JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobber dobbelt for samme lønn

Ansatte i Fossumkollektivet er på jobben halve året, statlig ansatte bare et kvart år for å oppnå samme årslønn. Timelønna er godt under hundrelappen.28.10.2009
10:38
16.12.2013 11:42

edv@lomedia.no

Hva er jobb og hva er fri? Hvis en regner tid tilbrakt på arbeidsplassen, viser fasit en ganske beskjeden timelønn for medleverne i de private barneversinstitusjonene.

Fontene tar toget til Spydeberg i indre Østfold. Flere store private aktører holder til her. Ute i åkerlandskapet til høyre for E18 ligger Fossumkollektivet. Hit kommer 16-23-åringer fra hele landet med rusproblemer. Stiftelsen har 100 ansatte. I fjor solgte stiftelsen tjenester for 73 millioner kroner, til Bufetat og spesialisthelsetjenesten.

Dyrkjøpt fritid

Fossumkollektivet er med på høstens anbudsrunde. Statens barneverndirektorat, Bufdir, skal innen våren fordele anbud verdt opptil 2,8 milliarder kroner fordelt over fire år. De fleste konkurrentene driver etter medlevermodellen. Det fritar dem fra vanlige regler om arbeidstid.

Vi passerer hesteinnhegningen, skolebygget og ansatteboligen. Det var her Fossumkollektivet startet i 1983. Medleverne her på Avdeling Gården har enten 14-14 eller 7-7-turnus. De tilbringer 176 døgn, nesten halve året, på arbeidsplassen. Begynnerlønn for en miljøterapeut med treårig høgskole er 387 800 kroner.

Det er inkludert et såkalt medlevertillegg på 85 000 kroner. Dette kommer istedenfor overtids-, kvelds-, natt-, helge- eller helligdagstillegg. Fasit: 92 kroner for hver time de tilbringer på arbeidsplassen.

Det er Midlertidig forskrift om medleverordninger som åpner for dette omfattende avviket fra arbeidsmiljøloven.

Rått parti

I nabokommunen noen mil sørover jobber de statlige medleverne i Skiptvet omsorgssenter for barn. Inkludert alle tillegg har de høgskoleutdannede en årslønn omtrent på linje med ansatte i Fossumkollektivet. Men i Skiptvet er de på jobben bare 82 døgn per år, ca. halvparten av kollegene i Spydeberg.

FO-tillitsvalgt Åshild Sandtorp Johnsen på Skiptvet omsorgssenter gjør et forsiktig anslag og kommer til at kollegene hennes har tillegg på minst 85 000, det samme som i Fossumkollektivet. Det betyr timelønn på litt over 200 kroner.

De privat ansatte må altså være til stede på jobben halve året, Bufetats egne bare et kvart år for å oppnå samme årslønn. Rått parti?

Forsvarer tidbruken

Litt tilbake langs E18, opp trappa forbi lensmannskontoret i Spydeberg har Fossumkollektivet hovedkontor.

– Ikke glem at de også sover på Avdeling Gården. De har i henhold til lovkrav fri ti timer hvert døgn. I så fall har de betalt for å sove, sier daglig leder Finn Arctander.

– Hvorfor denne lange medleverturnusen?

– En hovedpillar i behandlingen er den kontinuiteten som medleverskapet gir. Voksne og ungdommer bor og lever sammen som en slags storfamilie. Sårbare ungdommer skal slippe å forholde seg til nye mennesker hver 8. time. Det finnes godt faglig belegg for å drive på denne måten.

– Men de ansatte er fortsatt på jobben?

– Det spørs hvordan man definerer det. De har sin egen boenhet som er deres private sfære.

– Feil med timeberegning

– Jeg synes det blir feil å regne lønn per time. Det stilles helt andre krav til aktivitet og medvirkning når du har fri eller sover. Her tar man egentlig med seg fritiden også. Selv om man sover og bor der hvor man har sitt arbeid.

– Må ansatte bruke fritiden sin for at dere skal sikre høy kvalitet på tjenesten?

– De som jobber i medleverskap bor to steder. De sover halvparten av året hos oss.

Om det skulle skje noe om natta? I så fall trenger bare én eller to av de 6-7 voksne som til enhver tid bor på Avdeling Gården å stå opp. Betalingen for dette ansvaret er inkludert i medlevertillegget, forklarer Arctander.

Tariff OK

Ledelsen er villig til å endre turnusen i retning noe kortere perioder på jobb, ifølge Arctander.

– Fossumkollektivet har aldri hatt som mål å være lønnsledende. Men vi har alltid hatt ordnede og gode lønnsforhold hos oss.

I vår, etter at Bufdir informerte om forventet lønnsnivå hos de private barnevernaktørene, krevde de ansatte tariffavtale. Den er i ferd med å bli ferdigstilt. Arbeidskravene vil bli senket, forteller Arctander, til færre døgn per år. Også i fjor reduserte de antall døgn og økte medlevertillegget. Resultatet var ca. 20 prosent lønnsøkning på Avd. Gården.

– Vi er opptatt av gode ordninger og synes som arbeidsgiver det er greit å få på plass en tariffavtale, sier Arctander.

Velger turnus fritt

Vi ringer flere av deltakere i høstens anbudsrunde. Mens statlig ansatte medlevere oppholder seg 82 døgn i året på arbeidsplassen, må de privat ansatte være fra 112 døgn helt opp til 247 døgn på jobben (se papirutgaven, nr. 11/09 s. 6-9, pdf ).

Grunnlønna hos de private ligger på nivå med hovedtariffavtalene (KS, staten, eller HSH). Men isteden for den man skulle forvente av godtgjørelse for overtid, helge-, kvelds-, og nattarbeid, har de et fast medlevertillegg. Selv om de bruker betydelig mer tid på jobben enn statlige miljøterapeuter, ligger denne summen merkbart lavere enn de samlede tilleggene som tilfaller ansatte i statens barneverninstitusjoner

Privat ansatte må altså være på arbeidsplassen betydelig flere døgn for å nærme seg årslønna til de statlige.

Bufdir regner ikke timer

I fjor kom en ny lønnsforskrift for statens underleverandører. Den fastslår at ansatte skal ha «lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale, eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke». Det er innkjøper, altså staten, sitt ansvar å sjekke dette.

Men spør Bufdir om lønn og arbeidsvilkår når de kjøper tjenester fra de private?

Vi ringer seksjonsjef Nils Christian Thomsen i Bufdir. Han styrer etatens anskaffelser i det private markedet. Han viser til svarene han ga til fontene.no i juni, hvor det framgår at ansattes lønns- og arbeidsvilkår ikke er avgjørende for hvem som får anbud. Kvaliteten på tjenesten er viktigst, og der inngår ikke ansattes vilkår, ifølge seksjonssjefen.

Bufdir påpeker senere i en e-post til Fontene at de ber leverandørene beskrive og begrunne turnusordningene sine når de konkurrerer om anbud.

45 bedrifter og stiftelser konkurrerer

Bufdir skal tildele anbud med samlet verdi 350-700 millioner kroner per år

Varigheten på anbudene er økt til fire år

Private driver 50% av institusjonsplassene i barnevernet

Ny lønnsforskrift til lov om offentlige anskaffelser fastslår at ansatte skal ha «lønns- og arbeidsvilkår som ikke er dårligere enn det som følger av gjeldende landsomfattende tariffavtale, eller det som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke» (Forskrift av 8.2.2008, nr. 112)

Midlertidig forskrift om medleverordninger (se www.lovdata.no) åpner samtidig for betydelig utvidet turnus, som resulterer i langt mer tid tilbrakt på arbeidsplassen enn i statens institusjoner.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.10.2009
10:38
16.12.2013 11:42Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar


Flere saker