JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folk og fe på biblioteket

Det er nedgangstider for folkebibliotekene i Norge. Nye tall viser en sterk nedgang med fem prosent mindre utlån og seks prosent færre besøkende på et år. Det blir også stadig kortere åpningstider på grunn av trange budsjetter01.11.2007
16:39
16.12.2013 02:51

Trondheim Folkebibliotek er et av de få bibliotekene som kan vise til en bedre statistikk. De har økt besøkstallene de siste årene.

Avishjørnet i Trondheim Folkebibliotek (TF) rommer en håndfull mennesker som sitter og leser dagens ferske utgivelser. Her har du alle mulige aviser fra Norges kriker og kroker. Og en del utenlandske aviser i tillegg. Dette er bare noen få av godbitene et bibliotek har å by på.

«Kari» er blant de som nyter godt av biblioteket. Hun er 80 år og har brukt denne offentlige institusjonen siden hun var syv år gammel. Den eldre damen vil være anonym med hensyn til familie og venner, sier hun. «Kari» har fått lest fire aviser i dag og nå bærer det hjem igjen. I rullatoren hennes har hun tre bøker av Kim Småge og Fredrik Skagen.

– Jeg låner alltid tre bøker, så bytter jeg de til tre nye når jeg har lest dem, og det tar sjelden lengre tid enn tre dager, smiler den eldre damen lurt.

– Jeg er strålende fornøyd med tilbudet her så dette er mitt andre hjem.

I den andre enden av biblioteket er det barneavdeling. Barnehager, besteforeldre og stolte foreldre bringer ungene hit. Magnus Sveberg vil lære seg nye rampestreker og får hjelp av bibliotekar Trine Myhr til å finne boka til Per Inge Torkildsen. Pedagog, Kristin Kosberg, har tatt med seg Rosenborg barnehage på tur. De er her ofte for å finne bøker og informasjon til nye temaer i barnehagen.

– Biblioteket i Trondheim er en fantastisk ressurs for oss, her finner vi masse nyttige bøker som vi slipper å kjøpe. Dessuten er det så greit å bestille det vi trenger av bibliotekarene her, skryter hun.

Stemningen er på topp og det er ingenting som tyder på at dette biblioteket sliter med verken materialer eller gjester.

Negative tall Ikke alle folkebibliotekene her til lands er så godt bemidlet som det i Trondheim. De negative tallene som har blitt lagt fram i en ny rapport er en konsekvens av lengre tids nedgang i den offentlige stasingen på bibliotekene. På 1980-tallet var det over 1300 folkebiblioteker, nå finnes det drøyt 850 igjen. Åpningstidene på filialene og den fysiske utrustningen har heller ikke vært av den positive sorten. Det rapporteres om slitte bygninger og interiør. Flere bibliotekfolk er bekymret over utviklingen.

– En veldig bekymringsverdig, om enn ikke overraskende utvikling, sier Jon Birger Østby i ABM-utvikling, Statens senter for arkiv, bibliotek og museum.

– Medieressursene på folkebiblioteket var lenge gode, men all den tid midlene går ned, måtte det til slutt bli synlig i tilbudet, og en nedgang var nærmest uunngåelig.

Østby er alvorlig bekymret fordi innkjøpsmidlene til folkebiblioteket har hatt en jevn nedgang over flere år. Hvis vi skal ha gode folkebiblioteker, så må de ha gode medieressurser - lydbøker, tidsskrifter, musikk, film og så videre - men uten nye midler blir dette vanskelig, mener han.

– Biblioteket vil, om det ikke styrkes, oppleves som stadig mindre aktuelt. Og det er særlig den digitale utfordringen vi må møte. Hvis du ikke kan gå til biblioteket og finne et rimelig bredt og oppdatert utvalg av digitale tjenester, så vil ikke biblioteket være et godt sted lenger. Da vil folk søke andre steder. Og ikke minst overfor svakerestilte grupper er dette viktig, understreker Østby.

Skånet for nedskjæringer Klokken nærmer seg halv elleve. Det betyr barnetime på TF. Avdelingsleder for barne- og ungdomsavdelingen, Trine Myhr, setter fram stoler. Noen minutter senere fylles det opp med nysgjerrige barn og det er klart for historien om den gretne marihøna. Barna sitter klistret med store øyner. Myhr tar seg god tid, forteller med en dramatisk stemme og gir dem det de har kommet for; God gammeldags underholdning på den enkle måten.

– Vi har blitt skånet for store nedskjæringer og jeg føler ikke at budsjettet setter begrensninger på jobben min. Det er klart at vi må prioritere hva vi skal kjøpe og være kreative. Vi har ikke råd til alt vi har lyst på, men det kunne vært langt verre, sier Myhr.

Hun skryter av bibliotekets lokaler, lange åpningstider syv dager i uken og høye besøkstall (1,3 millioner i året). Utlånstallet er riktignok synkende, men ikke så dramatisk som resten av landet.

– Færre utlån kan ha noe med at folk har bedre råd og fordi de fleste bøkene kommer fort ut i pocketutgaver, ikke nødvendigvis fordi vi har et dårligere tilbud, sier Myhr før tre jenter kommer og vil ha hjelp til å finne noen bøker.

Tenker nytt

Myhr innrømmer at biblioteket må følge med i tiden for å vinne gjester. Effektivisering i form av automatiske innleveringssentraler og mange lån per ansatte gjør at ressurser kan frigjøres til å prioritere nye medier, for eksempel DVD, internett og lydbøker. Næringslivet har også kommet på banen for å drifte biblioteket.

– Vi må tenke nytt. Vi jobber tett med aktører i kommunen og i nærmiljøet. Eksempelvis kommer det studenter fra Dronning Mauds Minne og holder barnetimer, det frigjør litt ressurser i huset og vi arrangerer også konserter her. Om det ikke er store profitten, så er det i alle fall en god markedsføring av biblioteket, forteller Myhr.

Færre aviser og tidsskrifter

At heller ikke TF vasser i penger kan Hanne Dahlen bekrefte. Hun har ansvaret for tidskriftene, for noen år siden hadde hun rundt 400 titler, nå kan biblioteket tilby 310 forskjellige. Hun må ta vurderinger på hvilken av tidskriftene som er mest populære for å kutte ned tilbudet.

– Hadde vi hatt mer penger så kunne vi nådd ut til flere brukere og språkgrupper. Men som de fleste andre biblioteker går budsjettet dessverre bare en vei, sier hun men understreker at TF ikke lider noen nød.

LO for sentrale forhandlinger

Bibliotekar, Einar Rædergård, er mer bekymret for folkebibliotekene rundt forbi enn i Trønderhovedstaden.

– Vi har ikke så mye å klage over her, jeg synes vi har et godt tilbud som befolkningen nyter godt av. At besøkstallene går ned i landet kan man alltids snu til noe positivt. Færre gjester betyr bedre kvalitet per besøk, sier han optimistisk.

Rædergård er en av de få bibliotekarene som fortsatt er medlem i Fagfornundet. De fleste andre har blitt medlem av bibliotekarforbundet. Lojaliteten til LO-forbundet er ifølge ham enkel.

– Jeg har på følelsen av at Fagforbundet er mer opptatt av store sentrale forhandlinger, og det er en modell som jeg støtter mer enn lokaloppgjør og individuell lønnsfastsetting.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.11.2007
16:39
16.12.2013 02:51Mest lest

YTELSER: NTL-tillitsvalgt Svein-Arild GUllvåg vil ha slutt på kutt i Nav-ytelser.

YTELSER: NTL-tillitsvalgt Svein-Arild GUllvåg vil ha slutt på kutt i Nav-ytelser.

Tormod Ytrehus

Nav-ansatte vil ha slutt på kutt i ytelser: – Ingen blir frisk av at en tar fra dem pengene

MANGE LAVTLØNTE: Varehandelen er den største lavlønnsnæringen, men det er innenfor hotell og restaurant økningen av lavtlønte er størst.

MANGE LAVTLØNTE: Varehandelen er den største lavlønnsnæringen, men det er innenfor hotell og restaurant økningen av lavtlønte er størst.

Håvard Sæbø

Over 600.000 nordmenn tjener dårlig: – Jeg er ikke bare bekymret, men også provosert

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Somieh Gholam Rasool ble sjukmeldt i ti dager med hjernerystelse, sov dårlig, gikk ned flere kilo og får fortsatt behandling for hode- og nakkesmerter.

Ole Martin Wold

Bussjåfør Somieh ble angrepet på jobb: – Plutselig kjenner jeg et hardt slag i ansiktet

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

Helge Rønning Birkelund

Her er Støre-regjeringens planer for arbeidslivet

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Debatt

Signalet fra Equinor til andre aktører blir: Ulovlig innleie er helt ok, skriver Richard Storevik.

Signalet fra Equinor til andre aktører blir: Ulovlig innleie er helt ok, skriver Richard Storevik.

Håvard Sæbø

«Equinor driver med sosial dumping. Nå må selskapet rydde opp», skriver Richard Storevik

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Carina Arstad (49) kan strikke ved hjelp av en motorisert strikkemaskin. Her får hun litt hjelp av arbeidsleder Mikkel Hegna Eknes og ved siden av står gründer av Aurora verksted, Trine Dreyer.

Carina Arstad (49) kan strikke ved hjelp av en motorisert strikkemaskin. Her får hun litt hjelp av arbeidsleder Mikkel Hegna Eknes og ved siden av står gründer av Aurora verksted, Trine Dreyer.

Hanna Skotheim

På Aurora verksted får Carina (49) en ordinær arbeidshverdag samtidig som hun får den omsorgen hun trenger

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Cathrine Kahrs

Bjørn Arild mener vi må bruke mindre fossil energi. Selv om det har ført til at han mister jobben

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet


Flere saker