JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folk og fe på biblioteket

Det er nedgangstider for folkebibliotekene i Norge. Nye tall viser en sterk nedgang med fem prosent mindre utlån og seks prosent færre besøkende på et år. Det blir også stadig kortere åpningstider på grunn av trange budsjetter01.11.2007
16:39
16.12.2013 02:51

Trondheim Folkebibliotek er et av de få bibliotekene som kan vise til en bedre statistikk. De har økt besøkstallene de siste årene.

Avishjørnet i Trondheim Folkebibliotek (TF) rommer en håndfull mennesker som sitter og leser dagens ferske utgivelser. Her har du alle mulige aviser fra Norges kriker og kroker. Og en del utenlandske aviser i tillegg. Dette er bare noen få av godbitene et bibliotek har å by på.

«Kari» er blant de som nyter godt av biblioteket. Hun er 80 år og har brukt denne offentlige institusjonen siden hun var syv år gammel. Den eldre damen vil være anonym med hensyn til familie og venner, sier hun. «Kari» har fått lest fire aviser i dag og nå bærer det hjem igjen. I rullatoren hennes har hun tre bøker av Kim Småge og Fredrik Skagen.

– Jeg låner alltid tre bøker, så bytter jeg de til tre nye når jeg har lest dem, og det tar sjelden lengre tid enn tre dager, smiler den eldre damen lurt.

– Jeg er strålende fornøyd med tilbudet her så dette er mitt andre hjem.

I den andre enden av biblioteket er det barneavdeling. Barnehager, besteforeldre og stolte foreldre bringer ungene hit. Magnus Sveberg vil lære seg nye rampestreker og får hjelp av bibliotekar Trine Myhr til å finne boka til Per Inge Torkildsen. Pedagog, Kristin Kosberg, har tatt med seg Rosenborg barnehage på tur. De er her ofte for å finne bøker og informasjon til nye temaer i barnehagen.

– Biblioteket i Trondheim er en fantastisk ressurs for oss, her finner vi masse nyttige bøker som vi slipper å kjøpe. Dessuten er det så greit å bestille det vi trenger av bibliotekarene her, skryter hun.

Stemningen er på topp og det er ingenting som tyder på at dette biblioteket sliter med verken materialer eller gjester.

Negative tall Ikke alle folkebibliotekene her til lands er så godt bemidlet som det i Trondheim. De negative tallene som har blitt lagt fram i en ny rapport er en konsekvens av lengre tids nedgang i den offentlige stasingen på bibliotekene. På 1980-tallet var det over 1300 folkebiblioteker, nå finnes det drøyt 850 igjen. Åpningstidene på filialene og den fysiske utrustningen har heller ikke vært av den positive sorten. Det rapporteres om slitte bygninger og interiør. Flere bibliotekfolk er bekymret over utviklingen.

– En veldig bekymringsverdig, om enn ikke overraskende utvikling, sier Jon Birger Østby i ABM-utvikling, Statens senter for arkiv, bibliotek og museum.

– Medieressursene på folkebiblioteket var lenge gode, men all den tid midlene går ned, måtte det til slutt bli synlig i tilbudet, og en nedgang var nærmest uunngåelig.

Østby er alvorlig bekymret fordi innkjøpsmidlene til folkebiblioteket har hatt en jevn nedgang over flere år. Hvis vi skal ha gode folkebiblioteker, så må de ha gode medieressurser - lydbøker, tidsskrifter, musikk, film og så videre - men uten nye midler blir dette vanskelig, mener han.

– Biblioteket vil, om det ikke styrkes, oppleves som stadig mindre aktuelt. Og det er særlig den digitale utfordringen vi må møte. Hvis du ikke kan gå til biblioteket og finne et rimelig bredt og oppdatert utvalg av digitale tjenester, så vil ikke biblioteket være et godt sted lenger. Da vil folk søke andre steder. Og ikke minst overfor svakerestilte grupper er dette viktig, understreker Østby.

Skånet for nedskjæringer Klokken nærmer seg halv elleve. Det betyr barnetime på TF. Avdelingsleder for barne- og ungdomsavdelingen, Trine Myhr, setter fram stoler. Noen minutter senere fylles det opp med nysgjerrige barn og det er klart for historien om den gretne marihøna. Barna sitter klistret med store øyner. Myhr tar seg god tid, forteller med en dramatisk stemme og gir dem det de har kommet for; God gammeldags underholdning på den enkle måten.

– Vi har blitt skånet for store nedskjæringer og jeg føler ikke at budsjettet setter begrensninger på jobben min. Det er klart at vi må prioritere hva vi skal kjøpe og være kreative. Vi har ikke råd til alt vi har lyst på, men det kunne vært langt verre, sier Myhr.

Hun skryter av bibliotekets lokaler, lange åpningstider syv dager i uken og høye besøkstall (1,3 millioner i året). Utlånstallet er riktignok synkende, men ikke så dramatisk som resten av landet.

– Færre utlån kan ha noe med at folk har bedre råd og fordi de fleste bøkene kommer fort ut i pocketutgaver, ikke nødvendigvis fordi vi har et dårligere tilbud, sier Myhr før tre jenter kommer og vil ha hjelp til å finne noen bøker.

Tenker nytt

Myhr innrømmer at biblioteket må følge med i tiden for å vinne gjester. Effektivisering i form av automatiske innleveringssentraler og mange lån per ansatte gjør at ressurser kan frigjøres til å prioritere nye medier, for eksempel DVD, internett og lydbøker. Næringslivet har også kommet på banen for å drifte biblioteket.

– Vi må tenke nytt. Vi jobber tett med aktører i kommunen og i nærmiljøet. Eksempelvis kommer det studenter fra Dronning Mauds Minne og holder barnetimer, det frigjør litt ressurser i huset og vi arrangerer også konserter her. Om det ikke er store profitten, så er det i alle fall en god markedsføring av biblioteket, forteller Myhr.

Færre aviser og tidsskrifter

At heller ikke TF vasser i penger kan Hanne Dahlen bekrefte. Hun har ansvaret for tidskriftene, for noen år siden hadde hun rundt 400 titler, nå kan biblioteket tilby 310 forskjellige. Hun må ta vurderinger på hvilken av tidskriftene som er mest populære for å kutte ned tilbudet.

– Hadde vi hatt mer penger så kunne vi nådd ut til flere brukere og språkgrupper. Men som de fleste andre biblioteker går budsjettet dessverre bare en vei, sier hun men understreker at TF ikke lider noen nød.

LO for sentrale forhandlinger

Bibliotekar, Einar Rædergård, er mer bekymret for folkebibliotekene rundt forbi enn i Trønderhovedstaden.

– Vi har ikke så mye å klage over her, jeg synes vi har et godt tilbud som befolkningen nyter godt av. At besøkstallene går ned i landet kan man alltids snu til noe positivt. Færre gjester betyr bedre kvalitet per besøk, sier han optimistisk.

Rædergård er en av de få bibliotekarene som fortsatt er medlem i Fagfornundet. De fleste andre har blitt medlem av bibliotekarforbundet. Lojaliteten til LO-forbundet er ifølge ham enkel.

– Jeg har på følelsen av at Fagforbundet er mer opptatt av store sentrale forhandlinger, og det er en modell som jeg støtter mer enn lokaloppgjør og individuell lønnsfastsetting.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.11.2007
16:39
16.12.2013 02:51Mest lest

Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.

Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.

Brian Cliff Olguin

Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

Lill Sverresdatter Larsen

Lill Sverresdatter Larsen

Nanna Aanes Wolden

Sykepleiere får ny lønn – streik avverget

SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.

SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.

Industri Energi

Klubbleder Ingard kjemper for sluttpakker til 231 ansatte. Nå blir det rettssak

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.

PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.

Harald Vingelsgaard

Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb

TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.

TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.

Syver Grepstad

Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge

Landsmøtet 2021:

DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.

DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.

Brian Cliff Olguin

Her er HKs nye ledelse

I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.

I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.

Morten Hansen

Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.

Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.

Jan-Erik Østlie

Støre refser Solbergs utspill om permitterte: – Rett og slett arrogant

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.

FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.

Kathrine Geard

Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?

FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.

FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.

Ole Palmstrøm

Innleie-dom i Høyesterett får konsekvenser: – Allerede kommet 150 nye krav

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.

Eirik Dahl Viggen

Streik i private omsorgsbedrifter

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti


Flere saker