JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tatt på senga av revolusjonen

Planene for en uavhengig fagbevegelse i Egypt var klare allerede før revolusjonen brøt løs 25. januar, men initiativtakerne hadde tenkt å vente med lanseringen til 1. mai.23.03.2011
11:35
16.12.2013 15:42

Det forteller Kamal Abou Aita i et større intervju med Natacha David fra Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS). Abou Aita leder fagforbundet Reta, som organiserer de kommunale skatteinspektørene. Det første uavhengige fagforbundet i Egypt, som ble stiftet allerede under Mubarak-regimets styre.

Abou Aita forteller at hans engasjement for demokrati og frie fagforeninger startet i en studentkomite så tidlig som i 1972, mens Anwar Sadat var president i Egypt og Yom Kippur-krigen ennå ikke var utkjempet.

– Men tida var ikke moden den gangen, sier han.

Arrestert igjen og igjen

Siden har han vært arrestert 21 ganger på grunn av sitt politiske engasjement. Siste gang da Reta ble stiftet i 2009.

Den offisielle egyptiske fagbevegelsen. ETUF, leverte en offisiell klage der de hevdet at Reta var en illegal organisasjon. Forbundets kontor ble stengt og Abou Aita arrestert av sikkerhetspolitiet. Domstolen han ble stilt for avviste imidlertid saken mot ham og Abou Aita ble løslatt.

Ledelsen i ETUF, som var tett sammenvevd med ledelsen i Mubaraks nasjonaldemokratiske parti, fortsatte imidlertid å motarbeide forbundet.

– De gjorde alt som sto i deres makt for å presse medlemmene til å forlate Reta, forteller Abou Aita.

– Noen ble overført til andre jobber, andre ble degradert eller fikk lønningene redusert som represalier.

ETUF forsøkte også å etablere et konkurrerende forbund, og de presset arbeidsgivere til å trekke fagforeningskontingent til ETUF fra lønningene til Reta-medlemmer, forteller Abou Aita.

Ikke bare Facebook

25. januar startet demonstrasjonene på Tahrirplassen i Kairo. Tusenvis av egyptere samlet seg og krevde demokratiske reformer. I løpet av noen dager økte antall demonstranter til hundretusener, kanskje millioner. Og før tre uker var gått måtte president Hosni Mubarak kapitulere og gå av.

– Det var en ubeskrivelig følelse av glede over å se en livslang drøm gå i oppfyllelse, forteller Abou Aita.

I likhet med de fleste andre som har kommentert revolusjonen i Egypt trekker han fram ungdommens bruk av Facebook og andre sosiale medier når han skal forklare den massive og raske mobiliseringen. Men han trekker også fram et annet forhold:

– Siden 2006 har arbeidere gjennomført streiker i mange deler av landet. Det beredte grunnen for revolusjonen. Det var gjennom disse streikene at folk lærte å konfrontere sin egen frykt – og fikk mot til å demonstrere i gatene og organisere seg.

Tatt på senga

I intervjuet forteller Abou Aita også at han og lederne for fire andre uavhengige fagforbund allerede midt i januar hadde planene klare for en ny, uavhengig fagbevegelse i Egypt.

– Men noen av oss ville vente med lanseringen til 1. mai, forteller han.

Da revolusjonen brøt løs ble planene raskt endret. 30. januar ble den nye fagbevegelsen, Egyptian Federation for Independant Unions, lansert på Tahrirplassen. En oppfordring om generalstreik og en stiftelseserklæring som blant annet krever økt minstelønn og reduserte lønnsforskjeller, ble sendt ut.

– Før revolusjonen var vi alle redde. Vi lurte på hvem av oss som ville bli straffet – og hvordan. Da revolusjonen brøt løs, følte vi oss tryggere, forteller Abou Aita.

Mange og store utfordringer

Nå står utfordringene i kø for den nye fagbevegelsen.

– Hundrevis av arbeidere kontakter oss daglig med spørsmål om hvordan de skal stifte fagforeninger i både privat og offentlig sektor. Vi forsøker å gi råd og informere dem om prosedyrene. Det er en kjempejobb, forteller Abou Aita.

– Etter å ha levd i flere tiår under et regime der en organisasjon hadde monopol på fagorganisering er det en kjempeutfordring å endre selve tenkesettet – både hos den enkelte og når det kommer til språk og vaner i fagbevegelsen. De fleste egyptiske arbeiderne har aldri hatt muligheten til å praktisere sine fagforeningsrettigheter. Vi står overfor enorme utfordringer når det gjelder trening og opplæring.

Klar strategi

Abou Aita har klare oppfatninger om hvordan man nå bør gå fram for å bygge opp den nye fagbevegelsen:

Først må det etableres en sentral organisasjon som kan samle det som allerede finnes av uavhengige fagforeninger, blant annet innen legestanden, blant advokater, journalister og ingeniører. I tillegg ønsker han å åpne den nye organisasjonen for «fellah»ene – Egypts tradisjonelle jordbruksarbeidere .

– De har aldri opplevd noen form for organisering, og likevel representerer de Egypts sjel. Husk; Egypt er tradisjonelt en nasjon av bønder.

Strategien mener han må være å etablere fagforeningssentre i alle landets 14 provinser.

– Hvis for eksempel en gruppe jordbruksarbeidere ønsker å bli med, kan de velge en tillitsvalgt og slutte seg til fagforeningssentret vårt. Etter hvert kan de så bygge opp et eget nasjonalt forbund.

Kvinnene er med

Ifølge Abou Aita er kvinnene godt representert i den nye fagbevegelsen. Reta har kvinnelig visepresident, og 13 av de 46 medlemmene i sentralstyret er kvinner. I det uavhengige forbundet for helseteknikere er en fjerdedel av medlemmene kvinner. Han berømmer også kvinnene for å ha spilt en nøkkelrolle i revolusjonen ved at de tok hånd om mye av den praktiske organiseringen av de mange streikene.

LES MER: Les hele intervjuet med Kamal Abou Aita på nettsiden til IFS (engelsk tekst)

Ber om støtte, men ikke penger

Abou Aita er strålende fornøyd med hvordan den internasjonale fagbevegelsen har håndtert situasjonen i Egypt – både ved å vise den regimetro fagbevegelsen en kald skulder og ved å støtte opp om den uavhengige fagbevegelsen fra første stund. Han håper på fortsatt støtte til opplæring.

– Vi ønsker ikke penger, understreker han i intervjuet med IFS.

– Det finnes altfor mange eksempler på at pengeoverføringer fra utlandet fører til korrupsjon i stedet for gode resultater. Opplæring er det vi prioriterer. I tillegg ønsker vi å styrke forbindelsen med fagorganisasjonene i andre nordafrikanske land, som Tunisia og Marokko. De har mer erfaring enn oss når det gjelder opplæring for kvinner og ungdom. Vi har solid erfaring når det gjelder å gjennomføre streiker. Kanskje kan vi lære av hverandre.

Vil bytte ut minister

På spørsmål om hvordan overgangsregjeringen, som i dag styrer Egypt, lever opp til den uavhengige fagbevegelsens forventninger, svarer Abou Aita slik:

– Vi er alvorlig bekymret over valget av arbeidsminister. Jeg hadde en søvnløs natt da det ble kjent at en av lederne i ETUF hadde fått den posten. Det er en fullstendig uakseptabel løsning.

Ifølge Abou Aita var flere kandidater inne i bildet før overgangsregjeringen ble utnevnt. Både Kamal Abbas, lederen for det frittstående sentret for arbeidstakerrettigheter (CTUWS) og den tidligere ILO-eksperten Ahmed Hassan El Bouray. Sistnevnte var den uavhengige fagbevegelsens anbefalte kandidat. Nå håper Abou Aita at avgangen til statsministeren i overgangsregjeringen vil føre til flere utskiftinger av statsråder og at El Bourays kandidatur kan bli aktuelt igjen.

En vellykket 11 dager lang streik i 2007 der 50 000 skatteinspektører deltok førte til at forbundet ble stiftet i 2009.

Reta regnes som det første uavhengige fagforbundet i Egypt på 50 år.

Forbundet ble forsøkt stemplet som illegalt av den regimetro fagbevegelsen, men domstolene avviste anklagene.

Forbundet ble likevel aldri godkjent av myndighetene før revolusjonen.

Ifølge Kamal Abou Aita organiserer forbundet i dag 41 000 av i alt 48 000 ansatte i sin «bransje». Andre kilder anslår medlemstallet til 27 000.

Forbundet var blant initiativtakerne til Egyptian Federation for Independant Unions, som ble stiftet 30. januar i år på Tahrir-plassen i Kairo.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.03.2011
11:35
16.12.2013 15:42Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon


Flere saker