JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tatt på senga av revolusjonen

Planene for en uavhengig fagbevegelse i Egypt var klare allerede før revolusjonen brøt løs 25. januar, men initiativtakerne hadde tenkt å vente med lanseringen til 1. mai.23.03.2011
11:35
16.12.2013 15:42

Det forteller Kamal Abou Aita i et større intervju med Natacha David fra Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS). Abou Aita leder fagforbundet Reta, som organiserer de kommunale skatteinspektørene. Det første uavhengige fagforbundet i Egypt, som ble stiftet allerede under Mubarak-regimets styre.

Abou Aita forteller at hans engasjement for demokrati og frie fagforeninger startet i en studentkomite så tidlig som i 1972, mens Anwar Sadat var president i Egypt og Yom Kippur-krigen ennå ikke var utkjempet.

– Men tida var ikke moden den gangen, sier han.

Arrestert igjen og igjen

Siden har han vært arrestert 21 ganger på grunn av sitt politiske engasjement. Siste gang da Reta ble stiftet i 2009.

Den offisielle egyptiske fagbevegelsen. ETUF, leverte en offisiell klage der de hevdet at Reta var en illegal organisasjon. Forbundets kontor ble stengt og Abou Aita arrestert av sikkerhetspolitiet. Domstolen han ble stilt for avviste imidlertid saken mot ham og Abou Aita ble løslatt.

Ledelsen i ETUF, som var tett sammenvevd med ledelsen i Mubaraks nasjonaldemokratiske parti, fortsatte imidlertid å motarbeide forbundet.

– De gjorde alt som sto i deres makt for å presse medlemmene til å forlate Reta, forteller Abou Aita.

– Noen ble overført til andre jobber, andre ble degradert eller fikk lønningene redusert som represalier.

ETUF forsøkte også å etablere et konkurrerende forbund, og de presset arbeidsgivere til å trekke fagforeningskontingent til ETUF fra lønningene til Reta-medlemmer, forteller Abou Aita.

Ikke bare Facebook

25. januar startet demonstrasjonene på Tahrirplassen i Kairo. Tusenvis av egyptere samlet seg og krevde demokratiske reformer. I løpet av noen dager økte antall demonstranter til hundretusener, kanskje millioner. Og før tre uker var gått måtte president Hosni Mubarak kapitulere og gå av.

– Det var en ubeskrivelig følelse av glede over å se en livslang drøm gå i oppfyllelse, forteller Abou Aita.

I likhet med de fleste andre som har kommentert revolusjonen i Egypt trekker han fram ungdommens bruk av Facebook og andre sosiale medier når han skal forklare den massive og raske mobiliseringen. Men han trekker også fram et annet forhold:

– Siden 2006 har arbeidere gjennomført streiker i mange deler av landet. Det beredte grunnen for revolusjonen. Det var gjennom disse streikene at folk lærte å konfrontere sin egen frykt – og fikk mot til å demonstrere i gatene og organisere seg.

Tatt på senga

I intervjuet forteller Abou Aita også at han og lederne for fire andre uavhengige fagforbund allerede midt i januar hadde planene klare for en ny, uavhengig fagbevegelse i Egypt.

– Men noen av oss ville vente med lanseringen til 1. mai, forteller han.

Da revolusjonen brøt løs ble planene raskt endret. 30. januar ble den nye fagbevegelsen, Egyptian Federation for Independant Unions, lansert på Tahrirplassen. En oppfordring om generalstreik og en stiftelseserklæring som blant annet krever økt minstelønn og reduserte lønnsforskjeller, ble sendt ut.

– Før revolusjonen var vi alle redde. Vi lurte på hvem av oss som ville bli straffet – og hvordan. Da revolusjonen brøt løs, følte vi oss tryggere, forteller Abou Aita.

Mange og store utfordringer

Nå står utfordringene i kø for den nye fagbevegelsen.

– Hundrevis av arbeidere kontakter oss daglig med spørsmål om hvordan de skal stifte fagforeninger i både privat og offentlig sektor. Vi forsøker å gi råd og informere dem om prosedyrene. Det er en kjempejobb, forteller Abou Aita.

– Etter å ha levd i flere tiår under et regime der en organisasjon hadde monopol på fagorganisering er det en kjempeutfordring å endre selve tenkesettet – både hos den enkelte og når det kommer til språk og vaner i fagbevegelsen. De fleste egyptiske arbeiderne har aldri hatt muligheten til å praktisere sine fagforeningsrettigheter. Vi står overfor enorme utfordringer når det gjelder trening og opplæring.

Klar strategi

Abou Aita har klare oppfatninger om hvordan man nå bør gå fram for å bygge opp den nye fagbevegelsen:

Først må det etableres en sentral organisasjon som kan samle det som allerede finnes av uavhengige fagforeninger, blant annet innen legestanden, blant advokater, journalister og ingeniører. I tillegg ønsker han å åpne den nye organisasjonen for «fellah»ene – Egypts tradisjonelle jordbruksarbeidere .

– De har aldri opplevd noen form for organisering, og likevel representerer de Egypts sjel. Husk; Egypt er tradisjonelt en nasjon av bønder.

Strategien mener han må være å etablere fagforeningssentre i alle landets 14 provinser.

– Hvis for eksempel en gruppe jordbruksarbeidere ønsker å bli med, kan de velge en tillitsvalgt og slutte seg til fagforeningssentret vårt. Etter hvert kan de så bygge opp et eget nasjonalt forbund.

Kvinnene er med

Ifølge Abou Aita er kvinnene godt representert i den nye fagbevegelsen. Reta har kvinnelig visepresident, og 13 av de 46 medlemmene i sentralstyret er kvinner. I det uavhengige forbundet for helseteknikere er en fjerdedel av medlemmene kvinner. Han berømmer også kvinnene for å ha spilt en nøkkelrolle i revolusjonen ved at de tok hånd om mye av den praktiske organiseringen av de mange streikene.

LES MER: Les hele intervjuet med Kamal Abou Aita på nettsiden til IFS (engelsk tekst)

Ber om støtte, men ikke penger

Abou Aita er strålende fornøyd med hvordan den internasjonale fagbevegelsen har håndtert situasjonen i Egypt – både ved å vise den regimetro fagbevegelsen en kald skulder og ved å støtte opp om den uavhengige fagbevegelsen fra første stund. Han håper på fortsatt støtte til opplæring.

– Vi ønsker ikke penger, understreker han i intervjuet med IFS.

– Det finnes altfor mange eksempler på at pengeoverføringer fra utlandet fører til korrupsjon i stedet for gode resultater. Opplæring er det vi prioriterer. I tillegg ønsker vi å styrke forbindelsen med fagorganisasjonene i andre nordafrikanske land, som Tunisia og Marokko. De har mer erfaring enn oss når det gjelder opplæring for kvinner og ungdom. Vi har solid erfaring når det gjelder å gjennomføre streiker. Kanskje kan vi lære av hverandre.

Vil bytte ut minister

På spørsmål om hvordan overgangsregjeringen, som i dag styrer Egypt, lever opp til den uavhengige fagbevegelsens forventninger, svarer Abou Aita slik:

– Vi er alvorlig bekymret over valget av arbeidsminister. Jeg hadde en søvnløs natt da det ble kjent at en av lederne i ETUF hadde fått den posten. Det er en fullstendig uakseptabel løsning.

Ifølge Abou Aita var flere kandidater inne i bildet før overgangsregjeringen ble utnevnt. Både Kamal Abbas, lederen for det frittstående sentret for arbeidstakerrettigheter (CTUWS) og den tidligere ILO-eksperten Ahmed Hassan El Bouray. Sistnevnte var den uavhengige fagbevegelsens anbefalte kandidat. Nå håper Abou Aita at avgangen til statsministeren i overgangsregjeringen vil føre til flere utskiftinger av statsråder og at El Bourays kandidatur kan bli aktuelt igjen.

En vellykket 11 dager lang streik i 2007 der 50 000 skatteinspektører deltok førte til at forbundet ble stiftet i 2009.

Reta regnes som det første uavhengige fagforbundet i Egypt på 50 år.

Forbundet ble forsøkt stemplet som illegalt av den regimetro fagbevegelsen, men domstolene avviste anklagene.

Forbundet ble likevel aldri godkjent av myndighetene før revolusjonen.

Ifølge Kamal Abou Aita organiserer forbundet i dag 41 000 av i alt 48 000 ansatte i sin «bransje». Andre kilder anslår medlemstallet til 27 000.

Forbundet var blant initiativtakerne til Egyptian Federation for Independant Unions, som ble stiftet 30. januar i år på Tahrir-plassen i Kairo.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.03.2011
11:35
16.12.2013 15:42Mest lest

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Jordbærbonde fikk 250.000 kroner i gebyr. Nå legger han ned produksjonen

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Det handler ikke om at jeg ikke gidder å jobbe

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

UHELBREDELIG: Sykdommen har tatt godt for seg av musklene i kroppen, men Bjarkeid er fortsatt krystallklar i toppen.

Nina Hanssen

Som fengselsleder kjempet Knut Bjarkeid for de aller sykeste innsatte. Her gir han politikere et siste spark

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Norsk Sykepleierforbund mener at koronasituasjonen gir en ekstra grunn for å gi sykepleierne et lønnsløft.

Ole Martin Wold

Mekler nå: Overhengende fare for enda en sykepleierstreik

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Leder i Unio Stat, Guro Lind, (foran) vurderer å avslutte samarbeidet med LO og YS i statsoppgjøret. Leder i LO Stat, Egil André Aas (i bakgrunnen) mener det har vært et godt samarbeid mellom de tre hovedorganisasjonene i statssektoren.

Ole Palmstrøm

Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS i staten

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

DAGPENGER VS FULL LØNN: For permitterte er det stor forskjell på om arbeidsgiveren må betale full lønn i 14 dager, eller slipper unna med lønn for bare to dager.

Ole Palmstrøm

Ansatte har tapt mange tusen på at arbeidsgiver permitterte dem på kort varsel. Nå er reglene presisert

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet holder sitt landsmøte denne helgen, her ved partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Jan-Erik Østlie

Sju saker kan splitte Sp-landsmøtet i helga. Her er lista

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Tidligere hjelpepleier og leder av fagforeninga Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo, Siri Follerås, reagerer på måten ansatte på Oslos sykehjem følges opp når de er syke.

Mimsy Møller

Fagforening mener ansatte på Oslos sykehjem utsettes for forfølgelse: – Blir ikke trodd på at du er syk

Kommentar:

Håvard Sæbø

«120.000 yrkesaktive medlemmer vil bli påvirket av en slik endring», skriver Jørn Eggum

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Uføretrygdede kan ha fått flere tusen kroner for lite fra Nav

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

– Hvis KS gir mer til Unio enn til de andre, må hele lønnsoppgjøret i kommunesektoren tas på nytt. Derfor tror jeg det er veldig lite sannsynlig at Unio får mer, sier Steinar Holden.

Martin Guttormsen Slørdal

Eksperter tror ikke Unio får mer, for da må hele oppgjøret starte på nytt

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen stopper streiken i Oslo kommune

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

Kathrine Geard

Petter kjører buss på heltid, uten fast arbeidstid eller rute: – Det eneste jeg vet er at jeg har fri lørdag og søndag

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

Ylva Seiff Berge

Slik har Jan Bøhler påvirket Senterpartiet etter overgangen fra Ap

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør valgkampen vanskelig, sier Eggum

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

Svein Tofteng

Rekordhøy støtte til EØS-avtalen, viser ny måling

DELT: Soverom, hjemmekontor og gamingstasjon. Petter Dreiers skrivebord rommer ikke bare arbeids-PCen, men også hans private Playstation. Det at skillet mellom arbeid og fritid viskes ut er egentlig det største problemet med hjemmekontor, sier LO-medarbeideren.

DELT: Soverom, hjemmekontor og gamingstasjon. Petter Dreiers skrivebord rommer ikke bare arbeids-PCen, men også hans private Playstation. Det at skillet mellom arbeid og fritid viskes ut er egentlig det største problemet med hjemmekontor, sier LO-medarbeideren.

Brian Cliff Olguin

Petter synes det er vanskelig å la jobben ligge når han bor på kontoret

EIERSKAP Større stillinger og mer ansvar har skapt trivsel på jobben. Fra v Berit Kleiven, Ruth Borgny Karlsen, Tove Gundersen, Ann Sillibakken Riise, Elin Bankhol og Anne Håkenstad.

EIERSKAP Større stillinger og mer ansvar har skapt trivsel på jobben. Fra v Berit Kleiven, Ruth Borgny Karlsen, Tove Gundersen, Ann Sillibakken Riise, Elin Bankhol og Anne Håkenstad.

Kathrine Geard

Slik fikk sykehjemsansatte i Lesja større stillinger – nærmest i en fei


Flere saker