JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Truer med å slå malefirma konkurs

Ei gruppe litauiske håndverkere er lei av å vente på lønna fra Ås maler- og tømrerservice. Nå går de rettens vei for å få pengene.04.10.2013
14:34
17.12.2013 00:03

frode.ronning@lomedia.no

Nettet strammer seg rundt Ås tømrer- og malerservice. Selskapet har hatt maleoppdrag på flere av Oslo kommunes eiendommer, men de litauiske ansatte har klaget over at lønna har uteblitt. Etter at Aftenposten trykket de ansattes historier, kan selskapets dager være talte.

Ei gruppe ansatte går nå rettens vei for å få lønn som avtalt. En av dem er den litauiske håndverkeren Maksim Lagun. Han stevnet forrige uke selskapet for 65.000 kroner, for manglende lønn og feriepenger. Lagun er medlem av Fellesforbundet, og LOs juridiske avdeling fører saken for ham.

Fellesforbundets Oslo-avdeling for bygningsarbeidere er ikke nådig mot selskapet fra Ås:

– Selskapet er opprettet for å drive bedrageri, mener ombud Odd Magnar Solbakken. Han har hjulpet Lagun fram til saken nå er overtatt av LO-advokat Einar Stueland.

Ås tømrer- og malerservice har i sommer gjort jobber for Oslo kommune, gjennom underentrepriser for Malermester Harald Askautrud.

Beskyldt for tyveri

Selskapet har beskyldt flere av de ansatte for ikke å ha levert timelister og for å ha stjålet verktøy.

– Tyveriet var ifølge selskapet like stort som summen Lagun hadde til gode. Det er en relativt vanlig påstand fra slike selskaper. Tyveriet var heller ikke politianmeldt, sier Solbakken.

Han mener denne saken følger en vanlig mal.

– De ansatte får ikke føre timelister, og deretter får de ikke betalt fordi de ikke har levert timelister. Samtidig har de jobbet for bedriften, og bedriften har fakturert kunder, sier Solbakken.

Når Fellesforbundet og LO fremmer lønnskrav må de dermed ta utgangspunkt i ansettelseskontrakten, og kreve lønn for 40 timer i uka, pluss feriepenger.

Kravene strømmer på

I tillegg til Lagun er det flere andre nåværende og tidligere ansatt i Ås tømrer- og malerservice som har store lønnskrav overfor selskapet.

– Jeg får stadig flere henvendelser fra ansatte som ikke har fått lønn. Kravene kommer fra Tromsø, Oslo og Ålesund, forteller advokat Rune Berg i advokatfirmaet Feydt og Hamborgstrøm i Oslo.

Han samler inn dokumentasjon for ei gruppe på mellom 12 og 15 litauere som har lønnskrav mot selskapet. Berg hjelper håndverkerne gjennom ordningen med Fri rettshjelp.

– I løpet av få dager begjærer jeg Ås tømrer- og malerservice konkurs. Hvis det ikke har penger til lønn, er det åpenbart insolvent, sier Berg til frifagbevegelse.no.

Totalt kommer kravet opp i mellom en halv og én million kroner.

– De norske blir ikke lurt

Advokat Berg mener norske håndverkere i hovedsak ikke blir lurt for lønn.

– De få ansatte som er norske, er ikke så lett å lure. De har fått lønnsavregning og også utbetalt lønn, sier Berg.

For balterne er det annerledes.

– Folk som kommer fra utlandet har ikke noen kjennskap til sine rettigheter. De er her ofte på arbeidsgivers nåde og bor i brakke eid av arbeidsgiver. Hvis de protesterer, har de verken jobb eller bolig, sier Berg.

Sårbar situasjon

Advokaten oppplyser at hans baltiske klienter nå er i en veldig sårbar situasjon.

– Nå har de ikke penger til verken mat eller bolig. De er nødt til å låne penger av familie og kjente, sier han.

Kravet går videre oppover

Siden pengene fra Ås tømrer- og malerservice har uteblitt, har advokat Berg rettet lønnskravet til hovedentreprenøren, Malermester Harald Askautrud.

Askautrud har en større rammeavtale med Oslo kommune, og brukte i sommer Ås tømrer- og malerservice som underleverandør på flere oppdrag i kommunen, blant annet under en malejobb på Kastellet brannstasjon.

Askautrud har fått sterk kritikk fra det kommunale foretaket Omsorgsbygg, fordi Askautrud ikke opplyste om at Ås ble brukt som underleverandør. Alle nye underleverandører skal godkjennes av Omsorgsbygg.

Advokat Berg roser Askautrud for rask respons, og for at selskapet tar ansvar for balternes lønn.

– Askautrud har vært imøtekommende og sier at de utbetaler dette, opplyser Berg.

Malermester Askautrud bekrefter overfor FriFagbevegelse at selskapet har bedt om skattekort og timelister fra dem som mener de ikke har fått lønn, og at selskapet nå betaler ut pengene.

Askautrud beklager

Malermester Askautrud beklager at selskapet brøt en kontraktsbestemmelse med Oslo kommune, om at nye underleverandører skal godkjennes av Omsorgsbygg før de utfører oppdrag på kommunale eiendommer.

– Det er helt korrekt at bruken av underentreprenør skulle ha vært varslet og godkjent før oppstart. Dette ble ikke gjort og det var en glipp. Vi vil skjerpe våre interne rutiner og har tatt lærdom av saken, sier daglig leder Marius Bergstrøm i Malermester Harald Askautrud.

Etter de siste avsløringene i Aftenposten har Askautrud avsluttet avtalen med Ås tømrer- og malerservice.

Bergstrøm forteller at Askautrud i høst ansetter flere egne ansatte, både innen maling og gulvlegging.

Startet i en kjeller – flytter til Tromsø

Ås tømrer- og malerservice har de siste dagene omgruppert – og flyttet hovedkontor fra Akershus til Tromsø. Men først litt om hvordan selskapet beskriver sin historie på nettsida:

«Ås Tømrer og Malerservice AS startet i en kjeller i Lillestrøm den 28.04.2011 som et enkeltpersonforetak. Firmaet har siden da hatt god vekst både innen ansatte, prosjekter og kompetanse.»

I en vanskelig periode for selskapet, har ledelsen besluttet å flytte hovedkontoret.

Onsdag 25. september flyttet selskapet fra Ås i Akershus til Tromsø. Lørdag 28. september fratrådte Frank Remi Wang sin stilling som daglig leder i selskapet, ifølge Brønnøysundregistrene.

Wang har ikke vært tilgjengelig for kommentar, men Arvydas Danilevicius, varamedlem i styret, og prosjektleder for avdeling Oslo svarer på telefonen. Han påpeker at han er lite interessert i å kommentere, men prater villig vekk med FriFagbevegelse.

– Noen av dem som har jobbet for oss har løyet, sier Danilevicius, og fortsetter:

– Vi har ikke noen oppdrag nå, og det er bare arbeiderne som får penger, sier han.

Litaueren mener oppslagene i Aftenposten i midten av september har ødelagt for selskapets muligheter. Han opplyser at han har ledet 10-15 prosjekter årlig i Oslo-regionen.

– Da dette kom i avisa, ville ingen bestille fra oss. Da tenker folk at vi er mafia. Jeg har ikke en gang penger til mat, sier Danilevicius.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.10.2013
14:34
17.12.2013 00:03Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Kommentar

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.

Katharina Dale Håkonsen

Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard


Flere saker