JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir råd til politikerne

«Inviter Gerd Kristiansen på kaffe», oppfordrer Kjell Magne Bondevik den nye statsministeren. «Ikke bli med på hyttetur», er tipset fra Gerd-Liv Valla.27.09.2013
14:13
16.12.2013 23:59

torgny@lo-media.no

Det er nye tider, om få uker er det rødgrønne regjeringsprosjektet historie. LO vil ikke lenger møte partikameratene i regjeringskontorene. Men det er ikke første gang i historien dette har skjedd. I de fire første årene av Gerd-Liv Vallas tid som LO-leder, var Kjell Magne Bondevik fra Kristelig Folkeparti statsminister.

LO-Aktuelt samlet de to til en prat om hvordan fagbevegelsen og en borgerlig regjering skal samarbeide, gode og dårlige erfaringer.

Ikke bland rollene

Bondevik var statsminister i to perioder: fra 1997 til 2000, mens Yngve Hågensen var LO-leder, og så fra 2001 til 2005, mens Valla ledet LO. Valla fikk også oppleve Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg som statsminister, fra 2005 til hun gikk av som LO-leder i mars 2007.

– Har dere noen råd til henholdsvis LO-leder Gerd Kristiansen og Erna Solberg som snart blir statsminister?

– Det viktigste er at en aldri glemmer å få til løsninger som er til det beste for medlemmene. Vær tydelig i de politiske posisjonene, og ikke lefle med den andre parten. For å si det i overført betydning: Dra ikke på hyttetur med Erna Solberg. Samtidig som en oppnår resultater, må ikke rollene blandes, sier Valla.

– Det første Erna Solberg bør gjøre som statsminister er å invitere «den nye Gerd» til en kaffeprat. Solberg bør forhøre seg om hva det er LO er mest opptatt av nå? Det er det alltid nyttig for en statsminister å vite, svarer Bondevik.

Når en ser Valla og Bondevik sammen nå, ser de ikke ut som gamle fiender. Tvert i mot så er de etter hvert ganske godt kjente. Et par ganger i året møtes de til en samtale om tvil og tro.

Slik har det ikke alltid vært.

Valla var bøs

– Ja, jeg har jobbet iherdig og lenge for å få han ut av regjeringskontorene, sier Valla og peker på Bondevik som sitter ved siden av henne i sofaen.

Det var flere harde konfrontasjoner mellom LO og regjeringa i disse årene. Best huskes kanskje kampen om arbeidsmiljøloven. Bondeviks arbeidsminister Victor D. Norman ville gå utenom det offentlige arbeidslivslovutvalget og endre loven om midlertidige ansettelser direkte i Stortinget, da ble det bråk.

Men allerede under Bondeviks første budsjett i 2002 ble det konflikt mellom regjeringa og LO.

– I statsbudsjettet som ble lagt fram i oktober 2002, foreslo vi kutt i ledighetstrygden. Da jeg tok kontakt med deg før budsjettet ble lagt fram og fortalte om forslagene vi kom med, da var du bøs, sier Bondevik.

Valla nikker. Avisene refererte fra Vallas appell under den politiske streiken utenfor Stortinget: «Samfunnet er blitt kaldere, arbeidslivet mer brutalt og regjeringen er nærmest hjerteløs», sa hun.

– Men det ble mange telefoner mellom oss, og det samarbeidet fungerte spesielt i forbindelse med lønnsoppgjørene. Ofte hendte det at vi sendte brev til partene i innspurten av oppgjøret. Partene var selvfølgelig enige i innholdet i brevet på forhånd, sier Bondevik. I regjeringa var Høyre mer betenkt, men han mente at det var viktig for en regjering å kunne «smøre» inntektsoppgjørene.

Middag med Norman

– I forbindelse med innføringen av obligatorisk tjenestepensjon i 2004, var dette viktig, sier Valla.

Hun vil også avdramatisere konfliktene med Norman.

– Til tross for sterk politisk uenighet fikk vi til et inntektspolitisk samarbeid foran oppgjøret i 2003. Det ga økt fagforeningsfradrag og et utvalg til å jobbe med heltid-, deltid-problematikken. Det gjør ingenting å vise uenighet offentlig. Det er ikke bra hvis man løser alle problemer på bakrommet, sier Valla.

Hun vil også trekke fram arbeidet med røykeloven og samarbeidet med Dagfinn Høybråten

– Selv om det er noen konflikter, må en ikke glemme hvor fredelig det er her i Norge. Hvis en for eksempel sammenligner med Frankrike, hvor det er streiker hele tiden. Det inntektspolitiske samarbeidet gjør at en løser mye på fredelig vis, sier Bondevik.

Valla viste som LO-leder at hun heller ikke var redd for å ta en konflikt med sine egne. Da Stoltenberg-regjeringa fremmet forslag om å endre IA-avtalen ved å utvide arbeidsgiverperioden, reagerte Valla.

Advarer mot Frp

– Da den rødgrønne regjeringa kom, trakk de forslaget til arbeidsmiljølov med en gang. Det var bra, men seinere kom sykelønnskonflikten. Det var trist, det var et klart avtalebrudd, sier Valla.

– Men jeg var imponert over henne, sier Bondevik.

– Hun tok dem hardere enn hun hadde tatt oss. Hun tok arbeidsgiverne i forsvar og angrep sin egen regjering, sier han og legger til at han synes at forholdet mellom LO og Arbeiderpartiet er for tett.

– Da du var statsminister var du leder av en mindretallsregjering. Nå kan det se ut som det blir en flertallsregjering. Hva er den største forskjellen?

– En blir vant til å lede en mindretallsregjering. Hvis det var et forslag Arbeiderpartiet var for, så var det enkelt. Hvis ikke måtte en gå til Stortinget og finne et annet flertall. Men det er ikke sikkert at dette blir noen flertallsregjering, sier Bondevik.

– Men den store forskjellen nå er Fremskrittspartiet, bryter Valla inn.

– Det er forskjell på Kjell Magne Bondevik og Siv Jensen. Kristelig Folkeparti er gode på sosialpolitikk og har på disse områdene et nærmere forhold til arbeiderbevegelsen. Det vil være noe helt annet med Fremskrittspartiet. Kristelig Folkeparti har respekt for den norske modellen og trepartssamarbeidet. Fremskrittspartiet og Venstre vil kollektive avtaler til livs, sier Valla.

Og Bondevik følger opp.

– Hvis Frp kommer i regjering, så er jeg spent på hvordan det kommer til å gå med trepartssamarbeidet. Men vi får håpe at de raskt kommer inn i virkelighetens verden og får realitetsorientert seg, mener Bondevik.

Et eksempel på samarbeidet mellom en borgerlig regjering og LO er det som skjedde på Thorbjørnrud. Høsten 1997 slo den økonomiske krisen til i Asia. I 1998 begynte en å se virkningene i Europa også.

– Det var en utfordrende økonomisk situasjon. En dag fikk jeg en telefon fra LO-leder Yngve Hågensen. Han sa han hadde en idé, og det var å arrangere en konferanse for å drøfte situasjonen, forteller Kjell Magne Bondevik som var statsminister i 1998.

Resultatet ble en todagers konferanse for alle partene i arbeidslivet på Fellesforbundets kurssted på Thorbjørnrud i desember 1998. I løpet av konferansen ble det bestemt at det skulle settes ned fire utvalg. Arntzen-utvalget skulle være et hurtigarbeidende utvalg før lønnsoppgjøret i 1999. Holden-utvalget skulle drøfte strategier for sysselsetting og verdiskaping. Stabel-utvalget skulle gjøre en gjennomgang av tarifforhandlingssystemet. Colbjørnsen-utvalget skulle gjøre forarbeidet til en revisjon av arbeidsmiljøloven.

– Dette er et eksempel på at en uformell henvendelse resulterer i formelt samarbeid mellom regjeringen og fagbevegelsen, sier Bondevik.

Gerd-Liv Valla, LO-leder fra 2001 til 2007. Nestleder før det.

Kjell Magne Bondevik, statsminister fra 1997 til 2000 og fra 2001 til 2005.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.09.2013
14:13
16.12.2013 23:59Mest lest

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

TØFFERE KONKURRANSE: Fra 1. november blir reglene for å få drosjeløyve endret. Tom Svendsen mener regjeringen med det legger ytterlige sten til byrden.

Martin Guttormsen Slørdal

Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør: – Blir sosialklient eller minstepensjonist

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

FIKK IKKE PENSJONSINNBETALING PÅ SJU ÅR: Endre Waage ble aldri meldt inn til «obligatorisk tjenestepensjon» slik loven krever. Nå får han og kollegaene erstatning.

Privat

Endre ble nektet pensjonen han hadde rett på. Nå får han og kollegaene millionerstatning

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

LANG VEI: Ti år er gått siden Rune Breivik ble sykmeldt. – Jeg er klar på dagen til å teste hvor mye jeg klarer å jobbe og med hva. Jeg vil bare bli ferdig med dette, sier han.

Paul S. Amundsen

Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL.  Den andre er  anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Den ene er overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Den andre er anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF . Det er anleggsarbeiderne på BNL-avtalen denne saken gjelder.

Bjørn A. Grimstad

Anleggsarbeidere får ny lønn: Minstelønna økes med 9,50 kroner per time

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Å få seg ny jobb i koronatid kan bety en digital arbeidshverdag. Nyutdannede Lisa Sofie Ericsson ble sendt rett hjem med PC og mobil.

Nadia Frantsen

Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Leder for bransjerådet for bussbransjen i Felles forbundet, Per Ole Melgård, informerer sine kolleger om grunnlaget for streiken første streikedag.

Håvard Sæbø

Dette kan stoppe busstreiken: Slik vurderer de tvungen lønnsnemnd

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Resultatet i kommuneoppgjøret innebærer et tillegg på 1.400 kroner for sykepleierne.

Tri Nguyen Dinh

– 1.400 kroner ekstra er ikke nok for å rekruttere eller beholde sykepleiere

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

FAGBREVET I SKUFFEN: Vekteren Tyra Lillegård greide fagprøven etter to års vanskelig læretid, men har beviset liggende i skuffen fordi det gir vonde minner. I dag er hun tillitsvalgt i Oslo og Akershus vekterklubb i Securitas med spesielt ansvar for lærlingene.

Martin Guttormsen Slørdal

Tyra (25) var på gråten av glede da vekterne gikk til streik

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

Lønnsoppgjøret

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Rikamekleren er klar for ny runde med bussmekling, men er partene klare?

Roy Ervin Solstad

Busstreiken: Riksmekleren frykter korona-smitte. Nå kaller han inn sjåførene og arbeidsgiverne til møte

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

RØYKLEI: Halvor Jønsi (62) håper neste generasjon betjenter og innsatte slipper å bli fanget i passiv røyking.

Eirik Dahl Viggen

Fengselet er erklært røykfritt, men fengelsbetjent Halvor (62) må puste inn røykluft hver dag

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Kommuneoppgjøret skal til uravstemning blant medlemmene i Norsk Sykepleierforbund.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierlederen slakter resultatet i lønnsoppgjøret, men vil ikke si hva medlemmene bør stemme

Debatt

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Det er altså ikke slik at lønnsnivået sakte men sikkert har steget fra 86 prosent til 92 prosent på disse årene, skriver Roger Hansen.

Birgitte Haneide/Ruter

NHO-toppen trikser med lønnstallene for bussjåfører, mener bussveteran

Håvard Sæbø

Tømrar Morten (27) bygger taubane 650 meter over Romsdalsfjorden

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Arbeidsmandsforbundet har to overenskomster for anleggsarbeidere. Anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der motparten er MEF, og overenskomst for private anlegg, der motparten er BNL. Det er anleggsarbeiderne på MEF-avtalen som får pensjon fra første krone.

Sissel M. Rasmussen

Anleggsarbeidere får pensjon fra første krone

Ragnhild Grøholt (72) har ikke lenger et eget kontor, men de dagene hun er på jobb sitter hun her.

Ragnhild Grøholt (72) har ikke lenger et eget kontor, men de dagene hun er på jobb sitter hun her.

Skjalg Bøhmer Vold

Ragnhild (72) velger å jobbe foran pensjonistlivet

Klubbleder Dan Christian Torres Legaspi i Oslo og Akershus vekterklubb holdt appell under en støttemarkering for vekterstreiken på Youngstorget i Oslo en uke inn i streiken.

Klubbleder Dan Christian Torres Legaspi i Oslo og Akershus vekterklubb holdt appell under en støttemarkering for vekterstreiken på Youngstorget i Oslo en uke inn i streiken.

Jan-Erik Østlie

Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker

Lønnsoppgjøret

STREIKESTART I BERGEN: Ved Bybanens holdeplass ved Lagunen senter i Bergen samlet en hel gjeng bussjåfører seg for å markere streikestarten. Streikende bussjåfører har også vist seg fram på mange andre steder i Bergen.

STREIKESTART I BERGEN: Ved Bybanens holdeplass ved Lagunen senter i Bergen samlet en hel gjeng bussjåfører seg for å markere streikestarten. Streikende bussjåfører har også vist seg fram på mange andre steder i Bergen.

Roy Ervin Solstad

Nå streiker 8300 bussjåfører: Store deler av landet berøres

Trine Skei Grande avviser at hun blir kvalm av LO, og at hun sa at hun ble det i 2012.

Trine Skei Grande avviser at hun blir kvalm av LO, og at hun sa at hun ble det i 2012.

Helge Rønning Birkelund

Trine Skei Grande: – Jeg sa aldri at jeg ble kvalm av LO


Flere saker