JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kortere vakter – større belastning

Mange av de ansatte ved Ila fengsel pendler til jobb. Nå frykter de at arbeidsmiljøloven tvinger dem til å finne seg noe annet å gjøre.22.06.2011
12:53
16.12.2013 16:27

simen@lomedia.no

morten.hansen@lomedia.no

– Vi er avhengige av byttevaktordningen for å ha en fleksibel arbeidstid. Hvis ordningen blir fjernet, frykter jeg at mange av kollegaene mine må finne seg noe annet å gjøre, sier Jan Arve Blom, NFF-leder ved fengselet.

Fengselsbetjentene ved Ila fengsel og forvaringsanstalt jobber turnus og har ingen mulighet for fleksitid.

Byttevaktordningen, som har vært praktisert i kriminalomsorgen i all tid, har sikret at betjentene kan jobbe inn fridager ved å gå doble vakter. Men ordningen er strammet inn og som en følge av bestemmelsene i arbeidsmiljøloven, kan ikke betjentene jobbe mer enn 12-timersvakter.

Ved Ila fengsel blir byttevakter fortsatt praktisert, men betjentene kan ikke lenger bytte vakt ved anstalten.

– Vi har alltid drevet med byttevakter, og har lagt opp livene våre etter det. Det kan være så enkelt som at jeg jobber tidligvakt tirsdag og senvakt onsdag, og en kollega jobber motsatt. Da kan vi bytte vakter med hverandre og sikre oss helt fri en dag, mot at vi jobber en lang dag, forteller Jan Arve Blom.

Provosert

Ved Ila fengsel ser den lokale NFFlederen mørkt på situasjonen hvis byttevaktordningen forsvinner helt.

Han er redd for at fengselsbetjentene skal miste fleksibiliteten i arbeidstida de har hatt til nå.

– Hvis jeg jobber overtid, kan jeg jobbe 16 timer i strekk, men dersom jeg derimot har byttet til meg en vakt, kan jeg kun jobbe i 12 timer. Det provoserer meg, sier Blom.

– Hva er mest skadelig, spør fengselsbetjenten, og gir svaret selv:

– Det å bytte til seg en vakt, for så å få en fridag senere, er i hvert fall mer familievennlig. Mitt inntrykk er at overtidsbruken på Ila har gått opp på grunn av dette, sier han.

LO Stat har vært ute og advart mot at selv 12-timersvakter kan være så lange at folk blir så slitne at det går ut over sikkerheten. Det vil ikke Blom være med på.

– Nei, det er ikke tilfellet. Hvis du jobber 20 timer, går det sikkert ut over sikkerheten, men ikke en 12-timersvakt eller dobbeltvakt i ny og ne. Selvfølgelig kan det være skadelig med vill, hensynsløs bytting av vakter, men her snakker vi om å ha muligheten til å kunne flekse en gang i blant.

Uforståelig

Fengselsbetjent Øyvind Ottesen skjønner ikke logikken i bestemmelsene.

Han mener begrensningene øker belastningen for enkelte istedenfor å minske den.

– Bestemmelsene kan ikke være laget av folk som har jobbet i turnus. Det er en belastning å jobbe i turnus. Men det er vi klar over, og det får vi betalt for. Men begrensningene som arbeidsmiljøloven pålegger oss i forhold til arbeidstiden, gjør det bare enda tyngre, sier fengselsbetjent Øyvind Ottesen.

Han påpeker at kortere vakter gir flere arbeidsdager – og mer helgejobbing.

Det siste mener han er den tyngste belastningen.

– Det hjelper ikke noe å ha fri en onsdag formiddag. Da jobber alle andre. Samfunnet er lagt opp etter at man har fri i helgene. Barna har aktiviteter. Venner og familie feirer fødselsdager. Drar man på hytta, gjør man det i helgen. Vi har prøvd å sette opp en turnus på ti-timersvakter ved Ila. Da endte vi opp med å gå flerehelgevakter for å få kabalen til å gå opp. Ingen ønsker det. De aller fleste av NFF-medlemmene vil heller jobbe lengre, når vi først er på jobb, enn kortere. Jobber man kveld på lørdag og morgen på søndag er helga ødelagt sosialt – uansett om det er ti eller tolv timer, konstaterer Ottesen.

Pendlerfengsel

Ila er et typisk arbeidssted for pendlere.

Ottesen mener det skyldes at det er få fengselsbetjenter som har råd til å slå seg ned i Bærum, og de som bor i Oslo foretrekker å jobbe i Oslo.

Han påpeker at det blir enda tyngre jo lengre pendlervei de ansatte har.

Selv bor han en snau time unna arbeidsplassen. Men han har kollegaer som bor både to og tre timer unna. De teller ikke antallet timer, men antallet ganger de møter på jobb.

– Før kunne man bytte vakter fritt. Da var det ikke uvanlig at man hadde kveldsvakt første kvelden, og doble vakter på 14 timer de neste to dagene. Da hadde man gjort unna en arbeidsuke på to og en halv dag, og hadde god tid til familie og hjem – før man for eksempel gikk på en vanlig turnusuke med kveldsvakter og helg. Ved Ila har man mulighet til å overnatte på hybler. Da er en sånn turnus faktisk mindre belastende

enn å jobbe fem dager med for eksempel halvannen time pendling hver vei, fastslår Ottesen.

Han poengterer at større fleksibilitet er spesielt viktig for blant annet aleneforeldre.

– Selv har jeg barna hos meg annenhver helg. Uten mulighet til å bytte vakter er det umulig å kombinere med vanlig jobb. Mange har de samme utfordringene. Enten at de er i samme situasjon som meg, eller at de har en partner som også jobber turnus. Jeg tror mange av mine kollegaer blir nødt til å finne seg en annen jobb hvis vi ikke lenger får mulighet til å bytte vakter eller jobbe mer enn ti timer i strekk, sier Ottesen.

Arbeidsmiljølovens bestemmelser sier at det ikke er lov å jobbe lenger enn ti timer per vakt.

I kriminalomsorgen har man imidlertid sikret seg dispensasjon som gir fengselsbetjenter mulighet til å jobbe 12-timersvakter. Det sikrer betjentene en mer fleksibel arbeidshverdag. Det er et gode Blom og Ottesen ikke er interessert i å miste. Fritaket fra arbeidsmiljøloven gjelder ut 2012.

Arbeidsmiljølovens (AML) paragraf 10-12, 4. ledd, gir fagforeninger adgang til å inngå tariffavtaler om arbeidstid som fraviker AML eller gir dårligere vern enn AML. Dette gjelder fagforeninger som har mer enn 10.000 medlemmer eller er godkjent som hovedsammenslutning etter tjenestetvistloven.

Fravikene gjelder blant annet daglig og ukentlig arbeidstid, søn- og helligdagsarbeid og hvile.

I det statlige tariffområdet er det Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) og hovedsammenslutningene, deriblant LO Stat, som inngår avtaler om fravik fra AML.

I privat sektor dreier fravik fra AML seg i stor grad om anleggsarbeid der arbeidstakerne er bosatt utenfor hjemmet. I offentlig sektor gjelder det ofte regulær drift, som innen barnevernet, helseforetak eller fengsler.

Saksgang for søknader som behandles av LO Stat starter med en lokal avtale eller protokoll, som siden behandles på forbundsnivå med en innstilling til LO Stat om godkjenning. En tilsvarende saksgang skjer parallelt på arbeidsgiversiden. Forhandlinger gjennomføres i faste møter mellom FAD og hovedsammenslutningene.

I perioden 2005–2009 inngikk partene i staten 47 avtaler om fravik fra arbeidstidsbestemmelsene. LO Stat har avslått en søknad.

LO Stat inngår sjelden avtaler om fravik for mer enn ett år av gangen.

Organisasjonene krever at partene lokalt er enige om arbeidstidsavtalen før man sender søknad. Årsaken til at så få søknader avslås sentralt, kan derfor være at uenighetene utspiller seg lokalt.

KILDE: FAFO-RAPPORT, ARBEIDSTID SOM FRAVIKER ARBEIDSMILJØLOVEN

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.06.2011
12:53
16.12.2013 16:27Mest lest

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Leif Martin Kirknes

Fjern momsen på strømregninga, foreslår lederen i EL og IT Forbundet

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning


Flere saker