JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobber dobbelt for samme lønn

Ansatte i Fossumkollektivet er på jobben halve året, statlig ansatte bare et kvart år for å oppnå samme årslønn. Timelønna er godt under hundrelappen.28.10.2009
10:38
16.12.2013 11:42

edv@lomedia.no

Hva er jobb og hva er fri? Hvis en regner tid tilbrakt på arbeidsplassen, viser fasit en ganske beskjeden timelønn for medleverne i de private barneversinstitusjonene.

Fontene tar toget til Spydeberg i indre Østfold. Flere store private aktører holder til her. Ute i åkerlandskapet til høyre for E18 ligger Fossumkollektivet. Hit kommer 16-23-åringer fra hele landet med rusproblemer. Stiftelsen har 100 ansatte. I fjor solgte stiftelsen tjenester for 73 millioner kroner, til Bufetat og spesialisthelsetjenesten.

Dyrkjøpt fritid

Fossumkollektivet er med på høstens anbudsrunde. Statens barneverndirektorat, Bufdir, skal innen våren fordele anbud verdt opptil 2,8 milliarder kroner fordelt over fire år. De fleste konkurrentene driver etter medlevermodellen. Det fritar dem fra vanlige regler om arbeidstid.

Vi passerer hesteinnhegningen, skolebygget og ansatteboligen. Det var her Fossumkollektivet startet i 1983. Medleverne her på Avdeling Gården har enten 14-14 eller 7-7-turnus. De tilbringer 176 døgn, nesten halve året, på arbeidsplassen. Begynnerlønn for en miljøterapeut med treårig høgskole er 387 800 kroner.

Det er inkludert et såkalt medlevertillegg på 85 000 kroner. Dette kommer istedenfor overtids-, kvelds-, natt-, helge- eller helligdagstillegg. Fasit: 92 kroner for hver time de tilbringer på arbeidsplassen.

Det er Midlertidig forskrift om medleverordninger som åpner for dette omfattende avviket fra arbeidsmiljøloven.

Rått parti

I nabokommunen noen mil sørover jobber de statlige medleverne i Skiptvet omsorgssenter for barn. Inkludert alle tillegg har de høgskoleutdannede en årslønn omtrent på linje med ansatte i Fossumkollektivet. Men i Skiptvet er de på jobben bare 82 døgn per år, ca. halvparten av kollegene i Spydeberg.

FO-tillitsvalgt Åshild Sandtorp Johnsen på Skiptvet omsorgssenter gjør et forsiktig anslag og kommer til at kollegene hennes har tillegg på minst 85 000, det samme som i Fossumkollektivet. Det betyr timelønn på litt over 200 kroner.

De privat ansatte må altså være til stede på jobben halve året, Bufetats egne bare et kvart år for å oppnå samme årslønn. Rått parti?

Forsvarer tidbruken

Litt tilbake langs E18, opp trappa forbi lensmannskontoret i Spydeberg har Fossumkollektivet hovedkontor.

– Ikke glem at de også sover på Avdeling Gården. De har i henhold til lovkrav fri ti timer hvert døgn. I så fall har de betalt for å sove, sier daglig leder Finn Arctander.

– Hvorfor denne lange medleverturnusen?

– En hovedpillar i behandlingen er den kontinuiteten som medleverskapet gir. Voksne og ungdommer bor og lever sammen som en slags storfamilie. Sårbare ungdommer skal slippe å forholde seg til nye mennesker hver 8. time. Det finnes godt faglig belegg for å drive på denne måten.

– Men de ansatte er fortsatt på jobben?

– Det spørs hvordan man definerer det. De har sin egen boenhet som er deres private sfære.

– Feil med timeberegning

– Jeg synes det blir feil å regne lønn per time. Det stilles helt andre krav til aktivitet og medvirkning når du har fri eller sover. Her tar man egentlig med seg fritiden også. Selv om man sover og bor der hvor man har sitt arbeid.

– Må ansatte bruke fritiden sin for at dere skal sikre høy kvalitet på tjenesten?

– De som jobber i medleverskap bor to steder. De sover halvparten av året hos oss.

Om det skulle skje noe om natta? I så fall trenger bare én eller to av de 6-7 voksne som til enhver tid bor på Avdeling Gården å stå opp. Betalingen for dette ansvaret er inkludert i medlevertillegget, forklarer Arctander.

Tariff OK

Ledelsen er villig til å endre turnusen i retning noe kortere perioder på jobb, ifølge Arctander.

– Fossumkollektivet har aldri hatt som mål å være lønnsledende. Men vi har alltid hatt ordnede og gode lønnsforhold hos oss.

I vår, etter at Bufdir informerte om forventet lønnsnivå hos de private barnevernaktørene, krevde de ansatte tariffavtale. Den er i ferd med å bli ferdigstilt. Arbeidskravene vil bli senket, forteller Arctander, til færre døgn per år. Også i fjor reduserte de antall døgn og økte medlevertillegget. Resultatet var ca. 20 prosent lønnsøkning på Avd. Gården.

– Vi er opptatt av gode ordninger og synes som arbeidsgiver det er greit å få på plass en tariffavtale, sier Arctander.

Velger turnus fritt

Vi ringer flere av deltakere i høstens anbudsrunde. Mens statlig ansatte medlevere oppholder seg 82 døgn i året på arbeidsplassen, må de privat ansatte være fra 112 døgn helt opp til 247 døgn på jobben (se papirutgaven, nr. 11/09 s. 6-9, pdf ).

Grunnlønna hos de private ligger på nivå med hovedtariffavtalene (KS, staten, eller HSH). Men isteden for den man skulle forvente av godtgjørelse for overtid, helge-, kvelds-, og nattarbeid, har de et fast medlevertillegg. Selv om de bruker betydelig mer tid på jobben enn statlige miljøterapeuter, ligger denne summen merkbart lavere enn de samlede tilleggene som tilfaller ansatte i statens barneverninstitusjoner

Privat ansatte må altså være på arbeidsplassen betydelig flere døgn for å nærme seg årslønna til de statlige.

Bufdir regner ikke timer

I fjor kom en ny lønnsforskrift for statens underleverandører. Den fastslår at ansatte skal ha «lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale, eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke». Det er innkjøper, altså staten, sitt ansvar å sjekke dette.

Men spør Bufdir om lønn og arbeidsvilkår når de kjøper tjenester fra de private?

Vi ringer seksjonsjef Nils Christian Thomsen i Bufdir. Han styrer etatens anskaffelser i det private markedet. Han viser til svarene han ga til fontene.no i juni, hvor det framgår at ansattes lønns- og arbeidsvilkår ikke er avgjørende for hvem som får anbud. Kvaliteten på tjenesten er viktigst, og der inngår ikke ansattes vilkår, ifølge seksjonssjefen.

Bufdir påpeker senere i en e-post til Fontene at de ber leverandørene beskrive og begrunne turnusordningene sine når de konkurrerer om anbud.

45 bedrifter og stiftelser konkurrerer

Bufdir skal tildele anbud med samlet verdi 350-700 millioner kroner per år

Varigheten på anbudene er økt til fire år

Private driver 50% av institusjonsplassene i barnevernet

Ny lønnsforskrift til lov om offentlige anskaffelser fastslår at ansatte skal ha «lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale, eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke» (Forskrift av 8.2.2008, nr. 112)

Midlertidig forskrift om medleverordninger (se www.lovdata.no) åpner samtidig for betydelig utvidet turnus, som resulterer i langt mer tid tilbrakt på arbeidsplassen enn i statens institusjoner.

28.10.2009
10:38
16.12.2013 11:42Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen


Flere saker