JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen ble hørt av G20

Lederne for G20-landene vil ha vekst og sysselsetting og slutt på skatteparadiser. Dessuten prøver Frankrike å få verdens største økonomier i G20 til å vedta en avgift på finanstransaksjoner. Det er i tråd med den internasjonale fagbevegelsens krav.07.11.2011
09:28
16.12.2013 17:32

nina.hanssen@lomedia.no

Bølgene slår hardt mot land i regnværet nedenfor jernbanestasjonen i Cannes. Det er kaos i trafikken.

Uansett hvor du går møter du væpna politifolk. Over 12.000 uniformerte er på plass når G-20 med tittel «ny verden - nye ideer» starter.

Jobb nummer 1

Det overordnede tema i Palais De Festival bak sperringene, er den økonomiske krisen i Europa.

Hit slipper verken demonstranter eller representanter fra de som er rammet av krisa inn. Men Philip Jennings, generalsekretær i UNI Global Union, og de andre fagforeningslederne som har sluppet inn, representerer dem.

En samlet internasjonal fagbevegelse har krevd at jobben med å redusere den høye arbeidsledigheten og skape anstendig arbeid må være i sentrum G20-landenes prioriteringer i denne kritiske fasen av den globale finanskrisen.

Philip Jennings representerer 20 millioner arbeidere i 150 land og 900 fagforeninger over hele verden, inkludert flere forbund i norsk LO. Det er få som har en så god oversikt over politiske utfordringer som han.

Jennings er opptatt av å fokusere på at krisen i Europa nå handler om vanlige mennesker og familier som blir rammet og som står uten lønn og sosiale sikkerhetsnett som følge av alle nedskjæringer og kutt som har vært.

Han har derfor vært opptatt av at G20-møtet blir noe mer enn «business as usual»

– Krisen har vist oss at nyliberal politikk ikke fungerer. Folk tror ikke lenger på politikere som sier at «at markedet vet best". Dessuten må det bli slutt på at profitthungrige arbeidsgivere undergraver arbeidernes rettigheter, slår han fast.

«Speed-dating» med presidenter

Jennings synes krisen i Hellas fikk dominere altfor mye av det offisielle toppmøtet, men selv har han jobbet langt over normal arbeidstid disse dagene.

Det har vært et hektisk døgn. I løpet av de siste 12 timene har Jennings og de andre kollegaene i lobbygruppa Labour 20 hatt særmøter med 14 statsoverhoder samt representanter fra FN, ILO, Verdensbanken, OECD, WTO og IMF.

Målet har vært å få på plass en global jobbstrategi med en sosial dimensjon.

– Det blir nesten som sånn speed-dating. Vi har korte men meget effektive møter for å gi vårt syn, forteller en sprudlende Jennings.

Særlig er Jennings imponert over måten den konservative president Nicolas Sarkozy tok imot delegasjonen på 15 faglige tillitsvalgte i Paris denne uka. Han hadde satt av 1,5 time til arbeidslunsj med arbeidstakerorganisasjonene.

– Vi hadde en god dialog både om global jobbstrategi, betydningen av sterke fagforeninger, kollektive avtaler og sosialt sikkerhetsnett i en krisesituasjon. Etter møtet snakket Sarkozy flere ganger om at det var viktig å få til anstendige arbeidsforhold og at sterke fagforeninger ikke er et hinder for vekst og utvikling.

G20 har forpliktet seg til å følge grunnleggende arbeidsstandarder av ILO. Philip Jennings tolker dette som sterke føringer fra G20 om at fagforeningsknusing ikke lenger er tolerert.

Sarkozy om trepartssamarbeid

Han forteller at den franske presidenten roste fagbevegelsens sterke engasjement for folk som er hardt rammet av krisen.

– Sarkozy sa til meg at han mente at vi i Labour 20 (L20) og representantene for næringslivet (B20) burde ha en fast plass ved bordet. Han antydet at vi burde få til et trepartssamarbeid i fremtiden. Ikke ulikt det dere har i Norge og resten av Norden, sa han.

Jennings synes det var en spennende tanke.

Jennings er også fornøyd med Frankrike og Tysklands sterke engasjement for å få på plass en internasjonal skatt på finanstransaksjoner. Det er jo også noe fagbevegelsen har jobbet for å få på agendaen.

I forbindelse med G20 toppmøtet hadde de faglige tillitsvalgte leid inn skuespiller Bill Nighy, kjent fra filmer som Love Actually, til å gjøre et stunt sammen med en rekke sykepleiere for å få oppmerksomhet rundt den såkalt «Robin Hood-skatten». Dette ble lagt merke til.

ILO positiv

Også ILOs generaldirektør Juan Somavia er glad for at G20 lederne i Cannes fokuserte på vekst, sysselsetting og sosial sikkerhetsnett i en tid med global misnøye med sysselsetting og sosiale forhold i mange byer og land i hele verden.

Philip Jennings er overbevist om at langt flere delegater har merket seg det sterke engasjementet fra fagbevegelsen på denne konferansen.

Mange journalister dukket også opp da de fire generalsekretærer for internasjonale fagbevegelse holdt en egen pressekonferanse på slutten av G20-møte.

Aktiv strategi

Møtet ble ledet av Sharan Burrow i Den internasjonale faglige samorganisasjonen (EFS, eller ITUC på engelsk) som gav en generell betraktning om at selv om krisen ennå ikke er løst, har det skjedd et skifte fra fokus på nedskjæringer og privatisering til en mer aktiv strategi med fokus på vekst og sysselsetting.

Burrow sier at dette tyder på at politikerne har forstått alvoret i krisen som nå har ført til gigantisk arbeidsledighet og en voksende sosial uro i flere land. Det er særlig den høye ungdomsarbeidsledigheten som i dag er mellom to til tre ganger høyere enn voksnes arbeidsledigheten som bekymrer henne.

Philip Jennings fra Union Network International (UNI), Brendan Barder fra britisk LO (TUC) og Bernadette Segol fra Den europeisk faglige samorganisasjonen (EFS eller ETUC på engelsk) holdt også hver sine appeller. På morgenen har de hatt møte med den Mexikanske arbeidsministeren om at de vil ha et sterkere fokus på arbeidslivsspørsmål og grønne jobber i Mexico. Dette håper de å få til ved å ta kontakt så tidlig.

Allerede om to uker skal flere av de faglige tillitsvalgte fra L20 besøke Mexico for å planlegge neste års G20-offensiv.

Philip Jennings i mediene:

Mange store medier intervjuet Philip Jennings i forbindelse med G20: Intervju på CNN:

Philip Jennings on CNN International at G20 CNBC: World Facing 'Unprecedented Jobs Crisis' Radiointervju på World Radio Switzerland: Union pushes job creation at G20 for 'the 99 percent

Slutterklæringene og jobbstrategien som ble vedtatt:

– Slutterklæringen fra statslederne

– Cannes handlingsplan for vekst og sysselsetting :

– Sluttdokument

G20 er en gruppe som består av EU og de 19 landene i verden med sterkest økonomi.

Landene som er med er i dag: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, India, Indonesia, Italia, Japan, Mexico, Russland, Saudi Arabia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Storbritannia, USA og EU.

Gruppen ble dannet for å samarbeide og koordinere seg i forhold til spørsmål knyttet til internasjonal økonomi.

Toppmøtene i G-20 ble etablert som et svar på finanskrisen i verden. De kommer i tillegg til G-20-møtene for finansministre og sentralbanksjefer.

Første toppledermøte ble avholdt i Washington D.C. i 2008. I år var det i Cannes og til neste år er Mexico vertskap for toppmøtet.

Business 20 eller B20 er næringslivets lobbyister

Labour 20 eller L20 er internasjonal fagbevegelses lobbyister under G20. De samarbeidet tett under toppmøtet i G20 i Cannes og var enige om å ha fokus på sysselsetting, sosial sikkerhetsnett og et anstendig arbeidsliv.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.11.2011
09:28
16.12.2013 17:32Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

NY PRAKSIS: Hovedverneombud ved Yara Porsgrunn, Roger Hansen, er glad for at videomøtene ikke lenger tas opp.

NY PRAKSIS: Hovedverneombud ved Yara Porsgrunn, Roger Hansen, er glad for at videomøtene ikke lenger tas opp.

Privat

Verneombud fikk stoppet opptak av videomøter: – Kan være en felle, sier advokat

– Ved å fjerne denne regelen kan en permittert jobbe så mye som mulig opp mot full stilling. Nav kan dekke det resterende. Dette vil bli billigere for Nav, sier klubbleder ved Scandic Parken i Ålesund. (Illustrasjonsfoto)

– Ved å fjerne denne regelen kan en permittert jobbe så mye som mulig opp mot full stilling. Nav kan dekke det resterende. Dette vil bli billigere for Nav, sier klubbleder ved Scandic Parken i Ålesund. (Illustrasjonsfoto)

Eirik Dahl Viggen

Permitterte må takke nei til jobb – taper dagpenger

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

MEKLING: LO Stat-leder Egil André Aas (t.h.) startet onsdag meklingen i statsoppgjøret, der riksmekler Mats Wilhelm RUland (t.v.) og mekler Richard Saue skal prøve å hjelpe partene til å finne en løsning.

Eirik Dahl Viggen

Lønna til statsansatte: Nå er meklinga i gang

Lønnsoppgjøret:

STREIK FRA SØNDAG MORGEN: Fire arbeidstakerorganisasjoner tar ut alle sine bussjåfører i Oslo og Viken i streik fra søndag morgen klokka 6. I første omgang går 3800 sjåfører ut i streik, men en ytterligere opptrapping til andre deler av landet kan komme raskt.

STREIK FRA SØNDAG MORGEN: Fire arbeidstakerorganisasjoner tar ut alle sine bussjåfører i Oslo og Viken i streik fra søndag morgen klokka 6. I første omgang går 3800 sjåfører ut i streik, men en ytterligere opptrapping til andre deler av landet kan komme raskt.

Roy Ervin Solstad

3800 bussjåfører går ut i streik

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

UVISS FRAMTID: Maria Gazul har søkt mange nye stillinger og har også sett på mulighetene for å ta mer utdanning. Familiens økonomi bekymrer henne.

Lars Åke Andersen

Maria (41) blir arbeidsledig: – Jeg vet ikke helt hvordan vi skal klare oss

26.000 HK-medlemmer skal stemme over meklingsresultatet mellom Handel og Kontor og Virke – her ved HK-leder Christopher Beckham (t.v.) og Bård Westbye, forhandlingsansvarlig i Virke.

26.000 HK-medlemmer skal stemme over meklingsresultatet mellom Handel og Kontor og Virke – her ved HK-leder Christopher Beckham (t.v.) og Bård Westbye, forhandlingsansvarlig i Virke.

Erlend Angelo

Lønnsoppgjøret: Dette skjer om medlemmene stemmer nei

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Tommelen opp hos Tom Jacobsen, hovedtillitsvalgt, hos Norcem i Brevik.

Tommelen opp hos Tom Jacobsen, hovedtillitsvalgt, hos Norcem i Brevik.

Trond Elstad

Tom (63) kunne blitt pensjonist, men så kom gladmeldingen fra Erna. Nå tar han fire nye år

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Fergeselskapet nektet Endre pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning: – Deilig

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Forbundet har også fått ja på en viktig endring som særlig kommer likestillingen til gode. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Elektrikere får ny lønn – og innleiereglene strammes inn

Lønnsoppgjøret:

Bussjåførene ved Norgesbuss Ekspress på Rommen i er kampklare fra første streikedag. Der er det full oppslutning om kravet om høyere lønn. Fra venstre Carlos Nunez, Ole-Arnstein Røang, Rune Hanssen, John Arild Hole, Isam Wabi Bakir, Per ole Melgård og Habte Kebreab.

Bussjåførene ved Norgesbuss Ekspress på Rommen i er kampklare fra første streikedag. Der er det full oppslutning om kravet om høyere lønn. Fra venstre Carlos Nunez, Ole-Arnstein Røang, Rune Hanssen, John Arild Hole, Isam Wabi Bakir, Per ole Melgård og Habte Kebreab.

Håvard Sæbø

Busstreiken trappes opp med over 4.500 nye sjåfører: Se lista

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Nav må betale saksomkostninger til LO-medlemmer, slår Høyesterett fast

STÅR FRAM: Målfrid J. Frahm Jensen ble utsatt for omfattende gjengjeldelser da hun varslet. Nå håper hun flere får bedre kompetanse og kunnskap om varsling og varslingens krefter.

STÅR FRAM: Målfrid J. Frahm Jensen ble utsatt for omfattende gjengjeldelser da hun varslet. Nå håper hun flere får bedre kompetanse og kunnskap om varsling og varslingens krefter.

Marie von Krogh

Målfrid varslet om forhold på jobben. Så vurderte sjefen å få henne innlagt

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

Lønnsoppgjøret:

Freddy Kulblik og de 140 streikende bussjåførene i Sarpsborg er lei av å vente på den lønna som ble avtalt for 13 år siden. Nå er de villige til å streike lenge for å sette makt bak kravene.

Freddy Kulblik og de 140 streikende bussjåførene i Sarpsborg er lei av å vente på den lønna som ble avtalt for 13 år siden. Nå er de villige til å streike lenge for å sette makt bak kravene.

Arash A. Nejad/Nyebilder

Bussjåførene er lei: – Det får ta den tiden det trenger

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Hans Ole Rian er skuffet over at stønadsordningen for selvstendige, frilansere og lærlinger fjernes 1. november.

Hans Ole Rian er skuffet over at stønadsordningen for selvstendige, frilansere og lærlinger fjernes 1. november.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen vil kutte 2,2 milliarder i krisestøtten til selvstendige og frilansere: – Veldig skuffende, sier forbundsleder

Lønnsoppgjøret:

STREIKEVAKT: Tillitsvalgt for Fellesforbundet i Unibuss sin avdeling på Alnabru i Oslo, Annstein Garnes, var på plass med streikevester klokka seks søndag morgen. – Vi må få det vi har blitt lovet helt siden 2006, sier Garnes.

STREIKEVAKT: Tillitsvalgt for Fellesforbundet i Unibuss sin avdeling på Alnabru i Oslo, Annstein Garnes, var på plass med streikevester klokka seks søndag morgen. – Vi må få det vi har blitt lovet helt siden 2006, sier Garnes.

Roy Ervin Solstad

Busstreiken er i gang: – Vi må få det vi har blitt lovet


Flere saker