JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tatt på senga av revolusjonen

Planene for en uavhengig fagbevegelse i Egypt var klare allerede før revolusjonen brøt løs 25. januar, men initiativtakerne hadde tenkt å vente med lanseringen til 1. mai.23.03.2011
11:35
16.12.2013 15:42

Det forteller Kamal Abou Aita i et større intervju med Natacha David fra Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS). Abou Aita leder fagforbundet Reta, som organiserer de kommunale skatteinspektørene. Det første uavhengige fagforbundet i Egypt, som ble stiftet allerede under Mubarak-regimets styre.

Abou Aita forteller at hans engasjement for demokrati og frie fagforeninger startet i en studentkomite så tidlig som i 1972, mens Anwar Sadat var president i Egypt og Yom Kippur-krigen ennå ikke var utkjempet.

– Men tida var ikke moden den gangen, sier han.

Arrestert igjen og igjen

Siden har han vært arrestert 21 ganger på grunn av sitt politiske engasjement. Siste gang da Reta ble stiftet i 2009.

Den offisielle egyptiske fagbevegelsen. ETUF, leverte en offisiell klage der de hevdet at Reta var en illegal organisasjon. Forbundets kontor ble stengt og Abou Aita arrestert av sikkerhetspolitiet. Domstolen han ble stilt for avviste imidlertid saken mot ham og Abou Aita ble løslatt.

Ledelsen i ETUF, som var tett sammenvevd med ledelsen i Mubaraks nasjonaldemokratiske parti, fortsatte imidlertid å motarbeide forbundet.

– De gjorde alt som sto i deres makt for å presse medlemmene til å forlate Reta, forteller Abou Aita.

– Noen ble overført til andre jobber, andre ble degradert eller fikk lønningene redusert som represalier.

ETUF forsøkte også å etablere et konkurrerende forbund, og de presset arbeidsgivere til å trekke fagforeningskontingent til ETUF fra lønningene til Reta-medlemmer, forteller Abou Aita.

Ikke bare Facebook

25. januar startet demonstrasjonene på Tahrirplassen i Kairo. Tusenvis av egyptere samlet seg og krevde demokratiske reformer. I løpet av noen dager økte antall demonstranter til hundretusener, kanskje millioner. Og før tre uker var gått måtte president Hosni Mubarak kapitulere og gå av.

– Det var en ubeskrivelig følelse av glede over å se en livslang drøm gå i oppfyllelse, forteller Abou Aita.

I likhet med de fleste andre som har kommentert revolusjonen i Egypt trekker han fram ungdommens bruk av Facebook og andre sosiale medier når han skal forklare den massive og raske mobiliseringen. Men han trekker også fram et annet forhold:

– Siden 2006 har arbeidere gjennomført streiker i mange deler av landet. Det beredte grunnen for revolusjonen. Det var gjennom disse streikene at folk lærte å konfrontere sin egen frykt – og fikk mot til å demonstrere i gatene og organisere seg.

Tatt på senga

I intervjuet forteller Abou Aita også at han og lederne for fire andre uavhengige fagforbund allerede midt i januar hadde planene klare for en ny, uavhengig fagbevegelse i Egypt.

– Men noen av oss ville vente med lanseringen til 1. mai, forteller han.

Da revolusjonen brøt løs ble planene raskt endret. 30. januar ble den nye fagbevegelsen, Egyptian Federation for Independant Unions, lansert på Tahrirplassen. En oppfordring om generalstreik og en stiftelseserklæring som blant annet krever økt minstelønn og reduserte lønnsforskjeller, ble sendt ut.

– Før revolusjonen var vi alle redde. Vi lurte på hvem av oss som ville bli straffet – og hvordan. Da revolusjonen brøt løs, følte vi oss tryggere, forteller Abou Aita.

Mange og store utfordringer

Nå står utfordringene i kø for den nye fagbevegelsen.

– Hundrevis av arbeidere kontakter oss daglig med spørsmål om hvordan de skal stifte fagforeninger i både privat og offentlig sektor. Vi forsøker å gi råd og informere dem om prosedyrene. Det er en kjempejobb, forteller Abou Aita.

– Etter å ha levd i flere tiår under et regime der en organisasjon hadde monopol på fagorganisering er det en kjempeutfordring å endre selve tenkesettet – både hos den enkelte og når det kommer til språk og vaner i fagbevegelsen. De fleste egyptiske arbeiderne har aldri hatt muligheten til å praktisere sine fagforeningsrettigheter. Vi står overfor enorme utfordringer når det gjelder trening og opplæring.

Klar strategi

Abou Aita har klare oppfatninger om hvordan man nå bør gå fram for å bygge opp den nye fagbevegelsen:

Først må det etableres en sentral organisasjon som kan samle det som allerede finnes av uavhengige fagforeninger, blant annet innen legestanden, blant advokater, journalister og ingeniører. I tillegg ønsker han å åpne den nye organisasjonen for «fellah»ene – Egypts tradisjonelle jordbruksarbeidere .

– De har aldri opplevd noen form for organisering, og likevel representerer de Egypts sjel. Husk; Egypt er tradisjonelt en nasjon av bønder.

Strategien mener han må være å etablere fagforeningssentre i alle landets 14 provinser.

– Hvis for eksempel en gruppe jordbruksarbeidere ønsker å bli med, kan de velge en tillitsvalgt og slutte seg til fagforeningssentret vårt. Etter hvert kan de så bygge opp et eget nasjonalt forbund.

Kvinnene er med

Ifølge Abou Aita er kvinnene godt representert i den nye fagbevegelsen. Reta har kvinnelig visepresident, og 13 av de 46 medlemmene i sentralstyret er kvinner. I det uavhengige forbundet for helseteknikere er en fjerdedel av medlemmene kvinner. Han berømmer også kvinnene for å ha spilt en nøkkelrolle i revolusjonen ved at de tok hånd om mye av den praktiske organiseringen av de mange streikene.

LES MER: Les hele intervjuet med Kamal Abou Aita på nettsiden til IFS (engelsk tekst)

Ber om støtte, men ikke penger

Abou Aita er strålende fornøyd med hvordan den internasjonale fagbevegelsen har håndtert situasjonen i Egypt – både ved å vise den regimetro fagbevegelsen en kald skulder og ved å støtte opp om den uavhengige fagbevegelsen fra første stund. Han håper på fortsatt støtte til opplæring.

– Vi ønsker ikke penger, understreker han i intervjuet med IFS.

– Det finnes altfor mange eksempler på at pengeoverføringer fra utlandet fører til korrupsjon i stedet for gode resultater. Opplæring er det vi prioriterer. I tillegg ønsker vi å styrke forbindelsen med fagorganisasjonene i andre nordafrikanske land, som Tunisia og Marokko. De har mer erfaring enn oss når det gjelder opplæring for kvinner og ungdom. Vi har solid erfaring når det gjelder å gjennomføre streiker. Kanskje kan vi lære av hverandre.

Vil bytte ut minister

På spørsmål om hvordan overgangsregjeringen, som i dag styrer Egypt, lever opp til den uavhengige fagbevegelsens forventninger, svarer Abou Aita slik:

– Vi er alvorlig bekymret over valget av arbeidsminister. Jeg hadde en søvnløs natt da det ble kjent at en av lederne i ETUF hadde fått den posten. Det er en fullstendig uakseptabel løsning.

Ifølge Abou Aita var flere kandidater inne i bildet før overgangsregjeringen ble utnevnt. Både Kamal Abbas, lederen for det frittstående sentret for arbeidstakerrettigheter (CTUWS) og den tidligere ILO-eksperten Ahmed Hassan El Bouray. Sistnevnte var den uavhengige fagbevegelsens anbefalte kandidat. Nå håper Abou Aita at avgangen til statsministeren i overgangsregjeringen vil føre til flere utskiftinger av statsråder og at El Bourays kandidatur kan bli aktuelt igjen.

En vellykket 11 dager lang streik i 2007 der 50 000 skatteinspektører deltok førte til at forbundet ble stiftet i 2009.

Reta regnes som det første uavhengige fagforbundet i Egypt på 50 år.

Forbundet ble forsøkt stemplet som illegalt av den regimetro fagbevegelsen, men domstolene avviste anklagene.

Forbundet ble likevel aldri godkjent av myndighetene før revolusjonen.

Ifølge Kamal Abou Aita organiserer forbundet i dag 41 000 av i alt 48 000 ansatte i sin «bransje». Andre kilder anslår medlemstallet til 27 000.

Forbundet var blant initiativtakerne til Egyptian Federation for Independant Unions, som ble stiftet 30. januar i år på Tahrir-plassen i Kairo.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.03.2011
11:35
16.12.2013 15:42Mest lest

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

FriFagbevegelse har sett kontrakter hvor styrmenn direkte ansatt i Wizz Air har 11.000 kroner i månedslønn. Arbeidstiden er 40 timer i uka.

Pete Webber/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Wizz Air-lønna: Slik er pilotens kontrakt

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Elisabeth Thoresen i AAP-akssjonen får henvendelser fra mange fortvilede medlemmer.

Nanna Aanes Wolden

– Syke og uføre mennesker mister all sin inntekt, ofte over natten og uten noe varsel. De orker ikke mer

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Venstresida i norsk politikk må våge å ta oljedebatten, seier Alf Holmelid (SV).

Håvard Sæbø

Ansatte i oljeservice får ny lønn. Her er resultatet

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Jan-Erik Østlie

Midt i streiken har to store vaktselskaper permittert sine hovedtillitsvalgte: – Rystende

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?

Hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas er 60 prosent permittert.

Hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas er 60 prosent permittert.

Brian Cliff Olguin

Securitas permitterer klubbleder Robert midt under vekterstreiken

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Natalia Zubillaga, NTL UiO.

Jan-Erik Østlie

De lavest lønte i staten kommer dårligst ut to år på rad. Det provoserer de tillitsvalgte

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

TIL HØYESTERETT: Motstanderne av EUs jernbanepakke IV øyner nytt håp etter at Frp sluttet seg til SVs forslag om å be Høyesterett vurdere reformen.

Morten Hansen

Frp snudde og stemte med venstresida: Dette skjer videre når Høyesterett skal vurdere EUs jernbanereform


Flere saker