JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir råd til politikerne

«Inviter Gerd Kristiansen på kaffe», oppfordrer Kjell Magne Bondevik den nye statsministeren. «Ikke bli med på hyttetur», er tipset fra Gerd-Liv Valla.27.09.2013
14:13
16.12.2013 23:59

torgny@lo-media.no

Det er nye tider, om få uker er det rødgrønne regjeringsprosjektet historie. LO vil ikke lenger møte partikameratene i regjeringskontorene. Men det er ikke første gang i historien dette har skjedd. I de fire første årene av Gerd-Liv Vallas tid som LO-leder, var Kjell Magne Bondevik fra Kristelig Folkeparti statsminister.

LO-Aktuelt samlet de to til en prat om hvordan fagbevegelsen og en borgerlig regjering skal samarbeide, gode og dårlige erfaringer.

Ikke bland rollene

Bondevik var statsminister i to perioder: fra 1997 til 2000, mens Yngve Hågensen var LO-leder, og så fra 2001 til 2005, mens Valla ledet LO. Valla fikk også oppleve Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg som statsminister, fra 2005 til hun gikk av som LO-leder i mars 2007.

– Har dere noen råd til henholdsvis LO-leder Gerd Kristiansen og Erna Solberg som snart blir statsminister?

– Det viktigste er at en aldri glemmer å få til løsninger som er til det beste for medlemmene. Vær tydelig i de politiske posisjonene, og ikke lefle med den andre parten. For å si det i overført betydning: Dra ikke på hyttetur med Erna Solberg. Samtidig som en oppnår resultater, må ikke rollene blandes, sier Valla.

– Det første Erna Solberg bør gjøre som statsminister er å invitere «den nye Gerd» til en kaffeprat. Solberg bør forhøre seg om hva det er LO er mest opptatt av nå? Det er det alltid nyttig for en statsminister å vite, svarer Bondevik.

Når en ser Valla og Bondevik sammen nå, ser de ikke ut som gamle fiender. Tvert i mot så er de etter hvert ganske godt kjente. Et par ganger i året møtes de til en samtale om tvil og tro.

Slik har det ikke alltid vært.

Valla var bøs

– Ja, jeg har jobbet iherdig og lenge for å få han ut av regjeringskontorene, sier Valla og peker på Bondevik som sitter ved siden av henne i sofaen.

Det var flere harde konfrontasjoner mellom LO og regjeringa i disse årene. Best huskes kanskje kampen om arbeidsmiljøloven. Bondeviks arbeidsminister Victor D. Norman ville gå utenom det offentlige arbeidslivslovutvalget og endre loven om midlertidige ansettelser direkte i Stortinget, da ble det bråk.

Men allerede under Bondeviks første budsjett i 2002 ble det konflikt mellom regjeringa og LO.

– I statsbudsjettet som ble lagt fram i oktober 2002, foreslo vi kutt i ledighetstrygden. Da jeg tok kontakt med deg før budsjettet ble lagt fram og fortalte om forslagene vi kom med, da var du bøs, sier Bondevik.

Valla nikker. Avisene refererte fra Vallas appell under den politiske streiken utenfor Stortinget: «Samfunnet er blitt kaldere, arbeidslivet mer brutalt og regjeringen er nærmest hjerteløs», sa hun.

– Men det ble mange telefoner mellom oss, og det samarbeidet fungerte spesielt i forbindelse med lønnsoppgjørene. Ofte hendte det at vi sendte brev til partene i innspurten av oppgjøret. Partene var selvfølgelig enige i innholdet i brevet på forhånd, sier Bondevik. I regjeringa var Høyre mer betenkt, men han mente at det var viktig for en regjering å kunne «smøre» inntektsoppgjørene.

Middag med Norman

– I forbindelse med innføringen av obligatorisk tjenestepensjon i 2004, var dette viktig, sier Valla.

Hun vil også avdramatisere konfliktene med Norman.

– Til tross for sterk politisk uenighet fikk vi til et inntektspolitisk samarbeid foran oppgjøret i 2003. Det ga økt fagforeningsfradrag og et utvalg til å jobbe med heltid-, deltid-problematikken. Det gjør ingenting å vise uenighet offentlig. Det er ikke bra hvis man løser alle problemer på bakrommet, sier Valla.

Hun vil også trekke fram arbeidet med røykeloven og samarbeidet med Dagfinn Høybråten

– Selv om det er noen konflikter, må en ikke glemme hvor fredelig det er her i Norge. Hvis en for eksempel sammenligner med Frankrike, hvor det er streiker hele tiden. Det inntektspolitiske samarbeidet gjør at en løser mye på fredelig vis, sier Bondevik.

Valla viste som LO-leder at hun heller ikke var redd for å ta en konflikt med sine egne. Da Stoltenberg-regjeringa fremmet forslag om å endre IA-avtalen ved å utvide arbeidsgiverperioden, reagerte Valla.

Advarer mot Frp

– Da den rødgrønne regjeringa kom, trakk de forslaget til arbeidsmiljølov med en gang. Det var bra, men seinere kom sykelønnskonflikten. Det var trist, det var et klart avtalebrudd, sier Valla.

– Men jeg var imponert over henne, sier Bondevik.

– Hun tok dem hardere enn hun hadde tatt oss. Hun tok arbeidsgiverne i forsvar og angrep sin egen regjering, sier han og legger til at han synes at forholdet mellom LO og Arbeiderpartiet er for tett.

– Da du var statsminister var du leder av en mindretallsregjering. Nå kan det se ut som det blir en flertallsregjering. Hva er den største forskjellen?

– En blir vant til å lede en mindretallsregjering. Hvis det var et forslag Arbeiderpartiet var for, så var det enkelt. Hvis ikke måtte en gå til Stortinget og finne et annet flertall. Men det er ikke sikkert at dette blir noen flertallsregjering, sier Bondevik.

– Men den store forskjellen nå er Fremskrittspartiet, bryter Valla inn.

– Det er forskjell på Kjell Magne Bondevik og Siv Jensen. Kristelig Folkeparti er gode på sosialpolitikk og har på disse områdene et nærmere forhold til arbeiderbevegelsen. Det vil være noe helt annet med Fremskrittspartiet. Kristelig Folkeparti har respekt for den norske modellen og trepartssamarbeidet. Fremskrittspartiet og Venstre vil kollektive avtaler til livs, sier Valla.

Og Bondevik følger opp.

– Hvis Frp kommer i regjering, så er jeg spent på hvordan det kommer til å gå med trepartssamarbeidet. Men vi får håpe at de raskt kommer inn i virkelighetens verden og får realitetsorientert seg, mener Bondevik.

Et eksempel på samarbeidet mellom en borgerlig regjering og LO er det som skjedde på Thorbjørnrud. Høsten 1997 slo den økonomiske krisen til i Asia. I 1998 begynte en å se virkningene i Europa også.

– Det var en utfordrende økonomisk situasjon. En dag fikk jeg en telefon fra LO-leder Yngve Hågensen. Han sa han hadde en idé, og det var å arrangere en konferanse for å drøfte situasjonen, forteller Kjell Magne Bondevik som var statsminister i 1998.

Resultatet ble en todagers konferanse for alle partene i arbeidslivet på Fellesforbundets kurssted på Thorbjørnrud i desember 1998. I løpet av konferansen ble det bestemt at det skulle settes ned fire utvalg. Arntzen-utvalget skulle være et hurtigarbeidende utvalg før lønnsoppgjøret i 1999. Holden-utvalget skulle drøfte strategier for sysselsetting og verdiskaping. Stabel-utvalget skulle gjøre en gjennomgang av tarifforhandlingssystemet. Colbjørnsen-utvalget skulle gjøre forarbeidet til en revisjon av arbeidsmiljøloven.

– Dette er et eksempel på at en uformell henvendelse resulterer i formelt samarbeid mellom regjeringen og fagbevegelsen, sier Bondevik.

Gerd-Liv Valla, LO-leder fra 2001 til 2007. Nestleder før det.

Kjell Magne Bondevik, statsminister fra 1997 til 2000 og fra 2001 til 2005.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.09.2013
14:13
16.12.2013 23:59Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

Leif Martin Kirknes

450 Widerøe-piloter bytter fagforbund

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Debatt

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.

Roy Ervin Solstad

Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver


Flere saker