JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tatt på senga av revolusjonen

Planene for en uavhengig fagbevegelse i Egypt var klare allerede før revolusjonen brøt løs 25. januar, men initiativtakerne hadde tenkt å vente med lanseringen til 1. mai.23.03.2011
11:35
16.12.2013 15:42

Det forteller Kamal Abou Aita i et større intervju med Natacha David fra Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS). Abou Aita leder fagforbundet Reta, som organiserer de kommunale skatteinspektørene. Det første uavhengige fagforbundet i Egypt, som ble stiftet allerede under Mubarak-regimets styre.

Abou Aita forteller at hans engasjement for demokrati og frie fagforeninger startet i en studentkomite så tidlig som i 1972, mens Anwar Sadat var president i Egypt og Yom Kippur-krigen ennå ikke var utkjempet.

– Men tida var ikke moden den gangen, sier han.

Arrestert igjen og igjen

Siden har han vært arrestert 21 ganger på grunn av sitt politiske engasjement. Siste gang da Reta ble stiftet i 2009.

Den offisielle egyptiske fagbevegelsen. ETUF, leverte en offisiell klage der de hevdet at Reta var en illegal organisasjon. Forbundets kontor ble stengt og Abou Aita arrestert av sikkerhetspolitiet. Domstolen han ble stilt for avviste imidlertid saken mot ham og Abou Aita ble løslatt.

Ledelsen i ETUF, som var tett sammenvevd med ledelsen i Mubaraks nasjonaldemokratiske parti, fortsatte imidlertid å motarbeide forbundet.

– De gjorde alt som sto i deres makt for å presse medlemmene til å forlate Reta, forteller Abou Aita.

– Noen ble overført til andre jobber, andre ble degradert eller fikk lønningene redusert som represalier.

ETUF forsøkte også å etablere et konkurrerende forbund, og de presset arbeidsgivere til å trekke fagforeningskontingent til ETUF fra lønningene til Reta-medlemmer, forteller Abou Aita.

Ikke bare Facebook

25. januar startet demonstrasjonene på Tahrirplassen i Kairo. Tusenvis av egyptere samlet seg og krevde demokratiske reformer. I løpet av noen dager økte antall demonstranter til hundretusener, kanskje millioner. Og før tre uker var gått måtte president Hosni Mubarak kapitulere og gå av.

– Det var en ubeskrivelig følelse av glede over å se en livslang drøm gå i oppfyllelse, forteller Abou Aita.

I likhet med de fleste andre som har kommentert revolusjonen i Egypt trekker han fram ungdommens bruk av Facebook og andre sosiale medier når han skal forklare den massive og raske mobiliseringen. Men han trekker også fram et annet forhold:

– Siden 2006 har arbeidere gjennomført streiker i mange deler av landet. Det beredte grunnen for revolusjonen. Det var gjennom disse streikene at folk lærte å konfrontere sin egen frykt – og fikk mot til å demonstrere i gatene og organisere seg.

Tatt på senga

I intervjuet forteller Abou Aita også at han og lederne for fire andre uavhengige fagforbund allerede midt i januar hadde planene klare for en ny, uavhengig fagbevegelse i Egypt.

– Men noen av oss ville vente med lanseringen til 1. mai, forteller han.

Da revolusjonen brøt løs ble planene raskt endret. 30. januar ble den nye fagbevegelsen, Egyptian Federation for Independant Unions, lansert på Tahrirplassen. En oppfordring om generalstreik og en stiftelseserklæring som blant annet krever økt minstelønn og reduserte lønnsforskjeller, ble sendt ut.

– Før revolusjonen var vi alle redde. Vi lurte på hvem av oss som ville bli straffet – og hvordan. Da revolusjonen brøt løs, følte vi oss tryggere, forteller Abou Aita.

Mange og store utfordringer

Nå står utfordringene i kø for den nye fagbevegelsen.

– Hundrevis av arbeidere kontakter oss daglig med spørsmål om hvordan de skal stifte fagforeninger i både privat og offentlig sektor. Vi forsøker å gi råd og informere dem om prosedyrene. Det er en kjempejobb, forteller Abou Aita.

– Etter å ha levd i flere tiår under et regime der en organisasjon hadde monopol på fagorganisering er det en kjempeutfordring å endre selve tenkesettet – både hos den enkelte og når det kommer til språk og vaner i fagbevegelsen. De fleste egyptiske arbeiderne har aldri hatt muligheten til å praktisere sine fagforeningsrettigheter. Vi står overfor enorme utfordringer når det gjelder trening og opplæring.

Klar strategi

Abou Aita har klare oppfatninger om hvordan man nå bør gå fram for å bygge opp den nye fagbevegelsen:

Først må det etableres en sentral organisasjon som kan samle det som allerede finnes av uavhengige fagforeninger, blant annet innen legestanden, blant advokater, journalister og ingeniører. I tillegg ønsker han å åpne den nye organisasjonen for «fellah»ene – Egypts tradisjonelle jordbruksarbeidere .

– De har aldri opplevd noen form for organisering, og likevel representerer de Egypts sjel. Husk; Egypt er tradisjonelt en nasjon av bønder.

Strategien mener han må være å etablere fagforeningssentre i alle landets 14 provinser.

– Hvis for eksempel en gruppe jordbruksarbeidere ønsker å bli med, kan de velge en tillitsvalgt og slutte seg til fagforeningssentret vårt. Etter hvert kan de så bygge opp et eget nasjonalt forbund.

Kvinnene er med

Ifølge Abou Aita er kvinnene godt representert i den nye fagbevegelsen. Reta har kvinnelig visepresident, og 13 av de 46 medlemmene i sentralstyret er kvinner. I det uavhengige forbundet for helseteknikere er en fjerdedel av medlemmene kvinner. Han berømmer også kvinnene for å ha spilt en nøkkelrolle i revolusjonen ved at de tok hånd om mye av den praktiske organiseringen av de mange streikene.

LES MER: Les hele intervjuet med Kamal Abou Aita på nettsiden til IFS (engelsk tekst)

Ber om støtte, men ikke penger

Abou Aita er strålende fornøyd med hvordan den internasjonale fagbevegelsen har håndtert situasjonen i Egypt – både ved å vise den regimetro fagbevegelsen en kald skulder og ved å støtte opp om den uavhengige fagbevegelsen fra første stund. Han håper på fortsatt støtte til opplæring.

– Vi ønsker ikke penger, understreker han i intervjuet med IFS.

– Det finnes altfor mange eksempler på at pengeoverføringer fra utlandet fører til korrupsjon i stedet for gode resultater. Opplæring er det vi prioriterer. I tillegg ønsker vi å styrke forbindelsen med fagorganisasjonene i andre nordafrikanske land, som Tunisia og Marokko. De har mer erfaring enn oss når det gjelder opplæring for kvinner og ungdom. Vi har solid erfaring når det gjelder å gjennomføre streiker. Kanskje kan vi lære av hverandre.

Vil bytte ut minister

På spørsmål om hvordan overgangsregjeringen, som i dag styrer Egypt, lever opp til den uavhengige fagbevegelsens forventninger, svarer Abou Aita slik:

– Vi er alvorlig bekymret over valget av arbeidsminister. Jeg hadde en søvnløs natt da det ble kjent at en av lederne i ETUF hadde fått den posten. Det er en fullstendig uakseptabel løsning.

Ifølge Abou Aita var flere kandidater inne i bildet før overgangsregjeringen ble utnevnt. Både Kamal Abbas, lederen for det frittstående sentret for arbeidstakerrettigheter (CTUWS) og den tidligere ILO-eksperten Ahmed Hassan El Bouray. Sistnevnte var den uavhengige fagbevegelsens anbefalte kandidat. Nå håper Abou Aita at avgangen til statsministeren i overgangsregjeringen vil føre til flere utskiftinger av statsråder og at El Bourays kandidatur kan bli aktuelt igjen.

En vellykket 11 dager lang streik i 2007 der 50 000 skatteinspektører deltok førte til at forbundet ble stiftet i 2009.

Reta regnes som det første uavhengige fagforbundet i Egypt på 50 år.

Forbundet ble forsøkt stemplet som illegalt av den regimetro fagbevegelsen, men domstolene avviste anklagene.

Forbundet ble likevel aldri godkjent av myndighetene før revolusjonen.

Ifølge Kamal Abou Aita organiserer forbundet i dag 41 000 av i alt 48 000 ansatte i sin «bransje». Andre kilder anslår medlemstallet til 27 000.

Forbundet var blant initiativtakerne til Egyptian Federation for Independant Unions, som ble stiftet 30. januar i år på Tahrir-plassen i Kairo.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.03.2011
11:35
16.12.2013 15:42Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

Rønnaug Jarlsbo

Åpnet pasientjournalen til kjærestens ekskone: – Jeg skjønte ikke konsekvensene

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Glen Musk

Rundt 350 vektere må bytte arbeidsgiver etter at Securitas tapte anbud

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

DYRT: Altus Intervention-klubbleder Ulf Tegnér opplever at pensjonistene melder seg ut av Industri Energi, og fikk med seg landsmøtet på at forbundet skal se på et mulig kutt i pensjonistkontingenten.

Jan-Erik Østlie

Ulf synes det er for dyrt for pensjonistene – snudde landsmøtet

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

FOLKEBONUS:  Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

FOLKEBONUS: Er du over 17 år og tjener 500.000 kroner eller mindre, vil SV gi deg 1.450 kroner i 2022. Pengene tas fra inntektene på den økte CO₂-avgiften.

Colourbox (illustrasjonsbilde)

SV vil bruke penger fra klimaavgiften til å gi deg en gavesjekk

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

Leif Martin Kirknes

LO øker presset på Støre i feriepenge-saken: – En skam om ikke fellesskapet stiller opp

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

TARIFF-JUBEL: Christine Lie og Marthe Kaland er tillitsvalde i Norges einaste «Mækker'n» med tariffavtale. No har dei tilsette fleire rettar skrivne ned og fagforeininga og forbundet i ryggen.

Håvard Sæbø

Christine (22) og Marthe (25) er tillitsvalde i Norges einaste McDonald’s med tariffavtale

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Arbeidsminister Hadia Tajiks vurdering er at minstelønnsdirektiv, slik det nå er utformet, ikke er omfattet av EØS-avtalen.

Håvard Sæbø

Norden sier nei til EUs minstelønn. Norge slipper å innføre dette, hevder Hadia Tajik

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris


Flere saker