JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folk og fe på biblioteket

Det er nedgangstider for folkebibliotekene i Norge. Nye tall viser en sterk nedgang med fem prosent mindre utlån og seks prosent færre besøkende på et år. Det blir også stadig kortere åpningstider på grunn av trange budsjetter01.11.2007
16:39
16.12.2013 02:51

Trondheim Folkebibliotek er et av de få bibliotekene som kan vise til en bedre statistikk. De har økt besøkstallene de siste årene.

Avishjørnet i Trondheim Folkebibliotek (TF) rommer en håndfull mennesker som sitter og leser dagens ferske utgivelser. Her har du alle mulige aviser fra Norges kriker og kroker. Og en del utenlandske aviser i tillegg. Dette er bare noen få av godbitene et bibliotek har å by på.

«Kari» er blant de som nyter godt av biblioteket. Hun er 80 år og har brukt denne offentlige institusjonen siden hun var syv år gammel. Den eldre damen vil være anonym med hensyn til familie og venner, sier hun. «Kari» har fått lest fire aviser i dag og nå bærer det hjem igjen. I rullatoren hennes har hun tre bøker av Kim Småge og Fredrik Skagen.

– Jeg låner alltid tre bøker, så bytter jeg de til tre nye når jeg har lest dem, og det tar sjelden lengre tid enn tre dager, smiler den eldre damen lurt.

– Jeg er strålende fornøyd med tilbudet her så dette er mitt andre hjem.

I den andre enden av biblioteket er det barneavdeling. Barnehager, besteforeldre og stolte foreldre bringer ungene hit. Magnus Sveberg vil lære seg nye rampestreker og får hjelp av bibliotekar Trine Myhr til å finne boka til Per Inge Torkildsen. Pedagog, Kristin Kosberg, har tatt med seg Rosenborg barnehage på tur. De er her ofte for å finne bøker og informasjon til nye temaer i barnehagen.

– Biblioteket i Trondheim er en fantastisk ressurs for oss, her finner vi masse nyttige bøker som vi slipper å kjøpe. Dessuten er det så greit å bestille det vi trenger av bibliotekarene her, skryter hun.

Stemningen er på topp og det er ingenting som tyder på at dette biblioteket sliter med verken materialer eller gjester.

Negative tall Ikke alle folkebibliotekene her til lands er så godt bemidlet som det i Trondheim. De negative tallene som har blitt lagt fram i en ny rapport er en konsekvens av lengre tids nedgang i den offentlige stasingen på bibliotekene. På 1980-tallet var det over 1300 folkebiblioteker, nå finnes det drøyt 850 igjen. Åpningstidene på filialene og den fysiske utrustningen har heller ikke vært av den positive sorten. Det rapporteres om slitte bygninger og interiør. Flere bibliotekfolk er bekymret over utviklingen.

– En veldig bekymringsverdig, om enn ikke overraskende utvikling, sier Jon Birger Østby i ABM-utvikling, Statens senter for arkiv, bibliotek og museum.

– Medieressursene på folkebiblioteket var lenge gode, men all den tid midlene går ned, måtte det til slutt bli synlig i tilbudet, og en nedgang var nærmest uunngåelig.

Østby er alvorlig bekymret fordi innkjøpsmidlene til folkebiblioteket har hatt en jevn nedgang over flere år. Hvis vi skal ha gode folkebiblioteker, så må de ha gode medieressurser - lydbøker, tidsskrifter, musikk, film og så videre - men uten nye midler blir dette vanskelig, mener han.

– Biblioteket vil, om det ikke styrkes, oppleves som stadig mindre aktuelt. Og det er særlig den digitale utfordringen vi må møte. Hvis du ikke kan gå til biblioteket og finne et rimelig bredt og oppdatert utvalg av digitale tjenester, så vil ikke biblioteket være et godt sted lenger. Da vil folk søke andre steder. Og ikke minst overfor svakerestilte grupper er dette viktig, understreker Østby.

Skånet for nedskjæringer Klokken nærmer seg halv elleve. Det betyr barnetime på TF. Avdelingsleder for barne- og ungdomsavdelingen, Trine Myhr, setter fram stoler. Noen minutter senere fylles det opp med nysgjerrige barn og det er klart for historien om den gretne marihøna. Barna sitter klistret med store øyner. Myhr tar seg god tid, forteller med en dramatisk stemme og gir dem det de har kommet for; God gammeldags underholdning på den enkle måten.

– Vi har blitt skånet for store nedskjæringer og jeg føler ikke at budsjettet setter begrensninger på jobben min. Det er klart at vi må prioritere hva vi skal kjøpe og være kreative. Vi har ikke råd til alt vi har lyst på, men det kunne vært langt verre, sier Myhr.

Hun skryter av bibliotekets lokaler, lange åpningstider syv dager i uken og høye besøkstall (1,3 millioner i året). Utlånstallet er riktignok synkende, men ikke så dramatisk som resten av landet.

– Færre utlån kan ha noe med at folk har bedre råd og fordi de fleste bøkene kommer fort ut i pocketutgaver, ikke nødvendigvis fordi vi har et dårligere tilbud, sier Myhr før tre jenter kommer og vil ha hjelp til å finne noen bøker.

Tenker nytt

Myhr innrømmer at biblioteket må følge med i tiden for å vinne gjester. Effektivisering i form av automatiske innleveringssentraler og mange lån per ansatte gjør at ressurser kan frigjøres til å prioritere nye medier, for eksempel DVD, internett og lydbøker. Næringslivet har også kommet på banen for å drifte biblioteket.

– Vi må tenke nytt. Vi jobber tett med aktører i kommunen og i nærmiljøet. Eksempelvis kommer det studenter fra Dronning Mauds Minne og holder barnetimer, det frigjør litt ressurser i huset og vi arrangerer også konserter her. Om det ikke er store profitten, så er det i alle fall en god markedsføring av biblioteket, forteller Myhr.

Færre aviser og tidsskrifter

At heller ikke TF vasser i penger kan Hanne Dahlen bekrefte. Hun har ansvaret for tidskriftene, for noen år siden hadde hun rundt 400 titler, nå kan biblioteket tilby 310 forskjellige. Hun må ta vurderinger på hvilken av tidskriftene som er mest populære for å kutte ned tilbudet.

– Hadde vi hatt mer penger så kunne vi nådd ut til flere brukere og språkgrupper. Men som de fleste andre biblioteker går budsjettet dessverre bare en vei, sier hun men understreker at TF ikke lider noen nød.

LO for sentrale forhandlinger

Bibliotekar, Einar Rædergård, er mer bekymret for folkebibliotekene rundt forbi enn i Trønderhovedstaden.

– Vi har ikke så mye å klage over her, jeg synes vi har et godt tilbud som befolkningen nyter godt av. At besøkstallene går ned i landet kan man alltids snu til noe positivt. Færre gjester betyr bedre kvalitet per besøk, sier han optimistisk.

Rædergård er en av de få bibliotekarene som fortsatt er medlem i Fagfornundet. De fleste andre har blitt medlem av bibliotekarforbundet. Lojaliteten til LO-forbundet er ifølge ham enkel.

– Jeg har på følelsen av at Fagforbundet er mer opptatt av store sentrale forhandlinger, og det er en modell som jeg støtter mer enn lokaloppgjør og individuell lønnsfastsetting.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.11.2007
16:39
16.12.2013 02:51Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Emmie Olivia Kristiansen

Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

MER ENN FORVENTET: Butikksjef Frode Helsø ved Coop Extra Stjørdal er overrasket over størrelsen på grensehandelen.

Erlend Angelo

Stengte grenser har gitt butikksjef Frode gode dager på jobb, men har det ført til flere arbeidsplasser?

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO


Flere saker