JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Den viktigste debatten!

Han brenner for de fattige. Kjemper for et bedre arbeidsliv som har plass til alle. Og nøler ikke med å bruke økt skatt for å nå målene.23.10.2007
13:26
16.12.2013 02:44

Fagforbundets leder Jan Davidsen begynner å se slutten på sin lange faglige karriere. Våren 2009 stiller han ikke til gjenvalg. Det har han sagt ved tidligere korsveier, men denne gangen er det alvor.

– Nå er det behov for nye krefter, sier han og mener det.

Jan Davidsen har ledet LOs desidert største forbund siden 1993, og Fagforbundet siden etableringen i 2003.

Den rødgrønne regjeringen vil ikke klare å avskaffe fattigdommen slik de har lovet, innen Fagforbundets landsmøte i 2009. Davidsen tror derimot at hvis det er noen regjering som skal klare det, så er det dagens.

– Men de må ha en langt tettere kontakt med hverdagen til de fattige. Vi må slutte å stigmatisere dem og de må møtes med respekt, mener han.

Fagforbundet samarbeider med organisasjonene Fattignorge og Juss-Buss. Og Fattignorges leder Georg Rønning sa nylig til LO-Aktuelt at de ikke hadde klart seg uten hjelpen fra Fagforbundet.

– Jan Davidsen har et genuint engasjement for de fattige, et engasjement jeg håper hele LO kan la seg inspirere av, oppfordret Rønning.

– Det er riktig og viktig å satse på arbeid, men det krever endringer i arbeidslivet. Vi må gjenskape de «romslige» arbeidsplassene.

Men han erkjenner også at mange aldri vil komme tilbake til en jobb. De må sikres en økonomi som gir dem et anstendig liv. Og ikke minst må barn i fattige familier få den samme muligheten til å gå på SFOer, reise på skoleturer og benytte seg av de samme tilbudene som andre unger kan.

– Bolig er også viktig. I dag er det alt for mange som ikke kan gå hjem til sin egen bolig. Vi må få tilbake en sosial boligpolitikk, krever Davidsen.

Jan Davidsen mener det er relevant å snakke om både klasser og klassesamfunn. Og han er bekymret over at det private forbruket øker langt mer enn det offentlige.

– Vi har to virkemidler for å gjøre noe med dette. Det er en aktiv bruk av skattesystemet og en fortsatt solidarisk lønnspolitikk.

Han tror det er fullt mulig å vinne neste valg med løfter om økt skatt.

– Det vi snakker om er økt kvalitet på offentlige tjenester og en aktiv fordelingspolitikk. Vi er ikke flinke nok til å vise resultatene av det vi får igjen for skattepengene. Dette må løftes fram i skattedebatten, mener Davidsen.

Alternativet er at folk velger å betale for privatiserte løsninger og kjøper seg ut av køene. Derfor er det så viktig for Fagforbundets leder å få synliggjort kvaliteten i de offentlige tilbudene. Og han finner det helt selvfølgelig at de kravene til valgfrihet og kvalitet vi har som enkeltmennesker blir tilfredsstilt når vi en dag har behov for hjelp, enten det er i eget hjem eller på institusjon.

– Men det krever ressurser og ikke minst kompetanse hos de ansatte, sier han og legger til:

– Det er ikke slik at den nordiske modellen primært er en fordelingsmodell, den er en modell for verdiskapning. Og det har «kapitalprodusentene» forstått, i motsetning til den politiske høyresiden. – Næringslivet innser at skal de være konkurransedyktige, er de avhengige av at de ansatte har sosial trygghet, at byråkratiet fungerer effektivt og at det offentlige sørger for en moderne infrastruktur, fastslår Davidsen.

Langt fra alle opplever en slik sosial trygghet. Og han er blant dem som mener at arbeidslivet på mange måter er blitt brutalisert. Og bare for noen dager siden vedtok

Fagforbundets landsstyre en uttalelse hvor de krever at «AFP må videreføres som en like bra eller bedre ordning enn i dag.» Men forbundets leder ønsker seg et arbeidsliv hvor det ikke er behov for AFP.

– Pensjonsreformen er i realiteten en arbeidslivsreform. Arbeidslivet må endres slik at de som har en stri hverdag holder ut, sier Davidsen.

Mange av sliterne finner du blant Fagforbundets 294 000 medlemmer. Og han nevner en rekke tiltak som kan bidra til at bussjåfører, hjelpepleiere og renholdere klarer å møte de nye kravene i pensjonsreformen. Arbeidslivet må reformeres.

Fagbevegelsen er også i store endringer. Det er en tydelig utvikling mot færre og større forbund. Jan Davidsen tror ikke det vil svekke LOs rolle eller betydning. Og han ser heller ikke at det er noen venstre-/høyre- akse når politikken skal utformes.

– Jeg opplever vel heller at LO det siste tiåret har vært gjennom en venstredreining. Tidligere var det en sterk tro på at markedet kunne løse det meste. Vi har også hatt en utvikling hvor offentlig sektor er blitt mer konkurranseutsatt og dermed har fått flere likhetstrekk med hverdagen i privat sektor, påpeker Davidsen.

Han ser et fortsatt sterkt LO som helt avgjørende for å opprettholde fagbevegelsens tyngde i det norske samfunnet.

– Vi kan være kritiske til frontfaget, men samtidig erkjenner vi at streik i industrien har større konsekvenser for arbeidsgiverne, enn om vi skulle streike i en barnehage.

Og nettopp LOs koordinering og innflytelse over tariffoppgjørene er nøkkelen til fagbevegelsens styrke. Både i Sverige og Danmark framstår fagbevegelsen som svekket etter å ha mistet det tariffpolitiske grepet. I Norge er det også utfordringer, blant annet for å hindre at arbeidsgiverne driver sosial dumping ved å hoppe fra en tariffavtale til en annen.

– Her har vi gode erfaringer med å dele tariffavtaler, påpeker Davidsen.

Den største utfordringen dreier seg derimot om noe langt viktigere enn tariffoppgjør. Utspillet fra partisekretær Martin Kolberg om hvordan vi organiserer samfunnet vårt for å møte klimatrusselen blir applaudert.

– Dette er den viktigste debatten vi står overfor, fastslår Davidsen. Men han legger ikke skjul på at den rører ved fagbevegelsens fundament.

– Vår hovedoppgave har jo vært å ta ut en del av den økonomiske veksten og fordele den på våre medlemmer. Nå må vi diskutere om det er andre måter å drive faglig arbeid på. Samtidig er det viktige å finne de positive løsningene. Vi snakker ikke her om å slukke lysene og sitte å fryse i mørket.

Han tror fagbevegelsen kan bli en sterk drivkraft i miljøarbeidet. Ikke minst i utviklingen av nye energiformer. Og han er opptatt av at vi må gjøre noe med den miljøskadelige transporten som produksjonen i lavkostland fører med seg.

– Vi kan ikke fortsette med å sende fisk til Kina og så tilbake til Norge. Kanskje vil det være riktig å føre tilbake mye av slik produksjon til Norge, sier han.

– Men det er viktig at vi finner de konstruktive alternativene. Og her er det våre medlemmer som sitter med kunnskapen og svarene, påpeker Davidsen.

Og han viser til at fagbevegelsen opp gjennom årene har brukt mange tariffoppgjør til alt annet enn å ta ut økt kjøpekraft.

– Ikke minst miljøbevegelsen har undervurdert betydningen av de sosiale reformene LO har kjempet fram og betalt for gjennom lønnsoppgjørene, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen.

«Miljøbevegelsen har undervurdert betydningen av de sosiale reformene LO har kjempet fram og betalt for gjennom lønnsoppgjørene»

«Det er nødvendig med en langt tettere kontakt med hverdagen til de fattige»

«Pensjonsreformen er i realiteten en arbeidslivsreform»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
23.10.2007
13:26
16.12.2013 02:44Mest lest

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.

Jærbladet

Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.

Roy Ervin Solstad

Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.

Jan-Erik Østlie

Utenlandske arbeidstakere får kompensasjonsordning


Flere saker