JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen ble hørt av G20

Lederne for G20-landene vil ha vekst og sysselsetting og slutt på skatteparadiser. Dessuten prøver Frankrike å få verdens største økonomier i G20 til å vedta en avgift på finanstransaksjoner. Det er i tråd med den internasjonale fagbevegelsens krav.07.11.2011
09:28
16.12.2013 17:32

nina.hanssen@lomedia.no

Bølgene slår hardt mot land i regnværet nedenfor jernbanestasjonen i Cannes. Det er kaos i trafikken.

Uansett hvor du går møter du væpna politifolk. Over 12.000 uniformerte er på plass når G-20 med tittel «ny verden - nye ideer» starter.

Jobb nummer 1

Det overordnede tema i Palais De Festival bak sperringene, er den økonomiske krisen i Europa.

Hit slipper verken demonstranter eller representanter fra de som er rammet av krisa inn. Men Philip Jennings, generalsekretær i UNI Global Union, og de andre fagforeningslederne som har sluppet inn, representerer dem.

En samlet internasjonal fagbevegelse har krevd at jobben med å redusere den høye arbeidsledigheten og skape anstendig arbeid må være i sentrum G20-landenes prioriteringer i denne kritiske fasen av den globale finanskrisen.

Philip Jennings representerer 20 millioner arbeidere i 150 land og 900 fagforeninger over hele verden, inkludert flere forbund i norsk LO. Det er få som har en så god oversikt over politiske utfordringer som han.

Jennings er opptatt av å fokusere på at krisen i Europa nå handler om vanlige mennesker og familier som blir rammet og som står uten lønn og sosiale sikkerhetsnett som følge av alle nedskjæringer og kutt som har vært.

Han har derfor vært opptatt av at G20-møtet blir noe mer enn «business as usual»

– Krisen har vist oss at nyliberal politikk ikke fungerer. Folk tror ikke lenger på politikere som sier at «at markedet vet best". Dessuten må det bli slutt på at profitthungrige arbeidsgivere undergraver arbeidernes rettigheter, slår han fast.

«Speed-dating» med presidenter

Jennings synes krisen i Hellas fikk dominere altfor mye av det offisielle toppmøtet, men selv har han jobbet langt over normal arbeidstid disse dagene.

Det har vært et hektisk døgn. I løpet av de siste 12 timene har Jennings og de andre kollegaene i lobbygruppa Labour 20 hatt særmøter med 14 statsoverhoder samt representanter fra FN, ILO, Verdensbanken, OECD, WTO og IMF.

Målet har vært å få på plass en global jobbstrategi med en sosial dimensjon.

– Det blir nesten som sånn speed-dating. Vi har korte men meget effektive møter for å gi vårt syn, forteller en sprudlende Jennings.

Særlig er Jennings imponert over måten den konservative president Nicolas Sarkozy tok imot delegasjonen på 15 faglige tillitsvalgte i Paris denne uka. Han hadde satt av 1,5 time til arbeidslunsj med arbeidstakerorganisasjonene.

– Vi hadde en god dialog både om global jobbstrategi, betydningen av sterke fagforeninger, kollektive avtaler og sosialt sikkerhetsnett i en krisesituasjon. Etter møtet snakket Sarkozy flere ganger om at det var viktig å få til anstendige arbeidsforhold og at sterke fagforeninger ikke er et hinder for vekst og utvikling.

G20 har forpliktet seg til å følge grunnleggende arbeidsstandarder av ILO. Philip Jennings tolker dette som sterke føringer fra G20 om at fagforeningsknusing ikke lenger er tolerert.

Sarkozy om trepartssamarbeid

Han forteller at den franske presidenten roste fagbevegelsens sterke engasjement for folk som er hardt rammet av krisen.

– Sarkozy sa til meg at han mente at vi i Labour 20 (L20) og representantene for næringslivet (B20) burde ha en fast plass ved bordet. Han antydet at vi burde få til et trepartssamarbeid i fremtiden. Ikke ulikt det dere har i Norge og resten av Norden, sa han.

Jennings synes det var en spennende tanke.

Jennings er også fornøyd med Frankrike og Tysklands sterke engasjement for å få på plass en internasjonal skatt på finanstransaksjoner. Det er jo også noe fagbevegelsen har jobbet for å få på agendaen.

I forbindelse med G20 toppmøtet hadde de faglige tillitsvalgte leid inn skuespiller Bill Nighy, kjent fra filmer som Love Actually, til å gjøre et stunt sammen med en rekke sykepleiere for å få oppmerksomhet rundt den såkalt «Robin Hood-skatten». Dette ble lagt merke til.

ILO positiv

Også ILOs generaldirektør Juan Somavia er glad for at G20 lederne i Cannes fokuserte på vekst, sysselsetting og sosial sikkerhetsnett i en tid med global misnøye med sysselsetting og sosiale forhold i mange byer og land i hele verden.

Philip Jennings er overbevist om at langt flere delegater har merket seg det sterke engasjementet fra fagbevegelsen på denne konferansen.

Mange journalister dukket også opp da de fire generalsekretærer for internasjonale fagbevegelse holdt en egen pressekonferanse på slutten av G20-møte.

Aktiv strategi

Møtet ble ledet av Sharan Burrow i Den internasjonale faglige samorganisasjonen (EFS, eller ITUC på engelsk) som gav en generell betraktning om at selv om krisen ennå ikke er løst, har det skjedd et skifte fra fokus på nedskjæringer og privatisering til en mer aktiv strategi med fokus på vekst og sysselsetting.

Burrow sier at dette tyder på at politikerne har forstått alvoret i krisen som nå har ført til gigantisk arbeidsledighet og en voksende sosial uro i flere land. Det er særlig den høye ungdomsarbeidsledigheten som i dag er mellom to til tre ganger høyere enn voksnes arbeidsledigheten som bekymrer henne.

Philip Jennings fra Union Network International (UNI), Brendan Barder fra britisk LO (TUC) og Bernadette Segol fra Den europeisk faglige samorganisasjonen (EFS eller ETUC på engelsk) holdt også hver sine appeller. På morgenen har de hatt møte med den Mexikanske arbeidsministeren om at de vil ha et sterkere fokus på arbeidslivsspørsmål og grønne jobber i Mexico. Dette håper de å få til ved å ta kontakt så tidlig.

Allerede om to uker skal flere av de faglige tillitsvalgte fra L20 besøke Mexico for å planlegge neste års G20-offensiv.

Philip Jennings i mediene:

Mange store medier intervjuet Philip Jennings i forbindelse med G20: Intervju på CNN:

Philip Jennings on CNN International at G20 CNBC: World Facing 'Unprecedented Jobs Crisis' Radiointervju på World Radio Switzerland: Union pushes job creation at G20 for 'the 99 percent

Slutterklæringene og jobbstrategien som ble vedtatt:

– Slutterklæringen fra statslederne

– Cannes handlingsplan for vekst og sysselsetting :

– Sluttdokument

G20 er en gruppe som består av EU og de 19 landene i verden med sterkest økonomi.

Landene som er med er i dag: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, India, Indonesia, Italia, Japan, Mexico, Russland, Saudi Arabia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Storbritannia, USA og EU.

Gruppen ble dannet for å samarbeide og koordinere seg i forhold til spørsmål knyttet til internasjonal økonomi.

Toppmøtene i G-20 ble etablert som et svar på finanskrisen i verden. De kommer i tillegg til G-20-møtene for finansministre og sentralbanksjefer.

Første toppledermøte ble avholdt i Washington D.C. i 2008. I år var det i Cannes og til neste år er Mexico vertskap for toppmøtet.

Business 20 eller B20 er næringslivets lobbyister

Labour 20 eller L20 er internasjonal fagbevegelses lobbyister under G20. De samarbeidet tett under toppmøtet i G20 i Cannes og var enige om å ha fokus på sysselsetting, sosial sikkerhetsnett og et anstendig arbeidsliv.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.11.2011
09:28
16.12.2013 17:32Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Eirik Dahl Viggen

Streik i private omsorgsbedrifter

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.

Leif Martin Kirknes

Permitteringsordningen forlenges til 1. juli


Flere saker