JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen ble hørt av G20

Lederne for G20-landene vil ha vekst og sysselsetting og slutt på skatteparadiser. Dessuten prøver Frankrike å få verdens største økonomier i G20 til å vedta en avgift på finanstransaksjoner. Det er i tråd med den internasjonale fagbevegelsens krav.07.11.2011
09:28
16.12.2013 17:32

nina.hanssen@lomedia.no

Bølgene slår hardt mot land i regnværet nedenfor jernbanestasjonen i Cannes. Det er kaos i trafikken.

Uansett hvor du går møter du væpna politifolk. Over 12.000 uniformerte er på plass når G-20 med tittel «ny verden - nye ideer» starter.

Jobb nummer 1

Det overordnede tema i Palais De Festival bak sperringene, er den økonomiske krisen i Europa.

Hit slipper verken demonstranter eller representanter fra de som er rammet av krisa inn. Men Philip Jennings, generalsekretær i UNI Global Union, og de andre fagforeningslederne som har sluppet inn, representerer dem.

En samlet internasjonal fagbevegelse har krevd at jobben med å redusere den høye arbeidsledigheten og skape anstendig arbeid må være i sentrum G20-landenes prioriteringer i denne kritiske fasen av den globale finanskrisen.

Philip Jennings representerer 20 millioner arbeidere i 150 land og 900 fagforeninger over hele verden, inkludert flere forbund i norsk LO. Det er få som har en så god oversikt over politiske utfordringer som han.

Jennings er opptatt av å fokusere på at krisen i Europa nå handler om vanlige mennesker og familier som blir rammet og som står uten lønn og sosiale sikkerhetsnett som følge av alle nedskjæringer og kutt som har vært.

Han har derfor vært opptatt av at G20-møtet blir noe mer enn «business as usual»

– Krisen har vist oss at nyliberal politikk ikke fungerer. Folk tror ikke lenger på politikere som sier at «at markedet vet best". Dessuten må det bli slutt på at profitthungrige arbeidsgivere undergraver arbeidernes rettigheter, slår han fast.

«Speed-dating» med presidenter

Jennings synes krisen i Hellas fikk dominere altfor mye av det offisielle toppmøtet, men selv har han jobbet langt over normal arbeidstid disse dagene.

Det har vært et hektisk døgn. I løpet av de siste 12 timene har Jennings og de andre kollegaene i lobbygruppa Labour 20 hatt særmøter med 14 statsoverhoder samt representanter fra FN, ILO, Verdensbanken, OECD, WTO og IMF.

Målet har vært å få på plass en global jobbstrategi med en sosial dimensjon.

– Det blir nesten som sånn speed-dating. Vi har korte men meget effektive møter for å gi vårt syn, forteller en sprudlende Jennings.

Særlig er Jennings imponert over måten den konservative president Nicolas Sarkozy tok imot delegasjonen på 15 faglige tillitsvalgte i Paris denne uka. Han hadde satt av 1,5 time til arbeidslunsj med arbeidstakerorganisasjonene.

– Vi hadde en god dialog både om global jobbstrategi, betydningen av sterke fagforeninger, kollektive avtaler og sosialt sikkerhetsnett i en krisesituasjon. Etter møtet snakket Sarkozy flere ganger om at det var viktig å få til anstendige arbeidsforhold og at sterke fagforeninger ikke er et hinder for vekst og utvikling.

G20 har forpliktet seg til å følge grunnleggende arbeidsstandarder av ILO. Philip Jennings tolker dette som sterke føringer fra G20 om at fagforeningsknusing ikke lenger er tolerert.

Sarkozy om trepartssamarbeid

Han forteller at den franske presidenten roste fagbevegelsens sterke engasjement for folk som er hardt rammet av krisen.

– Sarkozy sa til meg at han mente at vi i Labour 20 (L20) og representantene for næringslivet (B20) burde ha en fast plass ved bordet. Han antydet at vi burde få til et trepartssamarbeid i fremtiden. Ikke ulikt det dere har i Norge og resten av Norden, sa han.

Jennings synes det var en spennende tanke.

Jennings er også fornøyd med Frankrike og Tysklands sterke engasjement for å få på plass en internasjonal skatt på finanstransaksjoner. Det er jo også noe fagbevegelsen har jobbet for å få på agendaen.

I forbindelse med G20 toppmøtet hadde de faglige tillitsvalgte leid inn skuespiller Bill Nighy, kjent fra filmer som Love Actually, til å gjøre et stunt sammen med en rekke sykepleiere for å få oppmerksomhet rundt den såkalt «Robin Hood-skatten». Dette ble lagt merke til.

ILO positiv

Også ILOs generaldirektør Juan Somavia er glad for at G20 lederne i Cannes fokuserte på vekst, sysselsetting og sosial sikkerhetsnett i en tid med global misnøye med sysselsetting og sosiale forhold i mange byer og land i hele verden.

Philip Jennings er overbevist om at langt flere delegater har merket seg det sterke engasjementet fra fagbevegelsen på denne konferansen.

Mange journalister dukket også opp da de fire generalsekretærer for internasjonale fagbevegelse holdt en egen pressekonferanse på slutten av G20-møte.

Aktiv strategi

Møtet ble ledet av Sharan Burrow i Den internasjonale faglige samorganisasjonen (EFS, eller ITUC på engelsk) som gav en generell betraktning om at selv om krisen ennå ikke er løst, har det skjedd et skifte fra fokus på nedskjæringer og privatisering til en mer aktiv strategi med fokus på vekst og sysselsetting.

Burrow sier at dette tyder på at politikerne har forstått alvoret i krisen som nå har ført til gigantisk arbeidsledighet og en voksende sosial uro i flere land. Det er særlig den høye ungdomsarbeidsledigheten som i dag er mellom to til tre ganger høyere enn voksnes arbeidsledigheten som bekymrer henne.

Philip Jennings fra Union Network International (UNI), Brendan Barder fra britisk LO (TUC) og Bernadette Segol fra Den europeisk faglige samorganisasjonen (EFS eller ETUC på engelsk) holdt også hver sine appeller. På morgenen har de hatt møte med den Mexikanske arbeidsministeren om at de vil ha et sterkere fokus på arbeidslivsspørsmål og grønne jobber i Mexico. Dette håper de å få til ved å ta kontakt så tidlig.

Allerede om to uker skal flere av de faglige tillitsvalgte fra L20 besøke Mexico for å planlegge neste års G20-offensiv.

Philip Jennings i mediene:

Mange store medier intervjuet Philip Jennings i forbindelse med G20: Intervju på CNN:

Philip Jennings on CNN International at G20 CNBC: World Facing 'Unprecedented Jobs Crisis' Radiointervju på World Radio Switzerland: Union pushes job creation at G20 for 'the 99 percent

Slutterklæringene og jobbstrategien som ble vedtatt:

– Slutterklæringen fra statslederne

– Cannes handlingsplan for vekst og sysselsetting :

– Sluttdokument

G20 er en gruppe som består av EU og de 19 landene i verden med sterkest økonomi.

Landene som er med er i dag: Argentina, Australia, Brasil, Canada, Kina, Frankrike, Tyskland, India, Indonesia, Italia, Japan, Mexico, Russland, Saudi Arabia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Storbritannia, USA og EU.

Gruppen ble dannet for å samarbeide og koordinere seg i forhold til spørsmål knyttet til internasjonal økonomi.

Toppmøtene i G-20 ble etablert som et svar på finanskrisen i verden. De kommer i tillegg til G-20-møtene for finansministre og sentralbanksjefer.

Første toppledermøte ble avholdt i Washington D.C. i 2008. I år var det i Cannes og til neste år er Mexico vertskap for toppmøtet.

Business 20 eller B20 er næringslivets lobbyister

Labour 20 eller L20 er internasjonal fagbevegelses lobbyister under G20. De samarbeidet tett under toppmøtet i G20 i Cannes og var enige om å ha fokus på sysselsetting, sosial sikkerhetsnett og et anstendig arbeidsliv.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.11.2011
09:28
16.12.2013 17:32Mest lest

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Uføretrygdede kan ha fått flere tusen kroner for lite fra Nav

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen stopper streiken i Oslo kommune

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

Ylva Seiff Berge

Slik har Jan Bøhler påvirket Senterpartiet etter overgangen fra Ap

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

Kathrine Geard

Petter kjører buss på heltid, uten fast arbeidstid eller rute: – Det eneste jeg vet er at jeg har fri lørdag og søndag

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

Ole Palmstrøm

Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste sakene fra Sps landsmøte

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør valgkampen vanskelig, sier Eggum

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

Svein Tofteng

Rekordhøy støtte til EØS-avtalen, viser ny måling


Flere saker