JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folk og fe på biblioteket

Det er nedgangstider for folkebibliotekene i Norge. Nye tall viser en sterk nedgang med fem prosent mindre utlån og seks prosent færre besøkende på et år. Det blir også stadig kortere åpningstider på grunn av trange budsjetter01.11.2007
16:39
16.12.2013 02:51

Trondheim Folkebibliotek er et av de få bibliotekene som kan vise til en bedre statistikk. De har økt besøkstallene de siste årene.

Avishjørnet i Trondheim Folkebibliotek (TF) rommer en håndfull mennesker som sitter og leser dagens ferske utgivelser. Her har du alle mulige aviser fra Norges kriker og kroker. Og en del utenlandske aviser i tillegg. Dette er bare noen få av godbitene et bibliotek har å by på.

«Kari» er blant de som nyter godt av biblioteket. Hun er 80 år og har brukt denne offentlige institusjonen siden hun var syv år gammel. Den eldre damen vil være anonym med hensyn til familie og venner, sier hun. «Kari» har fått lest fire aviser i dag og nå bærer det hjem igjen. I rullatoren hennes har hun tre bøker av Kim Småge og Fredrik Skagen.

– Jeg låner alltid tre bøker, så bytter jeg de til tre nye når jeg har lest dem, og det tar sjelden lengre tid enn tre dager, smiler den eldre damen lurt.

– Jeg er strålende fornøyd med tilbudet her så dette er mitt andre hjem.

I den andre enden av biblioteket er det barneavdeling. Barnehager, besteforeldre og stolte foreldre bringer ungene hit. Magnus Sveberg vil lære seg nye rampestreker og får hjelp av bibliotekar Trine Myhr til å finne boka til Per Inge Torkildsen. Pedagog, Kristin Kosberg, har tatt med seg Rosenborg barnehage på tur. De er her ofte for å finne bøker og informasjon til nye temaer i barnehagen.

– Biblioteket i Trondheim er en fantastisk ressurs for oss, her finner vi masse nyttige bøker som vi slipper å kjøpe. Dessuten er det så greit å bestille det vi trenger av bibliotekarene her, skryter hun.

Stemningen er på topp og det er ingenting som tyder på at dette biblioteket sliter med verken materialer eller gjester.

Negative tall Ikke alle folkebibliotekene her til lands er så godt bemidlet som det i Trondheim. De negative tallene som har blitt lagt fram i en ny rapport er en konsekvens av lengre tids nedgang i den offentlige stasingen på bibliotekene. På 1980-tallet var det over 1300 folkebiblioteker, nå finnes det drøyt 850 igjen. Åpningstidene på filialene og den fysiske utrustningen har heller ikke vært av den positive sorten. Det rapporteres om slitte bygninger og interiør. Flere bibliotekfolk er bekymret over utviklingen.

– En veldig bekymringsverdig, om enn ikke overraskende utvikling, sier Jon Birger Østby i ABM-utvikling, Statens senter for arkiv, bibliotek og museum.

– Medieressursene på folkebiblioteket var lenge gode, men all den tid midlene går ned, måtte det til slutt bli synlig i tilbudet, og en nedgang var nærmest uunngåelig.

Østby er alvorlig bekymret fordi innkjøpsmidlene til folkebiblioteket har hatt en jevn nedgang over flere år. Hvis vi skal ha gode folkebiblioteker, så må de ha gode medieressurser - lydbøker, tidsskrifter, musikk, film og så videre - men uten nye midler blir dette vanskelig, mener han.

– Biblioteket vil, om det ikke styrkes, oppleves som stadig mindre aktuelt. Og det er særlig den digitale utfordringen vi må møte. Hvis du ikke kan gå til biblioteket og finne et rimelig bredt og oppdatert utvalg av digitale tjenester, så vil ikke biblioteket være et godt sted lenger. Da vil folk søke andre steder. Og ikke minst overfor svakerestilte grupper er dette viktig, understreker Østby.

Skånet for nedskjæringer Klokken nærmer seg halv elleve. Det betyr barnetime på TF. Avdelingsleder for barne- og ungdomsavdelingen, Trine Myhr, setter fram stoler. Noen minutter senere fylles det opp med nysgjerrige barn og det er klart for historien om den gretne marihøna. Barna sitter klistret med store øyner. Myhr tar seg god tid, forteller med en dramatisk stemme og gir dem det de har kommet for; God gammeldags underholdning på den enkle måten.

– Vi har blitt skånet for store nedskjæringer og jeg føler ikke at budsjettet setter begrensninger på jobben min. Det er klart at vi må prioritere hva vi skal kjøpe og være kreative. Vi har ikke råd til alt vi har lyst på, men det kunne vært langt verre, sier Myhr.

Hun skryter av bibliotekets lokaler, lange åpningstider syv dager i uken og høye besøkstall (1,3 millioner i året). Utlånstallet er riktignok synkende, men ikke så dramatisk som resten av landet.

– Færre utlån kan ha noe med at folk har bedre råd og fordi de fleste bøkene kommer fort ut i pocketutgaver, ikke nødvendigvis fordi vi har et dårligere tilbud, sier Myhr før tre jenter kommer og vil ha hjelp til å finne noen bøker.

Tenker nytt

Myhr innrømmer at biblioteket må følge med i tiden for å vinne gjester. Effektivisering i form av automatiske innleveringssentraler og mange lån per ansatte gjør at ressurser kan frigjøres til å prioritere nye medier, for eksempel DVD, internett og lydbøker. Næringslivet har også kommet på banen for å drifte biblioteket.

– Vi må tenke nytt. Vi jobber tett med aktører i kommunen og i nærmiljøet. Eksempelvis kommer det studenter fra Dronning Mauds Minne og holder barnetimer, det frigjør litt ressurser i huset og vi arrangerer også konserter her. Om det ikke er store profitten, så er det i alle fall en god markedsføring av biblioteket, forteller Myhr.

Færre aviser og tidsskrifter

At heller ikke TF vasser i penger kan Hanne Dahlen bekrefte. Hun har ansvaret for tidskriftene, for noen år siden hadde hun rundt 400 titler, nå kan biblioteket tilby 310 forskjellige. Hun må ta vurderinger på hvilken av tidskriftene som er mest populære for å kutte ned tilbudet.

– Hadde vi hatt mer penger så kunne vi nådd ut til flere brukere og språkgrupper. Men som de fleste andre biblioteker går budsjettet dessverre bare en vei, sier hun men understreker at TF ikke lider noen nød.

LO for sentrale forhandlinger

Bibliotekar, Einar Rædergård, er mer bekymret for folkebibliotekene rundt forbi enn i Trønderhovedstaden.

– Vi har ikke så mye å klage over her, jeg synes vi har et godt tilbud som befolkningen nyter godt av. At besøkstallene går ned i landet kan man alltids snu til noe positivt. Færre gjester betyr bedre kvalitet per besøk, sier han optimistisk.

Rædergård er en av de få bibliotekarene som fortsatt er medlem i Fagfornundet. De fleste andre har blitt medlem av bibliotekarforbundet. Lojaliteten til LO-forbundet er ifølge ham enkel.

– Jeg har på følelsen av at Fagforbundet er mer opptatt av store sentrale forhandlinger, og det er en modell som jeg støtter mer enn lokaloppgjør og individuell lønnsfastsetting.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSKKO

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.11.2007
16:39
16.12.2013 02:51Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

skjermdump fra nettsida vaskehjelp.no

Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor


Flere saker