JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uten tariffavtale i Folkets Hus

Trass i klare instrukser fra styret, fortsetter Folkets Hus å bruke firmaer uten tariffavtale.03.03.2011
19:08
16.12.2013 15:31

De siste fem åra har Oslo Kongressenter Folkets Hus brukt store ressurser på å oppgradere møtelokaler og kontorer. Og fortsatt jobbes det med innvendig totalrenovering av bygget som både huser den sentrale LO-ledelsen og flere LO-forbund, i tillegg til å være kongressenter.

Et styrevedtak i Folkets Hus fra 30. juni 2009 sier at bedrifter uten tariffavtale skal nedprioriteres.

Likevel blir firmabilen til Kristiansen Rørservice AS stadig observert utenfor eller like ved LOs hovedkvarter i Youngsbakken. Kristiansen Rørservice er ett av to håndverkerfirma som har faste oppdrag i LO-huset, men ingen tariffavtale. Familiebedriften ble stiftet i 2007.

Fredag denne uka møter Rørleggernes Fagforening hos bedriften for å tegne avtale. Lykkes det ikke, vil fagforeningen kreve at Vestby-firmaet utvises fra Folkets Hus i Oslo.

Det Oslo-baserte ventilasjonskonsernet GK Norge AS har også oppdrag på Folkets Hus. Tømrer- og byggfagforeningen i Oslo opplyser at de har enkeltmedlemmer i GK, men ingen tariffavtale.

– I strid med styrevedtak

Tre av Fellesforbundets foreninger er blant de ti største andelseiere i LO-huset. Oslo Grafiske Fagforening er en av dem. Og leder Terje Fjellum er opprørt over at huset igjen blir «tatt på fersken» i å bruke selskaper uten tariffavtale. Under LO-kongressen i 2009 avdekket Magasinet for fagorganiserte at kongressenteret hadde leid inn uorganiserte servitører fra vikarbyrået Grata, til under tarifflønn og uten lønn mellom oppdragene. Grata hadde ikke tariffavtale. Dette skapte debatt under kongressen, og førte til bruduljer og trøbbel for daværende styreleder og hovedkasserer i LO, Bente Halvorsen.

– LO har ved flere anledninger påpekt overfor kongressenteret våre krav om at innleid personale skal ha tariffavtale. Det er et velkjent krav, og vi har tatt det som en selvfølgelig sak at de har fulgt opp dette, sa Halvorsen fra kongressens talerstol.

Styret i Oslo Kongressenter hadde et ekstraordinært styremøte 30. juni 2009. Det ble oppvask, og administrerende direktør Stein Skogli raste mot Magasinet og FriFagbevegelse. Han var så sint at han vurderte å melde seg ut av LO, ifølge styreprotokollen.

Protokollen fra samme møte forteller at styrets prinsipielle holdning er klar:

«En bedrift med tariffavtale skal gå foran, uansett kvalitet og krav Oslo Kongressenters administrasjon stiller.» Dessuten: «Selv bedrifter som dokumenterer høyere avlønning enn tariff, og imøtekommer alle våre krav til sikker og rasjonell drift, skal nedprioriteres i forhold til bedrifter med tariffavtale.»

LO dekker mellomlegget

På høsten samme år holdt kongressenteret et styreseminar. Under punktet om tariffestede bransjer, ble en fersk byggesak brukt som eksempel. Magasinet hadde nettopp skrevet at byggefirmaet Bentzenbygg ikke hadde tariffavtale da kontrakten med kongressenteret ble undertegnet.

Ifølge referatet fra styreseminaret står styret fast på at det skal inngås avtale med bedrifter med tariffavtale om disse finnes. Kongressenteret skal prøve å få prisgunstige firmaer uten avtale til å organisere seg, slik at de likevel kan velges. Eierne av huset godtar å dekke den eventuelle prisdifferansen ved å velge en bedrift med tariffavtale.

– Hvor mange ganger skal det være lov å gå på trynet, spør Grafisk-leder Terje Fjellum.

– Det irriterer meg voldsomt at de ikke holder orden i eget hus. Grata-saken her, samme sak på Sørmarka, så Bentzenbygg, og nå dette! Vi som jobber for å organisere folk på andre arbeidsplasser, burde få automatisk drahjelp fra egne rekker, mener han.

Har faste avtaler

Fredag 19. november 2010 sendte eiendomssjef Terje P. Olsen en mail til leietakerne. Budskapet er at ved all ombygning av kontorer skal eiendomsavdelingen kontaktes. Dette forklarer han blant annet med brannsikkerhet samt kontroll med ventilasjon og kjøling.

"Vi har avtale med samtlige håndverkergrupper, med spesielt kjennskap til bygget. Ved installasjon og reparasjoner av elektrisk, rørteknisk og ventilasjon må vi bruke firmaer vi har avtale med", uthever eiendomssjefen i mailen, og ramser opp firmaene.

På fjorårets siste styremøte i Oslo Kongressenter ble det nevnt at Magasinet hadde gjort undersøkelser rundt driften. Etter det Magasinet kjenner til, forsikret direktør Stein Skogli at alt nå var i orden, og at elektrikerfirmaet har tariffavtale. Hadde styret etterprøvd, hadde de funnet ut at iallfall to andre firmaer ikke har. Men det skjedde ikke.

Vil rydde opp

Boye Ullmann er organisasjonsarbeider i Rørleggernes Fagforening, og har vært i dialog med rørleggerne som arbeider i kongressenteret.

Kristiansen Rørservice AS er utskilt fra et større rørfirma med tariffavtale. Firmaet har sju rørleggere og en lærling. En av de ansatte er organisert i Fellesforbundet, men firmaet mangler altså tariffavtale.

Ullmann sier han skal møte bedriften og gi dem en sjanse til å rydde opp og tegne avtale. Dersom det ikke blir noe av, vil han kreve at de utvises fra LO-huset.

I kongressenteret arbeider for tida også to bedrifter i høytrykksbransjen. Begge driver med staking og spyling av rør. Det største firmaet er Gravko, med 30 ansatte. De to firmaene har ingen tariffavtale.

Klar instruks

– Vi har gjort et klart og greit vedtak som hele styret står bak. Vi trakk lærdom av Grata-saken. Instruksen til direktøren er krystallklar, sier Roy Pedersen, leder av LO i Oslo. Han sitter i styret for kongressenteret, og sier han vil ta opp de nye opplysningene der.

Pedersen forklarer at styret ikke ser anbudsdokumentene, men kun behandler den økonomiske rammen og kostnader i forhold til leieinntekter. Det er ikke styrets jobb å ta stilling til hvilke firmaer som skal få oppdrag, så lenge det overordnede kravet om tariffavtale er på plass.

Han sier også at styret ikke har tatt noe forbehold når det gjelder underentreprenører.

– Det fins mange rørleggerbedrifter med tariffavtale å velge blant når arbeidet er planlagt. Men i ventilasjonsbransjen er organisasjonsgraden lav, så der er det vanskelig å finne firmaer som tar store oppdrag og samtidig har tariffavtale, mener Pedersen. Konsernet GK AS har om lag 1400 ansatte i Skandinavia.

Ber om garanti

Direktør Stein Skogli i Oslo Kongressenter Folkets Hus forsikrer at de forsøker å holde orden i eget hus.

– Hvordan forklarer du at kongressenteret fortsatt bruker firmaer uten tariffavtale?

– Vi gjør det vi kan for at alt skal være i orden, sier Skogli.

– Vi har en stor entreprise med Bentzenbygg, og har en skriftlig avtale som bekrefter at de har tariffavtale. Det står også at firmaer de leier inn, skal ha det, sier han.

Dette sier han om rammeavtalene som kongressenteret har med faste håndverkerbedrifter:

– Elektrikerfirmaet har vært hus-elektriker (fast partner) i hele min periode på ti år. Det er et skikkelig firma med alt i orden. Jobbene blir betalt på timebasis.

Når det gjelder ventilasjon, har det vært tre ulike firmaer inne på ti år. Vi stiller krav om at de har tariffavtale, men har slitt med å finne slike firmaer. Dette er Fellesforbundet klar over.

– Rørlegger Jan Kristiansen kjenner huset og husker hele historikken. I mange år var det firmaet Kristiansen og Larsen som hadde faste oppdrag. I fjor byttet vi over til Kristiansens bedrift, sier Skogli.

– Etter alt bråket som fulgte med Grata-saken, har vi stilt krav om at det er tariffavtale, eventuelt at vi får en garanti for at alt skal være i orden.

– Hva mener du med at alt skal være «i orden»?

– At det er ryddige forhold og at de betaler minst tarifflønn.

Krever styret at det skal være tariffavtale?

– Kristiansen lovte oss at han skulle ordne det.

– Men det gjorde han likevel ikke?

– Du kan skrive at når fagforeningen møter Kristiansen for å tegne avtale, skjer det etter påtrykk herfra, svarer Stein Skogli.

– Ifølge et styrerererat var du så sint på Magasinet etter Grata-saken at du ville melde deg ut av LO. Er du fortsatt medlem?

– Ja, det er jeg. Jeg samtalte med folk i andre forbund og kom til at jeg ikke skulle melde meg ut. Men den behandlingen jeg fikk derfra, glemmer jeg ikke.

Konstituert styreleder Tom Røisi fra Industri Energi avviser torsdag å si noe som helst før han får mail om saken. Men han lover å ringe raskt tilbake etter å ha mottatt mail. Magasinet sender informasjon om saken på mail, og ringer deretter flere ganger til Røisi og sender SMS, uten å få svar fra Røisi.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.03.2011
19:08
16.12.2013 15:31Mest lest

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

Ole Palmstrøm

– Bussbransjen skyter seg selv i foten


Flere saker