot bedriften for å få stoppet permitteringen. Dette fikk de ikke medhold i. Reisekonsulenten gikk derfor til sak mot bedriften med påstand om at permitteringen var ulovlig.

Advokaten mente permitteringen var ulovlig dels fordi det ikke forelå noen dokumentasjon på at det var nødvendig med permittering, dels hadde det ikke vært gjennomført drøftingsmøter.

Skarning henviste til Hovedavtalens paragraf 8 hvor det både står at permitteringer skal være saklig begrunnet og at bedriften har plikt til å konferere før det blir sendt ut permitteringsvarsel. Advokaten forsøkte også å bruke Arbeidsmiljølovens bestemmelser om informasjonsplikt ved oppsigelser som en del av argumentasjonen sin.

Var ikke organisert

Problemet for de permitterte i reisebyrået var at de ikke var organisert. Det var heller ikke arbeidsgiveren. Naturlig nok var det derfor heller ikke noen tariffavtale på bedriften.

Saken gikk gjennom flere rettsinstanser før Borgarting lagmannsrett vedtok kjennelsen som ble rettskraftig, i mai i fjor:

«I nærværende sak er de ansatte ikke organiserte og har ikke tillitsvalgte. Verken hovedavtalen eller arbeidsmiljølovens bestemmelser i kapittel 8 eller § 15-1 om de tillitsvalgtes rolle ved permittering kommer derfor til anvendelse.»

Retten mente også at permitteringene var saklige. Det var reelt at mangel på arbeid var årsak til permitteringen.

Kalt tilbake

Skarning jobbet med å anke til Høyesterett da den permitterte fikk en telefon fra bedriften som ba henne komme tilbake på jobb. Svineinfluensa, finanskrisa og askeskyen var borte. Det var en jobb å gjøre – hvis det ikke bare var for å spare bedriften for flere rettsrunder. En kollega som ble permittert samtidig som 56-åringen, men som ikke hadde gått til sak, ble ikke kalt tilbake. Han sluttet.

- Må ha drøftingsplikt

Advokat Skarning gir seg imidlertid ikke. Han synes det er helt urimelig at en bedriftseier uten å informere på forhånd kan permittere en ansatt.

Han sender et brev til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm der han mener at bedriften må ha en drøftingsplikt før permittering.

– Nå må arbeidsminister Bjurstrøm på banen for at vi skal få en lov som regulerer permitteringer på ordentlig vis, sier Skarning til FriFagbevegelse.no om saken.

Kampanje

Men Bjurstrøm kommer ikke på banen og Skarning setter i gang sin private kampanje.

Han kontakter avisene og sender brev til LO.

Han kontakter alle partiene på Stortinget. Stortingsrepresentantene Borghild Tenden og Trine Skei Grande fra Venstre plukker opp saken og skriver et privat lovforslag. Det samme gjør FrP’erne Robert Eriksson, Laila Marie Reiertsen og Vigdis Giltun.

- Ingen grunn

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken svarer på LOs vegne: «LO finner ingen grunn til å lovregulere permitteringer i arbeidsmiljøloven.»

– Dette er godt regulert i alle hovedavtalene, og først og fremst i hovedavtalen mellom LO og NHO. Dette er et godt og fleksibelt system som alle kan forholde seg til og som fungerer godt, sier Solbakken til Dagens Næringsliv lille julaften.

Avisa følger opp saken. På selveste julaften tordner de mørkeblå i den lyserøde avisa: «Landsorganisasjonen er mer opptatt av å skaffe seg medlemmer enn av å styrke arbeidstagernes rettigheter. […]

Det er ikke overraskende at LO er opptatt av å skaffe seg medlemmer. Men det er overraskende at dette er viktigere for LO enn å styrke arbeidstagernes rettigheter. Og det er viktig å huske på det når LO i fremtiden uttaler seg i ulike spørsmål og påberoper seg arbeidstagernes ve og vel.»

- Drøfte med hvem?

LO er avvisende til at drøftinger praktisk lar seg gjennomføre i bedrifter som ikke er organisert, hvor det ikke er noen tillitsvalgt. Hvem skal en drøfte med da, er spørsmålet.

Venstre-politikerne mener at det enten kan arrangeres drøftinger med hver enkelt eller at det velges ad hoc-tillitsvalgte som bare er valgt for denne saken.

Fremskrittspartiet har glemt å ta med drøftinger i sitt forslag.

Flertallet i Arbeids- og sosialkomitéen, de rødgrønne partiene, mener at det er store problemer knyttet til å oppnevne ad hoc-tillitsvalgte. «En kollektiv drøftelse må være organisert slik at tillitsvalgte kan forhandle på vegne av alle ansatte. Retten til å forhandle ligger i de ulike overenskomstene», skriver de i innstillingen.

Høyre og Kristelig Folkeparti støtter ingen av forslagene og ber regjeringa fremme et lovforslag som regulerer permitteringsreglene også for ikke organiserte arbeidtakere.

Varsler stortingsmelding

Arbeidsminister Bjurstrøm har varslet at det kommer en stortingsmelding om arbeidsmiljøet i løpet av våren, og der vil hele permitteringsordningen drøftes.

Men lederskribenten i Dagens Næringsliv gir seg ikke. Tre måneder etter julaften-kanonaden lader de kanonen igjen: «De rødgrønne partiene og LO snakker gjerne om solidaritet og ryddige forhold i arbeidslivet. Men det finnes grenser for den rødgrønne solidariteten, og ryddigheten skal ikke gjelde for alle», skriver de på lederplass 22. mars.

Hovedavtalens kapitel 8 omhandler permittering

I bedrifter uten tariffavtale er det ingen krav til varsling ved permittering

De fleste bedrifter følger hovedavtalens bestemmelser

Venstre og Fremskrittspartiet har fremmet forslag om å endre loven

Advokat Nikolay Skarning har drevet en kampanje for å endre lovverket

LO og NHO er enige om at dagens regelverk fungerer bra nok

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.03.2011
07:53
16.12.2013 15:42Mest lest

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.

Strandbuen/Stine Serigstad

Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

Debatt

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.

Høgskolen i Lillehammer (HiL)

«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)

Thomas Brun / NTB

Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie


Flere saker