JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen ble hørt av G20

Lederne for G20-landene vil ha vekst og sysselsetting og slutt på skatteparadiser. Dessuten prøver Frankrike å få verdens største økonomier i G20 til å vedta en avgift på finanstransaksjoner. Det er i tråd med den internasjonale fagbevegelsens krav.07.11.2011
09:28
16.12.2013 17:32

nina.hanssen@lomedia.no

Bølgene slår hardt mot land i regnværet nedenfor jernbanestasjonen i Cannes. Det er kaos i trafikken.

Uansett hvor du går møter du væpna politifolk. Over 12.000 uniformerte er på plass når G-20 med tittel «ny verden - nye ideer» starter.

Jobb nummer 1

Det overordnede tema i Palais De Festival bak sperringene, er den økonomiske krisen i Europa.

Hit slipper verken demonstranter eller representanter fra de som er rammet av krisa inn. Men Philip Jennings, generalsekretær i UNI Global Union, og de andre fagforeningslederne som har sluppet inn, representerer dem.

En samlet internasjonal fagbevegelse har krevd at jobben med å redusere den høye arbeidsledigheten og skape anstendig arbeid må være i sentrum G20-landenes prioriteringer i denne kritiske fasen av den globale finanskrisen.

Philip Jennings representerer 20 millioner arbeidere i 150 land og 900 fagforeninger over hele verden, inkludert flere forbund i norsk LO. Det er få som har en så god oversikt over politiske utfordringer som han.

Jennings er opptatt av å fokusere på at krisen i Europa nå handler om vanlige mennesker og familier som blir rammet og som står uten lønn og sosiale sikkerhetsnett som følge av alle nedskjæringer og kutt som har vært.

Han har derfor vært opptatt av at G20-møtet blir noe mer enn «business as usual»

– Krisen har vist oss at nyliberal politikk ikke fungerer. Folk tror ikke lenger på politikere som sier at «at markedet vet best". Dessuten må det bli slutt på at profitthungrige arbeidsgivere undergraver arbeidernes rettigheter, slår han fast.

«Speed-dating» med presidenter

Jennings synes krisen i Hellas fikk dominere altfor mye av det offisielle toppmøtet, men selv har han jobbet langt over normal arbeidstid disse dagene.

Det har vært et hektisk døgn. I løpet av de siste 12 timene har Jennings og de andre kollegaene i lobbygruppa Labour 20 hatt særmøter med 14 statsoverhoder samt representanter fra FN, ILO, Verdensbanken, OECD, WTO og IMF.

Målet har vært å få på plass en global jobbstrategi med en sosial dimensjon.

– Det blir nesten som sånn speed-dating. Vi har korte men meget effektive møter for å gi vårt syn, forteller en sprudlende Jennings.

Særlig er Jennings imponert over måten den konservative president Nicolas Sarkozy tok imot delegasjonen på 15 faglige tillitsvalgte i Paris denne uka. Han hadde satt av 1,5 time til arbeidslunsj med arbeidstakerorganisasjonene.

– Vi hadde en god dialog både om global jobbstrategi, betydningen av sterke fagforeninger, kollektive avtaler og sosialt sikkerhetsnett i en krisesituasjon. Etter møtet snakket Sarkozy flere ganger om at det var viktig å få til anstendige arbeidsforhold og at sterke fagforeninger ikke er et hinder for vekst og utvikling.

G20 har forpliktet seg til å følge grunnleggende arbeidsstandarder av ILO. Philip Jennings tolker dette som sterke føringer fra G20 om at fagforeningsknusing ikke lenger er tolerert.

Sarkozy om trepartssamarbeid

Han forteller at den franske presidenten roste fagbevegelsens sterke engasjement for folk som er hardt rammet av krisen.

– Sarkozy sa til meg at han mente at vi i Labour 20 (L20) og representantene for næringslivet (B20) burde ha en fast plass ved bordet. Han antydet at vi burde få til et trepartssamarbeid i fremtiden. Ikke ulikt det dere har i Norge og resten av Norden, sa han.

Jennings synes det var en spennende tanke.

Jennings er også fornøyd med Frankrike og Tysklands sterke engasjement for å få på plass en internasjonal skatt på finanstransaksjoner. Det er jo også noe fagbevegelsen har jobbet for å få på agendaen.

I forbindelse med G20 toppmøtet hadde de faglige tillitsvalgte leid inn skuespiller Bill Nighy, kjent fra filmer som Love Actually, til å gjøre et stunt sammen med en rekke sykepleiere for å få oppmerksomhet rundt den såkalt «Robin Hood-skatten». Dette ble lagt merke til.

ILO positiv

Også ILOs generaldirektør Juan Somavia er glad for at G20 lederne i Cannes fokuserte på vekst, sysselsetting og sosial sikkerhetsnett i en tid med global misnøye med sysselsetting og sosiale forhold i mange byer og land i hele verden.

Philip Jennings er overbevist om at langt flere delegater har merket seg det sterke engasjementet fra fagbevegelsen på denne konferansen.

Mange journalister dukket også opp da de fire generalsekretærer for internasjonale fagbevegelse holdt en egen pressekonferanse på slutten av G20-møte.

Aktiv strategi

Møtet ble ledet av Sharan Burrow i Den internasjonale faglige samorganisasjonen (EFS, eller ITUC på engelsk) som gav en generell betraktning om at selv om krisen ennå ikke er løst, har det skjedd et skifte fra fokus på nedskjæringer og privatisering til en mer aktiv strategi med fokus på vekst og sysselsetting.

Burrow sier at dette tyder på at politikerne har forstått alvoret i krisen som nå har ført til gigantisk arbeidsledighet og en voksende sosial uro i flere land. Det er særlig den høye ungdomsarbeidsledigheten som i dag er mellom to til tre ganger høyere enn voksnes arbeidsledigheten som bekymrer henne.

Philip Jennings fra Union Network International (UNI), Brendan Barder fra britisk LO (TUC) og Bernadette Segol fra Den europeisk faglige samorganisasjonen (EFS eller ETUC på engelsk) holdt også hver sine appeller. På morgenen har de hatt møte med den Mexikanske arbeidsministeren om at de vil ha et sterkere fokus på arbeidslivsspørsmål og grønne jobber i Mexico. Dette håper de å få til ved å ta kontakt så tidlig.

Allerede om to uker skal flere av de faglige tillitsvalgte fra L20 besøke Mexico for å planlegge neste års G20-offensiv.

Philip Jennings i mediene:

Mange store medier intervjuet Philip Jennings i forbindelse med G20: Intervju på CNN:

Philip Jennings on CNN International at G20 CNBC: World Facing 'Unprecedented Jobs Crisis' Radiointervju på World Radio Switzerland: Union pushes job creation at G20 for 'the 99 percent

Slutterklæringene og jobbstrategien som ble vedtatt:

– Slutterklæringen fra statslederne

– Cannes handlingsplan for vekst og sysselsetting :

– Sluttdokument

G20 er en gruppe som består av EU og de 19 landene i verden med sterkest økonomi.

Landene som er med er i dag: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, India, Indonesia, Italia, Japan, Mexico, Russland, Saudi Arabia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Storbritannia, USA og EU.

Gruppen ble dannet for å samarbeide og koordinere seg i forhold til spørsmål knyttet til internasjonal økonomi.

Toppmøtene i G-20 ble etablert som et svar på finanskrisen i verden. De kommer i tillegg til G-20-møtene for finansministre og sentralbanksjefer.

Første toppledermøte ble avholdt i Washington D.C. i 2008. I år var det i Cannes og til neste år er Mexico vertskap for toppmøtet.

Business 20 eller B20 er næringslivets lobbyister

Labour 20 eller L20 er internasjonal fagbevegelses lobbyister under G20. De samarbeidet tett under toppmøtet i G20 i Cannes og var enige om å ha fokus på sysselsetting, sosial sikkerhetsnett og et anstendig arbeidsliv.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.11.2011
09:28
16.12.2013 17:32Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Elin Westbye er bare 38, men klarer ikke stort annet enn å sove. 16 år er gått siden hun kom inn i Nav-systemet, for å få hjelp.

Yngvil Mortensen

16 år er gått siden Elin (38) kom inn i Nav-systemet. Hun er fortsatt ikke ferdig

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape gullkantet pensjon

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Forbundsadvokat Børge Benum tok saken for barne- og ungdomsarbeideren til arbeidsretten.

Per Flakstad

Hun ble nektet foreldrepermisjon med lønn. Slik gikk det da Fagforbundet og LO tok saken

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. 

Jan-Erik Østlie

Alle får pensjon fra første krone neste år, ifølge Tajik

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Alt i alt trappet Arbeidsmandsforbundet opp streiken åtte ganger.

Jan-Erik Østlie

Vekterne streiket for å komme ut av lavlønnsfella. Slik er status ett år etter

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

Ledige og permitterte under koronaen kan nyte godt av feriepenger på dagpenger neste sommer.

colourbox

Her ser du hvor mye feriepenger du kan få sommeren 2022 hvis du har vært permittert eller arbeidsløs i år

Politiet åpnet etterforskning av penderboligsakene etter en rekke medieoppslag om at stortingspolitikere kan ha brutt reglene.

Politiet åpnet etterforskning av penderboligsakene etter en rekke medieoppslag om at stortingspolitikere kan ha brutt reglene.

Erlend Angelo

Stortingspolitikere kan bli nødt til å betale tilbake i pendlerboligsakene


Flere saker